|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
2,5 2000г. мотора тресе на празен ход - Помощ!!!
| Автор |
Съобщение |
|
vladombenz
Автомобил: toyota corolla
Рейтинг: 11
|

Здравейте колеги, карам Субару Аутбег 2000г. 2,5 156 коня, автоматик. Колата е газифицирана от преди около една година. От известно време (приблизително месец) ми се появи едно прекъсване придружено с притрисане на мотора, само на празен ход докато мотора е студен и не е достигнал оптималната си работна температура. Проблемът го има само когато е на място и не се пипа газта. Пипнем ли газта, повишим ли оборотите, пък било то и със съвсем малко, Няма го.Реших, че е токов проблемът, смених по етапно с чисто нови кабели NGK, свещи NGK (подходящите за мотора, включително и иридиеви), бобина Magnet Marelli но и с оригиналната си е същото. Заради газовия инжекцион, колата пали на бензин, работи до като не достигне до около 40гр. на бензин и после самичка превключва на газ. Колата се кара от около 25хил. на газ и имам в предвид, че горивните дюзи могат да започнат да се запушват, затова слагам и то редовно (непрекъснато) добавка в бензина за профилактика на горивните дюзи, и периодично я карам на дълъг път по мъничко на бензин на високи обороти. Проблемът обаче го има еднакво и на двете горива докато мотора не достигне оптимална работна температура и след това е като часовник, до следващотопълно изстиване на мотора. Катализатор нямам, избит е. Ламбда сондата е чисто нова, защото имах проблеми със светкането на чека и като я смених се оправи всичко. Респективно когато го имам проблемът и колата още не е загряла добре, като работи на празен ход и е на скорост и на спирачка, мотора се мъчи и товари и скоростите с неравномерната си работа, поради което, ебава скоростите и кутията започва да клати колата,предполагам, че ме разбирате какво искам да кажа, налага се да я изключвам от скорост по светофарите докато не работи мотора устойчиво. Почиствана скоро, а и по принцип редовно се почиства и дросел клапата. Не знам на какво друго може да се дължи, но според мен съвсем категорично не е токов проблемът, а какъв друг още може да бъде ще съм много благодарен ако го из коментираме и намерим някакво решение. Ще ми се да се включат колеги с креативни идеи и решения, защото не мога да си позволя да правя просто проби с това и онова, поради факта, че съм в чужбина с колата (там живия) и не мога да си позволя да взимам части от тук от там (по моргите сякаш не са чували за такива коли, не и за този модел). Иначе се кара да си призная честно, но понеже съм перфекционист а и не знам с отминаване на лятото и захладняването на времето в какво би могъл да ескалира проблемът затова ми се ще да го отстраня на време. Благодаря предварително на всички отзовали се! И да живее Субару, Велика кола е! 
|
|
|
|
| Пон Авг 21, 2017 3:51 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Реглаж клапани?
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Пон Авг 21, 2017 4:18 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Както ти подсказа колегата по-горе - измерете вакуума как е, и ако не е правен реглаж на клапани ще го правиш. Процедурата е ясна на всеки сервиз Сложи в подписа си от кой град си.
|
|
|
|
| Пон Авг 21, 2017 4:42 pm |
|
|
|
vladombenz
|
|
Колата е след основен ремонт преди 25хил.поради смяна гарнитури глави, шкайф глави, реглаж клапани естествено, мина ми през ума и на мен за това, но едва ли, защото се появи изведнъж. Заслушвам ги клапаните ина на студено и на топло, няма шум няма нищо. Някаква друга идея?
|
|
|
|
| Пон Авг 21, 2017 5:37 pm |
|
|
|
vladombenz
|
|
Местоположението ми е без значение в момента, защото не съм в България живея в Германия, иначе съм от София.
|
|
|
|
| Пон Авг 21, 2017 6:01 pm |
|
|
|
vladombenz
|

Това, което се сещам да вметна като допълнение или по-скоро пояснение, че проблемът с прекъсването го има след като мотора започне да стопля и оборотите на автоматичния смукач започнат да намаляват към нормалните за празен ход, точно там се появява прекъсването/претрисането иначе при обороти от 1400 до към 700-800 според стрелката на оборотомера го няма, работи на часовник, но падне ли до средата на делението, което се приема за празен ход, което при мен е точно на средата на делението от началото на оборотомера до 1000та оборота. Не знам дали тези обороти или това показание на оборотомера са нормални, защото си мисля, че макар и малко позагрял мотора все още си е студен и на 40-50гр не би трябвало да премине в нормалните си обороти за празен ход, а трябва да ги задържи още мъничко по-високи или греша!? Как е при другите? Ами ако температурен датчик лъже мотора и за това толкова бързо ги сваля, все едно е загрял а той всъщност си е още студен и се получава ефекта на давенето? Кой е температурния датчик отговорен за инфото за температура на мотора към компютъра?
|
|
|
|
| Пон Авг 21, 2017 9:15 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Един датчик на блока е. Логни се сутрин на студен двг с обд скенер и виж показанията му.
|
|
|
|
| Пон Авг 21, 2017 10:40 pm |
|
|
|
vladombenz
|
|
Интересно и креативно предложение ми даде, колега особено като нямам с кво точно да се логна, защото ако си прочел внимателно писах че съм в чужбина и не разполагам с много опции, от рода провери това или пробвай с онова. А относно датчика и аз предооложих че е някъде на блока защото проверих в багажника и под седалките нямаше го там, значи остава да е някъде по двигателя, но къде и кой от всички не ми стана много ясно. И пак ще помоля да ми пишат колеги който са имали подобни проблеми или знаят какво следва да се направи за да се реши проблемът, иначе не си помагаме. Не вярвам никой да не е имал подобен проблем или да няма решение.
|
|
|
|
| Вто Авг 22, 2017 12:22 pm |
|
|
|
DJANO
Регистриран на: Чет Авг 29, 2013 10:15 am Постове: 424 Местоположение: София
Автомобил: Audi A8
Рейтинг: 91  
|
Сарказма не помага ли колега? Без четене на данни от колата не става, мятането на боб също не е опция ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Вто Авг 22, 2017 12:25 pm |
|
|
|
iion
|
Колега vladombenz, ето какво ти трябва за да четеш данните от колата си - тук. Ако това не е нещо от което разбираш - германската държава се слави с добри сервизи, нека направят диагностика там.
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
|
|
|
|
| Вто Авг 22, 2017 1:59 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Колата е 2000г, много е вероятно да не се прочете през елм327. Към автора на темата - има ли мирис на гориво докато загрее колата?
|
|
|
|
| Вто Авг 22, 2017 2:41 pm |
|
|
|
vladombenz
|
|
Мириса на изгорелите газове, мисля, че е в рамките на нормалното за студен мотор и обогатена смес при работата на студен мотор. Възможно ли е газаджията при настройки на газовата да е пипнал някак си нещо по настройките на компа на мотора, които да са свързани с оборотите на мотора на студен и топъл или нещо свързано с показанията или данните за температура на мотора, или нещо, което да е свързано с двете горива и да е пипнато при една газова диагностика ( като предполагам, че тя е била само компютърна, защото газовата е нова - гаранционна)? Защото това се появи във вида, в който е сега съвсем малко след негова намеса. Като я карах при него с подобно оплакване притрисане отново на студено но само при прехвърляне от бензин на газ за около 3 секунди, което сега го няма, но пък го има другото от което се оплаквам и съжалявам, че го нямам стария проблем за сметка на новият. Естествено аз не съм бил там когато се е гледала колата, защото я оставих за цял ден.
|
|
|
|
| Вто Авг 22, 2017 4:13 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Има случаи на прещипани гумени уплътнения на инжектори ( при демонтаж/монтаж след ремонт на двг ), отделно имах подобенр проблем но със СТИ-ка, където въпросните гумени уплътнения се одървят и на студено мирише на бензин. Твоят симптом е на смучене на въздух, та затова те питах дали мирише на гориво докато сгрее. При мен като стоплеше мотора миризмата изчезваше.
Не се сещам откъде другаде може дамсмуче въздух и да уплътнява после като сгрее...
|
|
|
|
| Вто Авг 22, 2017 8:05 pm |
|
|
|
vladombenz
|
|
Колега Vmax, можеш ни снимка да ми покажеш кой е температурния датчик на мотора даващ информация за температурата на мотора на компа и къде седи точно на блока. Решил съм да пробвам да то сменя, като успоредно с това ще проверя дали не смуче въздух от някъде с един пулверизатор на студен мотор докато прекъсва ще пръскам с вода на всякъде от където би могла да дърпа въздух и ако не се промени или не покаже нищо, ще поръчам и сменя датчика да видя тогава какво ще стане, защото е възможно и той да ебава работата.
|
|
|
|
| Вто Авг 22, 2017 10:42 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
| Сря Авг 23, 2017 6:36 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Чистен ли ти МАФ -а ? ако не е го свали и почисти със спрей , симптомите са подобни.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Сря Авг 23, 2017 7:09 am |
|
|
|
TurboManiak
Регистриран на: Сря Мар 24, 2010 11:51 am Постове: 273 Местоположение: София
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188    
|
quietriot написа: Чистен ли ти МАФ -а ? ако не е го свали и почисти със спрей , симптомите са подобни. Тия имат МАП, нямат МАФ. Според мен трябва да се видят параметрите на мотора на студено. Не мисля, че да се сменят профилактично разни датчици е особено изгодно и смислено.
_________________ The only way to be 100% certain that work has been done properly is to do it yourself.
|
|
|
|
| Сря Авг 23, 2017 1:32 pm |
|
|
|
quietriot
|
TurboManiak написа: quietriot написа: Чистен ли ти МАФ -а ? ако не е го свали и почисти със спрей , симптомите са подобни. Тия имат МАП, нямат МАФ. Според мен трябва да се видят параметрите на мотора на студено. Не мисля, че да се сменят профилактично разни датчици е особено изгодно и смислено. Тъй де Мап да е , ми на година две се позацапва и почва да претириса на празен ход , нали карам същия мотор, та от личен опит го казвам, та малко контакт спрей и отвиването на два болта няма да навреди никому.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Сря Авг 23, 2017 2:12 pm |
|
|
|
vladombenz
|
|
Мап-а, е чистен преди половин година, когато имах подобен на не кажа и същия проблем и се оказа ламбда сонда, която смених с нова и се оправи. Но все пак ще го сваля и почистя отново, наистина е за две минути работа. Сега започнах да обръщам внимание и на разхода на гориво, в случая газ, при едно и също каране, нещо което правя от две години вече, един и същи маршрут, едно и също темпо/скорост, зареждана на една и съща бензиностанция една и съща колонка, от наличието на проблемът е с 2 до три литра отгоре, над нормалното, което го знам до болка колко трябва да е когато колата е ок. ТА, за мен вариантите са два, или е ламбда сонда или температурен датчик, като и двете работят и на двете горива и биха причинили подобен проблем. Ще намеря начин и ще я прочета, пък каквото покаже.
|
|
|
|
| Сря Авг 23, 2017 4:46 pm |
|
|
|
wonderwalker
Автомобил: Subaru Outback H6 08
Рейтинг: 78 
|
|
Здрасти колега, значи като Vmax, каза може от някъде да смуче въздух и от там да е проблема. И аз го имах този проблем с маркучите, както той е споделил. Другото е ЕГР клапана ако нещо се ебава. Трети вариант е пластмасовата кутия след дебитомера да има пукнатина. На тройките често се случва, моята беше така, и го хванахме. Не знам на 2.5 как е интейка обаче има ли я тази кутия, няма ли я.... Най лошия вариант е да е ниска компресия. При мен със същите симптоми неравномерен ход на двигателя на студено, падане на оборотите и гаснене на светофар чат-пат, като измерихме компресия беше 9 на два от цилиндрите и нататък се сещаш какво се получи, дано да не е случая при теб. Пробвай все пак някакъв сервиз, щото така само с умуване от разстояние трудна работа. Успех.
|
|
|
|
| Чет Авг 24, 2017 9:09 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |