Отговори на тема
 Impreza WRX - покупка, мнения, разходи 
Автор Съобщение
Пресен - пресен
Аватар

Постове: 2
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Добър ден на всички,

От време на време чета форума, но чак сега се престраших да пиша.

За сега не притежавам Субару, макар че страшно много харесвам тези автомобили. По-точно съм се загледал и обмислям покупка на Impreza WRX от 2000-2005 г. 218 или 225 к.с. - насочете ме, става ли за ежедневен, универсален автомобил, или е по-подходящ за втора кола. Как стоят нещата с разходите по експлоатация и поддръжка?

Имам предвид ето този модел: http://www.mobile.bg/11371054892959642 http://www.mobile.bg/11366712471262840 http://www.mobile.bg/11369207885986346

Това, което до момента ме е възпрепятствало от закупуване на модел на Субару са митовете и легендите, които се носят за тази марка по интернет и от уста на уста. Моля да споделите вашите мнения по следните тези, които съм чувал/чел. Междудругото не съм разбирач, може би повечето от тези неща са пълни глупости, но все пак... :)

1. Субару са чудовищно здрави автомобили, при правилна експлоатация и поддръжка може десетки години да не сменяш нищо.
2. Резервни части се намират много трудно, предимно трябва да се внасят от чужбина, а това отнема време и е доста скъпо.
3. Повечето модели Субару са доста "жадни". Разход, по-малък от 15-20/100 бензин не може да се очаква.
4. Само шепа хора в България разбират от тези автомобили (боксер двигатели) и могат да ги диагностират и поправят правилно и качествено, поради спецификите на марката.
5. Като цяло Субару е рискова покупка и си вкарваш таралеж в гащите. А евентуалната продажба би била изключително трудна поради непопулярността и предрасъдаците към марката.

Благодаря за мненията ви :) :beer:

Сря Юли 31, 2013 10:13 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей и добре дошъл.Правилно си се насочил към марката :good: .
Относно питанията ти:
1.Да действително са здрави автомобили и при добра поддръжка с качествени консумативи,автомобила ще ти се отблагодари подобаващо(но чак пък десетки години да не сменяш нищо ;) ,такава кола още не е измислена) евентуално тук там нещо по ходовата част и така,стандартните неща.

2.Резервни части има и нови и втора ръка,не се намират трудно-разгледай раздела "сервизи и магазини".Трудно се намираха резервни части за японските автомобили началото на 90-те години,вече сме 21в. и има всичко.Естествено ако е нещо по-засукано,може да ти се наложи да изчакаш някой друг ден за доставка,но така или иначе части има и се намират и не са чак толкова скъпи.

3.Относно разхода-какво да ти кажа,зависи дали визираш градско, извънградско,кола 200 + кс.,която да харчи под 15/100 (бензин)градско аз незнам да има,без значение от марката.И все пак това е въпрос с много променливи,на който няма еднозначен отговор,но при нормално каране извънградско разхода е приличен.

4.За сервизите е така,не трябва да оставяш колата в неподходящи ръце,защото не всеки разбира,но отново в раздела "сервизи и магазини" може да видиш и избереш подходящия сервиз в който да си поддържаш колата.Упоменатите в темата сервизи са се доказали.Зависи от къде си обаче.Така или иначе сервизи за субару има.

5.Всяка покупка на неподдържан автомобил след 2003-2004г. си е таралеж в гащите без значение каква марка е.Субару не прави изключение.При намирането обаче на читав екземпляр,качествено обслужен с качествени консумативи ще караш доста време без ядове.
Успех с намирането на читав екземпляр... и да се похвалиш после :good: .

Сря Юли 31, 2013 11:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
vakets написа:
Добър ден на всички,

...
5. Като цяло Субару е рискова покупка и си вкарваш таралеж в гащите. А евентуалната продажба би била изключително трудна поради непопулярността и предрасъдаците към марката.

Благодаря за мненията ви :) :beer:

Добре дошъл и от мен! Колегата ти е отговорил по другите точки, а относно т. 5 - аз досега съм си вкарвал 4 "таралежа в гащите", но все се оказват без бодли :D . Все пак трябва да внимаваш при покупката. Относно продажбата на Субару моя опит е: Първото го продадох за 10 дни - тогава дойде първия купувач да го види и си тръгна с него. С второто направих бартер за друго Субару и го оставих в понеделник в автокъща с пълномощно - в сряда вече го бяха продали и прехвърлили и си взех договора - не знам колко човека са го гледали за 2 дни.

Желая ти успех в намирането на читав екземпляр!
:beer:

Сря Юли 31, 2013 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Малко да нахвърлям за разходи:
Данъка ми е около 320 лв.
Гори ми около 14-15 в града, 100 октанов от Еко.
Смятай, че не съм състезател и си карам в повечето време пенсионерката (с 60 на 4-та при 2000 об.)
Извън града е около 10 на 100.
Последно имаше обслужване:
предни дискове и накладки, ролки, филтри, ремъци, масла двигател и трансмисия - 1100лв. с труда.
Колата е WRX седан 2001-ва, 250+ коня.

Сря Юли 31, 2013 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Пресен - пресен
Аватар

Постове: 2
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за мненията колеги. Ще видим как ще се развият нещата, може пък да се похваля скоро :) Но разходите по WRX ми изглеждат сериозни, поне съдейки по мнението на demoman. Ще погледна и атмосферната Impreza (160 к.с.) :beer:

Пет Авг 02, 2013 1:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
Естествено разходите на 2.0R са по-малко и е напълно ежедневен автомобил. Не спортен, който да ползваш като ежедневен.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Пет Авг 02, 2013 2:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 704
Автомобил: WRX '02 & 2.0X '04
Рейтинг: 177
Отговори с цитат
vakets написа:
Благодаря за мненията колеги. Ще видим как ще се развият нещата, може пък да се похваля скоро :) Но разходите по WRX ми изглеждат сериозни, поне съдейки по мнението на demoman. Ще погледна и атмосферната Impreza (160 к.с.) :beer:

Е, майна, ако искаш брада, требе и гребенче... :santa:
Но като цяло, която и да е кола в класа на WRX-а (200+ коня, 4х4, с рали наклонности), разходите са все подобни - и данъци, и гориво, и обслужване...
Това чудо има и голямо значение как се кара. Щото аз както в града правя 15/100, така мога и 50/100 да направя, зависи от стила на каране. Сигурно мога и до 12-13/100 да падна, ама тогава ще ме е срам, че карам WRX. :pardon:

Пет Авг 02, 2013 9:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема