Отговори на тема
 Грешка 42 "idle switch" - Impreza '01 с двигател EJ201- HELP 
Автор Съобщение

Постове: 17
Автомобил: Legacy '00 2,5, Impreza '08 1,5
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте, накратко моята сага - колата е с 2.0 125 коня двигател, с газов инжекцион. Около 2 години нямах особени проблеми с нея...до преди месец. Check engine започна да присветва, като обикновено светваше още с паленето (на бензин). Лампата примигва с интервал "свети около 4 сек и след това угасва за около 1 сек". Примигва за неопределено време и изгасва за неопределено време. Започна да пали от второто завъртане, а преди това палеше "от четвърт". В моментите, когато чекът свети, динамиката на двигателя осезаемо намалява, като на моменти мога да я определя направо като мудна. Закачал съм я с диагностика Делфи през ОБД буксата - дава "fault code 42 - idle switch". Пробвах да настроя ТПС - почти никаква разлика, лампата си светва и угасва, колата забива нос и хич не я бърка, че натискам педала за газта ](*,) . Диагностикът отсече - ТПС. Нервирах се и взех назаем един цял оборудван дросел от Легаси 2,5... Учудващо, всичко пасна, освен едно вакуумче, което беше с различен диаметър, но го нагласих. Още по-учудващото беше, че грешката продължи да си изгрява с пълна сила, единствено окуцяването на колата не беше толкова осезаемо :lipseal: Нервирах се още повече и един ден си сложих стария ТПС и препипах всички букси, които успях да видя, че са по пътя между ТПС и снопа, който влиза в купето. Тъй като нямах под ръка лаптоп, настроих ТПС-а "по усет". Резултат - колата е леко тромава, но грешката почти не се появява...

Дайте акъл - да пръскам буксите с контактен спрей, да се мъча да бая на ТПС-а или да купувам нов (400+ лв). По пътя на логиката - ЕКУ-то би трябвало да е някъде отдясно в купето, под жабката (неговата букса не я съм я проверявал)?

Съб Авг 20, 2016 3:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
STEFFF написа:
Тъй като нямах под ръка лаптоп, настроих ТПС-а "по усет". Резултат - колата е леко тромава, но грешката почти не се появява...

ТПС-а не се настройва по усет.От сигналния му изход/средния проводник от куплунга му/ взимаш сигнал към един волтметър.Даваш контактен ключ и настройваш до показание 500 mV= 0,5 V.С това настройката на ТПС-а завършва.

Съб Авг 20, 2016 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Кимон написа:
STEFFF написа:
Тъй като нямах под ръка лаптоп, настроих ТПС-а "по усет". Резултат - колата е леко тромава, но грешката почти не се появява...

ТПС-а не се настройва по усет.От сигналния му изход/средния проводник от куплунга му/ взимаш сигнал към един волтметър.Даваш контактен ключ и настройваш до показание 500 mV= 0,5 V.С това настройката на ТПС-а завършва.

Това е ясно, че по усет не става. А и моят няма среден проводник, 4 пинов е.... Ще го настроя, пък ако пак не става, ще го мисля. Из чужди форуми четох, че и други са имали проблеми с такава грешка, но никой не беше споделил решение на проблема.

Пон Авг 22, 2016 7:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Стефко, добре е да се направят някакви логове на сигнала от TPS-а (след като го настроиш по гореспоменатия начин) и така да се види, какво точно се случва с него (или по-точно със сигнала, който се получава от ECU). Тогава вече може да се мисли и коментира нататък. И това с Delphi няма да се получи.

Пон Авг 22, 2016 8:26 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
STEFFF написа:
Това е ясно, че по усет не става. А и моят няма среден проводник, 4 пинов е.... Ще го настроя, пък ако пак не става, ще го мисля. Из чужди форуми четох, че и други са имали проблеми с такава грешка, но никой не беше споделил решение на проблема.

Колега,да не бъркаш нещо.До сега не съм виждал на никоя кола ТПС-сензор с 4 проводника,винаги са с три.Един проводник е минус,един е 5 волта стабилизирано напрежение и третия сигнален,който отива в ЕКУ и стойностите му се менят при движение на дроселовата клапа от 0,5 волта до към 4,5 волта.Няма нищо сложно измери какви данни излизат и нещата ще се изяснят.

Пон Авг 22, 2016 9:41 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Кимон написа:
STEFFF написа:

Колега,да не бъркаш нещо.До сега не съм виждал на никоя кола ТПС-сензор с 4 проводника,винаги са с три.Един проводник е минус,един е 5 волта стабилизирано напрежение и третия сигнален,който отива в ЕКУ и стойностите му се менят при движение на дроселовата клапа от 0,5 волта до към 4,5 волта.Няма нищо сложно измери какви данни излизат и нещата ще се изяснят.

За мое съжаление не бъркам, ТПС-ът е като този: http://www.ebay.com.au/itm/New-Throttle ... 2109805590

kerekovski написа:
Стефко, добре е да се направят някакви логове на сигнала от TPS-а (след като го настроиш по гореспоменатия начин) и така да се види, какво точно се случва с него (или по-точно със сигнала, който се получава от ECU). Тогава вече може да се мисли и коментира нататък. И това с Delphi няма да се получи.
Я, Емо :D Досега не ме е ядосвала пущината, та нямам представа каква е правилната диагностика. Отделно, на този ТПС, който е на колата, е невъзможно да са изпълнени две условия:
-Ъгъл на дросела -0
-Напрежение - 0.5V

](*,)

Пон Авг 22, 2016 12:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Поне подскажете каква е правилната диагностична апаратура за Субару...

Сря Авг 24, 2016 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знам, какво ти е ECU-то, но обикновен VAG-Com (KKL) с RomRaider трябва да може да свърши работа за логване на данните в реално време (в CSV файл). А после трансформираш логовете в графики и ги разглеждаш и разсъждаваш. За тази цел има доста програмки, но дори и Excel върши работа с неговите чартове. Ако няма да логваш, а само ще гледаш на момента - Free SSM.

Сря Авг 24, 2016 10:31 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Да напиша развитието - след 4 диагностики с всевъзможни програми, нито един от диагностиците не можа да каже кой е конкретният виновник. След настройването на ТПС-а, чекът продължаваше да светва и угасва и колата си губеше динамиката. Единствен напредък - грешката започна да се променя - първа ламбда сонда, втора ламбда сонда, пак ТПС и така ги редуваше. Майсторите вдигнаха ръце и ме пратиха на газаджия, той пък ме прати обратно да търсят проблем на бензин, който рефлектира на газовата. Единственото, което отсях от приказките на тия хора, бяха две неща - бедна смес и на двете горива и повишен вакуум в колектора. Една неделя ми остана време за мислене и човъркане по колата и открих виновника - един клапан, който влиза в дросела след МПХ, предполагам, че е вентилацията на резервоара. Разглобих го, имаше някакви боклучета, които явно на моменти му пречат да се затваря.
 27

Пон Окт 10, 2016 12:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Още малко ъпдейт - клапанът се оказа за принудително обедняване на сместа при нужда (пуска допълнително въздух покрай бензиновите инжектори). Нов го намерих за около 320 лв, но засега не съм го купувал. Затапена е връзката между него и дросела, пренастроих газовата и засега движи така.
 15

Съб Ное 05, 2016 12:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Много яко - сам си пиша :D Още един ъпдейт, може би най-резултатния:
След кратко и безгрижно каране, проблемът отново се завърна, като в последствие започна да се задълбочава - при загуба на динамика се появи и придърпване, което с времето от леко и ненатрапчиво, стана неприятно при каране на бензин и невъзможно за търпене при каране на газ (на моменти моторът чак блъскаше в коша, все едно ще откъсне тампоните). Поредна диагностика - този път с КТС на Бош - НИЩО! Никаква запаметена грешка, 35 лева на вятъра. Гадината стоя вързана половин час и не пожела да си палне чека. С диагностикът се разбрахме да затворя газта, да покарам на бензин и да се върна след ден-два за повторна диагностика. 120 км по-късно, каране само на бензин - никаква промяна ](*,) Второ закачане - никакви грешки, нищо нередно в живите данни. И тогава чекът светна... Светна по същия начин, както през изминалите месеци. КТС-ът веднага изплю грешка - детонационен датчик :shock: 99 лв за оригинален и... проблемът се реши - колата си върви гладко, лампата не е светвала.

Оказа се, че да четеш Субару с каква да е ОБД диагностика, е като да четеш Рено с Делфи - сбор от неверни данни...

Поздрави на всички, и безаварийно каране. :good:

Пет Мар 17, 2017 9:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 194
Автомобил: Subaru Legacy 2005
Рейтинг: 48
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравей колега,
кой номер беше грешката?
Аз имам подобен проблем. При мен забива муцуната когато си поиска. Забелязах, че го прави най-често когато и набия газта. Грешката която изплюва е P2138-Powertraim Throttle/Pedal Position Sensor / Switch D/E Voltage Correlation.
Колегата Vmax казва, че е детонационния датчик, но моите симптоми не са като твоите. Днес ходих до един от белите сервизи и според тях е дроселова клапа. Идеята им е да сложат втора употреба и да покарам малко за да се види дали проблема е в нея. Ако се окажело, че не е от нея ще ми сменят педала.

Чет Апр 06, 2017 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
donko_r написа:
Здравей колега,
кой номер беше грешката?
Аз имам подобен проблем. При мен забива муцуната когато си поиска. Забелязах, че го прави най-често когато и набия газта. Грешката която изплюва е P2138-Powertraim Throttle/Pedal Position Sensor / Switch D/E Voltage Correlation.
Колегата Vmax казва, че е детонационния датчик, но моите симптоми не са като твоите. Днес ходих до един от белите сервизи и според тях е дроселова клапа. Идеята им е да сложат втора употреба и да покарам малко за да се види дали проблема е в нея. Ако се окажело, че не е от нея ще ми сменят педала.

Грешката (с диагностика Делфи) беше 42 "idle switch". Моята е по-стара и си е с жило на педала за газта. Напълно възможно е и при теб проблемът да е в детонационния датчик, а да дава грешка с сензора за положение на дроселовата клапа. Щом предлагат да пробват с друг дросел без да го плащаш - действай, то ще си проличи. Но не е лошо преди да сменят потенциометъра на педала да пробваш и с друг детонационен датчик.

Пет Апр 07, 2017 9:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Лошото е, че си го прави когато си поиска. Днес я напъвах и никакъв проблем. Може да стане така, че да сложа дроселовата клапа и да си е ОК и като я платя да почне пак с проблема. Чудно ми е няма ли как да се разбере това от четене на ECU- то?

Пет Апр 07, 2017 10:14 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
donko_r написа:
Лошото е, че си го прави когато си поиска. Днес я напъвах и никакъв проблем. Може да стане така, че да сложа дроселовата клапа и да си е ОК и като я платя да почне пак с проблема. Чудно ми е няма ли как да се разбере това от четене на ECU- то?

Да, това винаги го има като вариант. Четене, но зависи с какво ще го четеш. Отделно, че при някои проблеми ЕКУ засича симптом, а не проблем, съответно грешката набеждава грешен възел... Моят детонационен датчик на практика отчиташе нещо, защото при почукване по блока с чукче, веднага се променяше работата на мотора. Но Боша показа диво размятане на аванса, а в последствие си уточни, че датчикът работи коректно.

Пет Апр 07, 2017 11:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ще я води в понеделник да я четат и ще видим какво ще излезе.

Пет Апр 07, 2017 11:27 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема