|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Прекъсване при Impreza турбо
| Автор |
Съобщение |
|
BGBobby
Регистриран на: Сря Авг 15, 2012 12:23 am Постове: 62 Местоположение: Варна
Автомобил: Impreza Turbo '99
Рейтинг: 27
|
Здравейте, от няколко дни имам странен проблем, който не се проявява винаги. Колата е Импреза турбо 99 година. Когато дам газ, примерно на първа, към 3500-4000 оборота, все едно изгасва, спира да ускорява, и като дам газ не иска да тръгва пак, след 1-2 секунди се оправя и всичко е нормално. Снощи я пробвах пак, на първа, втора, няма проблеми, на трета към 4000 оборота пак прекъсна, почнах да карам леко, след това дадох 2-3 пъти газ пак и колата изгасна. Натискам газта и не иска да тръгва, спрях, пробвах да запаля обаче не успях. Изчаках 10 сек, запалих без проблем и си продължих леко. Като карам без да настъпвам няма проблеми. И не мога да разбера кое може да прави проблем, нещо по горивната система? 
|
|
|
|
| Нед Ное 15, 2015 11:29 am |
|
|
|
Akima
Регистриран на: Вто Май 03, 2011 2:11 am Постове: 26 Местоположение: Варна
Автомобил: Toyota Corolla E12
Рейтинг: 24
|
|
Помпа. Инжектори.
_________________ Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
|
|
|
|
| Нед Ное 15, 2015 2:56 pm |
|
|
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|
|
| Нед Ное 15, 2015 4:39 pm |
|
|
|
BGBobby
|
|
Помпата е walbro, купувана е втора ръка, но не издава странни звуци като включа на контакт. За инжектори не знам.. Пробвах да изчистя стъпковото моторче за всеки случай, но не помогна. Излязох да я пробвам, на 3-та и 4-та ускорение нямаше проблеми, после спрях, тръгнах дадох на първа и пак прекъсна. Забелязох че след като го направи държа по-високи обороти - около 1200. Дали не заминава стъпковото моторче?
|
|
|
|
| Нед Ное 15, 2015 5:36 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Съпковото моторче няма отношение в ускорителните процеси !!! Прекъсването може да се дължи на много неща,но ще ти изброя най-популярните: 1.Запалителна система - свещ,кабел,бобина,слаба маса или напрежение 2.Датчик неутрална 3.Датчик разпределителен/колянов вал - щом гасне 4.Нок сензор За това, преди да смениш половината автомобил,отиваш в сервиз,правят ти диагностика и си взимаш работещ автомобила (евентуално  ). п.с. От там насетне може да е всичко свързано с турбото и неговото управление.
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Нед Ное 15, 2015 6:56 pm |
|
|
|
BGBobby
|
|
Пак го направи днеска - тръгвам да ускорявам на първа, прекъсва и после не иска да държи обороти. Вдига и сваля обороти от 1300 до 1400 бързо, и дава чек, който е code 24 - idle air control valve. Явно щом види, че не държи обороти излиза чек за стъпковото моторче. И след известно обикаляне почна все повече да го прави това, докато на светофар както работеше нормално, и не поиска да запали повече.
1. Свещите са нови, кабелите и те. Единственото старо остава бобината. Не съм я мерил. 2. Датчик неутрална - това нямат ли го само автоматиците? 3. И аз за тях се съмнявам, но как да разбера дали работят наред? 4. Нок сензора е сменян.
|
|
|
|
| Пон Ное 16, 2015 2:35 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
BGBobby написа: Пак го направи днеска - тръгвам да ускорявам на първа, прекъсва и после не иска да държи обороти. Вдига и сваля обороти от 1300 до 1400 бързо, и дава чек, който е code 24 - idle air control valve. Явно щом види, че не държи обороти излиза чек за стъпковото моторче. И след известно обикаляне почна все повече да го прави това, докато на светофар както работеше нормално, и не поиска да запали повече.
1. Свещите са нови, кабелите и те. Единственото старо остава бобината. Не съм я мерил. 2. Датчик неутрална - това нямат ли го само автоматиците? 3. И аз за тях се съмнявам, но как да разбера дали работят наред? 4. Нок сензора е сменян. Ами свали го и го почисти (стъпковото моторче). Датчик неутрална при Субару е и при ръчните кутии. Но започни първо от стъпковото моторче,ако не се оправи,тогава ще се продължи . Защото както ти казах,може да е от много неща.
|
|
|
|
| Пон Ное 16, 2015 8:45 am |
|
|
|
dookie
Автомобил: SUBARU Legacy 08 АТ
Рейтинг: 66 
|
|
Имал съм няколко дизелови турбо автомобила и винаги този конкретен проблем съм го свързвал с ЕГР клапана… не съм запознат с бензиновия турбо двигател, но ми намирисва на този проблем. Първо почва с губене на мощност, после с прекъсване .. а накрая и почна да гасне по светофарите. Има 2 варианта ако колата все пак работи и не свети чека постоянно - Да е механична повреда, която евентуално можеш да отстраниш с почистване на ЕГР-а, но ако е прекалено задръстен - смяна. Ако е изгоряла електронния блок на ЕГР-а пак се сменя. Но пак казвам, че съм се сблъсквал с проблема само при дизелови автомобили, където нафтата и качеството й е от решаващо значение за този проблем. Първия път чистих ЕГР на Астра на 2 години и 54К км.
_________________ Whats your Legacy?
|
|
|
|
| Пон Ное 16, 2015 9:37 am |
|
|
|
1040
|
|
Аз бих започнал от проверяване на 4-те сигнала от стъпковия мотор първо до буксата на моторната инсталация и после до екуто. Имал съм подобен проблем и оборотите се меняха постоянно и често гаснеше. Светеше чека с грешка моторче, защото просто неможеше да си корегира стойностите, заради лош контакт на една от намотките.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Пон Ное 16, 2015 10:07 am |
|
|
|
twify
Регистриран на: Пон Окт 20, 2014 12:33 pm Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Impreza 2001 Bugey WRX wagon
Рейтинг: 145   
|
pradabg написа: Съпковото моторче няма отношение в ускорителните процеси !!! Етука мога да ти кажа, че моята кола правеше същия проблем и беше ТОЧНО от стъпковото моторче! При мен Check-а светеше заради него, при теб не свети ли? Също така ако не свети виж все пак за грешки! При мен спираше инжекторите и забиваше муцуна на 1-ва и после се оправяше и продължаваше до 6-7к оборота. Смених стъпковото, изчистиха грешката - проблеми НЕМА вече 
|
|
|
|
| Пон Ное 16, 2015 5:29 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
twify написа: Етука мога да ти кажа, че моята кола правеше същия проблем и беше ТОЧНО от стъпковото моторче! При мен Check-а светеше заради него, при теб не свети ли? Също така ако не свети виж все пак за грешки! При мен спираше инжекторите и забиваше муцуна на 1-ва и после се оправяше и продължаваше до 6-7к оборота. Смених стъпковото, изчистиха грешката - проблеми НЕМА вече  Стъпковото моторче и на теб ще ти го кажа,за да го запомниш и да не пишеш неща които не са ти ясни - няма отношение в ускорителните процеси,то има отношение към празният ход. ТPS-а е този, който спрямо своята позиция ще даде сигнал колко ще оворят инжекторите и ред други процеси,за това Аз лично предполагам,че като си си изчистил моторчето,си почистил и дросел клапата  Е те тогава си оправил проблема на колата,а на колегата му се каза първо да си почисти моторчето ,за да си реши проблема с празният ход,а пък после с придърпването ще видим 
|
|
|
|
| Пон Ное 16, 2015 11:15 pm |
|
|
|
zk.
|

pradabg написа: twify написа: Етука мога да ти кажа, че моята кола правеше същия проблем и беше ТОЧНО от стъпковото моторче! При мен Check-а светеше заради него, при теб не свети ли? Също така ако не свети виж все пак за грешки! При мен спираше инжекторите и забиваше муцуна на 1-ва и после се оправяше и продължаваше до 6-7к оборота. Смених стъпковото, изчистиха грешката - проблеми НЕМА вече  Стъпковото моторче и на теб ще ти го кажа,за да го запомниш и да не пишеш неща които не са ти ясни - няма отношение в ускорителните процеси,то има отношение към празният ход. ТPS-а е този, който спрямо своята позиция ще даде сигнал колко ще оворят инжекторите и ред други процеси,за това Аз лично предполагам,че като си си изчистил моторчето,си почистил и дросел клапата  Е те тогава си оправил проблема на колата,а на колегата му се каза първо да си почисти моторчето ,за да си реши проблема с празният ход,а пък после с придърпването ще видим  По-полека с предположенията за колата на twify. Дросел не е чистен, IACV също не е чистен, а сменен с нов. Числата от TPS-a си бяха наред. Като отделен коментар, надявам се не си мислиш, че TPS-ът подава сигнал колко да отворели инжекторите, илюстрацията е неточна и оттам неуместна.
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 12:16 pm |
|
|
|
xander
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 8:39 am Постове: 429 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
|
zk. написа: Като отделен коментар, надявам се не си мислиш, че TPS-ът подава сигнал колко да отворели инжекторите, илюстрацията е неточна и оттам неуместна.
Колеги успокойте се.  Радо имаше предвид, че спрям колко е отворен дросела (което е се определя от TPS), ECU подава сигна колко да се впръсква от инжекторите. Така, че не си скачайте на веждите за глупости. Сега по проблема. До скоро и на мен ми го правеше това. Прерових цялата колата, смених де що има и смятах, че е за смяна. ](./images/smilies/eusa_wall.gif) После отидох при Дунев, защото имат пушек машина и ми откриха 3 места от където ми смучеше въздух. Оправих ги и спря да го прави. П.С. Преди ми го правеше предимно на бензин и не толкова на газ. Сега ми го прави на газ, но не и на бензин. Та трябва настройка на газовата. П.П.С. Направих си преди време самоделна пушек машина в нас, ама тя открива само много големи дупки в всмукателната система. За твоя случай не ти пречи да пробваш дали не е от това.
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2015 11:49 am |
|
|
|
BGBobby
|
|
Ами оправи се колата, как точно не знам. Аз сменях Г-тръбата, дето минава под колекторите, защото беше спукана, така че отникъде не смучи въздух.
Та проблема се оправи като почистих всички маси и букси, защото ми се сториха бая мръсни. Дали е било от това проблема или не, не знам. Но от няколко дена (да чукам на дърво) не го прави това колата.
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2015 2:30 pm |
|
|
|
twify
Регистриран на: Пон Окт 20, 2014 12:33 pm Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Impreza 2001 Bugey WRX wagon
Рейтинг: 145   
|
pradabg написа: Стъпковото моторче и на теб ще ти го кажа,за да го запомниш и да не пишеш неща които не са ти ясни - няма отношение в ускорителните процеси,то има отношение към празният ход. ТPS-а е този, който спрямо своята позиция ще даде сигнал колко ще оворят инжекторите и ред други процеси,за това Аз лично предполагам,че като си си изчистил моторчето,си почистил и дросел клапата  Е те тогава си оправил проблема на колата,а на колегата му се каза първо да си почисти моторчето ,за да си реши проблема с празният ход,а пък после с придърпването ще видим  Помисли над проблема, че 1) моторчето остава отворено и не може да се затвори и е зациклило от там бърка смесите и останалите датчици 2) ECU-то влиза в авариен режим 3) Дроселова клапа не съм чистил Просто информативно казано и в сервиза и аз си мислехме че не е от него, но в крайна сметка беше от него. Щом предизвикваше и ECU-то да спира инжекционите....
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2015 4:21 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

zk. написа: Като отделен коментар, надявам се не си мислиш, че TPS-ът подава сигнал колко да отворели инжекторите, илюстрацията е неточна и оттам неуместна.
Ахам.....,почвам да мисля Цитат: Сега по проблема. До скоро и на мен ми го правеше това. Прерових цялата колата, смених де що има и смятах, че е за смяна. ](./images/smilies/eusa_wall.gif) После отидох при Дунев, защото имат пушек машина и ми откриха 3 места от където ми смучеше въздух. Оправих ги и спря да го прави. В повечето случай от там е проблема Цитат: Помисли над проблема, че 1) моторчето остава отворено и не може да се затвори и е зациклило от там бърка смесите и останалите датчици 2) ECU-то влиза в авариен режим 3) Дроселова клапа не съм чистил Просто информативно казано и в сервиза и аз си мислехме че не е от него, но в крайна сметка беше от него. Щом предизвикваше и ECU-то да спира инжекционите.... Човече, когато двигателят е в ускорителен режим и прекъсва то..... Аз пак ще ти го кажа на теб и на твоят майстор ZK. ,че повреме на ускорение,стъпковото моторче, ако ще и на Луната да е заседнало,щом дросела е отворен и си над 1300 оборота,ЕКУ-то постига друга таргет група !!! Виж ако върнеш малко педала на газта или си в затворен контур на ламда контрола и моторчето не се върне,тогава е съвсем нормално да загуби обороти/загасне при подаване на газ да заглъхне и бог знае какво. И сега ако двамата четете,препоръката към започнатата тема е .... първо да го почисти пък после ще му се мисли ...... Цитат: Колеги успокойте се.  Радо имаше предвид, че спрям колко е отворен дросела (което е се определя от TPS), ECU подава сигнал колко да се впръсква от инжекторите. Така, че не си скачайте на веждите за глупости. Тнх. Бро  Не мислех толкова да се обяснявам,но за хората който разбират това е по подразбиране и нямаше нужда от толкова излишни писаници заради едно моторче 
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2015 9:52 pm |
|
|
|
zk.
|

pradabg написа: xander написа: Колеги успокойте се.  Радо имаше предвид, че спрям колко е отворен дросела (което е се определя от TPS), ECU подава сигнал колко да се впръсква от инжекторите. Така, че не си скачайте на веждите за глупости. Тнх. Бро  Не мислех толкова да се обяснявам,но за хората който разбират това е по подразбиране и нямаше нужда от толкова излишни писаници заради едно моторче  “Скачаме“ точно защото са глупости и идват от „хората който разбират“. Това са коли с MAF, сметките за горивото са load-based, TPS-ът играе своята роля другаде. pradabg написа: twify написа: Помисли над проблема, че 1) моторчето остава отворено и не може да се затвори и е зациклило от там бърка смесите и останалите датчици 2) ECU-то влиза в авариен режим 3) Дроселова клапа не съм чистил Просто информативно казано и в сервиза и аз си мислехме че не е от него, но в крайна сметка беше от него. Щом предизвикваше и ECU-то да спира инжекционите.... Човече, когато двигателят е в ускорителен режим и прекъсва то..... Аз пак ще ти го кажа на теб и на твоят майстор ZK. ,че повреме на ускорение,стъпковото моторче, ако ще и на Луната да е заседнало,щом дросела е отворен и си над 1300 оборота,ЕКУ-то постига друга таргет група !!! Виж ако върнеш малко педала на газта или си в затворен контур на ламда контрола и моторчето не се върне,тогава е съвсем нормално да загуби обороти/загасне при подаване на газ да заглъхне и бог знае какво. И сега ако двамата четете,препоръката към започнатата тема е .... първо да го почисти пък после ще му се мисли ...... Не знам какви ускорителни режими и процеси имате на луната, но съдейки по настоятелността ти, сигурно не си чувал за fuel cut поради неизправен IACV. 
|
|
|
|
| Пет Ное 20, 2015 1:16 pm |
|
|
|
zk.
|
|
Авторът на темата споменава "code 24":
Trouble Code: 24
Contents of Diagnosis: Air control valve inoperative (Abnormal signal produced in monitor circuit)
Fail-Safe Operation: Prevents abnormal engine speed using "fuel cut" in relation to engine speed, vehicle speed, and throttle sensor position
Twify споделя опита си след подобни проблеми и записана грешка. За въпросната грешка, част от симптомите са:
Fuel is cut according to fail-safe function.
|
|
|
|
| Пет Ное 20, 2015 2:25 pm |
|
|
|
martin7937
Регистриран на: Съб Яну 25, 2014 9:52 pm Постове: 212 Местоположение: София
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182    
|

@zk. >>> Може ли малко повече информация за въпросния fuel cut при неизправен IACV? Това е ново за мен и по никакъв начин не си го обяснявам. Нещо специфично за Субару ли е? При ППХ (т.е. TPS idle) fuel cut-а се регулира по обороти, т.е. оборотите са тези, които определят кога точно да се възобнови нормалното за idle injection duty. По просто казано, на скорост си, махаш крака от педала за газта и до достигане на определени обороти ECU-то работи в режим на ППХ и действително има fuel cut, но той приключва с достигането на определени обороти, обичайно около 1500, след което обратнопропорционално на оборотите се променя количеството впръскано гориво. Къде в горното е ролята на IACV? Съгласен съм, че ако IACV не работи както трябва, излизането от ППХ няма да се получи плавно, защото само гориво не стига, трябва смес. Но IACV не е нещото, което ще поддържа fuel cut изкуствено под 1500 оборота. И да, в момента, в който TPS не е idle, без значение какви са му стойностите, IACV не играе никаква роля - IACV няма пряка връзка с основната горивна таблица. Почти всички вторични таблици се задействат на база TPS - ако е ON, въобще не играят. Ако е OFF, започват да коригират основната на база различни други показатели. Не защитавам ничия теория, просто ми стана интересно твърдението ти и ще съм благодарен ако го развиеш и подкрепиш. Ако ти се занимава де.
|
|
|
|
| Пет Ное 20, 2015 3:28 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

zk. написа: Не знам какви ускорителни режими и процеси имате на луната, но съдейки по настоятелността ти, сигурно не си чувал за fuel cut поради неизправен IACV.  Явно си първият който ще ни осветли Та...слушам,как така ще има fuel cut при неизправен IACV ? Може пък да не ми достигат знанията,но поне ще споделя какво знам Аз : IACV изобщо не знае къде се намира при всяко изключване на двигателят.При даване на контакт IACV има 240 позиции,затваря се напълно и след това спрямо измерената температура на двигателя и при завъртане на стартера,си отброява позициите къде трябва да застане да речем (условни цифри) при 30 градуса ще отброи 60 позиции "+"''-'"-"'+' (това е една позиция) и тн. и тн. При зацапан IACV ,първоначалното отброяване ще е неточно и вместо да застане на 60-та позиция (реална),ще застане на 80 от там следва неправилният празен ход. cut off ще има ,когато дросел клапата е затворена напълно и оборотите са под 1300,съответно ако е зацапан IACV както казах по-горе,ще е в неправилна позиция (защото си ги отброява стъпките всеки път от стартиране на двигателя !!!), съответно ще има неправилен празен ход. fuel cut ще има,ако при ускорение (измерено на Земята  ), TPS-а измери, ако ще и за части от секундата 0-ла волта. Така поне Аз знам,че работи празният ход.От там на сетне при ускорение (макар и на Луната  ) Никой,не го интересува в коя позиция е IACV,при смяна на скорост може и да се получи прекъсване ,но не и при подаване на Газ на една и съща предавка до 6000 оборота да речем.Ако има прекъсване,то проблемът е някъде другаде,а понякога и по стечение на обстоятелствата той изчезва..... (давам ти пример - има прекъсване на двигател,изписва miss fire на 1-ви цилиндър,закачаме осцилоскопа за да мерим импулса и проблема изчезва и така повече от месец и пак се появява. Оказа се самата букса на инжектора,явно при разместването на кабелите нещата са се оправили,но за момент,в последствие,проблемът е решен със замяна на буксата - наречи го както си поискаш,след като двигателя прекъсва зверски,вкарваме колата,мерим и няма и помен от мисис файър  ). Ще ти дам и друг пример,качва се на дино една бегачка, която се управлява само с TPS (има си IACV) та идеята е,да се качат няколко различни входящи колектора и да се избере този,от който има най-малко загуби и съответно дори да качи 2кс. е от значение. Та.....колекторите само се притискат силно с цяло тяло отгоре (разбирай) и следва 100% TPS. На финала,колегата както го държи и е на почти 7000 оборота,маха изцяло колектора,за да да се види какво ще стане,хайде сега ти ми кажи какъв е резултатът ?  Реалнo ECU-то чете 100% TPS и IACV остава във въздуха ...... та .... какво следва по твоята логика IACV при това положение е неизправно - нали така ? И .... следва ли fuel cut ? п.с. Май-май зимата без сняг, не ни се отразява добре 
|
|
|
|
| Пет Ное 20, 2015 7:51 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|