Отговори на тема
 Продължителност на загряване 
Автор Съобщение

Постове: 119
Автомобил: Impreza gx
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, колко време ви отнема сутрин до достигане на 30-40 градус , при външна около нулата

Пон Дек 12, 2016 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това е много относително. Зависи колата на място ли работи, с какви обороти, в движение - наравно, спуска се или се изкачва по наклон и т.н.

Пон Дек 12, 2016 6:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Три сфетофара и 2,5 км на равно... :giggle:

Пон Дек 12, 2016 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На място около 2.5 минути до 30 градуса.

Пон Дек 12, 2016 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vami написа:
На място около 2.5 минути до 30 градуса.

При H6 нещта стават по- бързо 30* за 500 метра , а пълно достигане според стрелката за 2-3 км. все пак са важни и външните температури , зимата на по-къси дистанции си карам само на бензин. :idea:

Пон Дек 12, 2016 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 119
Автомобил: Impreza gx
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
За работа на място питах. При мен с Импреза 2.0/125/2003г. е като при вас- 5-7 Мин. Или 2-3 км. Преди импрезата имах легаси с същият мотор, който загряваше по бързо на място

Вто Дек 13, 2016 6:40 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
От много фактори зависи колега. Какво масло, какъв антифриз (с каква плътност и точка на замръзване), какво е състоянието на радиатора, какво е състоянието на силфона на термостата, състоянието на мотора, софтуера на ЕКУ-то. Не можеш просто да ги сравняваш по кубици и коне.
Ще ти дам един пример: - Импреза 1997 с масло 10/40 и субару антифриз - време до пълно загряване в движение около 2 км. Същата кола със друг антифриз и масло Амсойл 5/30 постига аналогична температура след 5 км. Колата е на газ фул тайм - няма палене на бензин. Данните за температури в диапазона 3-10 градуса.
Данни на място не мога да ти дам, защото колата тръгва почти на макс след палене и никога съпругата ми или аз не сме чакали и 10 секунди.

Вто Дек 13, 2016 8:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Аз не карам Импреса, но ми прави впечатление, че бавничко ми загрява Аутбека при все, че сутрин го вадя от гараж с температура 4-7 градуса последните дни - зимата.

Паля, вадя веднага от гаража, слизам от колата, затварям гаража, качвам се в колата и потеглям. Цялата работа на място е между 30 и 60 секунди, след което потеглям - бавно гледам да не качвам повече от 1500-1700 оборота първите 500 метра. Следващите 250 метра стигам внимателно и до 2000, но там имам и малко баирче. И точно след 750 метра (винаги на един и същ светофар, +/- 20 метра) се чува "цък" от газовия клапан и 2 секунди по-късно изпищява зумера на ГИ-то, че вече съм на газ. Това се случва след достигане на 30 градуса температура на тялото на изпарителя и изчакване на още 20-тина секунди след това (така съм си направил Фобоса - 30 градуса + 20 секунди). И тъй като това е температура, измерена в глух отвор на тялото на изпарителя, реалната е 15-тина градуса нагоре. През това време климатроникът е на Auto, но вентилаторът му в купето върти едва-едва на първа степен, чак малко по-късно започва да вдига оборотите и да топли. Нямам представа междувременно, дали е отворен клапанът на маркуча към парното (имам ел. клапан) и дали това не забавя все пак до някъде загряването. Прави ми впечатление, че стрелката се позиционира на работна температура след около 4.5-5 км, като по светофари почти не спирам в 7:30 сутринта по моя маршрут до работа, който целият е 7 км преко сили. Не пържа, позволявам си до към 2500-3000 оборота, след като превключи на газ. Вече след пълно загряване мога да си позволя и да я поизпържа, но по тоя маршрут и последните 2 км - няма къде и за какво. Трябва да закача за най-лесно Torque-то, за да видя, кога точно отваря термостата и да видя в този момент, колко минути и колко км съм минал, но някак си ми се струва бавничко това пълно загряване. Колата е Outback B13 H6. Сменил съм термостат, капачка на радиатора и температурен датчик преди 15к км - все оригинални от mimo13, преди и след смяната няма никаква разлика в работата на охладителната система. Ползвам антифриз Motul Inugel Optimal Ultra, който е нацяло подменен преди 15к км след неколкократни промивки с вода, за да може остатъците от стария антифриз да се сведат до минимум. Маслото е Eneos Premium Hyper 5W40 и за 10 000 км изгаря макс. 200 мл от него (което си е нищо - направо не го пипа). Лятото ми правеше впечатление, че бързичко загрява тоя мотор, но зимата - струва ми се бавничко. Трябва да пробвам и същия маршрут с Меганчето и да видя и то кога и как загрява, но то гараж не вижда, седи на улицата, където температурата е 5-10 градуса по-ниска.

Вто Дек 13, 2016 8:41 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Съжалявам за спама в темата.
При мен с 2,5 турбо ситуацията със загряването е по-зле. На място загрява сравнително бързо, но в движение трябва да мина 5-6 км. Отчасти проблема е в кутията, която държи много ниски обороти, а аз слизам около 3 км по наклон надолу. Турбо мотора по-принцип си загрява по-бавно, явно кулера си върши работа. Ако я пържа на високи обороти в ръчен режим може би ще е по-добре, но за какво е автомата.
По мои наблюдения старите модели загряват по-бързо - отчасти е свързано с конструкцията, отчасти с управлението на мотора, отчасти с изцяло алумиевата конструкция, която има по- голяма дебелина (по-голям топлинен капацитет) от сегашните заместващи пластмаси. При атмосферни двигатели постъпващия въздух се загрява съществено в интейка.
В крайна сметка откъде са топлинните постъпления - дефлаграция (горене) в цилиндрите и триене при движение на чарковете.
Нищо чудно след многобройните оплаквания (предимно от БГ) Субару да са предприели мерки относно термичния режим на Н6. Човек би си помислил, че щом им кипват бързо чайниците, би трябвало и бързо да загряват - явно проблема с прегряването е другаде.
Не е лошо да провериш и кога започват да въртят вентилаторите.
Сега малко с ирония - Москвича имаше проста система за осигуряване на бързо загряване през зимата - пред радиатора имаше система от жалузи, която може да затвори напълно достъпа на въздух. Махаш и 2 литра вода от системата (ако не е изтекла сама ROFL ) и удавяш карбуратора с бензин - ей ти загряване за няколко стотин метра. :giggle:

Вто Дек 13, 2016 9:11 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И от мен малко спам :)
ico_tech написа:
При мен с 2,5 турбо ситуацията със загряването е по-зле. На място загрява сравнително бързо, но в движение трябва да мина 5-6 км

А при мен е точно обратното, явно японеца не е предвидил в топлинните изчисления изпарителя за газта. :)
Водната помпа, термостат и антифриз са сменяни преди 20 000 км. При температури под нулата докато колата е на бензин, и все още не духащо топло от климатроника, двигателя загравя бързо, но мине ли на газ и почне ли да духа топло от въздуховодите, идва едно равновесие примерно при около 70°(не съм го гледал точно, но стрелката и остават 30 геометрични градуса да стане хоризонтална). В това положение на място и 20 минути да работи двигателя, не мърда от тези градуси. Явно парното и изпарителя успяват да охлаждат мотора, когато е без натоварване. Тръгна ли, загравя без проблем до хоризонтална черта и повече не мърда от това положение.

Вто Дек 13, 2016 9:38 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Аз нямам показател за температура. Има лампа - гасне като стане 50 градуса. Това става доста бързо, но духането на топло вътре е отделен въпрос.

Вто Дек 13, 2016 9:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Да, и аз забелязвам едно такова равновесно положение, в което се задържа чувствително повече, преди да достигне работна температура. Забелязвам го на газ, не съм се сещал да пробвам на бензин, но и аз си мисля, че няма да го има.

А вентилаторите си бяха ок, последния път като ги гледах, върти ми се нещо 96-97 градуса.

Вто Дек 13, 2016 9:44 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема