Отговори на тема
 Аутбек H6/3.0/BL/BP/2004 - комфорт на возене с нови амове 
Автор Съобщение

Постове: 7
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

бих искал да споделя опита при комфорта на возене след смяна на амове предни/задни. Допълнително се интересувам какъв е вашият опит и търся съвет.

Карам Аутбек 3.0 2004 на 159 000 км. Поетапно смених амовете. Почнах с предни 2023. Последваха задни 2025. Предните са KYB, задните са оригиналните саморегулиращи поръчани директно от Субару. Предни и задни пружини не смених и са все още първите.

Като цяло нямам никакви проблеми с колата и ходовата част. Въпреки това ми се струва, че комфортът на возене е доста занижен след смяната на амовете. Задницата доста твърдо реагира на неравности и купето доста се поклаща. Съответно усещането понякога е, че ще те хване морска болест. Не съм сигурен дали е от пружините при нови амове.

Замислям се да сменя и пружините на задните амове с нови. Въпросът ми е дали това ще подобри комфорта? Имате ли опит с подобен проблем? Какви пружини бихте препоръчали (освен оригиналните)? Задната ходова част е в оригинални състояние. Тампони, носачи и т.н не са пипани още.

Благодаря за споделения опит предварително.

Поздрави
Николай

Нед Мар 29, 2026 9:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
задните са оригиналните саморегулиращи поръчани директно от Субару

Това искам да го видя. Никак не кореспондира с описанието за возията след това.
Цитат:
Съответно усещането понякога е, че ще те хване морска болест.

Иначе е логично да подрусва, не да клати - все пак преди това си се возил с изпуснали дърти амове.

Нед Мар 29, 2026 9:28 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Alxx написа:
Цитат:
задните са оригиналните саморегулиращи поръчани директно от Субару

Това искам да го видя. Никак не кореспондира с описанието за возията след това.
Цитат:
Съответно усещането понякога е, че ще те хване морска болест.

Иначе е логично да подрусва, не да клати - все пак преди това си се возил с изпуснали дърти амове.

Здр,

Опасявам се, че това е действителността. Карах и с KYB с подсилени Pedders също. Поради “липса” на тежест на задницата тази комбинация не ми пасна. Затова инвестирах с оригиналните амове. Комфорта се подобри. Но очаквах това люшкане в купето да изчезне. Затова размишлявам да сменя и пружините и търся съвет.

Поздрави

Нед Мар 29, 2026 9:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 108
Автомобил: Subaru Forester
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сменяй смело и пружините. Имай предвид, че са доста дърти и са омекнали. Аз специално карам Форестър 2001 г. - миналата година в началото смених задните, а лятото смених предните амове без пружините. Тази година в началото на януари ми се счупи едната предна пружина, поогледах се наляво-надясно и си купих 4 нови пружини Каяба за отпред и за отзад - само мога да кажа, че няма сравнение с преди това. Здраво и стегнато окачване, няма да се климбучка наляво-надясно и т.н... Но това е може би само върха на айсберга - преди пружините и амовете цялата ходова част отпред и отзад е ревизирана с нови тампони, песъкоструй и прахово на всички сваляеми детайли, като щанги, носачи и др, нови болтове навсякъде (за съжаление за новото магаре не успях да намеря нови и е със старите)... Ако смениш пружините и продължи да е нестабилно отзад, може би трябва да помислиш за всичко гореописано... :cool: :cool:

Дизеля го хич не ще, щото ще се преебе...

Нед Мар 29, 2026 11:36 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Rashko-Strashko написа:
Сменяй смело и пружините. Имай предвид, че са доста дърти и са омекнали. Аз специално карам Форестър 2001 г. - миналата година в началото смених задните, а лятото смених предните амове без пружините. Тази година в началото на януари ми се счупи едната предна пружина, поогледах се наляво-надясно и си купих 4 нови пружини Каяба за отпред и за отзад - само мога да кажа, че няма сравнение с преди това. Здраво и стегнато окачване, няма да се климбучка наляво-надясно и т.н... Но това е може би само върха на айсберга - преди пружините и амовете цялата ходова част отпред и отзад е ревизирана с нови тампони, песъкоструй и прахово на всички сваляеми детайли, като щанги, носачи и др, нови болтове навсякъде (за съжаление за новото магаре не успях да намеря нови и е със старите)... Ако смениш пружините и продължи да е нестабилно отзад, може би трябва да помислиш за всичко гореописано... :cool: :cool:

Благодаря за имформацията. Изглежда, че пружините може да са добра идея. Предното окачване съм го стегнал. Задното е изцяло оригинално още. Но пък за сега не дава признаци за подмяна. Разбира се тампоните на 20+ год не биха имали същата функция като нови.

Някой може ли да препоръча пружини (освен оригиналните)? Субару Германия (където живея) ме информира, че не могат да ми доставят никави в момента (няма и на склад).

Поздрави

Нед Мар 29, 2026 12:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема