Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Системата 4x4 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 106
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S-Turbo '01
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
[quote="shoni"]
Ако няма в завой помага ли това 4х4 да стабилизира колата или се разчита на системи от рода на VDC .

Shoni - няма, помага така, че на този завой на който црв-то ще мине с 100 ти ще минеш с 160 все едно си травмай и се движиш по релси :twisted:

Subaru Forester 2.0 S-Turbo '01
Ducati SuperSport 900ss '99

Пон Мар 15, 2010 10:42 am
Върнете се в началото
Профил
Пресен - пресен

Постове: 27
Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря ви за отговорите колеги стана ми по-ясно ,но някои въпроси си останаха.

Каква е разликата между VDC и тракшън ? При субару две различни неща ли са ? Само мотора ли дето души ?

За сравнението с ЦРВ-то и там казват, че винаги има предаване и на задните колела .Как е при субару автомат-по-бързо ли се включва задния мост ,повече се предава назад или нещо друго е ? При СРВ-то зацепването на задния мост е преди задния диференциал,на субару е в кутията.Каква е основната разлика ?

Пон Мар 15, 2010 12:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
shoni написа:
Благодаря ви за отговорите колеги стана ми по-ясно ,но някои въпроси си останаха.

Каква е разликата между VDC и тракшън ? При субару две различни неща ли са ? Само мотора ли дето души ?

За сравнението с ЦРВ-то и там казват, че винаги има предаване и на задните колела .Как е при субару автомат-по-бързо ли се включва задния мост ,повече се предава назад или нещо друго е ? При СРВ-то зацепването на задния мост е преди задния диференциал,на субару е в кутията.Каква е основната разлика ?

Виж този линк, обяснено е добре за системата АWD
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... lsd-67008/
Разликата е. че при твоя модел сплитването по дифолт е 90/10, но реално ефекта е почти същия
ЦР-В то хич не е на постоянно АWD, кара си само на предно, превключва назад само ако има превъртане

Пон Мар 15, 2010 12:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Пресен - пресен

Нов фен
Отговори с цитат
bubaru написа:
.....

Мерси колега . Много полезен линк. :smt023
Следователно има VDC и Тракшън при по новите.Заедно ли се появяват или Тракшъна е от преди? Всъщност едното без другото съществуват ли в някой модел ?

При субару по какво се ориентира да включи повече %-ти на задния мост ?При ЦРВ е реактив ,при субару как е ?

Пон Мар 15, 2010 3:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
shoni написа:
bubaru написа:
.....

Мерси колега . Много полезен линк. :smt023
Следователно има VDC и Тракшън при по новите.Заедно ли се появяват или Тракшъна е от преди? Всъщност едното без другото съществуват ли в някой модел ?

При субару по какво се ориентира да включи повече %-ти на задния мост ?При ЦРВ е реактив ,при субару как е ?

VDC-то е от преди.Още Легасита от 99 го имат.Тракшъна мисля, че от по-скоро.
При сегашните модели всички май че имат и тракшън в комбинация с VDC.Не знам само как работи при модели с LSD дифове, каквито са Аутбека(стария) и от новите само с 3.6 мотора, Легаси ГТ 2.5 турбо и 3.0-стария, 3.6 -новия също го имат.
Знам че на WRX STI може да се изключва и тракшъна, но там имаме 3 активни диференциала.
Как Субару с MPT и 4е-АТ се ориентира да предава въртящ момент отпред-отзад, май че само главния им инженер има идея как става :D , но все пак виж това-t.2
http://www.legacygt.com/forums/showthread.php?p=866135
Относно ЦР-В-това е добро инфо-отнася се за стария модел,но при новия е същото, само че има VSA=VDC при субару
http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hlight=crv
В общи линии интересното при твоята версия, че:
1. Имаш фултайм AWD
2.Предването на момент към двете оси се мени не само при загуба на сцепление , а е динамично, даже и на сухо
Ето едно клипче за архивен модел, но дава представа, а и е интересно :smt023
http://www.youtube.com/watch?v=53pzMSZcEZo

Пон Мар 15, 2010 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Пресен - пресен

Нов фен
Отговори с цитат
Инженера не си признава казваш . :-D , :smt023

Пон Мар 15, 2010 10:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
shoni написа:
Автомата има ли междуосев диференциал или е като ЦРВ-то ?
Ако няма в завой помага ли това 4х4 да стабилизира колата или се разчита на системи от рода на VDC .

Колегата Бубару казва , че го изключваш VDC-а ,пък остава да работи на практика-поне така разбрах .Какво се изключва и кое остава колеги?

Само системи от сорта биха ти стабилизирали колата в завои! 1 сняг,завои,задно= поднася задницата 2 сняг,завои,предно ане не е много газта те вади иначе изправяш завоя! А с 4по4 получаваш двата резултата комплект :-D така,че моя съвет не разчитаи на двоиното да те спасява в завои влизаи си както си влизаш и с обикновен автомобил! Мое мнение от опита ми на сняг!

Пон Мар 15, 2010 10:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Пресен - пресен

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря колега.Споделям мнението ти изцяло.

Ps Имам някакъв опит със задно,предно и двойно предаване.

Пон Мар 15, 2010 11:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На STI само централния е активен, на хеча задния е Торсен, а предния дисков LSD както на миналите версии.
Автомата не е точно торк-он-деманд, защото дори в най-сейфти ситуацията има 10% усилие, а при движение в завои, агресивно управление и др. ситуации, задната ос си става доста по-активна.
Последните 4еат са 60/40........

Вто Мар 16, 2010 12:01 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Impreza94 написа:
На STI само централния е активен, на хеча задния е Торсен, а предния дисков LSD както на миналите версии.
Автомата не е точно торк-он-деманд, защото дори в най-сейфти ситуацията има 10% усилие, а при движение в завои, агресивно управление и др. ситуации, задната ос си става доста по-активна.
Последните 4еат са 60/40........

Както обикновено си прав :smt023

Вто Мар 16, 2010 3:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
:-)

Вто Мар 16, 2010 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 72
Нов фен
Отговори с цитат
Аз имам Форестър 2009 год с ръчни скорости. Гледах филмчетата за по-старите модели Форестъри онези чешките и изобщо не ми харесаха как се движат през изкуствените бабуни и препятствията. Едната гума си върти, а колата стои на място и "мисли". Новият Форестър се движи по съвсем друг начин на такива места. Веднага прехвърля въртящ момент към колелото, което има сцепление и "сваля " въртящ момент от боксуващото колело. Това реално вътре в колата се усеща като "приритване", като колата върви почти без да спира и да "мисли," както по-старите модели. Разбрах че това го прави VDC системата, или в превод - "Електронна система за динамика и контрол на превозното средство." :smt023 Когато се изключи тази система с копче тракшъна и АБС-а остават да действат, те не могат да се изключват. Но не разбрах, защо се препоръчва по мануал да се изключва тази система на трудни теренни участъци при офроуд? Питах защо и ми отговориха, че тогава няма да ми гасне колата. Наистина гасне колата в тежки теренни условия, когато не е изключена тази система със съответното копче, но не разбирам защо? От обясненията във чуждият форум е подчертано, че когато се изключи тази система тогава се "изключва" въртящ момент към нея!?!? Да разбрахте защо, и какво точно значи това?

Вто Мар 16, 2010 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Щом ти връща газта, когато драпаш с повече газ, сещай се...

Сря Мар 17, 2010 12:23 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
Последно в Горна Баня много се смяхме как едно фори от старите "изяде" заледения баир, а новите форита стигат до леда и... се отказват - спират да дават газ... е да, ама не. просто компа спира да дава газ, щото се пързаляла колата... :)

Сря Мар 17, 2010 12:25 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Пролема не беше в колите, а във VDC-то на седалката :-D
Признавам , че старото фори с бавните ни скри шапката. Качи се по заледен баир без замисляне, не знам гуми ли бяха, бавните ли помогнаха или Агент Портокал беше явно професионален ледопревземач, но евала, много добре се справи.

Vladi4, VDC контролира и оборотите на двигателя, при загуба на сцепление ги отнема автоматично.На заледен баир ако е включено, мотора заспива на 1400 об/мин (прибл.), докато не се възтанови поне някакво сцепление, след което си форсира.Не е добре да се използва на кал, сняг, защото прекалено ти отнема възможността да атакуваш с газ.Не стига , че имаш постоянен тракшън контрол, спиращ превъртащите колела, а ми ти намалява и тягата от мотора.Както в твоя случай с МТ, може и да ти изгасва ако не работиш навреме със съединителя.

Сря Мар 17, 2010 1:31 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря. Разбрах! Мисля че това е отговора. "Отнема ти възможността да атакуваш с газ и намалява от тягата на мотора".
Иначе аз съм много доволен от проходимостта на Субаруто. :wink: Преди седмица пробивах по черен път на 1200 м нмв в Родопите на един баир в 20-25 см много тежък и мокър сняг, като бетон. Естествено с понижаващите и с изключен VDC. :wink: Пробих, около 700-800 метра път, като не ми стигнаха само още 150 метра, за да се кача на върха, където ни е старта над Добростан. След мен в дирите, които направих вървеше едно ново Паджеро последен модел, което се води за голям вседеход. Пуснах го да допробие пътя до върха, но той успя да се качи само още 5 метра по-нагоре от мен. :-D

Сря Мар 17, 2010 8:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Извън пътя всички електронни системи ПРЕЧАТ,всички механични ПОМАГАТ .На пътя е обратното !

ПП Колега Vladi4, на сняг най-вече , Субару може да го спре само просвета или някоя 'умна' система,при условие че е с хубави гуми и водач ,който познава и владее автомобила.Знае ли се може и МЛ да бие даже :-D (ти си знаеш )

ПП2 Колеги с нови Форита , следващия път на лед ,опитайте с махнат предпазител на АБС-а ,това ще трябва да елиминира тракшъна.

Сря Мар 17, 2010 9:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ПП Колега Vladi4, на сняг най-вече , Субару може да го спре само просвета или някоя 'умна' система,при условие че е с хубави гуми и водач ,който познава и владее автомобила.Знае ли се може и МЛ да бие даже :-D (ти си знаеш )

Абсолютно съм съгласен! Преди два дена се видях с приятел който караше абсолютно същата като моята бивша кола и го питам как е доволен ли е? И той направо ме разби ,коренно различно от моето мнение едва ли не с 4 нови мишелина колата стои в гараж защото грам не вървяла на сняг! А аз мислех,че с тая маздичка спокоино ще се пробвам да утупам някое синхро на снаг :-D единствената разлика е била ,че тои я кара на 14ки а аз на 15 ки!
резултата една и съща кола 2 коренно различни мнения! демек драивър плус гуми=50% от колата :lol: :lol: :lol:

Сря Мар 17, 2010 10:54 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Още не съм сменил зимните гуми на Форестъра, които са модел "Вредещайн Джуджаро - не знам какво си" размер 215х65х16. :wink:
На сина ми Мерцедеса МЛ-а един път на сняг ми разказа играта... :-D Бях писал в офроуд-форума, обаче там не ми повярваха, защото не може Мерцедес да бие Субару. :-D :-D

Сря Мар 17, 2010 12:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vladi4 написа:
.......
Всичко е възможно....,но Субару се представя добре,въпреки някои нововъведения :smt023 .

Сря Мар 17, 2010 3:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >