|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
galino
Регистриран на: Пон Мар 05, 2007 10:37 pm Постове: 1016 Местоположение: Gotham City
Автомобил: Impreza1.6, Legacy2.2, Forester2.0
Рейтинг: 14
|
Здравейте, току що си купих Субару Импреза 1.6 1994г.
Абсолютен аматьор съм в тази област и ще бъда много благодарен , ако някой ми подскаже нещо за този модел.
- Къде се намира серийния номер на двигателя и колко символа е той?
- Намират ли се консумативи( филтри , ремъци етс.), сервизи... и къде?
- Откъде мога да си набавя MANUALS за този модел?
Моля ви помогнете, просто все още незнам към кого и къде да се обърна,
а не искам да си оставям колата за ремонт на местните КОРИФЕИ  които цял живот са лежали под Москвичи и Жигулита.
Благодаря
|
|
|
|
| Вто Мар 06, 2007 7:43 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
|
На първо четене ми звучиш парадоксално ? Ти казваш, че си аматьор и в същия момент търсиш манюали ? Това какво значи, че смяташ да станеш професионалист за една нощ ? Най-далече, където може би ще стигнеш, ще бъде да си смениш въздушния филтър, горивния филтър и масло. Ако се пробваш да работиш по спирачки (да наблъскаш накладките в устройствата с чука) и аз ти проверя работата - няма да получиш висока оценка.
Другото заключение тук - след като си аматьор и нямаш поправена една кола до тук, се предполага, че кофтия механик поправил 100 коли в живота си, има повече опит и инструменти от теб.
Третия извод - колко ще спестиш ако сам си смениш въздушния филтър и само си платил материал ? Че то това почти навсякъде се прави или безплатно или на нищо и никаква цена. Като смяна чистатчки.
|
|
|
|
| Вто Мар 06, 2007 11:42 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Серийния номер, познат като VIN код ще намериш под капака отстрани до калниците, май и на двете ламаринки го имаше  . На мен и в документите на колата ми го пишеше някъде
За части и консумативи няма да имаш проблем, щом аз от провинцията си набавих всичко необходимо и ти не би трябвало да срещаш трудности...само пари да имаш 
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Вто Мар 06, 2007 4:30 pm |
|
|
|
galino
Регистриран на: Пон Мар 05, 2007 10:37 pm Постове: 1016 Местоположение: Gotham City
|
Благодаря ти 
|
|
|
|
| Вто Мар 06, 2007 8:13 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
|
Има теми за Импрезата, поразгледай в тоя раздел ще намериш отговори на много въпроси 
|
|
|
|
| Вто Мар 06, 2007 11:08 pm |
|
|
|
galino
|
Здрасти,
попрочетох някои неща и мнения тук във форума, от които добих някаква бегла представа  за моята скромна колица  Но , имам още доста въпроси.
Незнам дали ще е бъде много нахално от моя старна, ако искам да обменим малко инфо по телефона( доста по-удобно за мен).
Благодаря
|
|
|
|
| Чет Мар 08, 2007 7:56 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Хубаво по телефона, но да можех да ти кажа нещо
И аз я имам отскоро тъй, че не очаквай да знам много
Задай си въпросите тук, колкото и да са много пък ние ще отговаряме
PS. 4x4 ли е ?
PS. Можеш и една снимчица да ни пуснеш, колега 
|
|
|
|
| Чет Мар 08, 2007 4:08 pm |
|
|
|
galino
|
Да, 4х4 е. Скоро ще направя снимки и веднага ще ги пусна.

|
|
|
|
| Чет Мар 08, 2007 8:23 pm |
|
|
|
galino
|
Подскажи ми малко за маслата: двигател, скоростна кутия.
Двигателното на колко км да се сменя ? Тук някъде прочетох че трябва до към 5000км.
Моята не знам откъде е внесена , но черния метал е ужасно ръждив. Иначе по купето няма никаква ръжда. Много и се кефя, и не мога да си представя какво ще е усещането с 2.0 литра двигател.
Като и се порадвам още малко ще я дам на жена ми , а аз се надявам да си намеря нещо по-по.......голям мерак имам за един ГОРСКИ.
|
|
|
|
| Пет Мар 09, 2007 8:20 am |
|
|
|
galino
|
|
Здрасти Ник,
много светкавично си направил изводите и заключенията си за мен, и не отговори на нито един от моите въпроси.
Never mind. Но ти благодаря, че поне си прочел това което съм написал.
Anyway.....След като си от другата страна на океана, искам да те питам нещо относно Subaru? Има ли някаква съществена разлика между моделите за Европа и тези в Северна Америка? Питам те, защото погледнах филтрите и те са Subaru USA.
Ако съм в Торонто(примерно) и посетя някой магазин за части на Субару,
мога ли да си намеря части и консумативи за моята скромна 1.6 Импреза?
Благодаря
|
|
|
|
| Пет Мар 09, 2007 8:35 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

Здрасти колега
Направих заключение на първо четене, за около 5 секунди и до момента не ми се е променило мнението. Това може да те засяга, но аз не го виждам така, аз си го виждам реалистично и не се стискам да го изразя.
Примерно -
Цитат: Къде се намира серийния номер на двигателя и колко символа е той?
За кво ти е серийния номер ? От КАТ ли ти го искат ? Сериен номер на двигател при мен е необходим само когато сменявам двигател и то по линия на официално снабдяване на Субару. Това, което ти дават надолу колегата не е сериен номер на двигател. Това е коренно различна история. Той говори за VIN, но това е 17 символа кодова индентификация на колата. На същата табелка ( в коша на двигателя, ляв калник) се намира и кодова индентификация на двигателя, което си е engine code. Серийния номер на двигателя е 6 цифри и една буква, като важни за нас са цифрите. В случай че имаш втора буква набита след цифрите и тя е 'R' приемаш, че двигателя ти е основно ремонтиран в официални цехове, работещи за Субару. Когато е така, на двете половини на блока, където са набити класовете, буквените кодове на буталата за всеки цилиндър, ще видиш набити нови обозначения за ремонтния размер. Примерно 0.25. Кодовете за класовете на буталата биват само 'А' и 'В', което означава нормален размер бутало с две три стотни разлика едно от друго. 0.25 вече означава ремонтен размер. Тези знаци се намират точно зад алтернатора и са по два на всяка половина от блока.
Разликите межди Американски и Европейски за клиента не са значителни, за нас - са. Има разлики в електрическите диаграми и най-вече в номера на части и апдейтс на софтвеър. Защото, приятелю........не знам в България как поправят коли, но със сигурност мога да ти кажа, че при мен от 10 светнали чек енджин поръчки пет завършват като поправка само с апдейт. Апдейтс си идват централно от Субари, точно както Уиндоуз апдейтс, и аз никога не мога да разчитам на знания и спомени от преди един месец как съм корегирал едикойси код. Винаги, за всяка кола следва да питам компютъра какво има в момента.
Иначе, шарнири, накрайници......тези разлики са поносими. В този смисъл не не боравиме с 1.6 и не мога да вземам отношение какво става и какво не става от 1.8 и другите.
От мен, бърз рефрънс - когато става дума за разлкика в размер двигател, тя често се изразява в различен диаметър дискове, различни накладки, различен диаметър изпискателни тръби, раличен размер полуоски (различен part #), различни part ## за скорости и диференциали, различен размер гуми и джанти. Релета, селеноиди, копчета, крушки, говорители, чистачки, седалки, огледала, сенници.......те не дават огромна разлика. Това като за теб, потребителя, следва да е достатъчно.
Последно - на консумативи ще бъдеш сравнително ОК от Америка и Канада, но на части не за всичко. При частите вече е различно, както обяснихме.
|
|
|
|
| Пет Мар 09, 2007 1:22 pm |
|
|
|
galino
|
Благодаря ти за добрия отговор.(Сигурно ти е писнало от такива като мен)
Номера ми го искаха от КАТ (ако си спомняш, в БГ още гледат на двигатела не като подменяем агрегат, а като идентификация)
А относно softwear & updates просто мога за сега да си мечтая.
Досега съм попитал 10 сервиза където правят диагностика, но уви
Cheers mate 
|
|
|
|
| Пет Мар 09, 2007 6:20 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Аз направо спя!! Ей ся чак видех, че той на двигателя иска номера  Пък аз за VIN му разказвам...
|
|
|
|
| Пет Мар 09, 2007 7:34 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|

galino написа: Подскажи ми малко за маслата: двигател, скоростна кутия. Двигателното на колко км да се сменя ? Тук някъде прочетох че трябва до към 5000км. Моята не знам откъде е внесена , но черния метал е ужасно ръждив. Иначе по купето няма никаква ръжда. Много и се кефя, и не мога да си представя какво ще е усещането с 2.0 литра двигател. Като и се порадвам още малко ще я дам на жена ми , а аз се надявам да си намеря нещо по-по.......голям мерак имам за един ГОРСКИ.
Аз съм привърженик на MOTUL и карам с MOTUL
Спонсори са и на SUBARU World Rally Team
Тука като четох темата за маслата пак видях, че има доволни, имам и комшия с един Сеат и той е доволен от MOTUL разбрах, че нямало и фалшификати и заложих на него - доволен съм. Aко питаш други десет човека ще получиш десет различни мнения, но ти мен попита и аз ти подсказвам
Трансмисионното ми масло също е MOTUL - MOTUL Motylgear 75W-90
Моторното ми е MOTUL 6100 Synergie 10W-40 - полусинтетик (86% синтетик) , но следващия път ще заложа на пълния синтетик! Всичкото си масло съм го взимал от официален представител на PROSPEED за региона, а PROSPEED са вносителите, казаха ми до 10 000 км. Можеш и на по-малко километри да го смениш, твоя воля  Аз лично ще го източа на 5 000 защото старото ми беше малко старичко и това няма да го чакам много.
Двулитровка с турбо  И аз искам, ама следващото ми Субару няма да е Импреза...не защото несъм доволен, аз това няма да го продавам и без това, искам да разнообразя с едно XT или SVX - купе ще е.
|
|
|
|
| Пет Мар 09, 2007 11:49 pm |
|
|
|
Nick
|

galino написа: Благодаря ти за добрия отговор.(Сигурно ти е писнало от такива като мен)  Не ми е писнало, проблема ми е, че винаги очаквам човека отсреща да знае колкото аз знам. Цитат: Номера ми го искаха от КАТ (ако си спомняш, в БГ още гледат на двигатела не като подменяем агрегат, а като идентификация)  А те като имат такъв процес на регистриране защо не си обучават кадрите ? Защо клиента трябва да им казва кой е серийния номер на двигателя ? Ми ако клиента е 'мотика' ? Ако е стара баба, детска учителка.....слепец, инвалид.......бандит, мошеник ? Ибати пропадналата система ? И особено както на Субару серийния номер на двигателя е изключително достъпен за плоско шлайфане и набиване на друг ? И както си е съвсем обикновено набит номер, без никакви секюрити пропъртиз ? Аз като дойда при тебе, другарю катаджия....ти ще ми кажеш къде е номера, не аз на теб ? Цитат: А относно softwear & updates просто мога за сега да си мечтая. Досега съм попитал 10 сервиза където правят диагностика, но уви
И десетте сервиза в този случай търпят критика. Това десет сервиза представители на Субару ли бяха или независими, с генерална сервизна политика (каквото влезе, всеки е уелкъм) ? Ако са били първия случай - нищо не става от тях. Ако са били втория случай - задължени са да са в състояние да диагностират по-голямата част от нещата. Субару не са толкова вражески ориентирани към 'афтърмаркета'. Всеки OBD II Scan Tool ще ти каже за какво става дума. Доста неща са налични и в разни програми като Мичъл Он Деманд и тн........ Рядко може да се случи механика да опре до някъде, да потърси помощ, да каже толкова и толкова и толкова съм проверил, елиминирал, казвайте сега вие Субару шпецовете къде е тоя един процент, дето ми се губи, та не мога да се оправя ? Но още от вратата да ти кажат 'ние не диагностираме такива коли' .....не ми се вижда правилно.
Но, забележи......трябва да е механик.
|
|
|
|
| Съб Мар 10, 2007 3:18 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Nick написа: Това десет сервиза представители на Субару ли бяха или независими, с генерална сервизна политика (каквото влезе, всеки е уелкъм) ?
След 20 години може и да имаме 10 представителства на Субару...:\
И аз съм търсил диагностик, но уви...ако карах Опел - мога да заповядам веднага. Със японските и по специално със Субару нещата са различни.
|
|
|
|
| Съб Мар 10, 2007 2:40 pm |
|
|
|
Nick
|
|
Ми от какво толкова им се плашат, бе майка му стара ? Това е толкова френдли автомобил, толкова удоволствие е да работиш по него ? Съвсем сериозно.
Май си е недостиг на обучени кадри. Май всеки се спасява по единично, който си има мерак учи, който не му пука не учи. А работодателя и държавата не ги интересува. Май там е отговора. Каква полза, брато, че си накиприл лъскав сервиз, с лъскаво оборудване..........когато знаеш само да четеш грешки на скенера ? Това кола не оправя. Ти ако не си учил как работят системите, как работят нещата, каква е зависимостта помежду им.......ти вечно ще си стоиш малко назад.
Пример - колко механика в България знаят до болка как работи EVAP система ? Вероятно от 1000 - 1. Те тука не я знаят всички, какво остава за махленски сервиз в Младост 1 или в Малко Търново.
|
|
|
|
| Съб Мар 10, 2007 2:52 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Nick написа: Ми от какво толкова им се плашат, бе майка му стара ? Това е толкова френдли автомобил, толкова удоволствие е да работиш по него ? Съвсем сериозно.
Страх ги е защото не са работили по такива автомобили, не са имали възможност просто, а и нямат нужното обучение. Те на улицата не са виждали Субару, ще тръгнат колата да ми правят. Радвам се, че поне казват "Ооо, не не си за нас", отколкото да се правят на турбо механици. И като ги гледам какви са безпомощни, хем ми е мъчно, че и да трябва да се върши работа няма къде, хем са ми смешни. Гледат като плъшок в трици и така. За средно статистически сервизи говоря.
|
|
|
|
| Съб Мар 10, 2007 3:09 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Outback-Fan написа: Че то 95% от сервизите са средностатистически. Това се отнася, дори и за официалните сервизи, независимо от марката.
Именно, именно..
|
|
|
|
| Нед Мар 11, 2007 3:10 am |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
|
[quote="Nick"]М. Май там е отговора. Каква полза, брато, че си накиприл лъскав сервиз, с лъскаво оборудване..........когато знаеш само да четеш грешки на скенера ? Това кола не оправя.
Аз в Бургас не мога да намеря кой да ми изчисти Check Engine-то,а все пак не е малък град.
_________________ Legacy"90 2.2 GX 4WD
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Нед Мар 11, 2007 7:10 am |
|
|
|
|