Отговори на тема
 Outback 3.0R vs 2.0D 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте на всички. Радвам се че има такъв форум. Аз отдавна съм "пасивен" фен на Субару...

Та на въпроса. На пролет мисля да сменям возилото (Бора комби 1.9 TDI). Вземах да разглеждам (макар и твърде предварително) какво се продава тези дни и на какви пари. Тъй като често ми се налага да мъкна бая багаж (понякога и по черни пътища и баири) и имам едно дете и второ на път (да не споменавам и жена :D :D :D ) съм се ориентирал към комби някакво - нещо имам алергия към SUV-чета. Иска ми се нещо над 150 коня, сигурно, със задвижване на всички колела и поне някакви оф-роуд възможности. Като фен и на Ауди хвърлих един поглед на цените на новите коли и се втрещих като разбрах че една А4-ка Авант с читав мотор и екстрите отива комай над 100 бона (да не говорим за А6 и олроуда) а най-тежкият терен по който ще мине е някакъв утъпкан черен път и силно се разубедих... В крайна сметка А4 не е по-проходим автомобил от Бора-та а с нея често съм подпирал тук-там (разбираемо...)

Enter Subaru...
Вземах да разглеждам Аутбак-а и колкото по го гледам толкова по се убеждавам че ще е идеалната кола за мен. Особено 3 литровия шестак... Само че не се знае дали бюджета ще го понесе и се чудя доколко дизеловия модел е вариант. Основните ми притеснения са че може би ми се иска по-мощен мотор, без турбо и май ми се искаше бензинка (то дизел без турбина май вече няма...). Другото нещо е скоростната кутия - напоследък гледам производителите масово слагат 6 скоростни кутии на двулитровите дизели. Тази 5 скоростна не е ли малко "спъната". И каква според вас е причината да няма ниски предавки като ръчната кутия на малкия боксер - предполагам че на дизелака на са му необходими поради по-големия въртящ момент :roll: ???

Та бих оценил мненията ви по въпроса - струва ли си според вас да се налеят 20-тина хиляди повече за бензиновия модел.

И още нещо - как се държи скоростната кутия на 3-литровия мотор при ползване на палците за смяна на волана? Реагира ли достатъчно бързо ?

Ще ме извинявате за дългия пост...

Вто Ное 18, 2008 1:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 323
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
По отношение на икономичността,дизелът е за предпочитане пред всеки бензинов мотор,особено пред 3-литровият.Скоро се очаква 6 - степенна кутия за дизела (някъде четох).Моят среден разход е 9.8,но ако покарам повечко градско виждам,че временният отива към 11-12.Имам предвид този на "трип Б".При дизелът предимството е ,че дърпа от по-ниски обороти,т.е. по-често се използва пълния потенциал.На моя мотор му се кефя инстински след 5000 оборота,но колко често може така да се кара? :wink: Тия лостчета на волана работят сравнително бързо,но не трябва да се забравя,че скоростната кутия принципно е автомат,т.е. по-бавно сменя от ръчната.Има контрол от волана на ръчни ск.кутии-при тях смяната е по-бърза.Но определено не е дразнещо-поне за мен.Защо не направиш дест-драйв-няма по-лесен начин да разбереш кое е за тебе 8) Не съм карал дизела,но динамиките на аутбек с дизел и 3.0 бензин са много близки. За мене най-сполучливата скоростна кутия за дизел,е автоматичната-не знам защо се мотат още??Тогава наистина има смисъл от постоянен висок въртящ момент от ниски до средни обороти.Защо да сменяш сам,като всъщност е почти все тая на коя предавка си :roll:

2010 guzzi griso 1100

Вто Ное 18, 2008 2:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Разхода за гориво е от второстепенна важност при избора. Щом гледам за нещо над 150 коня съм подготвен психически за $$$ дето ще ходят за гориво. Иска ми се нещо дето като го настъпиш и да оживява - то като си караш нормално разхода няма да е кой знае колко космически и на бензинката - а и 85%+ от карането ми е извънградско.

Виж сега цената на самата кола... гледам ги 23000 лв някъде е разликата. Това е сериозна сума...

Вто Ное 18, 2008 6:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Като настъпиш-оживява :lol: А пък щом си ОК с разхода,вземи си бензин 3.0. Но не очаквай спортна кола-просто големият бензин дава една сигурност,че можеш да излезеш от ситуация,да изпревариш бързо...При мене също 85%,че и повече са извънградско.Готино е да има кончета-събуждат се от 4500-5000 об.нагоре.Автоматът сменя много готино,ако си в "Sport sharp"-над 7000 :-D .За дълги круизи колата е тиха и приятна-скорости до 180 км се понасят съвсем леко.На 180 км е към 4000 - 4200 об./мин. При 120 са 2500.
Но няма нищо общо със спорта-тежка кола с висок център на тежестта.Макар и стегнато и твърдо ,окачването не става на бързи маневри и завои с висока скорост.Карах новата STi с лек тунинг,360 к.с. и 500 Нм-съвсем друга история-шумна и вибрираща кола с евтин интериор.Това са и минусите,други няма :-D Там вече има спорт 8)
..За разликата в цените между дизел 2.0 и бензин 3.0. За един и същ модел ли има такава разлика-дали не гледаш различни екстри?Не знам дали си струва-аз дадох около 70 и няколко хиляди лева за моята.От "Нептун ауто".Цената в Субару-България беше 100 и нещо.Тогава нямаше още дизел и не знам колко струва и при кой дилър....

2010 guzzi griso 1100

Вто Ное 18, 2008 6:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:39 am, променена общо 1 път

Вто Ное 18, 2008 7:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
хммм това с цената е интересно - гледам цените на Субару моторс трейдинг - тях ги дават официален дистрибутор. За дизела цената е малко над 70 хиляди с всички екстри а на шестака цената е почти 94 хиляди пак с всички екстри. Ако го има 3-литровия нов за 70000 лв не бих се чудил много много :D :D :D

както казах и по-горе ценовата разлика от 24 хиляди лева е единственото което ме кара да се чудя...

Вто Ное 18, 2008 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
гледам и цените в немско - дизела там е по скъп - към 78 хиляди докато бензиновия е малко над 91 хиляди - това при официалния дистрибутор

Иначе из мобиле.де гледам има нови за по 30-34 хиляди евро. Не знам само дали ако се вземе от германия се плаща акциз... Най вероятно има но дори с него май пак трябва да е доста под 93000 лв...

Вто Ное 18, 2008 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
--

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:39 am, променена общо 1 път

Вто Ное 18, 2008 7:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
http://neptuneauto.com.tr/modules.php?n ... b_sirano=5
Звънни по телефона и поискай да ти пратят последните цени по мейла.И мейл им прати,разбира се :wink: .На български-всички там говорят по нашенски. Има смисъл-ще разбереш,че можеш да имаш 3.0 бензин на цената,която си бил готов да платиш за дизел. :lol:

2010 guzzi griso 1100

Вто Ное 18, 2008 8:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
ей супер сте момчета :D :D :D

утре ще ги видя тея аркадаши какво ще предложат :o

Докъм 75-78 хиляди ако може да се уреди работата като нищо напролет още един Outback ще се присъедини към клуба :D :D :D

Вто Ное 18, 2008 10:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Пусни едно питане до Турция да видиш как са там цените..

Ако е от ЕС май няма мито, а акциза за нов автомобил 250 кс е към 6000 лв.

Само да уточня, че акциза за автомобил 180 кW е 10 800лв. Това ако е употребяван. За нов е 6100лв. От Турция ще има и митни сборове, ако всичко е легално де.

Сря Ное 19, 2008 9:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Има сборове,ддс,транспорт и акциз и пак е голяма разликата в цените.Особено с оня долар,дето беше без пари доскоро :wink:

2010 guzzi griso 1100

Сря Ное 19, 2008 11:53 am
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Колеги, не се гъбаркайте със ситуацията. H6 си е H6 и никакви дизели не могат да се сравнят с него. Може би ако пуснат 3 литра турбо дизел ще е по-добре. H6 е уникален Аутбек. Който не се е качвал в него не знае какво е. Мен един познат щеше да се наложи да ме изкарва с полиция отвътре :)

Качеството на интериора е уникално. Звука на мотора е уникален. Това е Аутбека. По-нагоре като усещане може само новата Трибека.

Пет Ное 21, 2008 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
ами стискайте палци нещата да са наред и на пролет да се сдобия с един :D :D :D отдавна ми е мечта да карам бензинка... всъщност не чак толкоз отдавна - допреди 2 години и половина имах една 124-ка 3.2

:twisted: :twisted: :twisted: която поради проблеми с всичко (с изключения на двигателя) беше заменена от кроткото и мирно П-Д тракторче :D

то малко оф-топик ама аз и други връзки със Субару имам - хобито ми е любителска астрономия - та кола от типа на Аутбак-а би ми била твърде полезна. И още нещо - имам един бинокъл Фуджинон - произведен от поделение на FHI :wink:

ето линк към "емблемата" на Субару - снимката е на един колега от астро-форума. Звездния куп се води под каталожен номер М45 (сред много други) като има и много имена Плеяди, Седемте сестри, Субару (на японски) а в по нашите места е бил известен като квачката с пилците :D

Последна промяна nuke на Съб Ное 22, 2008 2:34 am, променена общо 1 път

Съб Ное 22, 2008 2:26 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 865
Рейтинг: 95
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
den4o написа:
За дълги круизи колата е тиха и приятна-скорости до 180 км се понасят съвсем леко.На 180 км е към 4000 - 4200 об./мин. При 120 са 2500.
Но няма нищо общо със спорта-тежка кола с висок център на тежестта.Макар и стегнато и твърдо ,окачването не става на бързи маневри и завои с висока скорост.Карах новата STi с лек тунинг,360 к.с. и 500 Нм-съвсем друга история-шумна и вибрираща кола с евтин интериор.Това са и минусите,други няма :-D Там вече има спорт 8)
..

То в България с тези пътища не знам за какъв спорт точно говорим :roll:
3 л.мотор не съм карал,но 2.5 в БГ условията ми се вижда като самолет.А и разхода на гориво е фактор когато говорим за семейна кола.
То аз и спорта го разбирам различно де :wink: -кално,натъпкано с палатки и спални чували по черните пътища,ски/сноуборд,кану/каяк,лов и риболов...така го разбирам аз спорта,живота и Субару като марка и автомобил :D

Относно Акциза,доколкото знам България освен,че официално е най бедната държава в евросъюза е и единствената с подобен акциз за автомобили.10 хил.лева бих дал за много неща,но не и за акциз-това са много пари!

Съб Ное 22, 2008 2:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Понеже ставаше дума,че колегата иска кола с повече коне,исках да поясня,че за мене аутбек с 3.0 не става за спортно каране.Много хора мислят,че 3.0 литра и 245 к.с.......леле каква спортна кола е това.
Цялата концепция на легаси или аутбек е друга-както и ти казваш-спорт има най-вече като не си зад волана :wink:
Иначе разликата в разхода на 2.5 и 3.0 не е кой знае каква-не мисля,че реално е повече от 10%.

2010 guzzi griso 1100

Съб Ное 22, 2008 8:26 am
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
nuke написа:

то малко оф-топик ама аз и други връзки със Субару имам - хобито ми е любителска астрономия - та кола от типа на Аутбак-а би ми била твърде полезна. И още нещо - имам един бинокъл Фуджинон - произведен от поделение на FHI :wink:

ето линк към "емблемата" на Субару - снимката е на един колега от астро-форума. Звездния куп се води под каталожен номер М45 (сред много други) като има и много имена Плеяди, Седемте сестри, Субару (на японски) а в по нашите места е бил известен като квачката с пилците :D

дай малко повече инфо че ми стана интересно. Даже предлагам отделна тема да направиш...

Съб Ное 22, 2008 9:35 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 35
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
ender написа:
nuke написа:

дай малко повече инфо че ми стана интересно. Даже предлагам отделна тема да направиш...

На мен също ми е интересно и бих се радвал на подобна тема. :smt023

Съб Ное 22, 2008 4:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
пределно ми е ясно че това не е спортна кола :D

на мен ми трябва кола лоято да върви зиме и лете по пътища и по баири като успява да прави това с телескоп в багажника и семейство/приятели в купето (а като ме ядосат и обратно) и ми се иска тази кола все пак да може да ускорява и върви повече от средностатистически автомобил. Мисля че този Аутбак е перфектен за целта.

Относно другата тема - ще гледам да пусна нещо интересно тея дни - иначе ако искате да видите Субару на небето - погледнете на изток между 9 и 10 часа вечерта - онова мъглявото дето се вижда над ярката жълта звезда :wink: - в този сезон се вижда цяла нощ.

Пон Ное 24, 2008 12:12 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема