|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
render
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 8:18 pm Постове: 89 Местоположение: sofia
Автомобил: impreza
Рейтинг: 0
|
След 10 000 км установих, че колата ми е изгорила 2 л масло  , колеги нормално ли е , двигател 1,6 95 коня, кара се на газ. Маслото е Мотул 10/40, кара се редовно градско но повечето км се навъртат Търново - софия средна скорост н а аутобана 160 двигателя работи над 4к оборота. Може би трябва да видя конпресията как е на цилиндрите  .
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 8:09 am |
|
|
|
xander
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 8:39 am Постове: 429 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
|
render написа: След 10 000 км установих, че колата ми е изгорила 2 л масло  , колеги нормално ли е , двигател 1,6 95 коня, кара се на газ. Маслото е Мотул 10/40, кара се редовно градско но повечето км се навъртат Търново - софия средна скорост н а аутобана 160 двигателя работи над 4к оборота. Може би трябва да видя конпресията как е на цилиндрите  . Здрасти колега, колата коя година е ? Нормално е да ти харчи малко масло... тук вече можеш да видиш с друг вискозитет на маслото. Пример: карах колата с 5/30 и за около 800-1000км = 1 литър ми изгори. Смених го с 10/50 и за почти 5000, по-малко от 500мл. П.С. Съвет от мен не ползвай Мотул... в началото го ползвах ама нещо не се харесваше на колата и доста негативни неща прочетох за него.
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 9:53 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Мисля, че с такова масло, такова каране и толкова километри е нормално Сподели повече за модела на маслото и как точно установи, че е изгорило 2 литра?
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 10:27 am |
|
|
|
render
|
За установяването направо не ми се говори  като го налях го погледнах на първите 2000 к и си бе ок не знам как така бързо навъртях останалите, но н астуден ми се строри че се чуват прекалено клапаните и тъкмо да я карам в люлин на реглаж погледнах преди това маслото то с 2 литра надолу от колко време така карам не знам  , няма течове двигателя си работи нормално, и е чист петно няма нито отгоре нито отдолу, от наливането са минали почти точно 10 к км и като си помисля как съм я настъпвал - лошо ми става Импрезката е 2000 година уж на 170 000 ако някой им вярва, внесена преди година от швейцария, маслото е - Motul 6100 Synergie+ 10w40
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 10:45 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Прочети темата за маслата първо.
с 10-40 Мотул още на 5-6000км почва да го гори. Вземи си хубава синтетика 5-40 и сменяй маслото когато почне да го гори.
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 10:58 am |
|
|
|
=Alex=
|
|
Този Мотул е чисто минерално масло (въпреки, че го наричат полусинтетика, в него синтетика няма), и като цяло е сравнително нисък клас масло. Второ - не бива да се карат с него газифицирани коли, защото е full-saps. Според мен просто си се сдобил с т.нар. "sticky rings", за да ти даде чак такъв разход. Не стана ясно колко км си го карал. Обикновено миксовете от групи 2 и 3 примират сравнително бързо (около 1800-2000 км за група 2 и до 5,000 за група 3).
Ако държиш да караш с Мотул, ползвай за тази кола X-Clean 5W-30 и нещата ще са по друг начин. Преди това изчисти мотора от депозити.
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 11:10 am |
|
|
|
ivak
Регистриран на: Съб Сеп 12, 2009 7:53 pm Постове: 129 Местоположение: Sofia
Автомобил: Impreza 1.6
|
|
Дали пък нямяш някой теч от двигателя? Ая съм с такава Импреза и ми тече масло от задната страна на двигателя, зад съединителя.Там има един семеринг на коляновия вал и една капачка, от която всъщност ми течеше.Характерното за този теч е че като погледнеш под колата ,маслото се стича по пробката на скоростната кутия.Там в този район е омазано. За да се оправи се вади двигателя.Погледни си по двигателчето,може просто та ти тече повечко масло от някъде, долу от картера ,от капаците на главите,на дясната глава откъм купета има една капачка с о пръстен и от там тече понякога.
|
|
|
|
| Вто Ное 18, 2014 7:49 am |
|
|
|
Vmax
|
ivak написа: Дали пък нямяш някой теч от двигателя? Ая съм с такава Импреза и ми тече масло от задната страна на двигателя, зад съединителя.Там има един семеринг на коляновия вал и една капачка, от която всъщност ми течеше.Характерното за този теч е че като погледнеш под колата ,маслото се стича по пробката на скоростната кутия.Там в този район е омазано. За да се оправи се вади двигателя.Погледни си по двигателчето,може просто та ти тече повечко масло от някъде, долу от картера ,от капаците на главите,на дясната глава откъм купета има една капачка с о пръстен и от там тече понякога. Колега - чети темата преди да пишеш, автора е посочил че няма течове. Какво точно очаквате да се случи с такова масло и то при 10 000км. То синтетика издържа до към 8-9000...
|
|
|
|
| Вто Ное 18, 2014 9:19 am |
|
|
|
iion
|
|
И аз бих се съгласил, че проблема е маслото. Имал съм проблеми с него и двата пъти когато съм го ползвал - повишен разход на масло и пушилка от аспуха в определени моменти. Същия двигател с Eneos 10W40 работи по-тихо и почти не съм виждал пушек от колата. От опит мога да се съглася, че тези масла до 5-6 хил. км са ОК и държат ниво в картера, след това си сменят характера и започват да изгарят и нивото на маслото спада и трябва или смяна или доливане още около литър до 7-8 хил. км. когато най-добре да се смени маслото съвсем Пак да кажа, че с Motul-а нещата са по-зле поне за мен.
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
|
|
|
|
| Вто Ное 18, 2014 9:29 am |
|
|
|
ivak
Регистриран на: Съб Сеп 12, 2009 7:53 pm Постове: 129 Местоположение: Sofia
Автомобил: Impreza 1.6
|
Вярно моя грешка 
|
|
|
|
| Вто Ное 18, 2014 1:08 pm |
|
|
|
render
|
|
Благодаря, колеги и аз искренно се надявам да е от маслото
|
|
|
|
| Вто Ное 18, 2014 4:52 pm |
|
|
|
=Alex=
|
iion написа: ...Пак да кажа, че с Motul-а нещата са по-зле поне за мен. Спрямо Енеос, особено Сустината - да, нормално е Мотул да е по-зле  Т.нар. "полусинтетика" на Мотул (а и на който и да е производител) не е нищо особено, и аз не виждам нито една причина някой да си сипва такова нещо в мотора. Спестява едни бързи 50-100 лв и после дава 1000 за ремонти, и изчистване на мотора от боклуци вътре. За Субару (на газ) бих казал, че Мотул X-Clean 5-30 e минимумът като качество, с което трябва да се карат тия моторетки. От там - нагоре в РАО, естери и прочее и никой няма да има драми с боксерите. Над 90% от "странните" проблеми при Субару моторите идват от кофти масло, а после се чистят много трудно (без отваряне). Веднъж изчистен от депозити и нагари, моторът си вдига компресия, изчезват му полтъргайстите и си мърка. Не иска много, но е хубаво да се поддържа чист. Ако трябва да ги синтезираме така нещата: - минерални масла - 1500 - 1800км макс и 3 мес. интервал на смяна. - полусинтетични (разбирай миксове групи 2 и 3) - 2,000 - 3,500км макс - 6 мес интервал на смяна. - т.нар 'синтетични' (от масовата конфекция, формулирана с група 3) - 5,000 - 8,000 км., като към 8,000 трябва да клонят тези, каращи на газ с хубави Мотули, М1 и подобни, както и тези, каращи много извънградско. 6 - 12 мес. интервал на смяна. - истинска синтетика (РАО и естери) - 12,000 - 16,000км, в зависимост от колата и стила на шофиране. 12 мес интервал на смяна. Когато дадено масло започне драстично да зачезва, е желателно да се изхвърли на момента, а не да се кара с него, защото износването е завишено драстично. Писали сме доста какви са причините за "разход" след определен пробег, загуба на вискозитет, "изхабяване" на пакетите с добавки и прочее. Карайте умно и се грижете за колите си, за да не се грижат после механиците с големите химикалки за тях 
|
|
|
|
| Вто Ное 18, 2014 6:57 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Темата е изчерпана и се заключва, преди да се превърне в тема номер 3 за масла.
|
|
|
|
| Вто Ное 18, 2014 10:12 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|