Отговори на тема
 Помощ за проблеми с WRX/STI EJ20 GC8 
Автор Съобщение

Постове: 15
Автомобил: Subaru Impreza GC8 2.0Turbo
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги от скоро съм собственик на Субару Импреза врх/сти 1995 2.0Турбо ГЦ8.Купена и в момената е в Англия,като цяло колата не никак лоша добър външен вид много леки точки ръжда но никаде изгнило.Започнах сам да се ровя из нета и да търся съвети за тунинг в момента правя всичко сам имам нужните инструменти и работя пред дома ми и ще бъда много благодарен на всеки един който се включи с съвети пояснения и предложения отностно какво да правя с колата, ще изпращам колата за БГ след нова година до тогава искам да направя сам каквото мога а след като е докарам в бг ще е карам при човек който разбира да и направи пълен преглед.Та започвам да изреждам какви са проблемите и какво съм свършил до момента и какво ми предстой да правя, ще започна с нещата който направих до момента:
Още на първата седмица смених маслото с Кастрол 10-60 едге разработено за М моделите на бмв, заедно с него смених и масления филтър с оригинален Субару маслен филтър + горивен филтър.Като взех колата няколко пъти замерих маслото беше в добри граници но беше за смяна.Оказа се че не съм гледал всичко внимателно когато взех колата не огледах отвън беше тъмно, оказа се че след като колата загрее на 80 градуса почва да дими бял пушек от ауспуха другото което забелязах и ме притесни доста беше че вътре в колата имам уред за показване на налягането на турбото Турбо-боост-метер. Когато колата работи на 1000 оборота той ми показа -6 вак когато настъпя на 3000-4000хил оборота отива зорлем до 0,2-0,3 а когато вкарам почти в прекъсвач 6500-7000 отива на 0,5бар налягане заедно с това много бял дим.Отделно още едно нещо което много ме притеснява мисля че имам проблем с скоростната кутия проблема е следния:Спираш на място включваш първа предавка потегляш когато набереш 20-30мил в час и пуснеш педала на газта се чува един много силен шум точно под скоростният лост като стържене метал в метал като натиснеш педала на газта изчезва и най интересното е че това го прави само на 1-ва предавка на другите скорости няма шум,проверих маслото в скоростната кутия показва че е на мах.Но мисля че е за смяна има неприятен мирис,Заех се да сменям и свещите видях страшно много трудности дори една от свещите се счупи радвам се успях да ги сваля без да счупя нищо,мястото на което са поставени се работи страшно трудно отделно нямам професионален инструмент и брах доста зор, но както и да е успях да ги сваля имаха доста нагар по тях също така при смяната на свещите счупих конектора на свеща самият болт който се закрепва за главата но той не е проблем поръчах същия очаквам го до понеделник да е при мен.Поръчах и ириеви свещи НГК колд.При смяната на свещите след като махнах въздушния филтър открих че има счупен маркуч от Вакумите до въздушния филтър и него поправих очаквам свещите да ги сложа и да запаля колата,иначе колата палеше без проблем въртиш ключа и пали няма тропане от мотора работи тихо но има доста силно тресене докато е студен,за това и смених свещите имах съмнение че има неработеш цилиндър сега ще видя как ще работи с новите свещи и се надявам да изчезне тоя бял пушек ще побликувам снимки колеги на всичко което правя не ми остава много време но ще правя каквото мога.Благодаря на всички.

Съб Авг 30, 2014 2:21 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сменените консумативи: Изображение

Старите свещи,новите още не са пристигнали. Изображение

Ще публикувам още снимки тези дни имам снимки на стария амортисор и новите.

Съб Авг 30, 2014 2:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, честито! Намерил си приятна занимавка :-) Дай само да сменим заглавието на темата - това си е ремонт в домашни условия, а не голям тунинг.

Съб Авг 30, 2014 10:08 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Поздравления за придобивката. Във форума ще намериш доста теми свързани с ремонтите, които ти предстоят включително и какво масло да избереш за двигателя и трансмисията. Тук има хора, които винаги са готови да помогнат със съвети от разстояние.
По снимките личи, че не е била попаднала на добри стопани. Дано в твоите ръце колата изгрее отново до истинският и блясък. :)
Поздрави

Съб Авг 30, 2014 10:39 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
BAlexandrov за момента е тунинга е в домашни условия докато не е пусна за българия там ще намеря човек който разбира с ваша помощ за да направи това което искам и това което аз не мога да направя,забравих да спомена какво смятам да правя като силов тунинг:Смяна на интеркулера с челен по голям,смяна на турбото с 18G или 20G нов съеденител олекотен маховик и други по малки неща.За този момент не искам да пазарувам абсолютно никакви части защото не съм сигорен на 100% дали колата си заслужава да хвърлям толкова пари по нея,за това съм тук да питам който може да помага и си я правя сам докато мога защото имам мерак и се забавлявам с тази кола.
А иначе свещите ми дойдоха тази сутрин НГК ИРИДУИМ ето снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Съб Авг 30, 2014 1:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Исках да кажа, че на този етап темата е за ремонт. Може отделни теми да пуснеш за всеки от проблемите, за да се разисква както трябва, а като си оправил и си наясно с положението и целите - си пусни една за тунинг проекта.
Тези свещи по принцип не се препоръчват за турбинирани коли. На този етап си вземи обикновени защото може би ще ги хвърлиш след отстраняването на проблемите така или иначе.

ПП. Отговарям на въпроса

IX серията са с много тънък иридев електрод. Това е добре за по-добрата искра, но са по-малко устойчиви на детонации. Освен това парченцето иридиев електрод е много твърдо и при отчупване може да надере цилиндъра.
Докато не изясниш проблемите, турбината, мапване на двигателя и т.н. ще имаш детонации със сигурност и ще развалиш свещите от неоптималните смеси. Сложи си обикновени. За турбо двиателите не е толкова важно тънкия електрод, а стабилната искра в буста и съответно тези свещи са с по-скрит електрод, по-малка междина, при рейсинг свещите даже съвсем не стърчи.
Ако решиш иридиеви накрая все пак - има такива с по-дебел /и здрав/ електрод.

Съб Авг 30, 2014 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Отговори с цитат
За този мотор PFR6b са ок.

Съб Авг 30, 2014 11:26 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Отговори с цитат
Скоро четох, че и PFR6G не са никак лош вариант и дори фийдбека за тях бее по-добър.

Нед Авг 31, 2014 10:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 429
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Честито колега. :beer:

Да направя едно уточнение за да си знаеш. Това е само ВРХ, да не си търсиш части за СТи, че се различават.

Сега за проблемите. Вакумът ти е почти перфектен - трябва да е около -6.5, но това с буста е кофти. Пробвай да почистиш бууст контрол соленойда. Намира се точно на въздушният филтер, има теми за това как става чистенето, провери вакумите на турбото.

Относно стърженето, само като пуснеш газта ли става или като седиш и на празен ход? Чукане има ли? Защото ако е чукане може да са тамопините на скоростите или двигателя (ама след като е шум при скоростите най-верноятно на тампона на скоростната). Можеш да го погледнеш визулано дали не е прецакан.

Сега най-важното. СЛЕДИ СИ МНОГО ВНИМАТЕЛНО ОХЛАДИТЕЛНАТА ТЕЧЕНОСТ. :lipseal: Бял пушек като загрее може да е само от едно и за съжаление ... е гарнитура на глава :( :cry: :shock:. Особено след като го прави като загрее. Моята правеше подобен номер, ама в доста по-лек вариант. Като я по ръчкам доста колата почваше да хаби антифираза, защото като загрее и се разлепваше гарнитурата.

Упсех с проект и ще се оправят нещата. :beer:

Нед Авг 31, 2014 3:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Мерси колега говорех с БАлександров той ми каза да пускам за всеки един проблем нова тема за да може да става ясно на всеки един който е тръгнал по този път как да действа и да бъдем полезни на колкото можем повече хора.Ще публикувам тема за проблема в скоростите малко по късно днес ще обесня точно какво се случва и не колата като е на своден ход го няма този шум той е повече като вииене подобно на докосване метал в метал силен шум само когато съм на първа и пусна педала на газта се слуша като подам газ го няма и го прави само на 1-ва скорост.

Сря Авг 26, 2015 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
прочети темата и на шеста страница последната снимка

viewtopic.php?f=31&t=10464

Сря Авг 26, 2015 8:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 13
Нов фен
Отговори с цитат
Проблем с бууста и аз имах до преди 2 дни - оказа се, че тройникът между уейстгейта и соленоида е обърнат и т.н. restrictor pill (идея си нямам какво се води на български) е в грешния вакум и лъже соленоида. Лесно е да се провери, а и често "тунингисти" го махат. Тук трябва да е по принцип: http://i1124.photobucket.com/albums/l57 ... c9f9a3.jpg
Провери под всички скоби на въздуховодите дали няма скъсано, защото понякога ги затягат прекалено много и протриват гумата.

пс. Да не би да проверяваш бууста на място? При мен така надува до 0.1-0.2, докато в движение си прави 1.6 без никакъв зор.

Пон Сеп 07, 2015 6:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за помоща мина доста време от както колата е на "крака".
След като изпратих колата за българия веднага влезна за ремонт и да проверим какво се случва след всички тези симптоми и толкова много предположения излезна че има душнала гарнитура.След това последващият ремонт:
Смяна на гарнитурите с оригинални от субару не бяха железни сигорен съм...Някой казват че това ще бъде проблем ако колата се надуе.
Шлаифане на главите.
Смяна на всички ремаци ролки и оптегачи(Водната помпа и термостата не са сменени майстора каза че няма нужда да се барат)
Измихме и изчистихме мотора сабрахме го и го поставихме сложихме минерално масло 10-40 и запалихме автомобила.
Оставихме да поработи около 20-30мин на място сложихме обикновен син антифриз концентрат(казвам това което гледах че прави майстора не че това съм искал хаха)
Свалихме колата от стенда и е подкара майстора да е пробва.
Уникален звук и ряз чуваше се от килотметри...
Дойде качи ме за тест драив за да ми покаже че колата е ОК вдигна 250км в час и каза колата е супер,(Майстора е малко зле с главата).
Продължи да дава газ до ламарината и имам бустметър вътре в колата който отчиташе 1.2 пик буст и 1.0-1.1 холд буст уникално вървене на всички предавки.
След около 20-30мин каране направи старт 1-ва 2-ра -3та предавка и че шум все едно гарми пиратка. колата загуби мошност и изгасна.
Запали колата отново и се чуваше странен шум все едно влиза въздух през отворен прозерец и става течение. колата изгуби мошност и нямаше никавко налягане.Върнахме се в сервиза вдигна капака. и видяхме че интеркулера се е измушнал от мястото вмсиъл скобата се която държи интеркулера се беше скъсала и интеркулера беше излезнал от дупката.
Сложихме нова скоба и върнахме интеркулера на мястото му.След това запали колата всичко работеше перфеткно двигател никакви чек енджин или грешки тръгнахме за тест драив и колата не можеше да направи повече от 0.5бар налягане.
Казах на майстора че тази кола нещо не е наред той ми каза сега ще го оправя но на твоя отговорност аз му казах ок.
Изкара зегерката на уестгеита и го навъртя с няколко оборота.След това налягането се вдигна до около 0.7пик буст и холд на 0.6 отново не бях доволен.
Взех на моя глава и смених всички маркучи към турбото за налягане и колата живна така да се каже вдигна се налягането то 0.8 пик и холд на 0.6-7бара.И така си е карам до момента.
Търсих какво ли не за какви ли не проблеми но никой не може да разбере от къде се получи този проблем.
С колата няма абсолютно никакви признаци че е развалена върви много повече от заводските 211коня съм сигорен защото е пробвана с доста коли и се представя винаги на ниво.
Няма харч на масло няма харчове на антифриз двигателя работи като часовник турбото е перфектно ТД05 с пълна права генерация от отпред то края с даун и уп паип.Спортен филтър ХКС гъбата.Не знам сега четох за начина на самодиагностиката на субару и да се опитам да зануля компютара може би е записало някаква грешка и не дава на колата да се прави налягане.
Има още много към историята ще е продължа с повече подробности когато имам време.
Ако някой има предположения къде да търся или е имал същия проблем нека сподели, вече говорих с няколко с няколко човека който ми дадоха добри насоки.
И ще почна да ги гоня 1по1 докато не стигна до проблема.
Благодаря

Вто Сеп 08, 2015 1:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема