Отговори на тема
 Мощност на двигателя - проблем или толкова си може 
Автор Съобщение

Постове: 25
Автомобил: Subaru Forester 2.0 2009 5MT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Привет, от два месеца карам СУБАРУ Форестър 2000 кубика 150 кс, бензин, 2009 5МТ. Тези дни ми се наложи, да пътувам из страната и ми направи впечатление поведението на машината при изпреварване.. Просто няма силици, натискам на 3-та до дупка.. все едно е на едно място. Горивото е 100 октана на ОМВ. До преди 8 месеца карах СУБАРУ Форестър 2000 кубика, 147 кс дизел, 6 МТ.Няма как да сравнява поведението на дизела, той си беше направо самолет.. на 3-та просто усещах как машината се набира и се изстрелва напред... А сега с бензина, все едно тъпча на едно място. В градски условия това няма как да се хване, но на път и то междуградски ми настръхнаха косите при изпреварвания. Шофирам от 1990-та и си знам възможностите, не карам като състезател. Освен това забелязах, че на магистралата София-Пловдив.. преди тунела на Ихтиман с дизела се качвах на 6-та със 150... и усещах, че колата има запас от сила.. а с бензина ще продъня ламарината на 5-та.. и няма никой. Някакви идеи за това меко казано странно поведение. само да се прибера в София ще я закарам да я прегледат.. ама ако разкажа всичко това дали ще ми обърнат внимание. Иначе никакави други забележки по двигателя.

Вто Сеп 10, 2013 3:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 183
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега виж въртящия момент на дизела - 350 н.м срещу 196 на бензин и ще си дадеш обяснение. Ако искаш да усетиш повече тяга, пробвай бензинов турбо мотор, там нещата са различни.

Вто Сеп 10, 2013 4:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Автомата затова си сваля направо на втора при по-рязко настъпване на педала.

Вто Сеп 10, 2013 5:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 148
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60
Отговори с цитат
Колега,
Карам точно "такава" и се държи точно "така" :D т.е. както го описваш. Вози кат' лодка тоже, но малкия се унася много добре, предполагам разработката е била поверена на семейния отдел на FHI :pardon:

Т.е. хубава си е колицата !! :beer:

Вто Сеп 10, 2013 11:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Отговори с цитат
Цифрите за ускорението са: дизел 6МТ - 10,4, а бензин 5МТ - 11,0. Просто за да се получи желаното ускорение бензиновия трябва да е на по-високи обороти от дизела, естествено.
Според мен не следва да има такава разлика в усещането за ускорение.

Сря Сеп 11, 2013 11:02 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ф-008 го е казал най-по-вярно - УСЕЩАНЕТО е различно! Иначе колицата си е ОК... но това "бавене" при изпреварване и при изкачване на магистрални височни леееко ме дразни... като добавък - с една астра 1.4 бензин... качвах ихтиманската магистрална височина с над 140.... явно ще трябва да свикна с това поведение на автомобила... той какво ми е виновен

Сря Сеп 11, 2013 12:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 692
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,

И аз карам същия Форестер.
Форестера не кола за надбягване. По магистрала всеки може да те изпревари, дори и малките Фиатчета.
( За сведение той се "отпуши" след 20к километра - а аз почти исках да го връщам :) )
Този Форестер ( а всички останали) имат много други предимства, които другите коли въобще не са и сънували.
За това аз казвам - Аз карам Субару, останалите карат коли.

Поздрави
 15

Сря Сеп 11, 2013 5:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 24
Автомобил: Suzuki Baleno 1.6 GLX 4x4
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Не е от съществено значение в случая, но 100 октановия бензин на OMV го развалиха доста. Даже на моята таратайка усетих разликата, а като гледах и цената също се запитах защо е толкова евтин. Отидох в бензиностанцията, на която винаги зареждам и поисках са ми изяснят какъв е произхода на Maxx Motion 100. Стигнахме само до складовете в Илиянци, затова писах официално писмо до централата. Любезно ми отговориха, че гарантират 100-те октана и че бензина се внася от Румъния и Гърция. Това обяснява промяната в качеството, но пак с него карам, че Shell V-Power Racing 100 ми идва в повече, иначе няма равен този бензин в България.

Сря Сеп 11, 2013 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, кажи при какви скорости с какви обороти и т.н.
Ако очакваш да дърпа на 4000об - то там почва :) (за свикнал с дизела).
Аз като изпреварвам и искам да дръпна - 5-3та и газ до 5500 или нагоре.
По принцип тръгва да дърпа (при мен) от 3400-500 до 5400-500.
Не е от най-бързите коли де. Просто трябва да свикнеш да държиш обороти при изпреварване. Ако си караш с 2000-2500 не става да настъпиш и да се изстреля. Виж, ако си с 3400-3500 и настъпиш би трябвало да тръгне. При мен до 150-160 и не витинския баир си набира добре. Нагоре... трябва турбо :)
Намери някой с 2.5 да те повози. Ако искаш - мога и аз.

Сря Сеп 11, 2013 8:19 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 24
Автомобил: Suzuki Baleno 1.6 GLX 4x4
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Tuono написа:
Не е от съществено значение в случая, но 100 октановия бензин на OMV го развалиха доста. Даже на моята таратайка усетих разликата, а като гледах и цената също се запитах защо е толкова евтин. Отидох в бензиностанцията, на която винаги зареждам и поисках са ми изяснят какъв е произхода на Maxx Motion 100. Стигнахме само до складовете в Илиянци, затова писах официално писмо до централата. Любезно ми отговориха, че гарантират 100-те октана и че бензина се внася от Румъния и Гърция. Това обяснява промяната в качеството, но пак с него карам, че Shell V-Power Racing 100 ми идва в повече, иначе няма равен този бензин в България.

Допуснал съм грешка, доставката е от Австрия и Румъния за OMV, от Гърция се внася V-Power Racing.

Сря Сеп 11, 2013 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за споделеното инфо!!! Определено ще се вгледам в описаните подробности и ще дам обратна информация.

Чет Сеп 12, 2013 1:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Въртящия момент е в пик при определени обороти...при бензин и дизел са коренно различни...хубаво ти е казал колегата...метни се в едно бензиново турбо и пак ще си говорим :beer:

Чет Сеп 12, 2013 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз си мисля обаче, че не е съвсем нормално и цялостно не трябва да има много голяма разлика. Наистина до 3500 бензиновият се чувства като спрял, но след 3500 дизеловият се чувства така. Не знам дали да не погледнеш за някое проблемче ... освен ако с дизеловият не си карал над 4000 оборота, така няма база за сравнение ;) :beer:

Пет Сеп 13, 2013 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Освен всичко наистина 100-те октана на OMV са вече само минало.... тотално слабо гориво се оказва. Сипах ромпетрол - русенска бензиностанция - 98 октана.... чувствителна разлика в полза на 98-те. До кога ще я караме така господа бензинджии.. аман от скапано гориво. За дизаела дори не искам да си спомням какви буламачи сте ми сипвали.

Вто Сеп 17, 2013 7:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 31
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
jordanj написа:
Освен всичко наистина 100-те октана на OMV са вече само минало.... тотално слабо гориво се оказва. Сипах ромпетрол - русенска бензиностанция - 98 октана.... чувствителна разлика в полза на 98-те. До кога ще я караме така господа бензинджии.. аман от скапано гориво. За дизаела дори не искам да си спомням какви буламачи сте ми сипвали.

Съгласен съм с колегите. Бензиновият Форестер 2009 2.0 150кс има прилична динамика, ако е зареден с добро гориво и не е натоварен много. За по-динамично изпреварване трябва да се вкара в режим над 3500 оборота.
Ако Форито е натоварено с 4-5 човека и с пълен багажник, нещата се случват малко по-мудно, което е нормално.
Ромпетрол 98 в северна България е осезателно по-добър от ЕКО 100 и ОМВ 100 октана.
Лично аз за градско каране зареждам бензин от Петрол 96 екстрафорс - имам до 10% по-малък разход и добра динамика в сравнение с другите бензини 95 октана, а за извънградско предпочитам Шел V-Power Racing 100 октана (уникален бензин) или Ромпетрол 98 (ако е доставен от Румъния).

Вто Сеп 17, 2013 9:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема