Отговори на тема стр 1, 2  >
 Проблем със съединител(вероятно) 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 209
Автомобил: Forester 2.0 122
Телефон: 0889043252
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги. Ситуацията е следната:

При потегляне, независимо на студен или топъл двигател, се чува силно стържене. След превключване на втора,трета .. изчезва или просто останалият шум го заглущава. Другия проблем е, че от 2 месеца съм в Англия, а тук ти смъкват кожата още като си запишеш час за преглед.
Та въпросът ми е, ако е аксиален лагер , мога ли да карам така за известно време или да отписвам няколко стотин £ за преглед и евентуално смяна на съединител(комплект).
Колата е Impreza 2.0 GX wagon 2001г.

моля ви помагайте!

Пет Юни 15, 2012 10:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
благодаря на всички за отговорите =D>

Съб Юни 16, 2012 8:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 204
Автомобил: Subaru Forester 2.0X, SG9
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ickoov написа:

Амиго, не се прави на ощипан. Постът ти е от един ден, а днес е събота и вероятно по-малко хора влизат. Просто подходящият човек още не го е прочел. Тук хората са отзивчиви и за да не отговорят вероятно има някаква причина. Малко търпение.

Съб Юни 16, 2012 9:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 28
Автомобил: Subaru Impreza WRX
Телефон: 0897944131
Рейтинг: 2
Нов фен
Отговори с цитат
Цитат:
При потегляне, независимо на студен или топъл двигател, се чува силно стържене. След превключване на втора,трета .. изчезва или просто останалият шум го заглущава. Другия проблем е, че от 2 месеца съм в Англия, а тук ти смъкват кожата още като си запишеш час за преглед.
Та въпросът ми е, ако е аксиален лагер , мога ли да карам така за известно време или да отписвам няколко стотин £ за преглед и евентуално смяна на съединител(комплект).

моля ви помагайте!

Ако е при отпускане на съединителя до момента в които зацепи значи на притискателя му остава много малко живот и ще започне да не отделя :( в наи-добрия случай
ако оба4е стърженето го има и след като си си махнал крака от съединителя (независимо дали даваш газ или каквото и да правиш тогава скоростната кутия ... трябва да се сваля прави лагери... или да се хвърли абе мани провери и маслото или напи6и конкретно и то4но какво и кога го прави за да ти кажа . аиде :)

Нед Юни 17, 2012 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ickoov написа:

:-? :facepalm:

Пон Юни 18, 2012 8:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
denislav971 написа:
Ickoov написа:

:-? :facepalm:

Извинявам се за сърказма по горе :pardon:. Нетърпението ми да получа отговор, а и часовата разлика ме поттикнаха.

Пет Юни 22, 2012 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Marin_Stoinov написа:
Цитат:

моля ви помагайте!

Ако е при отпускане на съединителя до момента в които зацепи значи на притискателя му остава много малко живот и ще започне да не отделя :( в наи-добрия случай
ако оба4е стърженето го има и след като си си махнал крака от съединителя (независимо дали даваш газ или каквото и да правиш тогава скоростната кутия ... трябва да се сваля прави лагери... или да се хвърли абе мани провери и маслото или напи6и конкретно и то4но какво и кога го прави за да ти кажа . аиде :)

Стърже само при потегляне, както казваш до момента в който зацепи. Но забелязах също, че при смяна от 3-та към 2-ра се чува някакъв звук, който наподобява свирене на ремък

Пет Юни 22, 2012 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 10
Автомобил: Subaru Impreza GX 2000
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колега, аз го имах същия проблем. Здраво стържене, при пуснат съедините, като го натисна спираше, но не бях сигурен от къде ми идва проблема. Колкото повече расте предавката толкова по слаб е шума. Съединител или скоростна кутия!? Та, тогава нямах избор и се прибрах от Германия с този проблем. Изминах около 2500км. но не си позволявах да развия повече от 100км/ч. След като се прибрах в БГ се оказа, че е аксиалния лагер, който нов струваше мисля 80лв. но го поръчваха мисля от вън, понеже чаках две седмици.

Вто Юни 26, 2012 1:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
nasko013 написа:
Колега, аз го имах същия проблем. Здраво стържене, при пуснат съедините, като го натисна спираше, но не бях сигурен от къде ми идва проблема. Колкото повече расте предавката толкова по слаб е шума. Съединител или скоростна кутия!? Та, тогава нямах избор и се прибрах от Германия с този проблем. Изминах около 2500км. но не си позволявах да развия повече от 100км/ч. След като се прибрах в БГ се оказа, че е аксиалния лагер, който нов струваше мисля 80лв. но го поръчваха мисля от вън, понеже чаках две седмици.

Благодаря ти за отговора :good: . Аз също имах идентичен на твоя случай с един служебен бус преди години, само че в момента стърженето е само при потегляне. Така че везните започват да клонят към притисквател.

Съб Юли 07, 2012 3:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 673
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Недей бързай да му благодариш, защото отговорът му не е правдив. Направо си забрави за тази идея.

- При натиснат педал на съединителя аксиалния лагер се върти с оборотите на коляновия вал. При пуснат педал и изправна система (приводи) лагерът е в покой. На коя предавка е скоростната кутия няма абсолютно никаква зависимост за шума на аксиалния лагер.

- Когато колата ти е в сервиз и ти си отвънка едно е какво ти се казва като дефект, друго е какво се прави, а е трето и четвърто какъв всъщност е дефекта.

- Mога да ти дам по-добра идея. При пуснат съединител pilot bearing е в покой. Но при натиснат съединител той се върти с различна скорост. Да речем сменяш предавка, натискаш, оборотите на коляновия вал затихват до положение минимални а оборотите на input shaft на скоростната кутия затихват, но в друго степен, по друг начин.

- И ако наистина 100 % шумът ти е зависим от скоростта на колата, на коя предавка е скоростната кутия, то тогава ти имаш шум в кутията и следва да се обърнеш към специалист.

- Намери си човек на място, да ти чуе колата и да ти даде професионален отговор. За стотачките, само за преглед и записване, ми звучиш много застрашително ? Колко ще да е за ремонти тогава ? What`s the common door rate there ? Ние сме на 0.5 час диагноза за твоя проблем. Като ако приемеш офертата (труд по държавен, узаконен ценоразпис) половиния час си отива като част от цялия труд. Не е диагностика + труд. Примерно 0.5 diagnostics + 6.6 Re/Re clutch assembly. Оставаш си само с 6.6 ч.

:toldyou:
 19

Вто Юли 10, 2012 3:57 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 10
Автомобил: Subaru Impreza GX 2000
Нов фен
Отговори с цитат
Като се замисля върху написаното от NIck той е прав =D> . Грешката е моя. Сега се сещам :idea: , че проблема, който описах се дължеше на разбит лагер на първичния вал на скоростната кутия.

Вто Юли 10, 2012 12:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Nick написа:
Недей бързай да му благодариш, защото отговорът му не е правдив. Направо си забрави за тази идея.

- При натиснат педал на съединителя аксиалния лагер се върти с оборотите на коляновия вал. При пуснат педал и изправна система (приводи) лагерът е в покой. На коя предавка е скоростната кутия няма абсолютно никаква зависимост за шума на аксиалния лагер.

- Когато колата ти е в сервиз и ти си отвънка едно е какво ти се казва като дефект, друго е какво се прави, а е трето и четвърто какъв всъщност е дефекта.

- Mога да ти дам по-добра идея. При пуснат съединител pilot bearing е в покой. Но при натиснат съединител той се върти с различна скорост. Да речем сменяш предавка, натискаш, оборотите на коляновия вал затихват до положение минимални а оборотите на input shaft на скоростната кутия затихват, но в друго степен, по друг начин.

- И ако наистина 100 % шумът ти е зависим от скоростта на колата, на коя предавка е скоростната кутия, то тогава ти имаш шум в кутията и следва да се обърнеш към специалист.

- Намери си човек на място, да ти чуе колата и да ти даде професионален отговор. За стотачките, само за преглед и записване, ми звучиш много застрашително ? Колко ще да е за ремонти тогава ? What`s the common door rate there ? Ние сме на 0.5 час диагноза за твоя проблем. Като ако приемеш офертата (труд по държавен, узаконен ценоразпис) половиния час си отива като част от цялия труд. Не е диагностика + труд. Примерно 0.5 diagnostics + 6.6 Re/Re clutch assembly. Оставаш си само с 6.6 ч.

:toldyou:

:bow:
Ако си бях в България решението е лесно. По въпроса за стотачките ;) имах предвид диагностика+труд+части. Но все пак си излиза Х2 в сравнение с БГ. А и не мога да намеря подходящо време да вляза в бокса. Когато съм на работа се прибирам късно, когато не съм колата ми трябва ](*,) .

Вто Юли 10, 2012 10:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Имам още един въпрос. Визможно ли е при износен съединител на моменти да се получава притрисане на задницата? На моменти имам предвид при потегляне с навит волан.

Пет Юли 13, 2012 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това ми се струва не е от съединителя. До колкото знам при износване на централния диф-затяга и в случая на завой задните изминават по-малко разстояние и за да компенсират трябва да се опитат да пробоксуват а и от там притрисането, но нека и колегите с повече опит да кажат.
viewtopic.php?f=1&t=10668

Пет Юли 13, 2012 10:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря ви за съдействието. Вчера бях на "доктор". Преди да стигна до сервизната част минах през рецепцията да проверя колко точно ще ми струва удоволствието да се здобия с нов съединител. Господинът ми обявява цена 70% от цената на която купих колата преди година и докато се усмихваше ехидно казвайки "комплектът е много скъп", предложи да "преслуша", както писа колега по-горе, FOR FREE преди да ме вкарат(не че щях да вляза де). Качи се той в колата. Та напред, та назад, та на първа, на втора, на трета суби тръгва без да буксува съединител. Да ама на мен това ми беше ясно, а и на него му казах преди да седне, че не буксува а стърже при потегляне и в някои случаи присвирва нещо при смяна на предавките. Както и да е. Излеза той от колата и казва, че на мое място не би сменил съединител, имало още живот в него. А шумът, който се чувал му бил от някой тампон на двигателя :-? Викам си този е специалист, сигурно разбира повече от мен ROFL . И така за сега с моя случай. Стърженето си седи до второ нареждане,а а ааа мнение :D . :beer:

Съб Юли 14, 2012 10:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 7
Нов фен
Отговори с цитат
така както го описваш проблема най-вероятно съединителя е опрял на нитове и затова престъргва при потегляне , там пребуксуването е най-голямо и затова стърженето е повече отколкото при 2-3-4-5 , лагера е постояно опрял към притискателя но при натискане се променя натоварването и от там и шума в него но най-вероятно е опрял на нитове .

Сря Юли 18, 2012 8:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 273
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако пристъргва при потегляне и само при потегляне ...
не знам твойта така ли е устроена, но има едно лагерче във маховика в което лагерува опашката на вала на ск. кутия. Като се скапе и почва да стърже като си на полусъединител и тръгваш. Въпрос на 6 лв е ако е то, но пак си има махане на мотор (или кутия, на който квото му по-лесно).

Сря Юли 18, 2012 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ха, колко е остаряла темата :beer: . Най- после съм с нов съединител. Но за това по-надолу ще разказвам.
Така. Въпросното стържене в началото на темата престана от само себе си в края на 2012 и спрях да търся причината, но в последно време започна да понамирисва съединителя при по-големи натоварвания, тресеше при потегляне, а и предавките започнаха да не влизат добре. Та реших да сменям. И смених съединителя. При смъкването въпросното лагерче в маховика,за което стана въпрос по-рано в темата, беше на парчета(буквално). Естествено беше подменено, както и някои дреболии по предницата,които са без значение по случая. Сгкалобихме всичко, смъкваме колата, палим и ще я изкарвам да пробвам какво се е получило. Първо впечатление: колата не тръгва без газ(до преди смяната на съединителя правех маневри, при паркиране примерно, без да докосвам педала на газта). Освен това в момента на зацепване цялата кола започва да се тресе. Ако подам леко газ не тресе или поне е много трудно осезаемо. Добре ще свикна отново да ползвам и десния крак ROFL . Обаче и в движение е така. При смяна на предавки ако задържа леко на полу-съединител цялата кола започва да подскача. Примерно онзи тънък момент когато караш зад някой, който се движи по-бавно от теб и си да кажем на 2-ра и ускоряваш, превключваш на трета и оставяш на 'моторна спирачка'. Не вярвам някой да пуска съединителя все едно му изгаря крака. Отпускам си лекичко съединителя и по-принцип в момента на зацепване колата почва да намаля, нали? Така и става, но цялата кола се тресе до момента на пълно отпускане на педала. Това е единия 'проблем'. Другият е при по-рязко потегляне на зад на наклон. Чува се доста сериозно стържене откъм съединителя.
Много дълго стана май. Да обобщя :D . Нов съединител. Тресе при полу-съединител. Стърже при потегляне назад на наклон.
Поздрави на всички :beer:

Чет Фев 20, 2014 6:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Някакви идеи?

Пет Фев 21, 2014 11:14 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 862
Автомобил: Pontiac Firebird 5.0 V8
Телефон: 0899164990
Рейтинг: 385
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега прочетох темата ,но не разбрах : колата с демферен маховик ли е или с обикновен?

Поздрави

Нед Мар 02, 2014 8:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >