Отговори на тема
 Заменяемост на вискомуфа 38913AA101 с 38913AA102 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 56
Автомобил: Impreza III 2.0R
Рейтинг: 75
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет,

6 години и изминати около 40000 км откакто имаме автомобила (Impreza, GH, 2.0R, MT), днес след смяна на гуми в Примекс колатa прояви симптоми много подобни на първия пост в тази тема: viewtopic.php?f=18&t=30073

Колата винаги е карана с еднакви гуми с правилното налягане. Прескачането го усетих на заден ход при пълен ляв волан в дясна предна гума. На преден ход - нищо. Повъртях малко на паркингчето пред гумаджийницата и имаше прескачане само още веднъж - пак на заден ход при пълен ляв волан. След гумаджийницата ходих по пазар - направих към 10-15 километра, паркирах пред блока на заден ход отново с пълен ляв волан - нямаше никакъв проблем.

Порових се из форума и поставих (за себе си) диагнозата че ми предстои ремонт/смяна на междуосевия диференциал. Склонен съм да направя замяна с чисто нова част защото настръхвам при мисълта за варианта опит/грешка, нямам времето и нервите да се занимавам. Във връзка с това възникнаха няколко въпроса:

1. Вариант сервиз: Моля насочете ме към сервиз в който ще получа гаранция за оригинална част и за ремонта. (и възможност да присъствам за да видя с очите си какво се влага; напоследък пиенето на кафе в чакалнята докато се прави нещо по колата почва да ме напряга). Искам да съм 100% сигурен за какво си давам парите (които предчувствам няма да са малко).

2. Вариант " Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - покупка на диференциала с последващ монтаж в сервиз. Колата е с VIN JF1GH7LW4BG074274 и според базите данни колата е с вискомуфа 38913AA101, която не намирам в продажба. Вместо нея се предлага 38913AA102 се чудя дали и доколко са взаимозаменяеми. Какво друго освен самия диференциал трябва да закупя в такъв случай? (лагери, семеринги, нещо друго...)

3. Колко мога да "протакам" ремонта - в смисъл доколко безопасно е да се кара колата в това състояние?

Весели празници!

::::: Lancia Dedra 1.8 16V LS SW 182A2.000 :::::
::::: Lancia Dedra 1.6 LS SW 159B9.000 :::::
::::: Fiat Punto 1.2 ELX 188A4.000 :::::

Съб Апр 19, 2025 12:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4388
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Първо си прегледай предното окачване - тампони носачи, шарнири, тампони макферсън могат да причинят такова замятане. Освен това муфата затяга първоначално след каране извънградско, не след ходене на пазар.

Съб Апр 19, 2025 1:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
То даже не беше след пазар - от Борово, където живея отидох до Примекс (на околовръстното срещу Шел Бояна) да ми сменят гумите, ефекта се получи когато ми докараха колата и тръгнах по работа...

Ще погледна, ама наскоро (в началото на годината) колата беше в бокса - сменях воден радиатор, задни амортисьори и разни дреболии, та и направиха цялостен преглед на окачаването (имам разпечатка от някакъв стенд (май) - Beissbarth Q.Lign - числата в разпечатката нищо не ми говорят, ама "before" - имаше 5 "червени" стойности, а "after" - всичко е "зелено ;) и имаше осезаем ефект в поведението на пътя ), не караме твърде много с жена ми (то в София вече не става за каране на кола а не излизаме особено често извън града) та нещо да се е разбъзикало.

Все пак автомобила е на 229000 km (по километраж) и не е учудващо ако е дошло време за ремонт на междуосевия диференциал. Ще ми се ми всичко да стане качествено и (относително) бързо. А не се сещам за по-добро от нова част (оригинална).

Най-вероятно ще мина през някой от "белите" сервизи за диагноза, лошото е че наистина съм ограничен във времето, което мога да отделя за това...

Съб Апр 19, 2025 2:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4388
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мини през братята, които ти оправиха апаратите - по окачването ги бива. Кажи им какви съмнения имам, че с изброените статичният реглаж излиза без проблем. Или пък звънни, аз съм срещу вас.

Съб Апр 19, 2025 3:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Развитие по темата:

Днес посетих STi с уговорен час от миналата седмица, като за да е по-пълна картинката отидох по доста обиколен маршрут - от Борово през южната дъга на Околовръстното, после по Северната тангента и до Лаомско шосе, към 45 километра и проблема би трябвало да е по-лесен за диагностициране. Вальо отдели 10-15 минути, седна зад волана и направихме доста кръгчета, осморки и други маневри - напред и назад, на паркинга пред сервиза и на една доста по-голяма площадка наблизо.

Нямаше и помен от това поведение на автомобила, което предизвика тази тема. Вальо каза, че според него няма никакви признаци на "затегнала" виско муфа и че има достатъчен свободен ход. Да карам спокойно и без притеснение, щяло да личи много ясно ако междуосевия диференциял е за ремонт/замяна. Поговорихме и за евентуална замяна - сервиза монтирал по желание на клиента или нова част (надявам се оригинална) или рециклирана такава. Това, което ми допадна най-много, е че замяната на вискомуфата в сервиза не е числото, което си представях (четирицифрено, започващо с 4 или 3 :cool: ) и бих могъл да си го позволя в мига в който това стане наложително.

Така че, засега се разминахме с ремонта и с жена ми ще продължаваме да се наслаждаваме на импрезата.
:cheers:

//offtopic: След сервиза покарах малко из София, в този град вече наистина не може да се кара кола. Наистина се учудвам на хората, които ежедневно, 250-300 дни в годината си причиняват това...

Вто Апр 29, 2025 11:13 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема