Отговори на тема
 US OB 2005-2009 - мека задница 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет,
на някои от вас които имат щатски (Legacy) Outback от предпоследния модел (2004-2009) може би им се
струва, че задницата на автомобила е много 'мека'. Тези, на които не им се струва така, могат да спрат да четат тук :)
Предистория:
Европейските аутбеци от същите години използват амортисьори+прижини Billstein, както и заден anti-roll-bar с дебелина 17мм (в япония е 19мм).
При щатските модели, които са с около 1.5-2см по високи от ЕУ такива, амортисьорите и пружините са едно 50% по меки, а anti-roll-bar-а е 15мм. Доколкото разбрах, една от причините за тази разлика са CAFE регулациите, където Аутбека е представен като 'light truck'. Ама за да е 'light truck', има други регулации които определеят просвета и поведението на колата.
Крайният резултат обаче е прекалено меко задница:) Особено за нашите планински пътчета и бабуни. Освен това колата е склонна да се 'мести' доста лесно при силен страничен вятър. За тези проблеми има доста писано на subaruoutback.org и legacygt, ако искате подробностите - там ги има.

Решението:
Вариант №1
Сменят се всички 4 броя амортисьори+пружини, както и съпровождащите ги тампони и т.н. със такива от европейска кола. Излиза над 1500лв (няма точен разчет за БГ). Частична смяна не е възможна, поради малки конструктивни различия и размери.

Вариант №2
- сменят се задните амортисьори с aftermarket модела на KYB GR-2 (цена с доставка ~200$)
- сменя се задния anti-roll-bar + тампоните с такъв от европейски OB (цена с доставка ~100$)

резултат - една по-добра кола :smt023
по-голяма стабилност в завой, пo-предсказуема задница, по-малко остатъчно 'подскачане' при преминаване на дупки или големи бабуни. Разлика в комфорта комай няма.

аз направих вариант 2 и вече съм нявъртял няколкостотин километра така - струваше си!

поздрави \:D/

Последна промяна tarambuka3500 на Нед Авг 22, 2010 5:16 pm, променена общо 4 пъти

Нед Авг 22, 2010 10:53 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 39
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега много подробно си описал проблема и решението му,за което благодаря.
Аз карам Импреза Аутбек 2,5 2004г,имаш ли идея какво е окачването там.
Карам я от 3месеца 5000км и навъртях,имам усещането че задницата и "тръгва"по лесно от предишната ми Импреза 2002г,2,0-европейска,това го оттдавах на по големия мотор.
След като прочетох какво си написал вече се замислям...

Нед Авг 22, 2010 12:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Напълно вярно е, че американските возят по-меко и просвета им е по-голям. И затова в завоите се усещат "една идея" по-нестабилни от европейските, но това аз го усещах само докато карах и от двата вида Аутбек за около месец. Малко след като продадох европейския и карах само американския, вече не ми правеше впечатление това - просто му свикнах. :wink:
Ти добре си направил, като си ги сменил и още по-добре като споделяш опита с нас. :smt023
А просвета на колата запазва ли се след смяната или ти слезе надолу? И след като тези разлики между европейските и американските модели са свързани с Corporate Average Fuel Economy (CAFE) има ли сега някаква забелижима разлика в разхода на гориво? #-o

Нед Авг 22, 2010 2:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
trak написа:
Карам я от 3месеца 5000км и навъртях,имам усещането че задницата и "тръгва"по лесно от предишната ми

За Импреза незнам - потърси по чуждите форуми :( То май няма европейска такава?
чети/питай тук

plaskom написа:
А просвета на колата запазва ли се след смяната или ти слезе надолу?

С тази промяна просвета се запазва. Ако смениш всичко с EU части (вариант №1), тогава просвета спада малко.
plaskom написа:
И след като тези разлики между европейските и американските модели са свързани с Corporate Average Fuel Economy (CAFE) има ли сега някаква забелижима разлика в разхода на гориво? #-o

хаха - не, няма разлика :)

Нед Авг 22, 2010 4:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
trak написа:
Колега много подробно си описал проблема и решението му,за което благодаря.
Карам я от 3месеца 5000км и навъртях,имам усещането че задницата и "тръгва"по лесно от предишната ми Импреза 2002г,2,0-европейска,това го оттдавах на по големия мотор.
След като прочетох какво си написал вече се замислям...

Колега, аз съм с такава но 2002г модел. Провери си първо клиренса дали е еднакъв на преден и заден мост - разстоянието от центъра на джантата до калника. Не е лошо да минеш на стенд амортисьорите, за да разбереш на колко % са. Често се случва амортисьорите да са си "тръгнали", но да не се забелязва - единствено при продължително натоварване и загряване изпускат и почват да вибрират...
Окачването на тези Импрези е с по-дебели пружини ( колкото на Форестър са ), отзад за със стабилизираща щанга и биалетки, така че като цяло колата е по стабилна от нормалната, въпреки че е по висока.
Разбира се тръгването на задницата може да се обясни и с гуми...

Поздрави

Сря Сеп 08, 2010 8:29 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема