Отговори на тема стр 1, 2  >
 Колеги помагайте (спукан централен стоп) 
Автор Съобщение

Постове: 103
Телефон: 0898268926
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,
както някои от вас знаят наскоро си купихме Аутбек 2002 от БГ собственик.
Зачера сутринта установихме, че има 2 малки пукнатини на централния стоп, по около 10-15 сантиметра всяка. Намират се над левия заден фар(стоп). Проблема е, че след автомивка целия стоп е пълен с вода (не буквално - средно големи капчици конденз навсякъде). Както и че, вратата на багажника в този ъгъл беше тотално мокра (плюша се беше напоил като вълнен панталон след накисване и без изцеждане).
Няма да ви разказвам как ходихме да ги описват в Армеец и се оказа, че предния собственик вече ги бил описал след градушката. И как на нас каза, че от градушката е пострадал само предния капак. И че са му платили сума Х, а то се оказа сума Y.
Тези неща нямат значение, важното е сега да намеря читаво място в София, където да ми свалят централния стоп, да го залепят и да го монтират обратно.
По възможност без да си оставят ръцете :)

Иначе за такъв стоп питах вече в 2 морги - нямат. Покрай градушката масово са се изкупили.
Говорих и със сервиза на Любо. Те можели да го свалят и сложат, но не правели залепвания.

Помощ!

Пон Ное 17, 2014 3:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
аз имам за един стар за продаване но и моя е лепен на две места , иначе се лепи лесно с power gel, намазваш съхне и шлайфаш после , аз така си купих колата но после го смених с по запазен и не счупен сега седи за бек ъп в мазето или за даване на застрахотели.

Пон Ное 17, 2014 3:58 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря за отговора.

Лепи се с това ли:
Изображение

Мен ми е много чудно как от тези 2 малки, едвазабележими пукнатинки влиза толкоз много вода.
Подозирам, че има още нещо нередно в цялата работа.
Предпочитам да го погледне някой, който е в час и се занимава с такава дейност :lipseal:

Пон Ное 17, 2014 4:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Crusader написа:
Благодаря за отговора.

Лепи се с това ли:
Изображение

Мен ми е много чудно как от тези 2 малки, едвазабележими пукнатинки влиза толкоз много вода.
Подозирам, че има още нещо нередно в цялата работа.
Предпочитам да го погледне някой, който е в час и се занимава с такава дейност :lipseal:

да с това защото е гъсто като гел и не се разтича като нормалния, но и на мен ми с странно да не би гумамето уплътнение между него и вратата да е скъсано???
А ако спукан стопа се пълни той а не пуска към купето иди Любо да го погледнат от къде ти тече, лепенето е лесно но преди това трябва да е сух отвътре да не затвориш водата в него ;).

Пон Ное 17, 2014 4:12 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
То при Любо добре, но ми се щеше да е при някой, който направо може да завърши цялата работа

Пон Ное 17, 2014 11:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
подсуши го, става със сушоар като го нагрееш за да изкараш водата, но внимателно да не стопиш пластмасата, после го обезмасляваш става с "мелио" и залепваш, ще стане подобно на картинката , като може и да си по фин в лепенето. ;) после може да се изшлайфа и пастира при някой бояджия.
Изображение

после отиваш до Любо да го свалят и да се подсуши колата и после да ти го сложат с като ти теглят един черен силикон на мястото на гуменото уплатнение, предполагам оттам влиза и водата навътре.

Вто Ное 18, 2014 8:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 171
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
А що не си го свалиш сам? Отнема макс 10 минути.

Грубо по спомени:

От вътрешната страна сваляш пластмасовия панел под стъклото, който е на щипки.
Махаш панела с кечето. Мисля че под капаците за смяна на крушки имаше някакви щипки.

На графиката долу се вижда къде са гайките за самия панел. Имай предвид, че шпилките са дълги и съответно най-удобно ще ти е с глух ключ да ги развиеш. При мене беше малко мъка да ги развия с нормален (къс) камък, но с повечко търпение става. Май бяха осмички.

Изображение

Вто Ное 18, 2014 10:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Трябва му глуха вложка дълга поне 3 см защото стеблата на болтовете са бая дълги и няма стигане до гайките , №12 по спомени и го сваля дори без да маха пластмаста отвътре само кората с кечето се маха и отвива десетина гайки и стопа се вади.

Вто Ное 18, 2014 10:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей колега,
Междинния стоп се сваля лесно. Колегите са го обяснили няма да се повтарям. Аз след като го свалих с една твърда пластмаса като отвертка разлепих целия стоп ROFL и го залепих със санитарен силикон. На места където минава уплътнението пластмасата беше отчупена и от там пълнеше с доста вода стопа (то това не е стоп а светлоотразител по скоро). през фасунките на крушките за задна светлина се пълнеше и купето те бяха доста корозирали та ги чистих и тях. След като го нафуках със силикон малките пукнатинки ги минах с прозрачно гел лепило и ги заравних с шпатулка (пластмасова). Почистих ги с парцал и от тогава ядове не съм имал. Цялото упражнение ми отне час и половина. Не е сложнотия. Успех :cool:

Вто Ное 18, 2014 11:32 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря ви много за подкрепата и споделения опит.
:)

Вто Ное 18, 2014 2:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Мисля че тази пластмаса се лепеше с хлороформ, и буквално не може да откриеш къде е бил счупен само трябва да престои например една нощ за да стане здраво колкото е било преди това, хлороформа разтваря тази пластмаса и е силно летлив.

Вто Ное 18, 2014 11:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
lelemale13 написа:
Мисля че тази пластмаса се лепеше с хлороформ, и буквално не може да откриеш къде е бил счупен само трябва да престои например една нощ за да стане здраво колкото е било преди това, хлороформа разтваря тази пластмаса и е силно летлив.

Не се заяждам, но като я разяжда няма ли да я прецака повече от колкото да я поправи? :pardon:

Сря Ное 19, 2014 12:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
lelemale13 написа:

трябва да е лепил иначе побелява много гадно в дълбочина пластмасата ;) а може и да се самопреспи ROFL с тоя хлороформ

Сря Ное 19, 2014 10:17 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Един колега лепи с хлороформ и наистина става много добре, за пластмасата не знам но за майстора с хлороформа по има шанс да се успи :-~

Чет Ное 20, 2014 6:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Докато я разтвори малко и вече се е изпарил. Ако имате съмнения намерете парче от стоп счупете го на 2 и го залепете. Лично аз не съм лепил но едва ли ще побелее. с каниколит и тем подобни на става, може би с някаква двукомпонентна смола(прозрачна) на тук май се иска и механична здравина. Аз лично ако не знаех за хлороформа щях да намеря никакъв лепящ силикон(НЕУТРАЛЕН!!!) и без да го свалям щях да го омажа без да ме интересува външния вид, но всеки си има някакъв вкус :)

Чет Ное 20, 2014 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 59
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
А не може ли да се залепи и да се облепи с прозрачно да речем фолио?

Чет Ное 20, 2014 8:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 636
Автомобил: Outback 2.5AT'03 ; Forester 2.5XT;
Телефон: 0885022272
Рейтинг: 514
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди да ги залепиш е хубаво всяка пукнатинка да се спъне връхчето и с дупка с малко свредълце и после дупката да я напълниш с лепило , и обезателно провери на колко са ти стегнати болтовете, които държат панела, защото не са ли стегнати с точните Нютон/метри, ще наизлязат още безброй пукнатини. Сърбал съм мъжката таз попара и съм сменил 3 такива панела, докато накрая се разбра на колко трябва да се стягат - писал за това и преди....разрови се в темите и намери .....Вече, като го направят, може отгоре да му се лепне едно прозрачно фолио, като тези, които се лепят да предпазват кристалните фарове от камъчета.

Пон Ное 24, 2014 9:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
аз си мисля дори да ги позатамня моите , видях едно легаси при Любо с почти черни стопове и ми хареса как седи , но само ще затъмня моите да седят като опушени.

Пон Ное 24, 2014 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 13
Автомобил: Subaru Outback 2,5 MT '99
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз го имах същия прблем, беше ми доста пукнато и събираше вътре вода, като двигах вратата и течеше яката. Сложих му тиксо и се оправи, чиста работа.

Пон Ное 24, 2014 8:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 73
Автомобил: Outback H6 2008.
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз намерих един пич, който се нае да ми лепи стопа. Много съм доволен - признавам играчка си е, а моя си беше направо счупен на две. Пък и сравнено с цената на стоп втора употреба.... :D
Ако някой се интересува, мога да дам координати - не знам как се приема, ако пиша направо майстор тук?!
Майстора се намира в Белослав.
п.с. Ако има заинтересовани, мога и снимки да кача.
Поздрави. :beer:

Пет Сеп 02, 2016 3:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >