| Автор |
Съобщение |
|
ortho
Регистриран на: Пет Сеп 25, 2009 9:33 pm Постове: 91 Местоположение: Пазарджик
Автомобил: Импреза 1,6 '99; Легаси 2.0 2005
Рейтинг: 0
|
|
Днес слизах от Смолян към Пловдив и за пореден път се ядосвах на спирачките на субаруто ми. Машинката е импреза 1,6 1999 г. Куца калинка, но по пътя нагоре не ме е настигнал нито един автомобил. Виж надолу нещата са други и по-лоши. Смених накладките със нови - Пейджид и нови дискове. Въпреки всичко, обаче, педала е мек, нечувствителен и с прекалено дълъг ход, без обратна връзка. Не че не спира, спира, ама трябва здраво натискане и благодарение на дългия ход и липсата на обратната връзка започвам да спирам просто доста по-късно. Доколкото съм чел това си им е проблем на малките модели (мотори) и на импрезите от този период като цяло. Въпросът е какво да се направи, за да се отстрани-намали този, поне за мене, голям проблем. Спирачките са сигурност и тя никога не трябва да се пренебрегва.
|
|
|
|
| Нед Дек 27, 2009 8:21 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
|
ами аз съм с 2,5 и ми се струва баба незнам от задвижването на 4 колела ли е или просто си е така! и моите спирачки са същите,някакси по бавно реагират!
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Нед Дек 27, 2009 8:40 pm |
|
|
|
ortho
|
Хъм, не искам да остана криво разбран, аз от 90 кончета, 4х4 и големки гуми не очаквам кой знае какво, затова и не мрънкам за вървенето. Ти, колега, си с 2 пъти повече магарета впрегнати в каруцата Въпросът е как да магерим спирачките.
|
|
|
|
| Нед Дек 27, 2009 8:56 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Това не го приемайте за "дефолт", щото моите примерно не са така. Карал съм и друга Импреза 1.6 точно 99 година и също беше окей.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 12:22 am |
|
|
|
ortho
|
|
Хъм, аз карах и друга кола от поколението на моята и тя е зле. Първата идея, която ми идва наум е да регулирам първичната позиция на задните накладки (челюсти) на барабанните спирачки. По този начин свободния ход на челюстите ще е по-малък, съответно помпата ще среща по-рано съпротивление = по-малък ход и ще се задейства по-бързо. Знае ли някой какъв е регулаторния механизъм?
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 11:29 am |
|
|
|
ortho
|
Схема на задна барабанна спирачка на легаси 2002: (1) Back plate (2) Retainer (3) Spring washer (4) Lever (5) Parking brake shoe (Primary) (6) Parking brake show (Secondary) (7) Strut spring (8) Strut (9) Shoe guide plate (10) Primary return spring (11) Secondary return spring (12) Adjusting spring (13) Adjuster (14) Shoe hold-down cup (15) Shoe hold-down spring (16) Shoe hold-down pin (17) Adjusting hole cover Прикачени файлове:
Subaru-Legacy-Parking-Brake-Components-Parts-Diagram.png [ 48.69 KiB | Прегледано 813 пъти ]
Това животно с номер 13 - adjuster - регулатор е моя човек. Вероятно с него ще вдигна педала.
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 11:48 am |
|
|
|
bad_dog
|
|
Според мен си регулирайте спирачките (задните), сменете си спирачната течност и си обезвъздушете спирачките. Подобно поведение НЕ е нормално.
_________________ Beam me up, Scotty
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 1:02 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
|
bad_dog написа: Според мен си регулирайте спирачките (задните), сменете си спирачната течност и си обезвъздушете спирачките. Подобно поведение НЕ е нормално. @ortho, "животно" номер 13 ще ти натегне ръчната, педала няма да оправи. Моя не стига дори средата, много е чувствителен и всичко се усеща. На студени спирачки сега зимата колана ми "щраква" като ги натисна. Послушай човека.
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 3:45 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
И аз мисля, че тябва да смениш спирачната течност. Моята като я смених, педалът се повтвърди, и спирачките станаха "по-отзивчиви". Разликата е чуствителна.
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 5:00 pm |
|
|
|
Greg4o
|
+1  съм за смяна на спирачна течност.Ако те мързи да прочетеш защо ще напиша,че усвоява влагата от въздуха за годините на употреба и като се нагрее по баир надолу водата кипва и става пара, тя не е течност- следователно се свива,от което и мекия педал. 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 6:43 pm |
|
|
|
bad_dog
|
|
Самият педал също се регулира.
_________________ Beam me up, Scotty
|
|
|
|
| Пон Дек 28, 2009 9:19 pm |
|
|
|
ortho
|

Impreza94 написа: @ortho, "животно" номер 13 ще ти натегне ръчната, педала няма да оправи. ... Послушай човека. Ами оказа се че съм го послушал. Горе-долу по времето докато е писал, аз регулирах/натегнах челюстите с въпросното "животно" номер 13, след което обаче цял следобед кърпих един мангал и сега чак виждам. Не натяга само ръчната. Оправя и педала. Принципа е много прост. Отнема се свободния ход в цилиндърчетата и съответно в помпата. Оттам и на педала. Сега вече хваща по-отвисоко и спира по-рано. Покарах 10-тина км в града, след това нямаше загряли барабани- ще рече не задържа. Мисля че мога да ги понатегна още малко. Това хоро съм го играл с първата ми кола - Волво 440. Налагаше се всяка година да го пререгулирам. Очевидно и тука ще трябва. Виж идеята за смяна на спирачната течност ни хареса. Да, знам че е хигроскопична, но досега никога не съм мислил за смяна. Ще пробвам и ще докладвам. Не спира, обаче, да ме гложди идеята за дискови спирачки отзад и вентилирани дискове отпред с многобутални апарати. Ако имате идеи в тази насока, моля да ги споделите.
|
|
|
|
| Вто Дек 29, 2009 12:11 am |
|
|
|
Fido Dido
Автомобил: Toyota Carina
Рейтинг: 86 
|
|
Точно № 13 ще спаси света. Това е саморегулиращия механизъм за задните накладки. Често се замърсява от феродовия прах и не иска да се завърта.Не е лошо да прегледате и пластинката, която го контрира. Би трябвало да задната страна - към полуоската ламаринения щит да има гумена тапа. Като я махнете, има достъп до зъбите на механизма - развива се с отвертка. Това помага също така и при сваляне на барабана, заради износването му на ръб - при завъртане в обратна посока, регулатора свива челюстите и барабана излиза свободно.
Смяната на спирачна течност е желателна, а не е лошо да смените и гумените маркучи към апаратите. Може да са позапушени и да не осигуряват дебит. Друг проблем може да се появи и от водачите на апаратите да се движат трудно поради замърсяване.
|
|
|
|
| Вто Дек 29, 2009 12:25 am |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
така като гледам симтомите - блокирал водач или бутало на спирачен цилиндър, или блокирани накладки  я провери дали всичко е ок. спирачките на субару са чук - няма такива филми като липса на обратна връзка или мек педал - на никой от моделите, освен може би на бусчета или джъстита, ама те са си проклети по принцип 
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Вто Дек 29, 2009 12:44 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|

ortho написа: Ами оказа се че съм го послушал. Горе-долу по времето докато е писал, аз регулирах/натегнах челюстите с въпросното "животно" номер 13, след което обаче цял следобед кърпих един мангал и сега чак виждам. Не натяга само ръчната. Оправя и педала. Принципа е много прост. Отнема се свободния ход в цилиндърчетата и съответно в помпата. Оттам и на педала. Сега вече хваща по-отвисоко и спира по-рано. Покарах 10-тина км в града, след това нямаше загряли барабани- ще рече не задържа. Мисля че мога да ги понатегна още малко. Това хоро съм го играл с първата ми кола - Волво 440. Налагаше се всяка година да го пререгулирам. Очевидно и тука ще трябва. Виж идеята за смяна на спирачната течност ни хареса. Да, знам че е хигроскопична, но досега никога не съм мислил за смяна. Ще пробвам и ще докладвам.
Не спира, обаче, да ме гложди идеята за дискови спирачки отзад и вентилирани дискове отпред с многобутални апарати. Ако имате идеи в тази насока, моля да ги споделите. Ами може....аз съм ги сменявал тия 13-ки + всички чаркалаци вътре (без цилиндри) + барабани и като ги слагах, на двете колела ги развих еднакви обороти от крайно положение. После само веднъж отварях допълнително да смъкна малко ръчната, педала ми винаги е хващал горе.
|
|
|
|
| Вто Дек 29, 2009 1:03 am |
|
|
|
ortho
|

Fido Dido написа: ... към полуоската ламаринения щит да има гумена тапа. Като я махнете, има достъп до зъбите на механизма - развива се с отвертка. Това помага също така и при сваляне на барабана, заради износването му на ръб - при завъртане в обратна посока, регулатора свива челюстите и барабана излиза свободно.
Смяната на спирачна течност е желателна, а не е лошо да смените и гумените маркучи към апаратите. Може да са позапушени и да не осигуряват дебит. Друг проблем може да се появи и от водачите на апаратите да се движат трудно поради замърсяване. Няма блокирали елементи, апаратите се движат свободно. Това с тапата не го знаех........ гениално, много се изкефих. agent dust написа: така като гледам симтомите - блокирал водач или бутало на спирачен цилиндър, или блокирани накладки  я провери дали всичко е ок. ...  Проверено, всичко е ок. Сега педала е много по-добре и каруцата спира чувствително по-послушно. Това с чуковете ми хареса. Някой от вас карал ли е дрът ситроен дето ползва за спирачките налягането на маслото за хидравликата? 
|
|
|
|
| Вто Дек 29, 2009 10:24 am |
|
|
|
Troshko
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 10:57 am Постове: 1360 Местоположение: София Рейтинг: 226     
|
ortho написа: Днес слизах от Смолян към Пловдив и за пореден път се ядосвах на спирачките на субаруто ми. Машинката е импреза 1,6 1999 г. Куца калинка, но по пътя нагоре не ме е настигнал нито един автомобил. Темата и без това се обърна на ОФФ, а и познавам района доста добре поради някакви причини .Смея да кажа,че има доста хора карат доста агресивно по-този участък 
_________________ If in doubt flat out
|
|
|
|
| Вто Дек 29, 2009 11:17 am |
|
|
|
ortho
|
Ама аз не карам агресивно. Освен това возех и семейството си. Просто начина по който субито взима завоите е възхитителен.
|
|
|
|
| Вто Дек 29, 2009 11:48 am |
|
|
|