Форестър 2008 - ръчни скорости vs автоматик
| Автор |
Съобщение |
|
zodias
Subaru Extremist
Регистриран на: Нед Яну 06, 2008 1:48 am Постове: 1099 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
tisho написа: Vladi4 написа: Не знам дали автоматика ще се справи с тези места при условие че няма понижаващи? Това е описано в моя пост в началото на страницата. На автоматика не му трябват понижаващи.
С автоматика много по-лесно и мързеливо. За мен автоматика е по-добре за всички модели с изключение на Impreza STI /& WRX.
_________________ --------------------------------------------------------------------------
Subaru Outback 2.5 AT 2000 US
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 12:05 pm |
|
|
|
nuke
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Рейтинг: 0
|
tisho написа: Това е описано в моя пост в началото на страницата. На автоматика не му трябват понижаващи.
е така де ами тогава защо все пак има автоматици с понижаващи предавки - визирам конкретно
G55 AMG 2001 година
Land Cruiser V8 2008 година
вероятно има и други
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 1:47 pm |
|
|
|
Dobs
Регистриран на: Чет Окт 04, 2007 2:21 pm Постове: 176 Местоположение: Бургас Рейтинг: 102  
|
На почти всички джипове с part-time си има понижаващи предавки, не само на тези, които си посочил. Без значение дали са автоматик или ръчна кутия. Там разликата е, че това са автомобили правени за сериозен офроуд, а не като Субару за стабилно пътно поведение.
Т.е. на Субару АТ не му трябват понижаващи предавки за да се справя на пътя както Субару МТ, но в никакъв случай това не важи за всички автоматици.
Не знам дали се изразих ясно...
С 2 думи има разлика м/у Субару и джиповете, които си посочил 
_________________ Subaru Outback 2.5 '00 Subaru Outback Onyx XT '20
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 2:09 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
---
|
|
Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:16 am, променена общо 1 път
|
|
| Пон Яну 05, 2009 2:11 pm |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|
Dobs написа: На почти всички джипове с part-time си има понижаващи предавки, не само на тези, които си посочил. Без значение дали са автоматик или ръчна кутия. Там разликата е, че това са автомобили правени за сериозен офроуд, а не като Субару за стабилно пътно поведение. Т.е. на Субару АТ не му трябват понижаващи предавки за да се справя на пътя както Субару МТ, но в никакъв случай това не важи за всички автоматици. Не знам дали се изразих ясно... С 2 думи има разлика м/у Субару и джиповете, които си посочил 
Да не стане някоя грешка ама ТЛК не е парт-тайм, а фултайм. На пътя на никое Суби не са му нужни бавни или поне аз не знам такова.
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 3:01 pm |
|
|
|
bobeck
|
Dobs написа: На почти всички джипове с part-time си има понижаващи предавки, не само на тези, които си посочил. Без значение дали са автоматик или ръчна кутия. Там разликата е, че това са автомобили правени за сериозен офроуд, а не като Субару за стабилно пътно поведение. Т.е. на Субару АТ не му трябват понижаващи предавки за да се справя на пътя както Субару МТ, но в никакъв случай това не важи за всички автоматици. Не знам дали се изразих ясно... С 2 думи има разлика м/у Субару и джиповете, които си посочил 
Да не стане някоя грешка ама ТЛК не е парт-тайм, а фултайм. На пътя на никое Суби не са му нужни бавни или поне аз не знам такова.
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 3:01 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
|
|
---
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 3:24 pm |
|
|
|
bobeck
|
Правилно, годината и модела са от значение, но още от 80 серия ТЛК е фултайм. После не знам да са правили парт-тайм, но това не значи че няма разбира се  . А кат се замисля на пътя бавните ще са за теглене, тук автомата си е ок.
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 3:33 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
|
|
---
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 3:41 pm |
|
|
|
bobeck
|
|
Пост 45 определено не е верен, защото 95-ца съм карал и си е фул тайм. А 46 щом Yaro казва ще да е така.
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 3:53 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
|
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 4:12 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
|
|
---
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 4:23 pm |
|
|
|
nuke
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
|
|
за V8 2008 г иде реч - и в по-горния пост съм го написал
|
|
|
|
| Пон Яну 05, 2009 7:03 pm |
|
|
|
pat66
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:37 am Постове: 5 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
|
В момента карам ТЛК95 - ръчка, но предишната ми джипка беше Терано 2 автомат. Та то освен че има 2 и 1 след Директна си има и понижаващи предавки /както и ТЛК-то впрочем/. Смятам, че и Тишо и останалите колеги са прави - просто се мъчите да си обясните неща, за които хората от Субару са помислили! Ако Фори има понижаващи - значи му трябват, ако няма -не му трябват. Не забравяйте, че гореспоменатите джипки тежат по 2,5тона празни! А Фори е значително по-лек и дългата 1-ва при автомата, както и 1-ва бавна ръчка съвсем спокойно го вадят от офроуда.
|
|
|
|
| Пет Яну 09, 2009 4:59 pm |
|
|
|
Vladi4
Регистриран на: Сря Май 14, 2008 1:29 pm Постове: 72 Местоположение: Пазарджик Рейтинг: 0
|
Сега карам Форестър 2.0 бензин новият модел и е с ръчка... Ако исках автоматик, щях да дам още 20 000 лева и да взема 2,5 двигател със 230 коня. 2.0 литровият двигател е малко слабичък за автоматик... Не че не става, то има и много по-малки кубатури с автоматици но....
Истинският кеф и сила на автоматика е в голямата кубатура на двигателя и в големият въртящ момент.  Разхода там естествено е по-голям, но безплатен обяд няма!
Сигурен съм, че там, където ще се качи 2,5 литров Форестър автоматик, съвсем спокойно, аз доста ще се озоря, ако изобщо се кача даже и с понижаващите! 
|
|
|
|
| Съб Яну 10, 2009 12:56 pm |
|
|
|
Azumi
Регистриран на: Вто Апр 15, 2008 9:26 am Постове: 344 Местоположение: София
Автомобил: Субару Форестър 2.0 X '03, МТ
Рейтинг: 9
|
Vladi4 написа: Сигурен съм, че там, където ще се качи 2,5 литров Форестър автоматик, съвсем спокойно, аз доста ще се озоря, ако изобщо се кача даже и с понижаващите! 
Според мен адски силно се заблуждаваш  .
Ръчката с бавните е по-доброто - това е само мое мнение разбира се.
_________________ FORESTER 2.0 MT 92KW MY'03
|
|
|
|
| Съб Яну 10, 2009 1:27 pm |
|
|
|
bubaru
|

Имам няколко въпроса по темата(или близки до нея, но реших да не отварям нова такава) към собствениците на последните модели Форестър.Бих се радвал ако и собственици на други модели споделят впечатления или познания.
1.Как работи всъщност тракшън контрола на Субару и кои модели имат такъв?
Полезен ли е за сняг и кал или пречи?
Доколкото знам, тракшъна на кола с предно сработва при разлика в оборотите на двете двигателни колела спрямо задните(които само се търкалят) и съответно отчита и разликата в оборотите на двете двигателни колела.Всъщност тракшъна отнема изкуствено газта и оборотите на мотора намаляват, като успоредно с това се намесват и спирачките , като на колело с по-висока ъглова скорост се задейства спирачка до нейното нормализиране спрямо останалите колела.
Ок, но за кола с AWD на какъв принцип действа тракшъна, същия или има нещо по-особено. Освен това как системата разбира , че някое колело превърта.
2.Не се ли явява тракшън контрола всъщност нещо като ел. Блокируем диференциал?
Един вид като се отнемат обороти чрез спирачките на превъртащото колело, диференциала подава момент на другото и те постепенно се изравняват.
В този смисъл, Субару с тракшън(ако има такова) би трябвало да няма проблема с блокирането при стъпването на 2 гуми предна и задна върху лед , а другите са на сухо.
3.Има ли сериозен смисъл от VDC(ESP) при Субару , как действа и се усеща то и също може ли да се изключва 100% ?
4.Каква е разликата в момента %-ти предно/задно постоянното AWD при съвременните автоматици и съответно при по-старите модели (м/у 1998-2005)?
При новите модели е 50/50 предно/задно за ръчните скорости и 60/40 при автоматите.Така ли е?
5.Кои модели на Субару са серийно със заден блокируем диференциал,кога и как се блокира, автоматично или ръчно се блокира? Може ли да се поръчва като екстра?
6. Автоматика не се ли държи повече като кола с предно предаване, още повече , че при превъртане на задните колела, може цели 95% да се отправят само към предната ос.
|
|
|
|
| Съб Яну 10, 2009 3:33 pm |
|
|
|
suhoi27
Автомобил: Civic Vti B16A
|
аз съм тоталния новобранец в тази сфера, но четох из чуждите форуми, че VDC започва да играе ролята на вид LSD -поне като поведение, а и клиповете
http://www.youtube.com/watch?v=t09ExAUgtyE&NR=1
май натам водят???!....но нека колега с опит да ме осветли, защо това субару от клипа тръгва с 1 гума на твърдо...модела ли му е специален или просто всички Легаси след хххх година са така>???
|
|
|
|
| Съб Яну 10, 2009 5:42 pm |
|
|
|
wesel
Регистриран на: Съб Май 10, 2008 5:14 pm Постове: 112 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0 TD 2011
Рейтинг: 18
|
|
@bubaru,
караме Форестер 2008, ръчни скорости, 2.0 двигател. Стандартно всички модификации имат тракшън контрол, който е част от ВДЦ системата. Досега не ми се е случвало да имам проблем с кал/сняг. Само веднъж имах проблем с качването на един тротоар - колата не буксуваше а просто се плъзгаше успоредно на бордюра (това в големия сняг).
Относно ВДЦ системата моето наблюдение е че с нея е доста трудно да правиш 'пируети' - задницата не поддава лесно и като цяло колата се плъзга цялата, вместо само задницата. Като се изключи ВДЦ-то колата доста се променя при рязко завиване.
Поздрави,
Весел
|
|
|
|
| Съб Яну 10, 2009 7:03 pm |
|
|
|
Balgarian
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 1:19 pm Постове: 104 Местоположение: Varna Рейтинг: 0
|
wesel написа: ...Само веднъж имах проблем с качването на един тротоар - колата не буксуваше а просто се плъзгаше успоредно на бордюра (това в големия сняг)....
Това упражнение го правя поне по три пъти на ден - вкарвам Форито в гараж на заден ход в завой на тясно място през бордюр. Качването на бордюра в сняг и лед става само при поне две работещи колела, като задължително едното е задно. Иначе се движи настрани както ти описващ. С предишната кола с предно, беше абсурд да я вкарам докато не изчистя мястото на атака на бордюра.
_________________ Subaru Forester 2.0 TD XS 6MT 2N
|
|
|
|
| Съб Яну 10, 2009 9:13 pm |
|
|
|