H6 прегрява - губи антифриз.
| Автор |
Съобщение |
|
SanDRo
Регистриран на: Чет Юни 16, 2016 4:28 pm Постове: 179 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68 
|

Здравейте,
Колата, за която става въпрос е Outback B13 H6 (2004). Знам че е писано много по този въпрос, но все пак искам да опиша моя случай и ако може някой сблъсквал се с подобно да даде съвет/информация за възможните варианти.
Колата я взех миналата година лятото, обслужих я, карах я малко над 10 хил. км. без никакви проблеми - стабилна работа на мотора, духа парно/климатик, стрелката на температурата никога не е мърдала от средата. Миналата седмица я карах за обслужване - стандартна смяна на масла/филтри. След като взех колата и се прибрах, на другия ден по обяд при паркиране чух как перките се включват на висока степен (досега никога не се беше случвало затова ми направи впечатление) и шумят доста силно, погледнах стрелката беше се качила леко нагоре - включих си блутута и сензора показваше 105-106 градуса. Паркирах набързо и я оставих. Тествах я пак след това и вдигаше температура, напънах я малко в обороти и се охлади и се закрепи - после проблем нямаше. Въпреки това реших да звънна на майстора да му обясня случката и на другия ден бях при него за смяна на термостат. Докато я закарам при него и след това нямаше никакви проблеми.
Въпреки това капачката на радиатора стоеше студена, както и радиатора на климатика. Не съм отварял радиатора да го проверявам, тъй като разширителния съд беше пълен догоре - въртях капачката на радиатора, но чак след последващи опити разбрах, че има специален трик за отваряне - преди това си помислих, че може би е само за обезвъздушаване.
Няколко дни след това пътувах до морето и обратно - общо към 580км. в двете посоки. На връщане климатика спря да работи, въпреки това температурата беше нормална и не ми хрумна, че може би прегрява (карах по магистрала и явно си държи нормална температура заради въздушния поток). Чак като се прибрах вечерта видях че градско почва пак да вдига температура, не съм я оставял да влиза в червеното но по блутут я закарах до 110 градуса на няколко пъти. В крайна сметка успях да си я паркирам пред нас и да я оставя да изстине. Помощното казанче беше пълно 2 пръста под ръба и по двигателя имаше следи от пръски на антифриз.
На другия ден я спрях под наклон и вече отворих радиатора - успя да събере към литър и половина вода - реално сипах повече, но я обезвъздушавах и течеше - излезнаха доста балончета като доливах и форсирах леко докато не се закрепи. След това я затворих и за момента е ок - при загрята кола капачката е топла, радиатора на климатика също, маркучите си се надуват и са топли, както и главният радиатор. Нивото на разширителното казанче падна до 1-2 пръста над FULL маркировката (не както преди почти догоре).
Звънях на майстора да го питам при смяната на термостата дали са обезвъздушавали и проверили антифриза - каза, че винаги го правят, но може да падне малко нивото заради парното, тъй като от там не можело да изкара. Обясних му ситуацията и каза, че почти сигурно трябва да се прави гарнитура - двуседмичен ремонт на цена 2000лв.
До тук с обясненията - въпросът ми е възможно ли е просто колата да не е била обезвъздушена и дали наистина се налага да се отваря за гарнитура? Антифриза е бистър, няма мирис на изгорели газове/масло. Маслото също изглежда да е мешало и е чисто. Колата отзад не пуши. Това ме кара да си мисля, че може би просто е имало въздушен балон, заради който е изхвърляла антифриз. Естествено може и да съм в голяма грешка, просто проблем още да не се е задълбочил, затова искам да се допитам до вас първо преди да скачам на ремонта. Сумата не е колосална, но не е и малка - все пак голям проблем ми е и срока за ремонта.
Друг страничен въпрос е доколко 110 градуса за няколко минути е висока температура и може ли да е направила някаква беля? По магистралата я карах доста тежко, но стрелката не мърдаше, все пак кола с липсващ антифриз може и да не показва много вярно, та 2 часа каране макар и с добро обдухване от скоростта също може да са навредили доста.
Благодаря предварително на всички откликнали със съвет, ако има проблем колата така или иначе ще я направя, просто не ми се ще да давам едни пари и да стоя без кола, ако не е нужно.
п.п. Колата има газ, но преди последната смяна на масло нямаше НИКАКВИ проблеми с охлаждането. Също така газовата система е течна фаза и не е вързвана с охладителната система - точно заради това сложих течната фаза, тъй като доста четох за всякакви проблеми с прегряване.
|
|
|
|
| Вто Юни 20, 2017 9:28 am |
|
|
|
patko
|
Така както описваш нещата изглежда на лошо обезвездушаване. Има си процедура - описана е в ръководството. viewtopic.php?f=37&p=218746#p218746Аз го правих така първия път. При втората смяна на антифриза и на радиатора с алуминиев повторих точка 2 четири пъти. И системата се обезвъздуши напълно. След като си обезвъздушил системата загрява ли пак? Ако е имало много въздух, то ще изхвърли антифриз през казанчето - опит от друга кола.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
7
|
|
| Вто Юни 20, 2017 9:57 am |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
|
Провери за течове, смени капачката, долей няколко пъти.. ако не помага - остава смяна на гарнитури.
(При мен 2 години този номер го правеше само през лятото и само на дълъг път. И си я карах така докато при едно връщане от морето на входа на София като влязох в задръстването температурата отиде на 110. Оказа се микроскопичен пробив в гарнитурата .. )
|
|
7
|
|
| Вто Юни 20, 2017 10:50 am |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
|
Не скачай веднага на ремонт,покарай известно време с повишено внимание и проверявай често нивото в радиатора.Въз основа на резолтатите ще решаваш.
|
|
7
|
|
| Вто Юни 20, 2017 2:53 pm |
|
|
|
SanDRo
Регистриран на: Чет Юни 16, 2016 4:28 pm Постове: 179 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68 
|
Ясно, ще я покарам така засега и ще наглеждам, силно се надявам да е някое пропукано маркуче, че не ми се стои 2 седмици в сервиз.. 
|
|
|
|
| Сря Юни 21, 2017 12:55 pm |
|
|
|
vizor
|
|
С 2 седмици ако се разминеш само е добре. Иначе бих ти предложил да надуеш водната система на около 1.2-3 бара и да видиш дали изпуска от някъде и къде. Така си реших за 11лв проблем, който хората казваха, че е гарнитури на глави
|
|
|
|
| Чет Юни 22, 2017 11:34 am |
|
|
|
DJANO
Регистриран на: Чет Авг 29, 2013 10:15 am Постове: 424 Местоположение: София
Автомобил: Audi A8
Рейтинг: 91  
|
vizor написа: С 2 седмици ако се разминеш само е добре. Иначе бих ти предложил да надуеш водната система на около 1.2-3 бара и да видиш дали изпуска от някъде и къде. Така си реших за 11лв проблем, който хората казваха, че е гарнитури на глави Би ли споделил къде е бил проблема? От интерес питам 
|
|
|
|
| Чет Юни 22, 2017 12:43 pm |
|
|
|
vizor
|
Спукан маркуч точно под казанчето, който е. Надуваше се 20 минути след като загасиш колата и изпускаше от там  Направих си помпа с манометър от колело, която се закача на пробита капачка за казанчето чрез метален вентил от гума и отдолу уплътнение. 10 кинта цялата работа и си реших проблема. Вече няма загуба на антифриз, няма нищо.
|
|
|
|
| Чет Юни 22, 2017 1:05 pm |
|
|
|
petko 69
|
SanDRo написа: Ясно, ще я покарам така засега и ще наглеждам, силно се надявам да е някое пропукано маркуче, че не ми се стои 2 седмици в сервиз..  То Н6 има три маркуча към радиатора и два за парното , не е трудно да се проследят.Махаш кората отдолу и при изгасен мотор почваш да ги мачкаш и които сълзи ще си покаже.В твоя случай залагам на не-правилно обезвъздушаване , Н6 е с метални гарнитури и с едно прегряване трудно ще го събориш , моята съм я прегрявал доста пъти и държи .На Шкорпиловци спуках маркуч в мекия пясък и загря на макс , после вода и пак вода докато се охлади , после нов маркуч и вече 2 години от тогава и без проблем.Не бързай да отваряш мотора , обслужи охлаждащата система , промий радиаторите и тествай в жегите на баир с климатик , ако не скача стрелката си ок. 
|
|
|
|
| Чет Юни 22, 2017 4:49 pm |
|
|
|
Mitaka FU
Регистриран на: Вто Авг 12, 2014 11:52 am Постове: 346 Местоположение: Germany
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171   
|
vizor написа: С 2 седмици ако се разминеш само е добре. Иначе бих ти предложил да надуеш водната система на около 1.2-3 бара и да видиш дали изпуска от някъде и къде. Така си реших за 11лв проблем, който хората казваха, че е гарнитури на глави Offtopic И сега, кой ще ми отговори -нали това, добрите майстори го знаят, трябва да го проверят, тук е писано много във форума...? Защо искат да се отваря двигателя веднага, вместо да инвестират 1 час в тези познати процедури...?! Колегата, който писа преди няколко седмици в друга тема, защо се е отказал да кара повече Субару, май ще излезе прав.... Пожелавам ти колегата Vizor да се окаже прав, и всичко да се рамине с маркучите 
_________________ Моля не стреляйте по пианиста! Той толкова си може.
|
|
|
|
| Чет Юни 22, 2017 5:15 pm |
|
|
|
patko
|
petko 69 написа: SanDRo написа: Ясно, ще я покарам така засега и ще наглеждам, силно се надявам да е някое пропукано маркуче, че не ми се стои 2 седмици в сервиз..  То Н6 има три маркуча към радиатора и два за парното , не е трудно да се проследят.Махаш кората отдолу и при изгасен мотор почваш да ги мачкаш и които сълзи ще си покаже.В твоя случай залагам на не-правилно обезвъздушаване , Н6 е с метални гарнитури и с едно прегряване трудно ще го събориш , моята съм я прегрявал доста пъти и държи .На Шкорпиловци спуках маркуч в мекия пясък и загря на макс , после вода и пак вода докато се охлади , после нов маркуч и вече 2 години от тогава и без проблем.Не бързай да отваряш мотора , обслужи охлаждащата система , промий радиаторите и тествай в жегите на баир с климатик , ако не скача стрелката си ок.  Повече са - към масления охладител - там са три малки и към дросела. Може да е всеки един.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Чет Юни 22, 2017 5:34 pm |
|
|
|
vizor
|

Mitaka FU написа: Offtopic И сега, кой ще ми отговори -нали това, добрите майстори го знаят, трябва да го проверят, тук е писано много във форума...? Защо искат да се отваря двигателя веднага, вместо да инвестират 1 час в тези познати процедури...?! Колегата, който писа преди няколко седмици в друга тема, защо се е отказал да кара повече Субару, май ще излезе прав.... Пожелавам ти колегата Vizor да се окаже прав, и всичко да се рамине с маркучите  Ще ти отговоря. Системата, която включва огромна част от автомобилите в комплекта си, струва 100-тина кинта. Говорих с познат, който има доста голям сервиз в София дали го има налично (малко преди да го направя) и каза, че го има и до сега не само, че се е избило, ами и доста доволни клиенти са си тръгнали от сервиза и след това са се върнали като сериозни и постоянни клиенти. Ще ти кажа какво щеше да стане при мен. Щях да си оставя колата на произволен майстор, който щеше да отвори мотора, но докато разглобява щеше да види тръбичката, да я смени и "проблема" да се оправи, а той щеше да лапне 1к от воле заради моя проблемен маркуч. Нямам никаква представа защо хората не влагат в инструменти, проверка за газове в антифриза, диагностична апаратура и какво ли още не. Също така си направих с още една капачка един преливник, който вдига нивото на антифриза и след това можеш да я махнеш без да се разлива нищо и нивото да ти е на максимум и обезвъздушена. Струваше ми отново капачка от моргата на Вальо + фуния и малко работа. И това струва 40-тина лева от ибей с капачки за сумати различни коли. Просто всеки казва гарнитури. От 100 2 да не са "гарнитури" ще спечелиш двама много вярващи в теб клиента, защото няма да си ги измамил като кифладжия. Да аз може да съм 1 от 100, но това е моят резултат и проблеми нямам вече година и половина. И само да кажа, че не съм измислил топлата вода. Само си крада от съседната тръба. https://www.amazon.com/Lisle-24610-Spil ... B001A4EAV0И как работи: https://www.youtube.com/watch?v=NReU4wqdK5wЕто и помпичката: http://www.ebay.com/itm/14-PC-Radiator- ... 3037373766
|
|
27
|
|
| Чет Юни 22, 2017 6:43 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Внимателно с надуване на системата на 3 бара. При коли на 10+ години може да стане неприятно - ще протече от там дето не е текло.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
15
|
|
| Съб Юни 24, 2017 12:17 am |
|
|
|
vizor
|
Какви 3 бара  1.2-1.3 казах. Капачката ми е на 1.1. Как ще я надуеш на 3 бара ще ти изплюе всичко де що има барабар с радиатори и тн.
|
|
|
|
| Съб Юни 24, 2017 9:25 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Налягането в охладителната система е 0,9-1,1 бара над атмосферното (според каачката). На морското равнище действителното налягане в охладителната система е 1,9-2,1 бар. Щом капачката е на 1,1 бара, следователно в София би трябвало налягането в охладителната да е около 2 бара.
@SanDRo и аз като колегата patko си мисля, че не са изчакали да загрее добре ДВГ за да проверят ниво на антифриз. До колкото си спомням при загрял двигател като се изфорсираше, при проблемна гарнитура, в разширителното казанче излизаха балони. Аз бих карал така, като преди всяко продължително каране бих проверявал ниво на антифриз и ако започне фрапираща загуба, бих сменял гарнитури.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Съб Юни 24, 2017 11:09 pm |
|
|
|
radikyokushin
Регистриран на: Съб Авг 09, 2014 11:39 am Постове: 97 Местоположение: Монтана
Автомобил: Outback B15-3.6R 2018г.
Телефон: 0885284389
Рейтинг: 123  
|
deadman написа: Налягането в охладителната система е 0,9-1,1 бара над атмосферното (според каачката). На морското равнище действителното налягане в охладителната система е 1,9-2,1 бар. Щом капачката е на 1,1 бара, следователно в София би трябвало налягането в охладителната да е около 2 бара... Колега, ще ме извиняваш, ама голяма глупост си написал 
_________________ Никога не забравяй, че истинността на казаното, няма отношение към компетентността на говорещия!
|
|
|
|
| Нед Юни 25, 2017 8:02 am |
|
|
|
deadman
|
|
Обясни кое точно е глупостта
|
|
|
|
| Нед Юни 25, 2017 8:15 am |
|
|
|
radikyokushin
|
deadman написа: Обясни кое точно е глупостта Това, което съм цитирал 
_________________ Никога не забравяй, че истинността на казаното, няма отношение към компетентността на говорещия!
|
|
|
|
| Нед Юни 25, 2017 8:18 am |
|
|
|
deadman
|
|
обоснови се. защо е глупост?
|
|
|
|
| Нед Юни 25, 2017 8:20 am |
|
|
|
radikyokushin
|
deadman написа: обоснови се. защо е глупост? Налягането в с-мата при загрял автомобил е точно толкова, колкото пише на капачката. Идеята, охладителната с-ма да работи под налягане е именно такава - то да е ЕДНАКВО, независимо дали се намираш във Варна, в София или на 3000 метра надморска височина... И това е така, защото с увеличаването на надморската височина, пада температурата на кипене на охл. течност, до стойности близки до работните температури на двигателя с всички негативи от това.
|
|
10
|
|
| Нед Юни 25, 2017 8:33 am |
|
|
|