Отговори на тема
 Проблем с АТ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 17
Автомобил: Subaru Forester 2.0X
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги! Нов собственик съм на Форестер 2.0Х АТ 2005г.
Имам следния проблем и ще се радвам да споделите Вашето мнение.
След като купих колата и я покарах малко ми светна CHECK-а, първоначално помислих, че е свързано с газовата (течна фаза). Като я закачиха на компютър имаше грешка "Lock-up solenoid" и я изтриха. Препоръчаха ми да карам градско в режим 3, а не на D. Така и направих и няколко дни нямаше проблем, но ми се наложи да карам извън града и превключих на D. След няколко километра CHECK-a пак светна. Мисля да сменя филтъра и маслото на кутията, но не знам дали ще има ефект, или направо да сменям този соленоид. Какъв съвет ще ми дадете?

Пет Мар 25, 2016 10:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Doni77 написа:
Здравейте колеги! Нов собственик съм на Форестер 2.0Х АТ 2005г.
Имам следния проблем и ще се радвам да споделите Вашето мнение.
След като купих колата и я покарах малко ми светна CHECK-а, първоначално помислих, че е свързано с газовата (течна фаза). Като я закачиха на компютър имаше грешка "Lock-up solenoid" и я изтриха. Препоръчаха ми да карам градско в режим 3, а не на D. Така и направих и няколко дни нямаше проблем, но ми се наложи да карам извън града и превключих на D. След няколко километра CHECK-a пак светна. Мисля да сменя филтъра и маслото на кутията, но не знам дали ще има ефект, или направо да сменям този соленоид. Какъв съвет ще ми дадете?

Привет колега,

Предполагам че грешката ти е "трансферен соленоид Ц".
Отговорен е за управлението на АВД системата, или по-точно колко да променя разпределението на мощността между преден и заден мост.
Намира се в опашката на трансмисията и се сменя сравнително лесно в сервиз. Цената му беше около 150-200лв.
Не се препоръчва да караш колата докато не го смениш.
Виж с търсачката - има обширна тема за този проблем.

Посочи от кой град си за да те насочим към специализиран сервиз, защото съвета да караш на 3 вместо на Д с нищо не ти решава или помага за проблема

ПС: Не става със смяна на масло и филтър на АТ.

Поздрави

Пет Мар 25, 2016 10:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за отговора. От Монтана съм и не знам към кого да се обърна. Помогнете ми с информация и от къде да потърся този соленоид.

Пет Мар 25, 2016 10:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Doni77 написа:
Благодаря за отговора. От Монтана съм и не знам към кого да се обърна. Помогнете ми с информация и от къде да потърся този соленоид.

Виж в раздел сервизи и магазини - Lio ( Varna ), Mimo13 ( Varna ), Subaruparts ( Sofia ), подредени дори по азбучен ред да няма засегнати :pardon:
Май ще трябва да се разходиш до София за тази операция.

Пет Мар 25, 2016 11:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не съм специалист, но мисля, че е друг соленоид - който заключва торка на най-високата предавка. Щом се проявява само на D, а не на 3.

15

Пет Мар 25, 2016 12:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
patko написа:
Не съм специалист, но мисля, че е друг соленоид - който заключва торка на най-високата предавка. Щом се проявява само на D, а не на 3.

Май ще се окажеш прав :good:

Към автора - имаш ли кода на грешката? ( P0741)?

Хора с подобен проблем ( Соленоид Б ) са го оправяли и със смяна на масло и филтър. Виж маслото на АТ как е - бистро ли е, мирише ли на изгоряло.

PS: Колата има ли теглич?

Пет Мар 25, 2016 12:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Да, кода е P0741. Говорих с едно момче, което се занимава само със Субару и каза да сменя маслото първо. А и грешката се чисти, така че, според него не е нещо фатално. Ще опитам само със смяна на масло и филтър, пък ако не стане ще Ви търся пак за помощ.

Лек ден и приятен уикенд на всички!

Пет Мар 25, 2016 1:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Сега забелязах и друго. При студено масло и неработещ двигател нивото на маслото в кутията е в граници (малко под средата), но при загрято масло и работещ двигател на позиция Р май не е където трябва. Казвам май, защото по пръчката не може ясно да се определи докъде е, но мисля че е малко. Възможно ли е да е така и от това да дава тази грешка?

Пет Мар 25, 2016 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Нивото на маслото в AT се мери само на работещ двигател и има как да се определи, след старателно забърсване на щеката и внимателното й поставяне и изваждане. Ако е малко, е напълно възможно да е причина за доста аномалии.

Пет Мар 25, 2016 6:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Преди два дни смених маслото и филтъра на кутията. Маслото, което източих бе около 5 л. тъмно на цвят и с мирис на диференциално. Сега налях ново (6 л.) и ще чакам да видя дали пак ще светне CHECK-а. Съответно ще следя нивото в кутията и предния диф.

Сря Мар 30, 2016 3:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, мери си маслото, както ти указаха: загряло и след превключване предавките на място нагоре надолу, оставяш на P, тогава мериш. Трябва да е между горните белези L и H на щеката. И второ, наистина е соленоида, който заключва на директна след каране определено време и с постоянно натоварване и скорост. НО, не бързайте да сменяте веднага соленоиди. Грешките, които дава диагностиката се отнасят за електрическото съпротивление във веригата, което се мери от TCMa. Ще повторя, във веригата, а не само в самия датчик. Съпротивлението му трябва да е около 4-5 ОМА. Ако компютърът "види" по-малко от 2 ома или повече от 8, вдига грешка. Ама може да е проводник дал към маса, или се окислила букса (по трасето са 2) той няма как да знае. Затова се мери инсталацията също. Успех. :hello:

Чет Мар 31, 2016 3:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
topzizitop написа:
НО, не бързайте да сменяте веднага соленоиди. Грешките, които дава диагностиката се отнасят за електрическото съпротивление във веригата, което се мери от TCMa. Ще повторя, във веригата, а не само в самия датчик. Съпротивлението му трябва да е около 4-5 ОМА. Ако компютърът "види" по-малко от 2 ома или повече от 8, вдига грешка. Ама може да е проводник дал към маса, или се окислила букса (по трасето са 2) той няма как да знае. Затова се мери инсталацията също. Успех. :hello:

Съвета е много точен и правилен.Диагностичната система на двигателя следи тока във веригата и ако има промяна в плюс или минус над определена стойност записва грешка.Което значи че е променено съпротивлението във веригата.При прочитане на грешка не винаги е необходимо смяна на датчик или изпълнително звено.Трябва конкретно измерване за да се потвърди дефектиралия елемент.За съжаление не всички го правят и за това се влиза в режим проба/грешка и излишни разходи.

Чет Мар 31, 2016 7:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за информацията, но ако може малко по-подробно. Как да се измери съпротивлението на веригата, да се проверят буксите и кабелите? Какво трябва да се демонтира, за да се прегледа ел.веригата и къде в София може да стане това?

Пет Апр 01, 2016 8:21 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Doni77 написа:
Как да се измери съпротивлението на веригата, да се проверят буксите и кабелите? Какво трябва да се демонтира, за да се прегледа ел.веригата и къде в София може да стане това?

Колега,това което питаш е за специалист по автомобилна електротехника,не е за всеки.Има места в София,където може да стане това.В случая сервизи,които се занимават с АТ,би трябвало да имат такъв специалист.АТ не е само механика.

Пет Апр 01, 2016 9:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
CHECK-a отново светна :facepalm:
Светва когато се кара продължително на "D", иначе няма проблем. Кутията продължава да си работи и превключва нормално. Не усещам никаква разлика или шум. Kick-Down си работи, всичко си е ОК, само където лампата свети.
Дайте ми телефон на специалист със специализирана диагностика в София, да видя какво ще излезе.
Благодаря!

Пон Апр 04, 2016 9:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Отговори с цитат
http://gemini4.com/contacts-en.php

Пон Апр 04, 2016 9:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ахъ, точно Gemini :D . Преди 2 години им звъннах и исках само диагностика за АТ за същата генерация Фори(2003 - 2005). Казаха ми, ами колега, старичка е колата, нямаме такъв софтуер. Тогава беше точно 10 годишна. Викам си, тия само Мерцедеси по на 2-3 години ли правят? Ама на тия 2-3 годишните какво ли се разваля? Ама пробвай, де!
А иначе в сервизните описания на съответния модел има параметри на соленоидите (съпротивление) и толеранс. Мери се съпротивлението на извадената клема от TCM на съответните пера. По този начин мериш и датчика и проводниците. Ама ако нямаш опит и познания, не се захващай. Ще окъсиш нещо, белята отива в цифри. Един ТСМ е към 1000$.

Пон Апр 04, 2016 6:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Все повече си обяснявам нещата с проблем по ел.веригата, както по-горе писа един колега. Днес закачих колата отново и дава още следните грешки: Р1242; Р1199; Р1086 и Р0801. Първите две мисля, че са свързани с турбото, а аз нямам турбо. Колата работи нормално, маслото е ОК и се чудя да се занимавам ли повече с кутията :-?

Вто Апр 05, 2016 10:44 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема