Отговори на тема
 Outback с Active AWD 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 80
Автомобил: 2021 Tesla Model S
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Решил съм да си вземам Оутбак по точно щях да го взема още някъде през Април, но тогава като видях че излиза нова модификация 2010 та реших да поизчакам. Сега дилемата е с кой от двигателите да е 2.5 или 3.6 като колебанията ми са по точно от това че AWD е различно.
3.6 е ОК ма ми идва малко скъпичко. 2.5 с ръчни скорости е идеално за мен, AWD му разпредела 50:50 предно/задно, но проблема е че тази кола ще я кара предимно жена ми, пък тя макар че е доста добър шофьор почти не може да кара с ръчни, т.е. никога не е карала, като изключим шофьорските курсове преди близо 12 години.
И така като най-вероятна покупка идва 2.5 с автоматик, при новите е и с новата трансмисиа CVT. Сега съмнението ми относно този модел идва от това че при тази трансмисиа Субару ползват т. нар. Active AWD за който съм чел че работи предимно на предно предаване, т.е. някъде около 90:10 предно/задно и при преплъзване прехвърля до към 40% на задните, та не знам доколко тази система е сполучлива. Иначе дилъра ми каза че си работи идеално и без проблеми за разлика от някои други коли като Тойота РАВ 4 и Хайлендър и Хонда ЦР-В които са на подобен принцип.
Сега имам въпрос към колегите които карат Оутбак на тази система има я при всички модели с 4 степенната автоматична трансмисиа с възможност и за ръчно, а също така и при Форестър от последните няколко години, да споделят впечатления от това как се държи колата на сняг, на хлъзгаво, на изкачване на заснежен баир, а също така извън пътя в кал или на пясък ако някой си е изкарвал колата на плажа има ли някакъв проблем от това че е предимно на предно.

Чет Юли 16, 2009 9:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
1. В щатите Аутбек е доста популярен и всепризнат модел......какви скоростни кутии предпочитат американците ?
2. 75% от трансмисиите на Subaru са автоматични....дали тяхната слава се корени само в останалите 25% ?
3. Може ли икона в AWD бранша да си позволи издънка ?

И все пак....да си го кажем, ако Е-АТ кутиите са добри, то VTD е съвършенство.

Пет Юли 17, 2009 1:02 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Колега,

Имам 2 зими вече с автомата и мога спокойно да ти кажа, че никъде не съм имал проблеми в сняг. Колата седи перфектно на пътя и емного стабилна в зимни условия. Системата си работи перфектно, като има опция ако искаш 50/50 задвижване да я вкараш на първа, макар и с ограничена скорост на движение.

За мен лично автомата е приказка за всекидневно ползване - голяма екстра.
Ако ще си купуваш СТИ за спотрно каране е друг въпроса.

Пет Юли 17, 2009 7:40 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Здравей ,

Имам чуство, че чета свой пост. Аз бях изправен пред почти същите въпроси преди 6 месеца.Карах поне 15 модела на други марки и почти всички на Субару.Реших, а и не мога да чакам и затова ще взимам от старите модели, т.е. настоящите.Сега още се колебая, м/у Легаси, Аутбек или Форестер ,говоря само за автоматик.Принципно ме интересува повече задвижването , а не проходимостта при лоши терени.
Значи това , че е повече на предно не е точно така. Първо рапределението е 60/40 прдно/задно, второ то се мени постоянно до към 50/50, даже и когато няма загуба на сцепление, а просто колата ускорява или прим. завива.Ето линк от официалния сайт:
http://www.subaru-global.com/news2008n000858.html
Ето и цитат от пост в друг форум на представители от Субару канада:
Thank you for contacting Subaru Canada, Inc.

The Forester does not have a Variable Torque Distribution (VTD) centre differential. For the 2009 model year, the Forester 2.5XT includes a Multi-plate Transfer (MPT) System that adjusts torque from 60/40 (F/R) to 50/50 (or anywhere in-between) depending on throttle input, road conditions and input from the Vehicle Dynamics Control (VDC) System. VDC operates like most electronic stability control (ESC) systems in that it can adjust engine output, adjust individual brake pressure and even front rear torque distribution to retain/regain vehicle stability.

It is not possible for the system defeat the role of the centre differential and thus torque output will always be split between the front and rear differential. Meaning, the system cannot direct 100% of power to a single wheel - whether it be with VTD or MPT.

We trust this information is helpful.

Sincerely,
Rosanne Kernerman
Bilingual Consumer Support Representative
http://www.subaru.ca

И още един цитат:
4-speed Automatic Transmission
The 4-speed Electronic Direct Control Automatic Transmission with SPORTSHIFTTM (4EAT SS) incorporates an advanced multi-plate transfer clutch centre differential for smooth and consistent acceleration, even under low-traction conditions. Under normal circumstances, this active torque split system maintains a 60/40 front/rear split for more predictable handling and moves towards a 50/50 split when conditions warrant or under hard acceleration.

Тук са обяснени доста от нещата. Принципно за 3.0 мотора и бъдещия 3,6 системата е 5 степенен автомат и VTD ,което е малко по-добро и е 55/45 задно/ предно.Разликата в цената също е голяма.
Ето и линк , едно стари клипче за Active Torque Split, но е показателно за постоянното преместване на момент между предна и задна ос.
http://www.youtube.com/watch?v=53pzMSZcEZo
Сега за новия Аутбек MY2010 за 2.5 мотор вече ще се предлага само безстепенна автоматична скоростна кутия с имитация на 6 предавки, но за нея не знам как точно ще бъде предаването на мощността към мостовете, т.е. какъв ще бъде междинния диференциал.
Иначе не се заблуждавай, че Субару има нещо общо с Рав-4, ЦР-В, Фриилендър, Тигуан , Аутлендър и компания бъджетни СУВ-чета. Много по-добро е задвижването от тях, реално проактивно 4х4, в завоите като подаваш газ колата става още по-стабилна , да не говорим за управлението, ниския център на тежестта и т.н.. Аз ги карах абсолютно всичките марки, като Рав-4 и ЦР-В 2.0 автомати ,нови от тези модели са ми на разположение всеки ден и разликата е огромна.Това са си височки коли с предно предаване.Не че са лоши , напротив , но при Субару имаш няколко много отличителни разлики.Първо symmetrical awd , боксер мотор, който особено в бензинова версия, звучи в пъти по-добре и доставя удоволствие много повече от всеки останал стандартен 4- цилиндров агрегат.Всичко се зглобява в Япония, по-стабилни са на пътя, особено Легаси и Аутбек.Въобще не се съмнявай в предаването на Субару, няма нищо общо с предно.

Пет Юли 17, 2009 9:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Пост 
Относно моделите - Аутбак е универсален боец - голям, висок, дълъг и ще събере багаж колкото един джип, а до морето няма да се усети пътя. Аз ако трябва да избирам ще съм в него. За жена обаче - като градска коля може и да е малко проблемна заради размерите и възможностите за паркиране в София. За сметка на това ходи навсякъде и с уникален дизайн.

Относно задвижването - дали ще си 60/40, 55/45 няма никакво значение нито пък разлика за автоматична трансмисия, да не говорим че няма закъсване зимата. Когато купувах Импрезата тествах един завой на 90 гпадуса във Враца на сняг една педя и очаквах занасяне и т.н. .......влязох и излязох все едно се движа по релси. И дилемата беше решена...
Ако не си придирчив и роб на нови модели виж сегашния аутбак с 2,5 мотора автомат - на изложението имаше такъв с фул екстри - кожа и т.н на цена 49000лв - просто смешна цена.

Успех с избора - който и модел да вземете, тепърва ще му откривате предимствата.

Пет Юли 17, 2009 10:13 am
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
В Габрово има Аутбек 2.5 ръчка с ел.седалки, джанти в цвета на купето, MOMO мулти волан и др. limited екстри за ~46,000 лв :? :?

Пет Юли 17, 2009 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Днес откъде минах... няма да разправям. Едно Q7 се оцъкли :shock: като му изскочих от нищото без да врътна и една гума. :-D :-D :-D
Автомата на първи зъб прави Субару танк и винаги измъква от ситуация.

Съб Юли 18, 2009 12:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Мерси на всички за отговорите. Днес пак го тествах Оутбак-а с CVT трансмисиата и твърдо съм решил че това ще е колата. Само малко ще поизчакам до към Коледа че тогава имат доста големи отстъпки. Както предположи колегата по горе а пък аз забравих да спомена става въпрос за Северна Америка. И докато в началото на пролетта когато се колебаех между Оутбак или Тойота 4Рънер, то сега вече съм твърдо за Оутбак. Тя и Тойота-та е чудесен автомобил с големи възможности за извън пътя ма понеже жена ми ще я кара предимно и идва малко големичка, не че и е проблем де. Иначе бих предпочел 3.6 мотора, ма тук са с едно $ 6000-7000 отгоре, пък след някоя и друга година ще трябва да сменям и моята кола на която правя доста голям годишен пробег ми идва малко отгоре. Пък и Оутбак-а се явява идеален заместител в случай на нужда при проблеми на работната ми кола която също задължително трябва да е 4х4.

Съб Юли 18, 2009 6:29 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Между другото вчера открих нещо интересно. Оказва се че и последните Аутбеци 2,5 със 173 к.с. са също с Variable Torque Distribution , а аз си мислех че само 3.0 мотора е с тази AWD система. Легасито 2.0 и 2,5 са си с Active Torque Split, но Аутбек не, което всъщност доста ме зарадва.
Ето и линк:
http://www.subaru-global.com/09outback_spec.html
:D :D :D

Нед Юли 26, 2009 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Освен това AWD тип VTD на Аутбека, комбиниран с сериен(само за бензиновите мотори) заден диференциал LSD ,ниво регулиране и VDC, не се сещам за по добра кола на сняг. :-D

Пон Юли 27, 2009 12:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Още един въпрос ми изникна. Какво ще кажете за 2.5i двигателите. Някъде бях чел ма не си спомням дали беше в този форум, в оф роуд форума или някъде другате беше, че не са за препоръчане. По добър избор били дизела и шест цилиндровия. Понеже при нас ( Северна Америка) няма дизели на Субару остават като варианти 2.5 и 3.6R. Та ако някой има впечатления от 2.5 ще съм благодарен да ги сподели.

Нед Авг 09, 2009 10:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1791
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Имаш вариант 3.6R?И се чудиш?
Скачай в боя с този. ;-)

Нед Авг 09, 2009 10:40 pm