Здравей Колеги,
Нов съм и моля за малко помощ, по надолу съм написал какво стана с моят новопридобит Prodrive (явно го прегрях)
Ето как се е спукало водното съединение след като го е протрила ролката:

Скобите на радиатора, които го държат в леко килнато положение напред са били лепени с каноколит (литовска му работа, да колата е с Литовска регистрация) и въпреки, че проверих дали радиатора има някакъв ход преди да тръгна на път към България, видимо тогава нямаше. Колата е с зверски твърдо окачване и най - вероятно от вибрациите са се разлепили тези спойки с каноколита и от силният поток на вятъра радиатора се е бутал навътре, съответно очертаните с червено участъци са се драскали един в друг-ролката в маркуча и от там се е получила дупчицата в тръбата, поради която избил и антифриза.
Колеги пиша единствено за да ми дадете най лошия сценарии за да мога да се приготвя психически, колко зле може да е положението на автомобила ми в момента. Набързо ще обобщя какво е текущото положение:
Това стана на аутобана в Германия, съответно, щом видях че започва да загрява, веднага спрях и загасих автомобила (знам че е грешка и че е трябвало да стои на празен ход за да се охлади всичко и т.н.), дори не успя да стигне горното ниво в ЧЕРВЕНО а само до 3-тата чертичка на температурата на таблото, т.е. тази преди червената, но тогава вече беше тъмно и не успях да видя каква е причината за това избиване на антифриза. Дойде полиция и ме накараха да си организирам превоза до най - близкия паркинг или сервиз, съответно ме доцакаха още 200 евро за 5 км, но здраве да е. На другия ден видях какъв е проблема-тръбата от снимката е спукана, взех изолирбанд и то някакъв доста як, взех и свински опашки и оправих тръбата, долната, тръба на радиатора също беше тръгнала да се изважда, махнах кората и разхлабих въпросната долна тръба на радиатора и я набутах навътре, където трябва да си е затегнах я, съответно долях антифриз и през двата съда пуснах парното на макс, запалих колата и започна да си работи в десния съд за охладителна течност, започнаха да излизат мехури, докато просто изведнъж спряха да излизат. Така си поработи докато не си вдигна нормалната температура, след което работи така на празен ход 5-7 минути и започна отново да се вдига датчика за температурата устремно, но отново я загасих веднага щом видях че загрява.
Малко странно работеше, все едно постоянно влизаше в различни режими на работа, все едно на 3 цилиндъра, но все едно включваше и 4-тия от време на време, но го правеше това в интервал от милисекунди.
Преди да започне да загрява, започва да пуши дим като на метал от лявата страна някъде при главата (може да е и от при турбото, но едва ли), също така имам 3 x Gauge-а на мястото на часовника които показват съответно от ляво на дясно:
1. BAR-овете на турбото (турбото върти в същите интервали както преди инцидента)
2. Температура на някакво масло (сигурно някакъв датчик в самата турбина, който вече не отчита нищо, може би е изгорял най - вероятно от прегряване)
3. Датчик, който мери някакви MPa, той работи
Извинете ме за моето невежество, просто до сега не съм имал турбо агрегат и не мога да знам подробности и детайли за тези Gauges, просто ги изброих.
Доколкото се по-разчетох до сега:
1. Най - добрият сценарии за мен би бил балон в охладителната система, спекъл термостат, гарнитури на главите (НЕ издува маркучите !!!)
2. Най - лошият би бил, издран или ПУКНАТ блок (5000 лева нов иначе по - евтин втора ръка, но трудно намирам EJ207 shortblock, повече намирам EJ257 по eBay), счупени/изкривени клапани и изцяло повредена глава (явно лявата)
Колата ще ми я докарат до края на седмицата и ще я разглобим в сервиз за да видим какво е положението, дано не е блок.
Антифриза не измешва масло и щеката за маслото съответно не измешва вода, поне аз така мисля и това видяха очите ми !
Извинете ме за дългия пост, просто с такъв кеф я купих защото КЕФА ЦЕНА НЯМА пък и един път се живее, затова когато човек има възможност никога не трябва да се извръща от мечтите си и в сравнение с текущия ми автомoбил 2003 Mitsubishi Lancer ES (135HP FWD) този STI е самолет, който цял живот съм чакал и събирал пари да купя и ще обичам цял живот, както обичам жена си
](./images/smilies/eusa_wall.gif)