Отговори на тема стр <  1, 2, 3
 Наказан :-( 
Автор Съобщение
Форко-Отворко
Аватар

Постове: 257
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Само да добавя пресни впечатления от вчера вечерта. Мястото е Овча Купел, до улица Народно хоро, по-скоро една забравена от бога малка "уличка" - Бързарица.
Ходих да занеса в нова кооперация ламиниран паркет, до средата тази "уличка" е имала някога настилка, оттам нататък са 2-3 нови кооперации и кал, разровена от тежки камиони, прекопана от багерчета и за допълнитела екстра със шахматно наредени нови стърчащи бетонни плочи за бъдещата канализация.
Форчо нямаше никакви грижи да влезе в калта с 300кг паркет в багажника + аз и жената. На излизане пак си издрапа, даже VDC-то не светна, не подхлъзна. :shock: А гумите му бяха станали като грънчарски колела.
Иде реч за същите всесезонни гуми, с които се хлъзгах по поляната на сняг и заледена трева. Извода: всесезонните му са M+S, но определено 90% М + 10% S

Чет Яну 29, 2009 9:39 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 13
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Колета, шарката е ясна.
Ето ти един пример: на снимките по-долу са Michelin Latitude X-Ice и Latitude Alpin.
X-Ice е предназначена за сняг+лед, затова има и дупки за шипове. Идеална е за скандинавските страни, както и Нокиан Хака, където има сняг и лед няколко месеца в годината.
Ако се поровиш малко за информация за гумите, ще видиш, че няма гума, която да е еднакво добра на сухо, мокро, кал, сняг, лед. Може да е добра на сухо(голяма плътност на гумата, малки канали), мокро(много канали+голям отводен канал за аквапланинг), кал(да има големи ламели с големи канали между тях, да може да "захапва" калта и да я изхвърля), сняг(много нацепени ламели, да "захапват" снега), лед(голяма повърхност на каучука, тесни канали).

X-Ice е перфектната гума за сняг/лед, но на мокро/кал ще се представи по-зле от Alpin. Това е причината, да си купя точно Alpin, защото в България няма толкова много сняг и лед, колкото киша, вода, кал. Бих си взел X-Ice ако живеех в планината, и слизах веднъж седмично да напазарувам до града, при 4-5 месечно плътно сняг и лед.
Като почне да се топи този сняг, или какво валя предните седмици, прехвалената X-Ice ще има да се плъзга в локви, понеже няма достатъчно канали да отвежда водата, за разлика от Алпина, там се виждат двата надлъжни канала. Затова те питах за шарката, да обясниш защо точно X-Ice е подходяща за нашия климат, но ти не ми обясни.
Доколкот виждам на картинката, едната от гумите е със шипове. Аз предложих три вида зимни гуми без шипове,които са сред най-предпочитаните малко по-на север от България.Аз,лично,предпочитам скандинавския опит и смятам да се придържам плътно към него.Оставам на Вас и на другите участници да направят своя избор за условията на България.Няма да бъде зле опита да бъде споделен със участниците във Форума.
ИзображениеИзображение

Чет Яну 29, 2009 9:44 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 13
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Колета, шарката е ясна.
Ето ти един пример: на снимките по-долу са Michelin Latitude X-Ice и Latitude Alpin.
X-Ice е предназначена за сняг+лед, затова има и дупки за шипове. Идеална е за скандинавските страни, както и Нокиан Хака, където има сняг и лед няколко месеца в годината.
Ако се поровиш малко за информация за гумите, ще видиш, че няма гума, която да е еднакво добра на сухо, мокро, кал, сняг, лед. Може да е добра на сухо(голяма плътност на гумата, малки канали), мокро(много канали+голям отводен канал за аквапланинг), кал(да има големи ламели с големи канали между тях, да може да "захапва" калта и да я изхвърля), сняг(много нацепени ламели, да "захапват" снега), лед(голяма повърхност на каучука, тесни канали).

X-Ice е перфектната гума за сняг/лед, но на мокро/кал ще се представи по-зле от Alpin. Това е причината, да си купя точно Alpin, защото в България няма толкова много сняг и лед, колкото киша, вода, кал. Бих си взел X-Ice ако живеех в планината, и слизах веднъж седмично да напазарувам до града, при 4-5 месечно плътно сняг и лед.
Като почне да се топи този сняг, или какво валя предните седмици, прехвалената X-Ice ще има да се плъзга в локви, понеже няма достатъчно канали да отвежда водата, за разлика от Алпина, там се виждат двата надлъжни канала. Затова те питах за шарката, да обясниш защо точно X-Ice е подходяща за нашия климат, но ти не ми обясни.

ИзображениеИзображение

Доколкотo виждам на картинката, едната от гумите е със шипове. Аз предложих три вида зимни гуми без шипове,които са сред най-предпочитаните малко по-на север от България.Аз,лично,предпочитам скандинавския опит и смятам да се придържам плътно към него.Оставам на Вас и на другите участници да направят своя избор за условията на България.Няма да бъде зле опита да бъде споделен със участниците във Форума.

Чет Яну 29, 2009 4:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
simbat написа:
За Бг условията,особенои за крайбрежните градове като Варна и Бургас,където "зима" е силно казано че има всесезоннитре гуми са си ОК.Те и точно за такива райони са създадени.естествено,че може да се случи условията да са сериозно зимни за няколко дни,но специално затова да се купува втори комплект джанти и зимни гуми(1500-2000лв.общо) е поне според мен безсмислено.По-добре нови,качествени всесезонни гуми отколкото овехтели зимни на няколко сезона.Лично мнение...

не съм съгласен. Точно в тези райони хората редовно са "изненадани" от сняг и поледици и масово нямат опит при такива условия. Ефекта е силно повишение на трафика към тенекджии и бояджии напролет. Ако приемем, че всички са добри шофьори и се съобразяват с пътните условия - ок, само че практиката сочи по-скоро друго.

Аз лично имах "късмета" преди 2 години с чисто нова кола да се стигне до ПТП заради комбинацията "шофьор-летни търлъци-подценяване на ситуацията".

Освен това доколкото имам идея за собствениците на SUBARU - точно през зимата им идват мераците да видят къде може да стигнат с колата си при тежки пътни условия. Т.е. пътува се на дълги разстояния и често в планините. Аз лично през седмица-две съм в Тревненския Балкан, както и много други хора от Варна.

Чет Яну 29, 2009 7:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 72
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Гумите с които излиза Форестъра от шоурума Bridestone DUELER M+S въпреки че се водят всесезонни, са в същност ЛЕТНИ гуми. Колеги от форума вече имаха проблеми с тях на сняг...
Аз въпреки че купих колата юни месец и до декември имах 8000 км ги смених с четири ЗИМНИ гуми Wredesten GIUGARO Wintrak-extrim и нямам никакви ядове до сега. Даже на сняг я натискам по-здраво и се кефя по пътищата в Родопите, там където лятото обикновенно карам по-бавно. :D
Когато дойде март месец пак ще кача Бриджестоните.
И още нещо. Аз обикновенно купувам и сменям само гумите. Не ми е ясна тази история с другите допълнителни джанти. В смисъл не виждам причина, като купя зимни гуми с тях да купувам и други джанти... Нали колата си има джанти, за какво са ми и други? Отивам на гумаджия, когато му дойде времето, сменям четирите гуми, балансира ги и готово. :wink:

Чет Яну 29, 2009 7:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:23 am, променена общо 2 пъти

Чет Яну 29, 2009 8:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Причините за различни джанти са две /поне/. Първата е, ако караш с различен цолаж гуми /ПР. 16-ки и 17-ки/. Другата е да караш зимата с железни, защото противно на разпространеното мнение алуминия също корозира, особено от препаратите дето се хвърлят зимата заради снега. Така си пазиш алуминиевите. Но аз не държа на тия неща и си карам с едни и същи. Освен това не е добре за самата гума да се сваля и качва постоянно. Но ако караш два сезона с един чифт е без особено значение.

Чет Яну 29, 2009 8:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Vladi4 написа:
............
Аз обикновенно купувам и сменям само гумите. Не ми е ясна тази история с другите допълнителни джанти. В смисъл не виждам причина, като купя зимни гуми с тях да купувам и други джанти... Нали колата си има джанти, за какво са ми и други? Отивам на гумаджия, когато му дойде времето, сменям четирите гуми, балансира ги и готово. :wink:

Причината е в това, че самите гуми по-лесно се съхраняват върху джантите - един мой началник преди време изхвърли гуми заради неправилно съхранение. От друга страна доста хора не харесват интервенцията на гумаджиите върху хубави джанти при смените - има възможност за издраскване най-малкото а някои твърдят (недоказано) че са им изкривили джанти. Има и други възможни причини - сваляне на на размера на джантата и вдигане на височината на зимните гуми (така препоръчват специалистите). В такъв случай по-ниския цолаж сваля доста и цената на инвестицията.

В крайна сметка опира до възможности - ако не ти тежи на джоба - взимай и джантите, иначе при подходящи условия на съхранение не е чак такъв проблем. Гумите са по-важното нещо в случая.

Чет Яну 29, 2009 8:13 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Освен това свалянето и качването на гуми(особено нови)не е съвсем безболезнен процес.Гумата когато стои без налягане(без джанта) по-трудно се съхранява читава.Най-добре е да стои на джанта с по-ниско налягане-например 0.8-1 атм.в легнало състояние,без джанта права.

Чет Яну 29, 2009 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря за отговорите. Разбрах. Идеята е за икономии... :wink:
Летните ми гуми са на "хотел" при гумаджията за по 5 лева на месец за целият комплект. :wink: Склада му за гуми е доста голям и едва ли ще ги повреди при съхранението. После ще му оставя зимните на "хотел". Една хубава гума издържа 40-50 000 км. Това с двата комплекта за мен е максимум три години каране, или три пъти качване и сваляне и после нови гуми. Колкото до джантите, докато ги разяде лугата най-вероятно, отдавна ще съм сменил колата. :-)

Чет Яну 29, 2009 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3