|
Страница 1 от 1
|
|
Проблем със скоростна кутия на Impreza '95
| Автор |
Съобщение |
|
Graf Duku
Регистриран на: Пет Юни 01, 2007 9:54 am Постове: 5 Местоположение: София
Автомобил: Impreza '95 // Legacy 2006
Рейтинг: 7
|

Привет на всички!
Макар и малко късно, но реших и аз да се включа най-накрая във форума. Пиша "късно", защото все пак търкалям моята Импреза от четири години и чета форума честичко, но досега не ми е оставало време да седна и да драсна някой ред.
Предварително се извинявам за дългия пост, но имам проблем, който не знам как да реша пък и да се опитам набързо да ви разкажа за патилата си.
Преди месец и нещо един тир се опита да се качи върху колата ми, ама нейсе - размина му се. Застрахователя ми ме изпрати за тенекеджийски ремонт (ремонт на задни лява врата и калник) в негов доверен сервиз. Преди 2 седмици я закарах, но ми оравиха само врата, защото за калника ми поискаха доста голямо доплащане... Но това беше само малкия проблем. ГОЛЕМИЯТ проблем го открих няколко километра след като си взех колата (след като седя там седмица и половина) и се включих на Цариградско шосе, защото там шяха да ме отнесат като куцо пиле - домат. Оказа, че е трудно (почти невъзможно) да включа на 3-та и 4-та предавки. Нейсе - успях да ги "намеря". Били са си на място, само дето лоста се държи доста странно... По принцип налагало ми се е да карам доста автомобили и като марка и като състояние. Някои от тях в доброи състояние, други - едва движещи се брички... И от всичките ми автопатила знам, че нормалното положение на скоростния лост на свободен ход е срещу 3-та и 4-та предавка. Да, ама не - моят се намира по средата на нищото - демек само не там, дето трябва. Все едно се бях качил я на Москвич, я на Латвия я на нещо подобно - не искам да обидя посочените като пример марки просто се надявам да разбирате за какво иде реч.
Псувайки като хамалин едва успях да се добера до дома и понеже беше късно оставих обстойния оглед за сутринта на светло. Ето какво открих на сутринта: с първото докосване жилото на скоросттомера се разкачи и ми остана в ръцете (а добре си спомням колко си играх да го закача последния път); в скоростната кутия нямаше никакво масло, а преди 3 месеца сменявах съединител и го проверих и беше в допустимите граници; за "пияния" лост да не говорим... В главата ми започна да се оформя щурата идея дали не са ми заменили скоростната направо...
Метнах си колата в сервиза, в които до сега са ми правили всичките ремонти и за сега съм доволен от тях (да видим до кога) за оглед на евентуални щети. Все пак те ми сменяха съединителя преди има-няма 600 км. и се предполага да открият има ли чуждо вмешателство... От там ми отговориха, че са сипали масло в скоростната кутия, но не могат да оправят лоста... С тях утре ще се разправям...
За това колеги се обръщам към вас. Ако някой от вас е имал същия или подобен проблем (със скоростната кутия, не със сервизите - тях си ги знаем) нека сподели мнението си. Как го е оправил, сам или в сервиз, кой би препоръчл за такава интервенция, доволен ли е от резултата, колко му е излязъл ремонта и т.н.
Надявам се на вашата реакция и на помощта ви.
_________________ Да мина да те взема, или да взема да те мина...
|
|
|
|
| Пон Окт 01, 2007 8:46 pm |
|
|
|
Graf Duku
Регистриран на: Пет Юни 01, 2007 9:54 am Постове: 5 Местоположение: София
Автомобил: Impreza '95 // Legacy 2006
Рейтинг: 7
|
Привет на всички!
Проблемът ми се оказа много тъп, но за сметка на това - лесен за отстраняване. След задълбочено четене на част от сервизната документация и оглед отдолу се оказа, че просто ми липсва една пружина. Тя "застопорява" скоростния лост при неутралното му положение м/у 3-та и 4-та скорост. Явно моята се е скъсала или е изпаднала при предишен ремонт... А пък майсторите от сервиза искаха да отварят скоростната кутия...
След поставянето на произволна такава (намерихме подобна от спирачки) лоста направо "заспа".  Сега търся по магазините дали може да се намери оригинална.
P.S. Като прикачен файл съм постнал част от service manual-a ако на някой му е любопитно за какво иде реч или има подобен проблем.
Прикачени файлове:
Manual transmission - Removal.JPG [ 254.5 KiB | Прегледано 1660 пъти ]
_________________ Да мина да те взема, или да взема да те мина...
|
|
7
|
|
| Вто Окт 09, 2007 11:32 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Благодарим ти, че споделяш решението на проблема си.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Вто Окт 09, 2007 11:51 am |
|
|
|
KOKO
Регистриран на: Пет Яну 15, 2010 9:51 am Постове: 46 Местоположение: Русе
Автомобил: legasy 2000
Рейтинг: 0
|
Ходих ози ден до Бургаз И на връщане на една бензиностанция скоростния лост на легасито изпадна в "безтегловност" взе да се клати неестественно ужасно неприятно скоростите си влизат а лоста се клати, като на москвича на един приятел преди 15 години АДСКИ ме дразни .Предполагам, че е дребна грижа но, си ми къса нервите защото не търпя аз нередности по м.п.с. то Четох тука и като видях това по-горе се втурвам в бокса да забележа дали и при мен е така . Благодаря на колегата предварително за инфото ако се видим някой ден ша черпя  И ако не ме хване бяс ша щракна и фотоси та да се види 
|
|
|
|
| Пон Яну 09, 2012 10:10 am |
|
|
|
denislav971
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Мар 26, 2010 11:11 pm Постове: 875 Рейтинг: 60 
|
Така е страшно важна пружинка 
|
|
|
|
| Пон Яну 09, 2012 10:53 pm |
|
|
|
KOKO
Регистриран на: Пет Яну 15, 2010 9:51 am Постове: 46 Местоположение: Русе
Автомобил: legasy 2000
Рейтинг: 0
|
Оказа се, че на ЛЕГАСИ не е така простичко  както при теб за нещастие. От доле връз скоростната кутия при мен има едно каренце което поема чупката между лоста и кутията работи под около 45 градуса ееееееее и то се износва на него е и закачена една пружинка всичкото това е достъпно на канал или подемник сега ще го свалям че и да му търся стругар да му направи ФТУЛЧИЦИ, че да оберат луфтовете . Абе ша стане само дето нема да е лесно. 
|
|
|
|
| Вто Яну 10, 2012 9:17 am |
|
|
|
niggaz_nature
Регистриран на: Вто Сеп 04, 2012 2:41 pm Постове: 506 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: subaru legacy 2.0GL 97г.
Телефон: 0889855638
Рейтинг: 4
|
|
намери ли дали се продава такава пружинка някъде ?
_________________ Ремонт на компютърна техника, Pocket PC , навигации , GSM , инсталиране на софтуер , смяна на части идр.
https://www.facebook.com/remont.PC.GPS.GSM.obqvi/ http://niggaznature.bazar.bg
|
|
|
|
| Пет Сеп 21, 2012 8:02 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|