|
Страница 1 от 1
|
|
Проблем с задна втулка на предни носачи на Outback 2005 +
| Автор |
Съобщение |
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
Айде тези, които сте с 2005 Аутбак и сте понаправили 20-тина хиляди, да ви кажа къде да идете и какво да погледнете. Да не си мислите, че колите ви са в перфектно състояние. Както и да отидете и да си ръчкате фабричната гаранция, щото механиците и без това все още не го знаят този дефект (малцина го знаят). Това нещо ще иска да се ри-дизайнва със сигурност. До една две години може и да излезне кампания (да викат колите за корекция). Със сигурност е грешен дизайна. Става въпрос за задна втулка на предни носачи. Това е много модерно решение за долна вилка (носач), доста автомобилостроители го ползват. Но в нашия случай сме на 'дръвче'. Ще заварите гумата цъфната точно където най се флексва втулката. Не чакайте чудеса, защото и да ви сменят втулките те няма да изкарат дълго. Аз съм имал случаи дори и под 20 000 км. Тази седмица само правих две коли и две други записах, ще дойдат друг ден. И това е при хубави пътища. За България не знам как ще е. 
|
|
|
|
| Съб Сеп 30, 2006 2:38 am |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|
Хм, според теб това конструкторска грешка ли е, или може би некачествени материали. Питам те това, защото казваш че може да се наложи редизайн, което не ми е много ясно. Разбира се че не може без проблеми, ама това за което говориш е рядко срещан дефект. Дори и при руските автомобили. Пък да не говорим за пробега от 20 хиляди 
|
|
|
|
| Съб Сеп 30, 2006 3:02 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
|
Не, не говоря за некачествени материали. Според мен ще сменят дизайна на втулката, Дизайна на окачването и носача ще останат същите, защото са сполучливи. Но втулката не е. Така че....или да се смени изоснови дизайна на втулката, или да остане същия, но да се преизчисли. Да се направи heavier duty.
Не знам дали сме говорили в този форум за същото купе втулки на задни носачи ? Те загиват на около 80 - 100 хил. Само че там дефекта не е в дизайна. Дизайна си е верен, изпълнението е грешно. Това е silent bushing и всичкия каучук е вулканизиран в касичка от съвършено голо самоковско тенеке, без никаква галванизация или обработка. На черно.....директно. В този случайръздата тръгва в материала на металната касичка и каучука се самоотделя . По този въпрос май имам снимки, мога да приложа материали.
За предните носачи обаче....колелото трябва да виси, колата да е вдигната, иначе не се вижда скъсаното место на втулката.
ОК момчета ?
|
|
|
|
| Съб Сеп 30, 2006 3:26 am |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|
Няма да е лошо да пуснеш снимков материал щом имаш. А втулките на носача в БГ им викат "селенови втулки". Защо? Не знам
Както казваш на вдигнат автомобил, при крайно-долно положение на носача се вижда, щото тогава най-много се усуква каучука и тогава си проличава явно.
А я кажи клиентите как разбират за тоя проблем, какви са признаците. Със сигурност е някакво чукане при дупки и неравности  А? Познах ли?
|
|
|
|
| Съб Сеп 30, 2006 3:51 am |
|
|
|
Nick
|

Provigo написа: Няма да е лошо да пуснеш снимков материал щом имаш. А втулките на носача в БГ им викат "селенови втулки". Защо? Не знам  Както казваш на вдигнат автомобил, при крайно-долно положение на носача се вижда, щото тогава най-много се усуква каучука и тогава си проличава явно. А я кажи клиентите как разбират за тоя проблем, какви са признаците. Със сигурност е някакво чукане при дупки и неравности  А? Познах ли?
1 Сигурно ще пусна материал за задните втулки, но той има повече общо с ремонта, той е за механици, за Лео, за дилърите. Той не е за клиента. Второ - те на страна с малко сол не гърмят. Скапват се на 'ръждиви държави'.....както споменахме преди.
2 Защо има викат селенови ? Във всички идва от английския. Сигурно навремето когато за първи път излиза това дизайнерско решение, изведнаж се оказва, че тези втулки освен всичко друго, са и много тихи в процес на експлоатация (меко окачване, елиминиране на нуждата от смазване). На английски това става silent. Първите години в България, като взеха да влизат Жигулите и отнякъде дойде тази терминология. Без да сме знаели английски и пр. някои механици започнаха да наричат тези втулки силентови, селентови и накрая .....селенови.
Та така, момчета.........
3 За това че когато колелото виси пукнатината се вижда най-ясно ....прав си. Иначе нкогато колата е стъпила на земята пукнатината е затворена и ти няма да видиш нищо (ще видя аз, обаче).
4 За симптомите, какво да очаква водача - не знам, защото никога не се е стигало все още до крайности. Ние ги хващаме в начален стадий. Когато нещата не са все още метал-в-метал. Сигурно ще става дума за яко тропане на метал, както и износване на гуми.

|
|
|
|
| Съб Сеп 30, 2006 4:07 am |
|
|
|
simbat
Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 9:22 am Постове: 865 Рейтинг: 95  
|
Моята е модел 2006 и е произведена Май 2006.Ако колата е произведена след средата на текущата година се води модел следващата година.Например ако моята беше произведена Август 2006 щеше да е модел 2007.Между 2006 и 2007 има малки козметични разлики(както и понижение в цената  ) :
http://www.subaru.com/sub/misc/2007/out ... tback_pros
|
|
|
|
| Сря Окт 04, 2006 5:52 am |
|
|
|
Nick
|
Ето ви снимки за 2005-та Аутбак, новото окачване. Това е гръмнала втулка на предна вилка. Точно къде се вижда тъмното, черното петно, точно там е цепната. После е снимката на токущо сменена втулка.
Ето ви и 2000 + втулка на задно окачване (което е предната втулка на големия кютук, дет държи всичко). Или казано на английски Rear Knuckle bushing, or Rear Suspension Bushing.
Общ изглед, вижда се как се е отделила гумата от касичката в долния край.
Нацяло отделена гума/вулканизация от касичката
Чисто нова втулка
Инструмент за монтиране на втулката

|
|
|
|
| Пет Окт 06, 2006 3:35 am |
|
|
|
fokus
|
|
Ейй този инструмент много ми хареса, хитро и функционално, няма нужда от сваляне, преси, чукове и псувни, хм има ли ноу хау?
_________________ active driving, active safety
|
|
|
|
| Пет Окт 06, 2006 8:52 am |
|
|
|
fokus
|
|
Като разгледах внимателно, стори ми се че доста ръжда има, с какво плескат улиците соли хвърлят ли?? Този носач ако е успореден на купето защо така се е изместил вляво гледано отзад? При мен перпендикулярния се беше изместил вляво обяснимо поради натоварването му в тази посока ... Предната вилка е снимана разтоварена нали, иначе би трябвало да стои малко по централно, иначе като гледам под какво напрежение е не ми се вярва да изкара дълго??
|
|
|
|
| Пет Окт 06, 2006 9:00 am |
|
|
|
Nick
|
|
За кой носач става въпрос, за този от задното окачване ? Не е толкова осезателно изместен, създава такава илюзия. Обаче другата истина е, че при цялостно отлепяне на втулката той започва да плава наляво надясно и да променя сходимосттта на колелото. Носача наистина е надлъжен и е дълъг около 30 см примерно. При едно скапване на втулката и странично изместване в края на носача (зоната на втулката) от 10 -15 мм, се получава страхотна разлика в сходимостта. Става градуси, не минути, което е много.
Инструмента ти харесва, значи ?
|
|
|
|
| Пет Окт 06, 2006 12:15 pm |
|
|
|
fokus
|
Как да не ми харесва, залепнаха ми очите за него, и като си представя колко труд се спестява, направо не се сещам защо липсва като инструмент в повечето нерегламентирани но имащи се за велики сервизи  ) На другите въпроси що не отговори
П.с. всъщност като го загледах внимателно ми прилича на сътворено от Nick вярно или невярно ?
П.с. 2 тази втулка оригинална ли е? на латински виждам надписи bush arm R.
|
|
|
|
| Пет Окт 06, 2006 12:27 pm |
|
|
|
Nick
|

Да, извинявай.
За солта и ръждата - хвърлят сол и ръждата е фактор. Точно дефекта на задния носач се явява в резултат от ръждата. Ако забелязваш касичката на чисто новата втулка си е суров метал. Този дефект не съществува надолу (на Юг) къде няма сол. Това сме го говорили преди.
За предния носач - колата е на подемник, колелото виси, носача е разтоварен, втулката е разтегната на макс. Точно както казахме преди.
За инструмента - точно както сме говорили преди, инструмента е дизайнван и произведен от мен. От 'Горе' още не са излезли с инструмент. Когато преди 5 години аз открих дефекта за първи път.....още на първата кола сложих 4-5 часа инвестиция в направата на инструмент. И не можах да извърша поправката по сървиз манюал. Те искат да се разглоби цялата задница и втулките да се избият и набият на преса. Като влизаше модела и ходехме наспециализация даже си спомням, че номерата на инструментите за набиване на преса бяха в изпита. В моя случай така и не се стигна никога до знанията от този курс и изпит. Дефекта се плаща 3.8 часа по техния начин. По моя отнема 30 - 40 минути и пак се плаща 3.8. Сега започваш да разбираш още неща, нали ?
За втулката - абсолютно оригинална е. Означението R значи задна rear.
|
|
|
|
| Пет Окт 06, 2006 12:51 pm |
|
|
|
fokus
|
Thank`s a lot, стана ми съвсем ясничко