Отговори на тема
 Въпрос за задни накладки за система Tokico за Outback B13 
Автор Съобщение

Постове: 180
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT,VTD/09
Рейтинг: 73
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте, може ли малко помощ от приятели.
Дойде време да обслужа спирачките на автомобила Outback 2.5 /B13/ 2009г.: предни и задни дискове и накладки, ръчна спирачка, спирачна течност, ревизия на апарати и т.н.

За сега съм купил:
1. предни дискове  BREMBO COATED DISC LINE 09.A921.11
2. задни дискове    BREMBO COATED DISC LINE 08.A605.11
3. комплект спирачна челюст, ръчна спирачка BREMBO S 78 508
4. накладки предни  ATE 13.0460-5787.2
5. накладки задни    ATE 13.0460-5669.2

За сега имам следния  казус - когато купувах задни накладки ATE 13.0460-5669.2 изпаднах в чудене защо не намирам при производителите на спирачни /BREMBO, ATE ,TRW  и други/ накладки за спирачна система Tokico (каквито са мойте спирачни апарати), а само за Akebono . Дали при  Subaru Outback  са ги унифицирани за двете системи и няма проблем да слагам такива ЗАДНИ накладки от система Akebono.
Задните накладки по каталог са с OE номер 26696AG031 / 26696AG030
Задните накладки който съм взел  ATE 13.0460-5669.2 с тези OE номера.
Мисля че за предните накладки със сигурно няма да станат такива от система Akebono за система Tokico защото размерите са различни- Akebono са по-големи по размери, но за задните нямам как да ги сравня по размери с оригиналните на Subaru.

Преди много години майстор в сервиз е слагал  задни накладки TRW с номер GDB3373  за система Akebono и не съм забелязал проблем досега.

Може ли да препоръчате добър сервиз за ревизия на спирачни апарати в София, аз достигнах до информация само за GI Autofren , но цените са стряскащи ... :shock:

Сря Фев 19, 2025 4:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Иво, да вземеш тия брембота да ги метнеш къде куче не *к*. И те и АТЕ дават много дефекти - кривят се.
По повод накладките - отзад има два различни модела с два вида "уши" на накладката, които лесно се виждат през джантата. Щом си бил с изпробван модел трв, що не взе същото? Ще разровя след малко и ще ти кажа с точност.

Редакция: еднакви са с ТРВ-то, взимай смело. И не гледай какво пише по сравнителните каталози за марките на спирачната с-ма, там информацията често е шит.

Сря Фев 19, 2025 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 180
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT,VTD/09
Рейтинг: 73
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За ATE дискове от собствен опит със сигурност знам че се кривят - два пъти сменям предни дискове поради тази причина. За това искам да пробвам с Brembo , взех за 293x24 с 5x100 дупки по-масивния вариант на Brembo 09.A921.11 спрямо 09.9077.11 с повече вътрешни ребра 54 - 46 и тегло 7,7кг. - 6,4кг. Повече ребра означава по-добро пренасяне на топлина, повече метал означава, че е по-трудно да се прегрее. Надявам се да издържи повече от ATE.
Алекс, какво друго да взема като марка, EBC ли или друго? :D EBC най-вероятно са много по-добри от ATE и Brembo но ценово не си заслужава за автомобила. :pardon:

Мога да дам мнение че накладките на ATE са добри за мен, спирането е добро, нескърцат, но са си прашни - остават доста следи по джантите.

Алекс благодаря за инфото ,че задните накладки ATE 13.0460-5669.2 ще паснат :bow: , но подскажи некой добър сервиз къде да ревизирам спирачните апарати.

Някой има ли мнение от първо лице за услугите на GI Autofren.

Чет Фев 20, 2025 10:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако ще правиш пълна ревизия и ще харчиш, по-добре потърси Little Paint Workshop във фейса.

Чет Фев 20, 2025 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 367
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Относно дискове бих препоръчал Zimmermann Z coated май се водеха. Три комплекта на две коли до сега и се държат перфектно. Като цена също са добри. Поръчвал съм ги и трите пъти от Германия и с доставка не идват по-скъпо от тукашните.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Чет Фев 20, 2025 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема