Отговори на тема
 Два въпроса за ненормални шумове 
Автор Съобщение

Постове: 61
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Вече година стана си карам Импрезата и общо взето съм доволен, но през цялото време ме дразнят и притесняват два различни странни шума за които никой майстор до момента не можа да ми даде читаво обяснение. Ще се опитам да ги опиша:

Първият шум: Монотонно тракане / тр-р-р-р-р-р-р/, което се усеща и като вибрация на скоростният лост. Появява се малко под 3000 оборота на 4-та предавка и изчезва когато прехвърля на 5-та и оборотите паднат под 2500. Ако не сменя и продължа да натискам, вибрацията се усилва до към 4000 и по-нагоре преминава в бучене и по-нагоре не смея да я натискам. Ако отнема газта звукът моментално изчезва. На празен ход също го няма. По принцип звука идва някъде от под скоростният лост, или поне аз така го определям.
Тъй като за мен това не е нормално, на два пъти качвам монтьори в колата да ги возя. Първият беше по двигатели и отсече че това е не е двигател и не е за него. Вторият беше "общ майстор" и заключи че сигурно боксера така си бучи, пък и какава работа имам да я карам с 4000 оборота та съм седнал да се притеснявам и "много убаво си работи колата". Да, ама аз не съм убеден, че трябва да е така и ей на, събрах смелост да питам.

Вторият шум: Монотонно тъничко жужене /з-з-з-з-з-з/, което се чува постоянно някъде от под таблото кога по силно, кога по-слабо, но постоянно по време на движение. То не се усилва при по-високи обороти, а се чува постоянно. Изчезва, когато натисна съединител и се появява моментално когато го пусна.
Моите майстори го диагностицираха като лагерче на съединителя, но то се сменявало когато сменяш съединител и "карай така, няма страшно". Да ама мен ме дразни, макар че не ме притеснява много, или поне не колкото първият шум който описах.

Та, така. Искам да уточня че и двата шума си ги чувам аз, и то когато карам по гладък асфалт. Има ли включен климатик или музика или карам по селските пътища нищо не може да се чуе. По тази причина, и по нашенските критерии, че щом върви и може да спира, всичко е ОК, повечето "корифеи", мои приятели дългогодишни шофьори /за разлика от мен/ и горди собственици на Опели и Пасати, които съм питал са ме обявили за маниак и откачен. Както и когато смених предните амортисьори срещу 500лв., между другото. Аз, и за това си и трая вече цяла година, щото почти ме убедиха, че съм откачен. Но, нали тук все пак сме малко по-бамбашка порода, се надявам, че не може японеца да е направил нещо да бръмчи, стърже и жужи, и че все пак, пък може и да не съм луд... а просто никога да не съм карал Опел...

Сря Юли 16, 2008 10:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 313
Автомобил: Forester 2.5XT 2007
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Аз немога да ти помогна , но за утеха ще ти кажа че ми се изсмяха в лицето моите колеги като разбраха че съм дал 160 лева за ЧЕТИРИ свещи , обявиха ме за луд анатемосаха ме и т.н. :-D

Сря Юли 16, 2008 10:54 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Дали пък и първия не е от съединителя...

Иначе... не си луд! :wink:

Сря Юли 16, 2008 10:59 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 313
Автомобил: Forester 2.5XT 2007
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Няма какво да умуваш , карай я на някой сериозен чичо Доктор щом ти пречат шумовете

Сря Юли 16, 2008 11:01 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 1791
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
калине,кажи при кои майстор ходи?в пазарджик ли?ми те там ме питаха V-образен ли е мотора :!: иди в свестен сервиз.а това дали си маниак или откачен,не им обръщай внимание,в ПЗ. пазаруват части от "всичко по лев" :wink:

Сря Юли 16, 2008 11:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 22
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Аз ще се включа в темата на колегата, явно и той като мене се заслушва повече отколкото позволяват "масйторите" :D

Имам един лек шум от климетража. Шума е тихо тракане с оборотите на жилото(предполагам). При по-ниски скорости се чува. Километража е пипан от продавачите. Някой "муикант" заслушвал ли се е в километража си при 40-50 км/ч?
Да знам дали така си трака или да го ремонтирам докато не е спрял.
Стрелката не играе.

Чет Юли 17, 2008 11:20 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Колеги искам да ви споделя, че по принцип за Импреза шумовете са в повечко. Това не е проблем толкова на механизмите , колкото на шумоизолацията. Производителя явно нарочно поддържа нивото на шума. При другите модели нещата са други. При Импреза обаче човек може да чуе всичко - от смяна на пътната настилка до смяна на оборотите с 200. Чиста еманация на лозунга - Мисли, Чувствай (тук е в повечко) Карай.
Не искам да ви успокоявам естествено - сигурно си има и проблемни шумове.

Успех

Вто Юли 22, 2008 9:44 am
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Шумовете едва ли са от производителя и трябва да се отстранят, но това което казва @ico_tech е абсолютно вярно. Дори новата Импреза е с лошо ниво на обезшумяване, което за мен се явява огромен + не минус :-D

Вто Юли 22, 2008 10:51 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
M-м, да! Мерси момчета. Значи, по-скоро въпроса е редно да се формулира така: Някой знае ли читав сервиз, по възможност в Пазарджик или в краен случай Пловдив, щото отпуската ми е кът да я пилея по сервизи. А тръгна ли за София, денят го пиши бегал. То не че, ако ида до Пловдив ще стане друго, ама поне ако трябва да я оставям в сервиза, мога да си я прибера на другият ден след работа.

Нед Юли 27, 2008 10:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
kingalex написа:
Аз немога да ти помогна , но за утеха ще ти кажа че ми се изсмяха в лицето моите колеги като разбраха че съм дал 160 лева за ЧЕТИРИ свещи , обявиха ме за луд анатемосаха ме и т.н. :-D

Кажи и за накладките как те гледаха :-D :-D :-D :-D

Нед Юли 27, 2008 11:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1791
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Kalio написа:
M-м, да! Мерси момчета. Значи, по-скоро въпроса е редно да се формулира така: Някой знае ли читав сервиз, по възможност в Пазарджик или в краен случай Пловдив, щото отпуската ми е кът да я пилея по сервизи. А тръгна ли за София, денят го пиши бегал. То не че, ако ида до Пловдив ще стане друго, ама поне ако трябва да я оставям в сервиза, мога да си я прибера на другият ден след работа.
пак не си разбрал,в пазарджик няма :wink: ако искаш сервиз,трябва да свързан с конкретната марка.не може в един сервиз да изучат всички марки и модели.за това звъни в софия на митака или дани и си свърши работа.успех :wink: :D
zodias написа:
kingalex написа:

Кажи и за накладките как те гледаха :-D :-D :-D :-D
в бош питах за иридиеви свещи....предложиха ми от 5лв.били много добри :-D

Пон Юли 28, 2008 7:09 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Пост 
за Kalio:
Колега ако имаш възможност качи колата на подемник в който и да е сервиз. Нека някой влезе в нея и да я подкара на тези обороти. Това в случай че не си автоматик!!!
Възможно е да е от ауспуха - някой от щитовете да се е пукнал и вибрира страшно.

За шума от лагера на съединителя = запали си мотора и от отсека на мотора натисни вилката на съединителя (ако си със жило) да обереш свободния ход. Ако започнеш да чуваш странни звуци или големи вибрации значи си за лагерче. То в този случай отиваш и на смяна на притискател, ако си я карал много време така.

Надявам се да съм помогнал.
Успех

Пон Юли 28, 2008 8:26 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Ясно, мерси момчета. Значи просто ми трябва телефона на Митака и обяснение как се стига до сервиза.
И пак мерси на всички които ми обърнаха внимание!

Нед Авг 03, 2008 12:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема