|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Поумняването на един Outback
| Автор |
Съобщение |
|
Петър Велков
|

Ами, след повече от месец каране на немски таралясник със задно предаване, ей го на - и аз ви се натресох в клуба  От години точа лиги за Субару, от две седмици карам Outback H6 2001-ва. И колкото повече го карам, толкова повече се радвам, че не избрах BMW-то. Единствената ѝ снимка, засега:  Първо, ако темата не е за тук (чудех се дали не е за DIY или тунинг, ама тук ми се стори най-удачно) - сори  Второ, со кратце за колата - "нов внос" от Швейцария, харесана и купена в рамките на няколко часа без кой знае колко мислене - до ивзестна степен стрелба в тъмното. Ръжда няма (освен някакви нормални повърхностни петна отдолу), моторът е със сменено масло, скоро ще бъдат сменени и термостат, капачка на радиатор и антифриз. Има странна сходимост на предните колелета, та тия дни и на реглаж ще ходи - преди да съм ѝ обул новите Toyo Tranpath S1, за които се надявам да намеря и читави джанти (не ми се кара с железарки, камо ли с грозните тасове, с които я купих). С удоволствие бих се появил на някоя среща някъде, но още се ориентирам кога и какво се случва покрай тоя форум, надявам се валяка да удари едно рамо с тая работа Та, за какво е всъщност темата. Колата няма аларма и "фабрична" такава няма да ѝ бъде монтирана. Подходът ми в тая насока ще бъде една идея по-различен: - Arduino, закачено за фабричното централно заключване на колата; - GPS/GPRS модул за проследяване с автономно захранване; - някаква форма на имобилайзер + сирена; - евентуални други благинки като Bluetooth връзка с умнофона и каквото още ми хрумне. Първо за захранването да кажа, понеже то е критично за правилната работа на цялата тая "умна" система - автономността му е задължителна, първо за да не "изсмуче" ненадейно акумулатора на колата, и второ, за да не може да се "хакне" лесно с електрошок  За целта Arduino-то и прилежащите към него модули ще се захранват от LiPo батерия, за чието зареждане обмислям два варианта. От колата само докато е запален двигателят, през останалото време - соларен панел, намиращ се върху капака/щората (както там се казва) на задния шибидах. Идеята на GPS/GPRS модула ще е да "помпа" актуална позиция само при регистриран недобронамерен достъп до автомобила, т.е. през останалото време ще "спи" и почти няма да харчи ток. Още не съм се спрял на конкретен модул, но най-вероятно за GPS ще ползвам решението на Adafruit. Тия работи засега само ги умувам, като първата заигравка ще ми е със закачането за оригиналното централно на колата. Задължителната първа стъпка е Arduino-то се научи да си говори с нея (да знае кога е запалена, кога е отключена/заключена и да може да я отключва/заключва). После ще започне същинската "работа"  Толкова по темата, засега. Следва четене и образоване по жичкаджийските въпроси. Ще пиша тук преди да започна с кълцането на жици, че да можете да ме предупредите ако тръгна да правя някоя брутална глупост. До тогава, че и след това, всякакви идеи и предложения са добре дошли. ПП: Понеже знам, че ще бъда попитан/предупреден. Не, няма да си отрежа клона и задължително ще продължа да мога да карам колата в случай на повреда в "умната" система. И да, ще има "тайни" детайли от процеса по "поумняване" на колата, защото все пак част от идеята е да не могат да ми я откраднат лесно  Благодаря за вниманието! 
|
|
|
|
| Вто Ное 17, 2015 10:50 pm |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
Похвално паркиране  То затова се купува проходима кола явно.
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Вто Ное 17, 2015 11:01 pm |
|
|
|
Vami
|
|
По принцип най-добрия начин да опазиш колата е, да и наемеш жива въоръжена 24 часова охрана. А сега сериозно. Колега, поразрови се във форума, аз до сега съм попадал само на едно откраднато Субару. Не се занимавай с глупости, а вложи парите си за нещо наистина полезно.
п.с. Май се досещам защо си се отказал от бавареца...
|
|
|
|
| Вто Ное 17, 2015 11:12 pm |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
evg3 написа: Похвално паркиране  То затова се купува проходима кола явно. Лошото е, че повече от половин България си позволява да спира или паркира така! И все пак добре дошъл на колегата с новопридобитото Субару!
|
|
|
|
| Вто Ное 17, 2015 11:31 pm |
|
|
|
Vami
|
|
Няколко познати вече го отнесоха за подобно паркиране. Май италианския модел ще е най-удачен за изкореняването му.
|
|
|
|
| Вто Ное 17, 2015 11:36 pm |
|
|
|
Ивайло Добрев
Регистриран на: Съб Юли 12, 2014 9:46 am Постове: 261 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
|
Колеги,може това да е снимка от Швейцария?!Може ли да сте тоолкова негостоприемни и нелюбезни към новия колега 
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 12:32 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Честита покупка и добре дошъл във форума! Интересна идея за аларма и гпс, макар колите ни да не са атрактивни за кражба.
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 7:08 am |
|
|
|
srg
|
|
На мен би ми било интересно ако колегата успее с Ардуино-то да добави някаква логика, която да позволи пренасянето на екстри от по-нови автомбили като автоматично вдигане на стъклата при заключване на автомобила и т.н.
Преди време мислех за сдобиването на подобни екстри по подобен начин, но бях доста по-радикален - логически контролер от типа Siemens LOGO, една шепа датчици, касапница на кабеляка и рязко колицата се сдобива с чудесии, с които не може да се повалят и високите класове не само от нашата, а и от други марки. Липсата на време и финанси за подобни неща обаче ме възпира все още да седна да приложа замисленото ...
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 10:09 am |
|
|
|
Петър Велков
|

srg написа: На мен би ми било интересно ако колегата успее с Ардуино-то да добави някаква логика, която да позволи пренасянето на екстри от по-нови автомбили като автоматично вдигане на стъклата при заключване на автомобила и т.н.
Преди време мислех за сдобиването на подобни екстри по подобен начин, но бях доста по-радикален - логически контролер от типа Siemens LOGO, една шепа датчици, касапница на кабеляка и рязко колицата се сдобива с чудесии, с които не може да се повалят и високите класове не само от нашата, а и от други марки. Липсата на време и финанси за подобни неща обаче ме възпира все още да седна да приложа замисленото ... Такива отговори очаквах, много благодаря! Кажи-речи всичкия хардуер го имам наличен, най-много тук-там по някое сензорче и батерийка да ми се наложи да купя. За автоматично вдигане на стъклата не се бях сетил, та мерси за идеята. Има ли някакъв препоръчителен източник на wiring диаграми на колата, или да се заравям в Гугъля? ПП: Ако нямах идеи с какво да си оползотворявам свободното време, щях да изляза един ден да броя паркираните автомобили в Студентски град, отбелязвайки колко от тях са паркирани (не)правилно. Нямам идея кой от вас къде живее, но явно не ви се е случвало по 20-30 минути да сновете из квартала, търсейки най-малко неправилното място за паркиране, защото правилни на теория почти не съществуват. И ще се радвам, ако си преместите дискусията за паркирането в съответна тема някъде другаде, тук ще се пише за ток и жици  ПП2: Някой да е добавял дистанционно запалване на такава кола?
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 2:24 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Комфорт модул и започва да ти дига стъклата, имаше аларми със запалване, само че за автомати, мился че кобра имаха такива модели. А за щутгарт , много хора , малко възпитание.....нормално е всеки да спира както му падне.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 2:35 pm |
|
|
|
srg
|
Петър Велков, схеми на цялото окабеляване има в service manual-ите, които може да намериш в тази тема, в секция Service and Owners manuals. Отдалеченото запалване без фабрично предвиден модул или без по-джиджана афтър маркет аларма според мен ще бъде "мисия невъзможна", защото играта с имобилайзер чиповете и/или преправяне логиката на ECU-то ще бъде мътна, кървава и според мен без успех, но това си е мое мнение, което не пречи да си поблъскаш главата над тази тема quietriot, комфорт модула ще ми излезе толкова, колкото да си сложа нещо мое, което обаче освен да ми вдига стъклата ще имам контрол върху него и дето се вика ще мога да го карам да ми прави и ном-ном-ном 
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 4:41 pm |
|
|
|
мъро
Регистриран на: Сря Окт 19, 2011 3:58 pm Постове: 171 Местоположение: Шумен
Автомобил: subaru outback 2.5 AT 2000 г.
Рейтинг: 29
|
|
Това с паленето се обесмисля,колата трябва да е паркирана на такова място че да можеш да се покажеш през прозореца и да я запалиш. А и чипа от ключа трябва да се сложи до патрона за палене,иначе няма как да стане. Аз имам такава опция на алармата но се отказах да я свържат,100 лв струваше допълнително за да работи. И комфорт модула излизаше някъде там, аз рядко отварям прозорците и реших че не си заслужава цената.
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 4:44 pm |
|
|
|
topzizitop
Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 10:51 pm Постове: 295 Местоположение: София Рейтинг: 209    
|
|
| Сря Ное 18, 2015 4:48 pm |
|
|
|
srg
|
С много ровене по колата и ползване на някакво по-умно къстъм изпълнение тип като на колегата може да се измисли паленето без пряка видимост - боцва се към Аурдино-то или някой контролер GSM модулче с прима, на което като пратиш смс сутрин преди да почнеш да си връзваш обувките в къщи "пАли, ида" то да реагира и да прави квото трябва  Остава обаче играта с имобилайзери и щуротии ...
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 7:08 pm |
|
|
|
Петър Велков
|
Вече с малко по-правилни джанти и много по-правилни гуми (Toyo Observe GSi5):  ...и паркирана където трябва, да не ми се карате  Колкото до поумняването - реших да си разширя малко "репертоара" и да разцъкам LinkIt ONE - доста по-мощен от Arduino-тата, които имам подръка, и доста по-удобен с вградените си GPS, GSM и WiFi модули. Надявам се към края на другия месец да е при мен.
|
|
15
|
|
| Пет Ное 27, 2015 7:13 pm |
|
|
|
valqk
|
Честито и тук, Пешо. Да не отваряш двигател и кутия, докато е при теб и да те слуша, колкото решиш. Макар и в студ. град, вЕрно си спрял, кат арабин в пустиня!  (после що хората не щат да пият бира с теб  ) Гледам, колегите са ти пуснали линк към сайта на Божо jsdminfo... За срещите - следи: viewtopic.php?f=2&t=18003&start=360#p239004viewtopic.php?f=2&t=6688&p=211269#p212612 - част от обичайните заподозрени също нац. среща 20хх; белмекен 20хх; Шкорпиловци 20хх Като завали: viewtopic.php?f=3&t=4826&start=820#p239473и още няколко доста активни теми (точно преди края на работното време  ) Ще те ръчкам, да ме държиш в течение и мен за поумняването и е хубаво да пием  да ти кажа аз какви имам, че ме мързи да пиша тук. 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Съб Ное 28, 2015 1:38 pm |
|
|
|
Петър Велков
|

Докато умувам, трупам идеи и експериментирам, се натъкнах на семинар - как да си хакнем колата в Софтуни. Лектор ще е Тодор Калайджиев, основател на Carista, софтуер и хардуер за човъркане в автомобилите с мобилен телефон. За тия, на които не им се цъкат линкове, копирам от описанието: Цитат: В семинара за хакване на автомобили ще научите: - Видове комуникация с електрониката на автомобила - Защо да човъркаме в софтуера на своята кола? -- за диагностика и достъп до логовете -- за настройки / ре-програмиране -- за "хакване" - Какъв хардуер може да се използва от любители за връзка с автомобила? От къде да се снабдим с него? - Какви са хардуерните и софтуерните протоколи за комуникация? - Каква част от комуникацията е стандартизирана и каква част е специфична за производителя?Кои точно са стандартите и къде можем да намерим спецификациите?
Демонстрация на живо - да надникнем в своята кола! - Как да направим диагностика на своята кола по стандарта OBD2 / EOBD? Ако на някой му се идва, трябва да се запише на първия линк 
|
|
2
|
|
| Нед Яну 03, 2016 8:06 pm |
|
|
|
Петър Велков
|
Запис от лекцията: https://www.youtube.com/watch?v=wSAT0ufb8OMИ между другото, седя си тук и си играя с един HackRF*. Опитвам се да си "счупя" оригиналното дистанционно за централното, вградено в ключа на колата. Попаднах на една интересна статия по темата и имайки предвид колко лесно се "слушат" такива дистанционни, може би ще си направя друг тип безключово отваряне и ще "отрежа" оригиналното. * HackRF-ът е много яка играчка, с която може да се приемат и излъчват радио вълни от 1MHz до 6GHz.
|
|
|
|
| Чет Яну 21, 2016 9:04 pm |
|
|
|
valqk
|
Петър Велков написа: Запис от лекцията: https://www.youtube.com/watch?v=wSAT0ufb8OMИ между другото, седя си тук и си играя с един HackRF*. Опитвам се да си "счупя" оригиналното дистанционно за централното, вградено в ключа на колата. Попаднах на една интересна статия по темата и имайки предвид колко лесно се "слушат" такива дистанционни, може би ще си направя друг тип безключово отваряне и ще "отрежа" оригиналното. * HackRF-ът е много яка играчка, с която може да се приемат и излъчват радио вълни от 1MHz до 6GHz. Ти кажи, като намериш чипове за NFC с гпг или подобно подписване на нормални пари... 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Чет Яну 21, 2016 9:52 pm |
|
|
|
Петър Велков
|
valqk написа: Ти кажи, като намериш чипове за NFC с гпг или подобно подписване на нормални пари...  Абе хортуваме си тука с един другар на тема ESP8266 и libsodium... Няма да е като NFC-то, ще иска батерийка и копче, но пък без подпис няма да има влизане и палене 
|
|
|
|
| Чет Яну 21, 2016 10:51 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |