Отговори на тема
 Притрисане при старт/студен двигател 
Автор Съобщение

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги, нуждая се от съвет за проблем, който имам от скоро - когато сутрин паля колата и потеглям в около 50% от случаите колата ми започва да притриса при отпускане на съединителя почти до угасване на двигателя. Проблема изчезва след 5-10 минути каране. Не мисля че съм променил нещо в начина на работа със съединителя или скоростите (Форито е с ръчка). Бензина е Еко 100, тоест не би трябвало да е проблем от него. Подозренията са ми:

Съединител: обаче защо се оправя след влизане в режим?
Акумулатор: при падане на оборотите и натоварване, особено при студено време таблото ми почва да тъмнее
Ламбда сонда: еми възрастна е колата, а и махах наскоро изгнили ламарини от щита около катализатора
Централен диф: има признаци да е започнал да си тръгва - при дълго каране и след това маневриране/завои на 1-ва прищраква по малко
Проблем със зад-кормилното устройство: ми случва се, може нещо да не правя като хората...

Та така, давайте идеи, акъл...

Пет Юни 01, 2012 10:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Свещи :giggle: - все пак е предположение :hello:

Мисля,че ще е по-лесно да ни осветлиш , след като си я купил какво си правил и преди колко километра си го сменял,иначе можем да си даваме акъл и предположения още 200 поста :idea:

Пет Юни 01, 2012 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
:giggle:
ами да почнем:
- купена: март 2011, ~169000 км
- километри досега: ~185000 км
- смяна на ремъци, водна помпа, свещи, гуми: ~170000 км
- последна смяна на масло: 179500 км, Eneos 10w40
- профилактика предни спирачни апарати: октомври 2011, ~180000 км
- сменени уплътнения на свещите, масло скоростна кутия и заден диф: януари 2012

Не беше карана около 2 месеца до скоро и първия километър каране след това светеше check engine, после угасна и не се е появявало след това, но проблема възникна преди паузата в карането. Интересното е че зимата не ми се е случвало, но тогава оставях двигателя по 3-4 минути да загрява преди тръгване.

Това се сещам в момента, което да е от значение.

Пет Юни 01, 2012 11:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Най-вероятно позапушени дюзи. Сложи една добавка за чистене на дюзи и покарай на високи обороти извънградско.
Ако не стане - чистене с ултразвук.

Съб Юни 02, 2012 7:21 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
Да рапортувам - след смяна или ремонт на повечето от споменатите възможни причинители най-голям ефект има от почистването на инжекторите с ултразвук. Сега, освен че двигателя не се тресе когато е студен, също така работи по-равномерно и с по-добра мощност особено на ниски обороти.

Съб Ное 10, 2012 8:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз каква добавка мога да използвам за почистване на дюзи,че на мене зимата при по ниски температури ми пали от втори опит,от първия не задържа обороти.Не ми е голям проблем но все пак ако това помогне.
Проблема се появява от -5градуса надолу.

Съб Ное 10, 2012 11:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пробвай Про Тек. Магически са! :)

Съб Ное 10, 2012 11:16 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 36
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ха! Интересно, имам го същият проблем, но гледам да тръгвам първите няколко пъти с много плавно отпускане на съединителя и така не ми тресе.
Къде мога да намеря тази течност и мога ли сам да я сипя или трябва да ходя до сервиз? Нещо не мога да намеря сайт на който я има описана...

Чет Ное 29, 2012 11:50 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
И още по темата - оказа се, че останалата част от проблема е износен кабел за свещи - единия цилиндър не работеше както трябва. Така тих и стабилен двигателя не съм го чувал отдавна :)

Съб Яну 26, 2013 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 259
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз имам същите симптоми. Явно ме очакват същите манипулации.
Къде да си почистя инжекторите с ултразвук, колеги?

Пон Яну 28, 2013 10:20 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 23
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги да не отварям нова тема ще питам тук , надявам се колегата да няма нищо против!!!
Доста прочетах , но не намирам точния отговор на моя проблем :( :(
Та проблема ми е при потегляне подавам повече газ и докато отделя съединителя ( явно ще се сменя защото отлепя доста високо , а и се случва да пребоксува от време на време ) се изипват оборотите и колата се задавя и в следващия момент си влиза в обороти :facepalm: :facepalm:
Случвало ми се е да реша да изтегля по- бързо и колата бъквално забива муцуната ](*,) ](*,)
Сменил съм кабели и свещи , но резултат нямаше !!
Другото което се случва е при отпускане на газта се получава като задавяне на колата и пада мощноста , но това не го прави редовно !!!!
Доста дълго се получи , но ще е по- лесно ако се знае повече :pardon: :pardon:

Пон Мар 18, 2013 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Смени си съединителя комплект с лагерчето на маховика!

Пон Мар 18, 2013 10:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 23
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Pacone 4X4 написа:
Смени си съединителя комплект с лагерчето на маховика!

Колега с това да започна за търсене на проблема или според теб това е самия проблем !!
Благодаря ти за бързия отговор :bow: :bow: :bow:

Пон Мар 18, 2013 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ми далеч си за да съм 100% обективен,но да от там почни...няма да сгрешиш ;) Най добре през читав сервиз да минеш за един оглед на ситуацията,но щом съединителя боксува - нов :good:

Пон Мар 18, 2013 11:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мхъм, дърта тема, ама да допълня, че съм я почнал отдавна...

След всичките смени по-горе (поправящи нещата сами по себе си) и в последствие и подмяна на съединител както си трябва с лагерчета и прочее започнаха нови дяволи - притрисане, обаче при топъл двигател и много натискания на съединителя (разбирай задръствания) плюс хил холдър задържащ и трудно пускащ почти на равно (1-2 градуса наклон). И така, току-има току-няма цяла година до онзи ден. Спрях, после тръгнах, ама нейсе - захапал хил холдъра и не пуска, съединителя замириса и това беше. После педала на съединителя омекна, как съм сменял скорости до вкъщи не знам, добре че си бях на близо. Резултата - пукната вилка на съединителя, феродовия диск - изяден само от едната страна поради вилката, явно цяла година по малко и така.
Сега вече с нов диск, вилка и профилактика на хил холдъра - върви, не тресе, надявам се за по-дълго, специално благодарности на Любо и Пацо за бързата намеса :beer:

Та причини за подобни мистични поведения на колата - от много страни, надявам се да помагам с тази информация ;)

Чет Яну 23, 2014 12:58 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема