|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
Antares
Автомобил: Subaru WRX 2017
Рейтинг: 15
|

Здравейте надявам се бъдещи съфорумци и честита нова година! Дъртия ми баварец бавно и славно си отива и реших, че е време за ъпгрейд. Концепцията за новата ми кола е нещо пъргаво, приятно и интересно за каране, ръчка и по възможност 4х4. Идеята ми също така е да ми е дългосрочен автомобил (Бавареца изкара 8 години, и ако стягането му нямаше да ми излезне няколко пъти себестойността му сигурно щяха да са повече). Също така да става и за “ежедневен” (карам предимно извънградско, навъртам и доста по магистрала) автомобил. След доста четене стигнах до WRX. Тук вече изпадам в колебания и искам да чуя мнения. Прочетох темата на Harka (който, барабар със ZK подозирам, че познавам от MTB форумите) за WRX STI и доста ми хареса прочетеното, макар и да мисля, че STI ще е overkill за мен, а и ще надскочи бюджета ми. Бюджета ми е 30 хиляди (само за закупуване) и тук ми е първото питане - реалистичен ли е? Колебанията ми са между две поколения - 2007-2011 / 2014-2017 (не знам как точно се водят по вътрешната номенклатура на Subaru). От изчетеното до момента за Impreza WRX 2007 - 2011 съм видял, че е с EJ255 двигател, за който се носят легенди за гарнитурите (head gasket, не знам дали го превеждам точно) и проблеми с буталата. Също и интериора на бройката която гледах на място ми се стори доста постен и евтин. А и мястото в багажника на хеча никак не ми хареса (не, че сега имам кой знае колко де). Плюсовете при него са, че ще излезе по-евтин, ще може да се сложи газова без проблеми, тоест разходи, което си е фактор за мен. Главните ми притеснения за него (и за което търся мнения) е дали няма да дойде по-скъп за поддръжка в дългосрочен план, предвид, че годинките и километрите ще са повече, ще съм доста по-близо до (доколкото разбирам) задължителното отваряне на двигателя за профилактика и не на последно място - да не ми ръждяса в ръцете (както стана с настоящата ми). Линката по горе бройка вече си имаше тук-таме петънца. Чета не много добри мнения за качеството на боята и антикорозивната защита на Субару като цяло, не знам до колко са обосновани. От изчетеното за WRX 14-17 - за FA20F не намерих много информация тук, като цяло сякаш го водят по-устойчив двигател, но е с директно впръскване и газаджията ми каза, че теоритично може да се газира, но няма да си струва, а и той самия не го препоръчва (прочетох подобно нещо и тук). По мои бакалски сметки с километрите, които въртя последните години (10k,6k,8k) такава газова ще изплатя за 6-8 години, което ми се струва безсмислено. Интериора на бройката, която гледах определено ми хареса, доста по-просторна от тройката ми (не съм от най-ниските) и като цяло доста ми хареса като визия, ускорение и цялостно усещане на колата. Но тук идват и притесненията ми - прочетох, че такива в Европа не се продават, което вероятно ще направи поддръжката на такъв автомобил по-проблемна от гледна точка на части, а и намирането на такъв - това, което чух/прочетох е, че от САЩ и Канада внасят предимно удряни и там риска не е малък. Също и като относително нов, от гледна точка на пазара на втора употреба - не намирам много впечатления от това поколение. Друг въпрос, който имам е относно фирмите/хората, които внасят от САЩ/Канада - има ли впечатления от съфорумците? Изчетох една тема за внесена от Канада Impreza от един граски (Пловдив) и мъките с документите по нея на един варненски съфорумник, който честно казано ми изправи косата. Щото ако се спра на 14-17 - вероятно ще трябва или да гледам внесените или да се свържа с такава фирма. Благодаря предварително на всички отзовали се и ви желая здраве и успешна година!
|
|
|
|
| Вто Яну 02, 2024 11:24 am |
|
|
|
Vmax
|
Хубаво гледаш Субару, но схемата евтино на газ и турбо да върви, са две противополжни неща. Не обичаме да преповтаряме вече дискутирани неща, особено такива по поне 5 пъти, та: Има тема за 2.5 Т двигателите в раздел тунинг - прочети я. Има раздел за запитвания за конкретни автомобили - запознай се със структурата и питай там за конкретна кола. По отношение за ГИ, газажията ти е прав, и сам си си отговорил с този пробег дали има смисъл. С бюджет 30к лева се насочи към 2.0т FA, разхода е около 9-10 средно. Ако този разход ти е проблем, просто не си за Субару, а за дизелов ВАГ 2.0 170кс с 350НМ - ще върви в ниските пак толкова и ще харчи 6. В mobile.bg, има форумна кола - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=uyo2e5 , която е читава, на малко километри и се вписва в бюджета ти, но си изчисти приоритетите и финансовите граници. Успех.
|
|
|
|
| Вто Яну 02, 2024 4:49 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Щом е беемвист, колегата то може и да се познават с Мони. Екстра е колата, карал съм я и усещането е като в нова(колата от обявата). И не бих сложил газ.
P.S. Моделите преди този стават за магистрала с доста уговорки. Тази става идеално.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Яну 02, 2024 5:40 pm |
|
|
|
Antares
|

Благодаря за включванията! Vmax написа: Хубаво гледаш Субару, но схемата евтино на газ и турбо да върви, са две противополжни неща. От мненията в газовата тема (все още не съм я изчел до край) бях останал с впечатлението, че добре настроената газова (изкл. двигателите с директно впръскване) ще работи безпроблемно, като разковничето е "добре настроена". За това и съм в графата "ако може". Ако не може - в крайна сметка ако ниските разходи ми бяха приоритет сигурно щях да гледам Тойота или Хонда. Честно казано доста пъти съм я гледал тази обява (то реално не са много бройките в момента), но модификациите ме притесняваха. От това, което съм прочел до момента за WRX-ите из нета съм останал с впечатлението, че модификациите са риск и е по-добре да е колкото може по-близо до стокова. Но ще обърна внимание и на тази, благодаря! Alxx написа: Щом е беемвист, колегата то може и да се познават с Мони. Екстра е колата, карал съм я и усещането е като в нова(колата от обявата). И не бих сложил газ.
P.S. Моделите преди този стават за магистрала с доста уговорки. Тази става идеално. Абе то май и аз няма да сложа газ... Разхода на гориво никога не ми е бил приоритет, просто газта е удобна с това, че излиза по-евтино, а разлика в конете не съм усетил голяма. А за колегата - не, не го познавам, в беемвистките среди бях активен само като търсих колата (от техния форум я взех). Но като чета вече второ положително мнение - може и да се запознаем  Още повече и "дребната" подробност за магистралното каране (работя в Софийска фирма, та отскачам от време на време) вече накланя везните към (май) третото поколение WRX...
|
|
|
|
| Вто Яну 02, 2024 6:46 pm |
|
|
|
Alxx
|
Четвърто, колега, четвърто  предишните са всичко друго, но не и магистрални... Модификациите на тази са правени от Калин .ZK, можеш и за него да прочетеш. Останалото Мони го съхранява, барабар с джантите в случай, че някой я иска като от завода.
|
|
|
|
| Вто Яну 02, 2024 7:13 pm |
|
|
|
Antares
|
Alxx написа: Четвърто, колега, четвърто  предишните са всичко друго, но не и магистрални... Модификациите на тази са правени от Калин .ZK, можеш и за него да прочетеш. Останалото Мони го съхранява, барабар с джантите в случай, че някой я иска като от завода. Ако говорим за Калин Рахнев - познавам го лично, макар и по скоро като един от най-добрите български спускачи по времето, по което що годе се интересувах от състезанията по планинско колоездене. Виждал съм негови мнения из форума (основно в на Harka темата), не бях сигурен на 100% че е същия човек  Явно ще звъня на Димо да го гледаме 
|
|
|
|
| Вто Яну 02, 2024 9:19 pm |
|
|
|
Biankonero
Регистриран на: Чет Дек 19, 2019 8:55 am Постове: 153 Местоположение: София
Автомобил: '17 WRX
Рейтинг: 243     
|
Здравей колега, гледам че обсъждате моята кола, та реших да се включа  . Заповядай да я видиш и пробваш когато имаш време, ще ти разкажа и всичко за модела и ще можеш спокойно да усетиш колата, без някой автотъргаш да ти виси на главата, без значение дали ще я вземеш или не. Но ти гарантирам, че ако я харесаш и вземеш след време ще ми се обадиш да ме черпиш, точно както аз направих с човека, от когото я взех. Модификации по колата няма - всички промени съм ги направил с цел по-голяма надеждност във времето, след доста четене по щатските форуми - няма силов тунинг. И си се насочил много добре - колата като подръжка и разход по нищо не се различава от Е46-цата ти например (казвам го като бивш собственик на Е46 328), а караш съвсем различна като динамика кола. Успех с търсенето от мен 
|
|
|
|
| Чет Яну 04, 2024 2:45 pm |
|
|
|
Antares
|
Biankonero написа: И си се насочил много добре - колата като подръжка и разход по нищо не се различава от Е46-цата ти например Силно се надявам да не е баш така, че последната година колата ми е в режим "остави ме да умра" Писах ЛС.
|
|
|
|
| Чет Яну 04, 2024 6:16 pm |
|
|
|
Antares
|
Ами.... 
|
|
15
|
|
| Пон Фев 26, 2024 2:49 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Честито и безаварийни километри!
Правилният избор
|
|
|
|
| Пон Фев 26, 2024 3:24 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Значи ти е харесала поне толкова, колкото на мене. Добре дошъл в сектата.
|
|
|
|
| Пон Фев 26, 2024 5:14 pm |
|
|
|
ico_tech
|
Надявам се, че след многоточието ще последва поне кратък отзив от новата придобивка. Честито!
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пон Фев 26, 2024 6:13 pm |
|
|
|
Antares
|
|
O, определено ще драсна няколко реда. Просто искам да навъртя още километри и да свикна с колата. В момента го карам по-леко, за да не приключа като стереотипен беемвист. Единственото, което ще кажа за сега е, че през целия път от София до Пловдив нищо не можеше да изтрие усмивката от лицето ми. За моя приятна изненада (въпреки твърдичката возия) - половинката ми също много хареса колата и как "вози".
|
|
|
|
| Вто Фев 27, 2024 8:05 am |
|
|
|
Tisho09
Регистриран на: Съб Окт 12, 2013 1:04 pm Постове: 394 Местоположение: Варна
Автомобил: STI
Рейтинг: 300      
|
Добре дошъл и безаварийни километри. 
|
|
|
|
| Вто Фев 27, 2024 7:15 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
|
Честито Пешо, със здраве да си я караш. Очаквам скоро карикатура с нея... Поздрави.
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Вто Фев 27, 2024 8:21 pm |
|
|
|
Biankonero
Регистриран на: Чет Дек 19, 2019 8:55 am Постове: 153 Местоположение: София
Автомобил: '17 WRX
Рейтинг: 243     
|
И да я гледаш както ти поръчах Пешо  Спокоен съм, че отиде в добри ръце  Със здраве още веднъж, колата е наистина страхотна!
|
|
|
|
| Сря Фев 28, 2024 1:04 pm |
|
|
|
Antares
|

Май излетях 7-800 километра и определено си се усеща, че тая кола е направена за планински пътища. На магистралата определено е доста по-шумно от бавареца. Но е и в пъти по-пъргава. Това, че километража ми е в мили в час ми е голям проблем, че грам не усещам скоростта и трябва постоянно да смятам. А т'ва чудо изключително бързо влиза в глобяващите скорости. Преминаването през легнали полицаи и други "препятствия", свързани с клатене се усещат като с лагерна количка, главно заради стабилизиращата щанга. По-дребните неравности ги усещам по-добре, отколкото с бавареца. Очаквах по-често да стържа в легнали полицаи, но до момента не съм пристъргал веднъж. Първата ми "планинска" разходка с колата беше голям кеф. Все още не знам с каква скорост мога да влизам в завои, че още го карам по-внимателно. Но определено много по-бързо, отколкото досега. Дали заради самата конструкция на колата, или заради щангата - залепя се за пътя като с лепило. Също така и любимата е очарована - като цяло обичам да карам бързичко в завоите и в беемвето не усещах клатенето, понеже здраво стискам волана, но с периферното виждах как любимата се лашка наляво-надясно като куфар. Сега чак се радва като прелетя през завой. За динамиката на шофирането - все още свиквам с потъването в седалката, като се обади турбото. Надали ще ми омръзне. Иначе продължавам с въпросите: Обмислям опции за транспорт на велосипеди. На предната кола ги карах на гредите на тавана. WRX-a ми няма монтажни планки за горни греди. Някои модели от 2017-та имат под лайсните планки, но нямат отвори - моята няма нито планки, нито отвори. Доколкото видях в нета - става въпрос за нещо такова:  Доколкото намерих - лайсни с отвори за горни греди (от моделите 2018+) се продават. Въпросът ми е дали би било възможно да се монтират и планки за греди? Търсих за някакви контакти на сервиза на Субару, от където евентуално да питам за информация, но търсенето ми беше безплодно. И ако се окаже, че е невъзможно - някой има ли впечатления от гредите, които се закрепят на вратите? Yakima видях, че имат такива модели, но притесненията ми са относно ефекта им върху уплътненията на вратите. И последния вариант, който съм мислел е теглич - там май ще излезне най-солено и няма да мога да слагам куфар за багаж. И все пак - ако някой има опит с монтаж на такъв - ще съм благодарен. Благодаря предварително на включилите се!
|
|
|
|
| Вто Мар 12, 2024 9:58 am |
|
|
|
pantata
Регистриран на: Вто Юни 30, 2015 7:04 pm Постове: 367 Местоположение: София
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164   
|
Давай смело с гредите, не са за уплътненията, не стигат до тях и не ги мачкат. На легаси седан без нищо на покрива ползвам на тюле, стягаш с предписаното усилия към външната лайстна и няма грижи.  Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Вто Мар 12, 2024 11:54 am |
|
|
|
Alxx
|

Antares написа: Преминаването през легнали полицаи и други "препятствия", свързани с клатене се усещат като с лагерна количка, главно заради стабилизиращата щанга. По-дребните неравности ги усещам по-добре, отколкото с бавареца. Очаквах по-често да стържа в легнали полицаи, но до момента не съм пристъргал веднъж. Първата ми "планинска" разходка с колата беше голям кеф. Все още не знам с каква скорост мога да влизам в завои, че още го карам по-внимателно. Но определено много по-бързо, отколкото досега. Дали заради самата конструкция на колата, или заради щангата - залепя се за пътя като с лепило. Здрасти пак. Карал съм точно тази кола, когато още беше абсолютно заводска и Мони още беше пресен собственик. Вероятно твърдите понижаващи пружини имат ефект откъм стабилност на гладък асфалт, но за ежедневието ги намирам за непригодни. Колата е доста комплексно проектирана като пригодна за ежедневието спортна кола. Ако Мони ти е дал оригиналните - върни ги и ще видиш, че спортните няма да ти липсват. Да, ще загубиш 5км средна скорост до Боровец(да речем  ), но половинката ти няма да се подмята като ветропоказател в буря. Е, и бъбреците ти ще са по-щастливи, мисля. Шумът се лекува с набиване на 1-2к в допълнителна изолация, но няма как да стане Мерцедес. За километража в момента има готово решение за новата серия Аутбеци, предполагам при проявен интерес от достатъчно хора ще има и за твоята. Между другото имаш заводска опция да препрограмираш фаровете за диоди, ксенон, халогени и май само восъчни свещи няма в опцията.
|
|
|
|
| Вто Мар 12, 2024 7:48 pm |
|
|
|
Antares
|

Alxx написа: Здрасти пак. Карал съм точно тази кола, когато още беше абсолютно заводска и Мони още беше пресен собственик. Вероятно твърдите понижаващи пружини имат ефект откъм стабилност на гладък асфалт, но за ежедневието ги намирам за непригодни. Колата е доста комплексно проектирана като пригодна за ежедневието спортна кола. Ако Мони ти е дал оригиналните - върни ги и ще видиш, че спортните няма да ти липсват. Да, ще загубиш 5км средна скорост до Боровец(да речем  ), но половинката ти няма да се подмята като ветропоказател в буря. Е, и бъбреците ти ще са по-щастливи, мисля. Явно съм се изразил зле - исках да кажа точно обратното - любимата в тази кола НЕ СЕ мята като куфар по завоите, което вероятно е ставало заради по-мекото окачване в Бавареца. Оригиналните пружини ги имам, но ще я покарам още преди да реша дали да ги сложа. Иначе точно Симо беше казал, че твърдостта във возията идва най вече от стабилизиращата щанга, не толкова от пружините. Оригиналните пружини ги имам, ще покарам, ще помисля. Alxx написа: Шумът се лекува с набиване на 1-2к в допълнителна изолация, но няма как да стане Мерцедес. За километража в момента има готово решение за новата серия Аутбеци, предполагам при проявен интерес от достатъчно хора ще има и за твоята. Между другото имаш заводска опция да препрограмираш фаровете за диоди, ксенон, халогени и май само восъчни свещи няма в опцията. По тая тема ще се поинтересувам живо по нататък, че на тоя етап взеха доста да ми идват разходите  Ако можеш да линкнеш някоя по-значима тема - ще съм благодарен, ако не - ще ровя :] Иначе за Мерцедеса - ако исках чичомобил - щях да си купя чичомобил 
|
|
|
|
| Сря Мар 13, 2024 9:15 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |