Отговори на тема стр 1, 2  >
 Кабел за подгряване на блока 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 54
Автомобил: Subaru Outback 2,5 limited
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, когато взех колата видях че има въпросния кабел. Не съм сигурен дали искам да го ползвал, но ако някой може да ми каже нещо по въпроса ще съм благодарен. Намерих в интранетЪ че се ползва за блока но нищо повече. Прикачвам една чужда снимка, защото не съм го снимал, но то и няма нужда (същия е като на снимката). :smt136

Прикачени файлове:
2W6Z6D008AA.jpg
2W6Z6D008AA.jpg [ 9.54 KiB | Прегледано 1558 пъти ]

Нед Яну 02, 2011 11:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имаш електрически реотан за подгряване нощем.Един вид ел-печка.Ефективно,не толкова скъпо като горелките на Вебасто,но ограничено откъм автономност.Все трябва да имаш контакт.А си е друго зимата влизаш,въртиш ключа и колата топла пали и духа топло :smt129

Пон Яну 03, 2011 12:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
еджин блок хийтъра подгрява антифриза докато колата седи в гаража, сутрин палиш колата е топла и педала до метала :giggle: може би новото ми субару някой ден ще има такова, вече имам гараж... преди имах субару а нямах гараж :sti:

Пон Яну 03, 2011 1:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 136
Нов фен
Отговори с цитат
Блок-хийтърът не подгрява колата постоянно и цяла нощ, а около час или час и нещо преди палене. Забравил съм колко точно, но имаше някъде някой беше смятал кое колко е и излиза, че най-ефективно е да се подгрява толкова време. По-краткото не върши работата, не загрява блока. А по-дългото подгряване е безсмислено, само се хаби ток.

Тоест може да държиш кабела и три дни вързан, само ще се хаби ток. Час или два преди палене – зависи колко студено е времето. Лятото сигурно е достатъчно малко.

Подгрява се двигателният блок, не антифризът и не маслото. Има такъв вид подгрявания – на антифриза и на маслото, но те са други. Най-ефективно е това за блока. Иначе с антифриза примерно има всякакви хитринки – например в Приус при гасене на двигателя една помпа изпомпва определена част от течността в резервоар-термос, където тя остава топла до (ако не се лъжа) около 3 дни. И при даване на контакт не връща в системата.

Та щом имаш нагревател на блока, готино е да си го ползваш. Особено в студено време е много добра идея – първо смъква разхода на гориво, защото двигателят много бързо влиза в нормален работен режим и второ щади двигателя, защото не се върти студен.

А особено това за разхода си е причина да се ползва при Субару ;)

Пон Яну 03, 2011 10:32 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
turin написа:
Блок-хийтърът не подгрява колата постоянно и цяла нощ, а около час или час и нещо преди палене. Забравил съм колко точно, но имаше някъде някой беше смятал кое колко е и излиза, че най-ефективно е да се подгрява толкова време. По-краткото не върши работата, не загрява блока. А по-дългото подгряване е безсмислено, само се хаби ток.

Тоест може да държиш кабела и три дни вързан, само ще се хаби ток. Час или два преди палене – зависи колко студено е времето. Лятото сигурно е достатъчно малко.

Подгрява се двигателният блок, не антифризът и не маслото. Има такъв вид подгрявания – на антифриза и на маслото, но те са други. Най-ефективно е това за блока. Иначе с антифриза примерно има всякакви хитринки – например в Приус при гасене на двигателя една помпа изпомпва определена част от течността в резервоар-термос, където тя остава топла до (ако не се лъжа) около 3 дни. И при даване на контакт не връща в системата.

Та щом имаш нагревател на блока, готино е да си го ползваш. Особено в студено време е много добра идея – първо смъква разхода на гориво, защото двигателят много бързо влиза в нормален работен режим и второ щади двигателя, защото не се върти студен.

А особено това за разхода си е причина да се ползва при Субару ;)

Би ли дал някава информация? За пръв път чувам за подгряване само на блок (разбирай на отливката). Какво ще представлява нагревателя? Дори и да нагряваш цилиндровия блок външно, какво ще постигнеш?
Може да греша, но според мен просто става въпрос за разпространените от много години в скандинавските страни нагреватели на охл. течност в малкия кръг. Има ги на 220 волта или на 115 волта (не знам какъв е този стандарт). Обикновен бързовар, монтиран в блока. Загрява именно охладителната течност. По спомен са 300-600 вата. Навремето е нямало тймери и са си ги оставяли включени цяла нощ. Тези, които съм виждал в Швеция имаха изведени щепсели при халогена.

Вто Яну 04, 2011 11:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Двигателист написа:
Би ли дал някава информация? За пръв път чувам за подгряване само на блок (разбирай на отливката). Какво ще представлява нагревателя? Дори и да нагряваш цилиндровия блок външно, какво ще постигнеш?
Може да греша, но според мен просто става въпрос за разпространените от много години в скандинавските страни нагреватели на охл. течност в малкия кръг. Има ги на 220 волта или на 115 волта (не знам какъв е този стандарт). Обикновен бързовар, монтиран в блока. Загрява именно охладителната течност. По спомен са 300-600 вата. Навремето е нямало тймери и са си ги оставяли включени цяла нощ. Тези, които съм виждал в Швеция имаха изведени щепсели при халогена.

Е, самата отливка не – нагревателят се поставя в някоя от кухините (разширителните кухини на антифриза) и на практика загрява и охладителната течност наоколо. Да, прав си, един вид бързовар е, но целта, поне доколкото аз съм чел (не съм ползвал), е да се загрее самият блок.

Ползват ги не само в Скандинавия, има ги и в Америка (и то не само на север). Като целта не е задължително да е подгряване заради ниски околни температури, а за смъкване на разхода. Един вид – защо да се гори бензин, за да се върти двигател, който с излишната си топлина да загрява, като може много по-ефективно.

А 115V е напрежението в Щатите. По принцип се води 120V, но защото преди време е било 110, все още се използват означения 110 и 115, а всъщност напрежението е някъде по средата.

Като казах, че не е за антифриза, имах предвид, че целта е подгрев на блока, макар и "през" дупка в него с антифриз. Защото има и хакове за подгрев на самия антифриз – смяна на механичната водна помпа с електрическа, с подгрев и въртене на водата, докато се загрее. В началото бавно, като скоростта на помпата се регулира според температурата. И примерно в тоя вариант се маха и термостатът изцяло, защото електрическата помпа му върши работата. Но това са манияшки "хайфистики" и едва ли някой ще ги прави на друго, освен на кола за спорт. Или само заради техническия гъдел.

Иначе има из мрежата (съжалявам, в момента нямам препратки, но може да се види с търсачка) готини любителски доработки за външно загряване. Например целият блок и главата се "пакетират" в топлоизолиращо одеало, в което има и нагреватели. Така хем преди запалване се пуска общ външен подгрев, хем по време на работа на двигателя се запазва топлината и двигателят е по-ефективен (всичко това – разбира се при идеално изправна охладителна система, здрави гарнитури и т.н.)

Виждал съм в eBay и електрически пръчки за подгряване на маслото в картера – не знам изобщо колко са ефективни. Слагаш на мястото на оригиналната пръчка и при контакт нагрява маслото долу, нещо такова.

Темата за нагряването на двигателя ми е интересна (особено нагряване с цел ефективност), ако знаеш нещо повече и по-подробно, кажи. :beer02:

Последна промяна turin на Сря Яну 05, 2011 9:46 pm, променена общо 1 път

Сря Яну 05, 2011 11:13 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 54
Автомобил: Subaru Outback 2,5 limited
Нов фен
Отговори с цитат
Колкото повече протичатам толкова по-интересно ми става. Мисля да си купя трансформатор и да го пробвам тия дни......

Благодаря за отговорите :smt136

Сря Яну 05, 2011 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 338
Автомобил: Субару ХВ, Витара,Мерцедес Виано
Телефон: 0898528707
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Това гяволче за подгряването имаме ли го на другите аутбеци(т.е.-98 г.),че сега се светкам за тази екстра :?: :idea:

Съб Яну 08, 2011 9:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Принципно има вариант да се сложи на всяка кола, независимо от модел и марка. Не са скъпи, примерно някъде към 50-тина долара (но точно сега не намирам актуални в eBay).

А, ето един пример – http://www.amazon.com/Kats-11405-Watt-F ... automotive 30-тина долара

Съб Яну 08, 2011 10:30 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 35
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
turin написа:
Принципно има вариант да се сложи на всяка кола, независимо от модел и марка. Не са скъпи, примерно някъде към 50-тина долара (но точно сега не намирам актуални в eBay).

А, ето един пример – http://www.amazon.com/Kats-11405-Watt-F ... automotive 30-тина долара

Всяка печка за контакт топли антифриз, не топли никакви блокове с кухини! Има много важно условие, трябва да има и помпа, която да движи антифриза, иначе само с бързовар няма как да стане.
 6

Сря Фев 17, 2021 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 37
Автомобил: Subaru Legacy
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Нещо което всеки може да си инсталира .
https://aliexpress.ru/item/32836452440. ... 5600796023

Сря Фев 17, 2021 6:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тая работа със задължителната помпа хич не е вярна. Стандартно в щатско, просто слагат нагревател в тапа на блока (и при суби и при всякакви други) при антифриза. Крайният ефект е точно какъвто е писал Turin - нагрява блока + антифриза. Лошото на тези бързовари е, че повечето нямат термо изключвател и греят колкото могат, но пък са 100-200вата. Аз имам такъв на едното субару, но не го ползвам + че не бих си нагрявал блока така директно + че е 110волта (преди време търсих и не намерих 220в).
Относно Лунфенга - аз съм инсталирал точно такова, но на хондата, защото това е по-маломощно и не е за 10+л антифриз - има да го топли часове наред. Приготвил съм по-големият му брат 2.2кв за Суби, но не стигнах да го инсталирам, докато беше топло. В устройството има помпа и 2 термостата - единият включва/изключва нагревателя и го държи около 90 градуса, другия включва помпата над 70 градуса(май толкова беше). Работи си добре и като се качиш директно си почва да духа топло и работи ОК. Ползвал съм го малко, но като цяло е ОК.
Четох разни руснаци, че на втората година са имали ядове я с помпа, я с теч... времето ще покаже.
Ако на някой му е интересно, мога да постна снимки с разглобени - малко и голямо лунфей.
Ето линк към голямото: https://aliexpress.com/item/32835461281.html

Сря Фев 17, 2021 6:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тонка, аз не бих си нагрявал блока в точка, предвид нехомогенното температурно разширение на алуминия в такъв тип конструкция. Помпата е повече от задължителна, мисля аз. И второто: не бих подгрявал над 45°С на място - напълно достатъчно е за потегляне, парно и мисля за ефекта на загрял мотор върху ледено студена кутия, хеле автомат като при теб :)

Сря Фев 17, 2021 7:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Сашо, казвам какво правят. Това сме го обсъждали и както написах и аз не бих го топлил директно в блока. Черното така дойде, но не мисля да го ползвам.
Монтирал съм лауфена, не нагревателя, последователно на изпарителя и работи ОК.

Сря Фев 17, 2021 8:43 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Разчитай на мен
Отговори с цитат
valqk написа:
Тая работа със задължителната помпа хич не е вярна.

Колега, без помпа нищо не става. Този бързовар след 10 минути вдига 100 градуса, то тази система няма нищо по различно от нормална система за парно в апартамента, без помпа си фитка.
Имах S класа, която имаше отделна помпа за движение на антифриза при загасена кола, в колата можеше да се стои на топло(45 мин на минусови темп.), докато цялата система не паднеше под 35 гр. и изгасен мотор, пробвай да се топлиш без да работи двигателя и тогава говори, че е възможно без циркулация на антифриз.

Сря Фев 17, 2021 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Колега,
аз казвам каква е практиката по щатско, където реално ползват точно тези тапи в блока. (масово просто не монтират остатъка от нужните компоненти). Естествено, че е по-добре да има помпа.

Примера с помпата и парното не е релевантен. Има системи, които нямат помпа, просто диаметъра на тръбите там се смята така, че да може водата да се върти в цялата с-ма от конвекцията.
Разбира се, това няма да работи толкова добре при кола (за вътрешното радиаторче), но пак - ако няма перка в купето, която да духа, като се загрее в едната част антифриза, ще се завърти и към другата, ако няма какво да го спира... а кранчета, клапани и какво ли не към купето има доволно по колите.

Сря Фев 17, 2021 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Разчитай на мен
Отговори с цитат
valqk написа:
Колега,
аз казвам каква е практиката по щатско, където реално ползват точно тези тапи в блока. (масово просто не монтират остатъка от нужните компоненти). Естествено, че е по-добре да има помпа.

Примера с помпата и парното не е релевантен. Има системи, които нямат помпа, просто диаметъра на тръбите там се смята така, че да може водата да се върти в цялата с-ма от конвекцията.
Разбира се, това няма да работи толкова добре при кола (за вътрешното радиаторче), но пак - ако няма перка в купето, която да духа, като се загрее в едната част антифриза, ще се завърти и към другата, ако няма какво да го спира... а кранчета, клапани и какво ли не към купето има доволно по колите.

Има системи с парно без помпа, но те са направени да може циркулацията да става гравитично, това при двигателя е невъзможно, десетки стеснения и виражи, обратни наклони, забрави. Нагревателя ще топли само една минимална част от целия антифриз, прегряването на тези места е задължително. Бързовар с 200 вата топли вода с обем 1 литър за 5 минути, какво ще стане след тези 5 минути, когато достигне 100 градуса, въпроса е риторичен.

Сря Фев 17, 2021 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Принципа на работа на тези с-ми е конвекцията, не гравитацията. Защо са кръстени така - не знам.
Всяка една с-ма ще върти флуида ако има разлики в температурата на 2 места и ще се стреми към уеднаквяване. Друг е въпросът с какъв дебит ще се случва това и колко бързо ще отнема от нагревателя топлина. Затова и 'гравитачните' с-ми са с такива големи диаметри - да може да се осигури достатъчен дебит на флуида, без създаване на принудителна разлика в наляганията (помпа).
Не ми се спори, но физичните закони си работят винаги. С помпа е много по-ефективно - факт. Затова и вече гравитачните с-ми са отживелица.

п.п. Всъщност, подозирам, че такъв нагревателен елемент не биха го пуснали без термо изключвател вграден на пазара и това изключва случаят 'като стигне 100 градуса какво става'. Ако някой ден махна моя от блока и се сетя, ще го тествам.
п.п.п. писах след като си постнал. Виж сега, не споря, но и ти даваш непълни примери и подклаждаш да пиша. Няма да пиша повече, понеже не ми се спори. НО. при камината, който прави инсталацията трябва да сложи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпускателен клапан на 2.5 бара (стандартно). На моето парно имам такъв. Ако няма такъв - ще гръмне. СЪЩО така там имаш един процес на затопляне, който идва от източник, който не можеш да регулираш както нагревателя - дървата пържат ризата и трудно се регулира да падне под 600-800 градуса директната топлина, докато тук термо контакта просто цъка и до минута вече почва да изстива. Отделно не си прав, че с-мата е затворена. Има капачка, която държи 0.9-1.2 бара (зависи от капачката) и после антифриза отива в разширителния съд. Същото се случва и когато ти избие налягане от цилиндър в охл. с-ма.... спорът е безмислен. няколко пъти казах - с помпа е по-добре, но хората го правят и без и работи. Спирам да пиша. Ако някой му е интересно какво точно има в луфените - да каже да пусна снимки.

Последна промяна valqk на Сря Фев 17, 2021 10:18 pm, променена общо 2 пъти

Сря Фев 17, 2021 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Разчитай на мен
Отговори с цитат
И последно да добавя. Ако имаш затворена система без циркулация на водата става тенджера под налягане, само за това се замисли какво ще стане при затопляне без да има къде да излезе парата, при двигателя няма къде да отиде, ако не циркулира. При нормалното парно с водна риза в камината или котлето в апартамента, без разширител си пътник. Дадох примера с камината, за да можеш да го разбереш по лесно с евентуалните проблеми.
пп, съгласен съм за гравитацията, не е точната дума.

Сря Фев 17, 2021 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
valqk написа:

Колега, ни най малко не се опитвам да те настървявам, имам добри приказки от хора, които те познават, гаранция, че мога да опра до твой мнения и услуги, но това няма нищо общо с темата, просто държа на неща, които мисля, че ги знам поне от обща култура.
Има два варианта, бързовара да е с термо двойка, и да е без такава. Ако има, то тя ще се задейства и ще изключи нагряването на едва 10% от това, което трябва да прави, защото ще смогне да затопли само тези 10%, просто няма как да се разпространи на повече без помпа, първо като температура, и второ като налягане, много много важно. Та дали има термо двойка или не, бе помпа е немислимо или ненужно, в зависимост от варианта. Лека вечер ти желая, сигурен съм, че скоро ще се запознаем от общи познати, аз обичам да споря, когато съм сигурен. :hello:
пп Ако ще има термо двойка, то тя не би трябвало да е на едно и също място с излъчвателя на топлина, иначе пускаш и хоп спира, вече е топло.

Сря Фев 17, 2021 10:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >