Отговори на тема стр 1, 2  >
 4ген Outback 3.6 (Euro) или Skoda Superb 2.0 TDi 4х4 DSG 
Автор Съобщение

Постове: 23
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

От известно време съм се насочил към закупуване на 4 ген Оutback 3.6 (европейска версия), но тъй като искам определена цветова комбинация на купе и салон, а тези коли се появяват достатъчно рядко на пазара, това още повече ограничава избора и удължава покупката във времето. За съжаление 3.6 Евро-версия фейслифт (поне за Евросъюза) не се предлага, при което колите, които се появяват на пазара стават на 12-14години.
Поради тази причина започвам да обмислям възможна алтернатива. Тъй като не искам Волво ХС70 или Ауди Олроуд, като преки алтернативи, а не искам и СУВ, вероятно ще трябва просто да сляза на кола със стандартен просвет.
За момента най-примамливата алтернатива за мен е Skoda Superb Комби 2.0 TDI 4x4 DSG (2013-2016). Карал съм, и съм се возил в такава кола и знам как се движи и усеща на пътя. Предполагам и доста други хора са се сблъсквали с този автомобил, предвид че са доста разпространени като служебни коли в България.
Не съм имал възможност да карам Аутбек 3.6 и бих искал да помоля хората, които карат такъв, и са имали досег с VAG 2.0 TDI 4h4 DSG (Superb, Passat и тн.) да опишат какви са разликите като усещане, вървене, стабилност, ускорение, разход и каквото друго се сетите.
Примерно: Шкодата комфортно се движи със скорост от 160-170км/ч по магистрала при разход около 6.5/100, като колата е достатъчно стабилна. DSG кутията, съчетана с високия въртящ момент на модерен дизел и 4х4 системата с халдекс е доста приятна за движение по шосета и магистрали, дори и за „по-спортно“ каране и по път със завои.
Как е положението при подобен режим при Субаруто? Как се държи при скорости над 140, като обороти на мотора и като разход на гориво. Ако взема Аутбек предвиждам да го карам на газ.
Как се движи по планински път (например от рода на Хаимбоаз, Шипка)? Много ли се накланя, клати и тн., както чета по ревюта, че е с по-меко окачване.
Ясно ми е, че DSG кутията е по-бърза и модерна от 5АТ на субару, но все пак се надявам, че разликата в мощността в полза на Аутбека (170 vs 250к.с.) ще компенсира по модерната кутия. Въртящият момент е еднакъв, по 350Нм и за двете, но при различно обороти, разбира се.
Определено Субаруто ми е по на сърце, но чисто прагматично погледнато, Шкодата като че ли е по-разумния избор, като изключим по-големия просвет и проходимост на Субаруто.
Моля за вашите мнения и размисли по темата.

П.С. Ако модератор прецени, че е по-подходящо, моля да премести темата в Общи.

Поздрави,

Вто Юли 23, 2024 9:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 54
Автомобил: Outback 2.5 2021, ex. B14 3.6
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Разходът над140 няма да ти хареса и ще е поне 2х6.5. Аз карам по магистралата обикновено около 120 и успявам да задържам под 10/100. Нагоре обаче ще скочи рязко. Сюпърб не съм карал, но бека за мен е уникална кола, можеш да го шпориш по магистралата, да караш по черно, и кефа е голям навсякъде. Субару дето не харесва завои май няма. Аз като карам, редовно някой пъпеш се засяга, че някакво комби го застига и почват да се юркат напред, аз обаче си знам, че има ли завои напред, някой проход примерно, почти задължително там ще го настигна без да си давам зор и да тормозя колата. Последната подобна случка е от Гърция и завоите към граничния пункт на Златоград, един тиквеник с Каджар се амбицията и накрая по завоите френската мърша умря. А, мен лично бека не ме предразполага към високи скорости. Карам около 100 и това ми е комфортната скорост.

Вто Юли 23, 2024 10:43 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Nelsky, благодаря!
При какви обороти е Аутбека при 140км/ч и шумно ли е в колата? Чува ли се свистене на вятър, шум от гуми и пр.?

Вто Юли 23, 2024 10:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 54
Автомобил: Outback 2.5 2021, ex. B14 3.6
Рейтинг: 120
Отговори с цитат
Честно казано не съм обръщал внимание на оборотите при тази скорост. Избягвам да шофирам по магистрала, неприятно ми е, еднообразно е, един отпред ти кара с 90, друг ти идва отляво със190... Иначе Субаруто си е шумно, макар че аз го карам вече 7-ма година и му свикнах, в началото ми правеше впечатление, вече не. Специално за свистене не ми е било достатъчно натрапчиво, че да забележа, но то това си е и индивидуално за човека, кое го дразни. И най-вече от каква кола слиза и сравнява. Иначе, пак казвам, колата за мен е страхотна, до преди него сменях коли на 1,2 години, на 6 месеца... Сега просто не виждам с какво да го сменя. Иска ми се от време на време нещо по ново, гледам, и накрая пак стигам да извода - абе, аз бека за тоз к@н@ф ли ще сменя :) И така, пак с него, но го усещам сигурен, върви много когато се наложи, караш 500 километра и слизаш все едно не си шофирал

Вто Юли 23, 2024 12:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Никой ли със 4 ген Аутбек 3.6 не се е сблъсквал с такава Шкода да изкаже мнение?

Пон Юли 29, 2024 2:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Поддържах Пасат 7 с тая конфигурация на приятел и съм го карал назаем месец. По-тежък е от шкодата, но е по-комфортен от нея. Субективно много върви и в града и извън, кутията е доста добра, ама кога ще писне - не знам. Той я купи на 198к от шефа на Порше изток(т.е. кола с ясна история), сега е на 270 и съм му сменял ангренаж, дискове с накладки, семеринги на предния диф(малко е филм), обслужване и калибровка на дсг и нищо друго. Цените са близки до тия на Субару-то. Модерна кола, повратлива и комфортна с доста дебел списък екстри - в сравнение с нея Аутбека е архаичен люлеещ се параход. Не съм я тествал на сняг, където бекът е класа и нямам сравнение, но на дъжд са равни. Спирачките са меко казано отлични за класа и са по-добри от на Субару-то. По отношение на мощност бих казал, че е повече от достатъчна. Лично аз, сигурно бих си купил аутбека, ама не мога да отрека качествата на ваг-а, не съм сляп. Трябва да покараш, няма да изградиш представа от приказки.

П.С. Колата няма драми с филтъра защото се кара само извънградско с ВиПауър нафта и Равенол ВМП масло.

Пон Юли 29, 2024 7:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много различни коли са, не знам сравними ли са.

Профилът на въртящия момент е много различен м/у атмосферен бензин и турбо дизел, но въпреки това 3.6 има хубава тяга в ниските обороти. Моторът как ще понесе газифициране е друг въпрос, скорости на газ над 120 ще искат следене, за да се избегнат скъпи ремонти. При 140 реална скорост, ще е към 2700-2800 оборота.

Кутията също може да стане много по-адекватна и бърза, според избрания режим (si-drive).

Заводското окачване е малко по-меко, а на тези години може да иска обновяване, за това навремето минах по малко по-друг път - LGT с конверсия към окачване на OB, амортисьори на Tein, което е значително по-стеганто без да е некомфортно. Другите плюсове са хидравлична по-бърза рейка и осезаемо по-добро ускорение след 2000 оборота. Но е занимавка и не е за всеки.

Пон Юли 29, 2024 8:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 106
Автомобил: For SH 2.0D; OB 2006 2.5
Телефон: 0887077309
Рейтинг: 105
Отговори с цитат
Моралната полиция да се включи, при условие че нормалната полиция кибичи на разни знайни стоянки:
160км/ч на магистрала???? За коя държава говорим - надявам се Германия?

Нашите магистрали имат качества за 120км /ч в повечето участъци. В Австралия магистралите са в пъти по-равни/широки/осветени/оградени и максималната скорост е 110км/ч.

Другото е проходимост: дали ще качиш един немски автомобил с уж 4х4 на някоя хижа? Ако е само за магистрала, ясно, но Аутбекът е кръстен на австралйския Аутбек, което ще рече черни пътища в пустинята.

Говоря от личен опит: приятелите ми с разни немски СУВ-ове си оставят колите на паркинга и се качват в моя Аутбек на черните пътища. А после на магистрала стигаме Банско - София с 5 минути разлика най-много (защото имам греди и кутия на покрива и там вече е мазохизъм да караш над 130км/ч)

Колата е икономична на 110км/ч по GPS, което ще рече 120км/ч на таблото. Оборотите са около/под 3000, на 4-а скорост (колата е с 4-степенна кутия 2.5 двигател). Въпреки че е стар модел от 2006-а, усещането е като за Ауди, поне за мен - стабилна и няма шум. Сравнявам го с 2012 дизел форестър, който върви като самолет на магистрала, но пък не е толкова шумоизолиран.

Аз бих избрал Аутбек 3.6л пет пъти от пет. Единствено ако е с вариаторна кутия, ще трябва една хубава профилактита при разбирач за всеки случай - масло, филтри... И няма да се теглят каравани (там май вече остават само пикапите като опция).

п.с. от КАТ имат вече камери, които могат да хванат превишена скорост в движение, от немаркирана кола зад теб.

Чет Авг 01, 2024 11:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1074
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Двете коли за мен не са сравними, а коя ще е по-добрият избор зависи изцяло от преобладаващата ти експлоатация. Ако ще разчиташ на 4x4 на Шкодата да правиш откъслечни забежки извън магистралата по труден терен или повече снях - забрави. Мой съсед фен на Шкода си купи чисто нов Superb от шоурума 4х4, и сега след няма и 2 години експлоатация го продаде и купи Kodiaq - познай защо! Дори и при тези меки зими напоследък постоянно лягаше "по корем". Т.е. 4х4-то при Шкодата ще ти е така или иначе само за магистрала, а ако ще експлоатираш само по магистрала - не мисля, че трябва да имаш дилема между тези две коли :)
Друг мой познат преди години със същите грешни очаквания за универсален автомобил беше купил Mazda 6 4х4 комби, и той така по бързата прцедура се раздели с нея и сега кара Santa Fe.
Aко искаш комби, но универсалка - Outback ще ти е по-добрият избор. Ако искаш 4х4 шосейно комби - взимай Шкодата. Особено ако планираш скорости 140-160 км/ч, аз не бих карал на газ през лятото.

Чет Авг 01, 2024 1:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за отговорите!
Може малко повече инфо за газта?
Какво имате предвид да се внимава при скорости над 120км/ч?
Защо да се избягва да се кара на газ през лятото? Сегашната ми кола е на газ, като в семейството има още една кола, оято от 10г се кара на газ. До сега нито моята, нито другата са имали проблеми с работата на газ през лятото.

Поздрави,

Чет Авг 01, 2024 4:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да кажат колегите; и аз се озадачих.

Предполагам нещо относно високите обороти на газ - при мен има довпръскване на бензин на високи обороти - говорим за изпреварване. Защо е нужно, не съм сигурен.
А за лятото - наскоро имах инцидент: на една бензиностанция или ме излъгаха, или препълниха бутилката, защото ако нормално събира 36 те заредиха 40. На следващия ден беше много топло и след малко каране, като паркирах, колата започна да мирише на газ. Отворих капака и чух съскане от изпарителя - който после разбрах, че е изпускал газ...има превантивен вентил при високо налягане; това каза майсторът по телефона. Не знам дали е от препълването, от високата температура или от двете. За гумите се знае, че при по-високи температури, въздухът се разширява и налягането се качва. Как е при газта, не знам; сега като имаме 30+ градуса, просто не пълня бутилката до горе за всеки случай; но може и това да са глупости.

Чет Авг 01, 2024 4:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ами...глупости са. Тия бутилки са разчетени за температури до 50° по спомен и след това избива техният клапан, не този на изпарителя. Просто си уцелил дефектен.

Да подскажа, Оставията има и версия Скаут ;)

П.С. Относно газта като цяло: винаги ще препоръчвам монтаж на течна фаза(стига и колата да го позволява - моята не). По-нисък разход, повече мощност, нулеви проблеми с глави и клапани. Помпите карат 80-100к в лошия случай и си струват парите. Минуси има от некадърен монтаж, ама това важи за всички уредби.

Чет Авг 01, 2024 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1074
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Отговори с цитат
Aлекс, Scout има две основни разлики - малко по-бързо сработващият халдекс, и по- големият клиърънс - цели 16,3 см . Старият ми Swift(Justy) имаше повече ROFL

Чет Авг 01, 2024 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
За 2.5 няколко газаджии и тук също имаше препоръки и ми казаха да не се занимавам с течната фаза. Пък и Виале или там който предлага течна фаза бяха във фалит като си слагах газовата преди година и никъде не се намираше.

Чет Авг 01, 2024 9:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Естествено ще ти препоръчат газова фаза, с това се хранят. То и на твоя мотор не е много зор, ама на охлювите и Н6 е. Освен това, не е само Виале марката - течни фази правят и Icom JTG, BRC, Prins...

Чет Авг 01, 2024 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Какви са особеностите на Н6 3.6 със поставянето на газов инжекцион (не течна фаза)?
От това което съм чел бях останал с впечатление, че не е капризен в това отношение.

Sent from my 23090RA98G using Tapatalk

Съб Авг 03, 2024 5:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Хич не е. Моторът е топличък по принцип и с газова фаза нещата се изпилват до скъсване. При висок товар в жеги и с климатик грее сериозно. Реглажът клапани е трудоемък, времеемък и не струва малко пари. С течната фаза ще си спестиш доста от тия неща. Най-малкото ако прескочиш един реглаж на 5-60к си избил разликата в цената спрямо газовата фаза. Разликата в разхода и вървенето изобщо не коментирам.

Съб Авг 03, 2024 6:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 92
Автомобил: Subaru Outback H6 3.0 B12
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Да се включа по темата ,защото аз направих точно този преход от Subaru Outback 3.0 H6 2001г към Skoda Superb 2.0 TDI 4x4 2020г. Вече 3 седмици съм със супърба , предимно магистрално , място за сравнение няма. Класи над аутбека. Отделно държах да е с адаптивно DCC окачване ,което направо вкарва колата в друго измерение. Не държах да е 4х4 но тази ми изпадна върната от лизинг. Убеден съм ,че 4х4 няма нищо общо с AWD на субаруто и нямам никакви очаквания към него , но аз в последните години освен на Субару събора ,колата не съм я карал в подобни условия, предимно магистрала и градско. Определено двете коли са много различни, висок клас но с различно предназначение. Определи си кое ти е по-важно и се насочи към едната от двете. За здравина и безпроблемност мисля ,че няма нужда да говорим , всички нови коли са трошливи и скъпи за подръжка, но такъв е живота.

Нед Авг 04, 2024 8:27 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Отговори с цитат
Alxx написа:
Естествено ще ти препоръчат газова фаза, с това се хранят. То и на твоя мотор не е много зор, ама на охлювите и Н6 е. Освен това, не е само Виале марката - течни фази правят и Icom JTG, BRC, Prins...

Май само ICOM останаха, след като VIALLE фалираха. BRC и Prins никога не са имали течно-фазови уредби, освен, ако сега не са пуснали такъв модел.

Пон Авг 12, 2024 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Виале фалира, но патентите им отидоха в Принс, даже им го пишеше на сайта. БРЦ съм виждал преди десетина години още, под капака на един Шницер, по-точно GP3.10 Schnitzer. Така излиза от завода.

Вто Авг 13, 2024 12:18 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >