Колата тресе при натискане на спирачка (скорост над 90км/ч)
| Автор |
Съобщение |
|
kronos
Напуснал форума
|
|
На мен ми се струва, че проблемът ти може не е в дискове и накладки, а в рейката.
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 8:06 am |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
|
| Пет Апр 21, 2017 8:20 am |
|
|
|
Vami
|
kronos написа: На мен ми се струва, че проблемът ти може не е в дискове и накладки, а в рейката. А как ще обясниш факта, че до преди екстремното спиране всичко е било ок? Естествено, че ако има луфт в рейката, тресенето ще се усеща доста по осезателно, но тя не е основната причина.
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 8:25 am |
|
|
|
petroff
|
|
Предния път стругаря отне над мм на всеки диск...Сега ако е същото нямам кой знае колко пробег с тях. Въпроса е, че се внасят незакалени дискове и наистина незнам какви да си купя.
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 8:29 am |
|
|
|
Vmax
|
|
АТЕ дискове и накладки, смени си спирачната течност и сложи едни стоманени маркучи.
Ако намериш накладки Hawk HPS, ще си още по-доволен.
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 9:11 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Точно защото съм имал подобен проблем, мисля че е рейката. Не се проявяваше при всяко спиране, а само при рязко натискане на спирачката и при скорости над 70-80 км/ч.
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 9:43 am |
|
|
|
OFFROADER
|
|
Аз също съм с ATE дискове и имам биене при спиране. Дисковете са видимо нови без ръб, с тях купих колата. Явно качеството не е това, за което се пише за тази марка. На предният Форестър съм купувал нови Brembo от колега от форума и не съм имал никакви проблеми, като съм карал със всякакви накладки. А като цена мисля бяха и по-евтини от ATE-то.
_________________ Ремонт на ръчни скоростни кутии. Петър Иванов-нула886495045
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 1:05 pm |
|
|
|
Vmax
|
OFFROADER написа: Аз също съм с ATE дискове и имам биене при спиране. Дисковете са видимо нови без ръб, с тях купих колата. Явно качеството не е това, за което се пише за тази марка. На предният Форестър съм купувал нови Brembo от колега от форума и не съм имал никакви проблеми, като съм карал със всякакви накладки. А като цена мисля бяха и по-евтини от ATE-то. Сравняваш круши с ябълки ( стари дискове с нови ) и не е коректно да се прави извод на тази база. Писано е от какво се получава това тресене и какво е най-лесното решение - иска четене обаче. Карах кола с 370 коня и АТЕ без проблеми, ти с 125 се оплакваш  ?
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 1:27 pm |
|
|
|
OFFROADER
|
|
Нека да уточня, че да не стават грешки. Дисковете Brembo съм ги карал четири години и не са се изкривили и нямаше никакви вибрации при спиране, това исках да кажа в предният пост и затова правя сравнение. А тези на колата (ate) съм сигурен, че не са на повече от година си личи от състоянието, даже и боята си седи. А ако визираш за проблема със водачите на апаратите, темата съм я чел отдавна и моите апарати съм ги проверил и са добре.
_________________ Ремонт на ръчни скоростни кутии. Петър Иванов-нула886495045
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 3:22 pm |
|
|
|
petroff
|

Няма дискове АТЕ за Субару Трибека. Има на същия размер, но с различен диаметър на отворите за шпилките на главината. Има някакъв номер в USA, но никъде не можах да ги намеря. В сайта на агента също са обявени налични за Трибека, но след изразено от мен съмнение се съгласиха, че не стават за Трибека. Остават EBC, TRW и други не толкова добри. Мисля, че има и на СтопТек, но по-евтини ще излязат на EBC. Има и оригинални. Този път ще взема някоя куча марка, че да видим какво ще стане.
ПП Всички маркучи са сменени с оригинални; всички водачи са сменени с оригинални; на преден ляв спирачен апарат са сменени и двете бутала (само едното имаше нужда) с оригинални, задните бутала са сменени с оригинални, сменени са челюстите, накладките и дисковете на задните спирачки, за предните е ясно; подменена е спирачната течност; всички гумени маншони и пръстени са сменени и всичко е гресирано с оригиналната грес. Не мисля, че проблема е в спирачната ми система, а по-скоро в качеството на дисковете. Мой приятел доставчик на авточасти от няколко години не внася Брембо - казва, че са ментаци тези които получава, в един момент му писнало от рекламации...Учуден е обаче за TRW-то - смята, че е читаво с може би най-меките накладки, които се предлагат на пазара в този ценови клас, казва, че са по-меки от тези на АТЕ. Накладките ще са зелените на EBC или техните керамични с перфорираните им дискове. От EBC обясниха, че няма смисъл от перфорирани дискове с "нормални" накладки, но явно при трибеката ще трябва по-добро охлаждане, иначе ако ги комбинирам с най-меката им жълта серия (както препоръчват - повече триене с подходящ диск) ме съмнява, че и техните дискове няма да издържат.
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 3:24 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
| Пет Апр 21, 2017 3:57 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Благодаря за предложението - написах им едно писъмце с молба за съвет! Тампоните бяха първото нещо което подмених.
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 4:41 pm |
|
|
|
Vmax
|
petroff написа: Благодаря за предложението - написах им едно писъмце с молба за съвет! Тампоните бяха първото нещо което подмених. Трибеката само ти ли я караш или и жена ти?
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 4:43 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Само и единствено аз, и както писах по-рано не спирам с постоянен натиск, а правя паузи за охлаждане - не помага! Почвам да си мисля, че това може да има ефект при качествени дискове, но при други явно няма значение. То си личеше, че в по-гореописаната ситуация прегряха - педала потъна и спирачното усилие намаля значително, все едно нямах спирачки. Мисля си ако бях спирал по общоприетия начин - с постоянен натиск върху педала дали щеше да стане пак така?! Написах и писмо до СтопТек с молба за предложение и съвет и ще чакам...
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 5:14 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Не виждам връзка между потъването на педала и прегряването на дисковете - по скоро си мисля че ако е потънал, това се дължи на спирачната течност.. Отлагането на материал от накладката по диска предизвиква тресенето и е от калпава накладка
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 7:10 pm |
|
|
|
petroff
|
|
И аз четейки сайта на СтопТек си мислех така още предния път, но стругаря отне по 1,25 мм от дебелината на всеки диск за да ги изправи, рече, че били доста криви. Течноста е подменяна, но ще я сменя отново и с излишък. Преди и след това не ми е потъвал педала. Възможно ли е накладката да е прекалено мека и при високи температури да се размеква още повече? Помпата да е направила проблем?
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 9:31 pm |
|
|
|
Silvergreen
Регистриран на: Нед Окт 25, 2015 10:51 pm Постове: 180 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
|
|
Аз до колкото знам , ако всичко е наред по спирачната система, потъването се получава като заври самата течност в следствие на много високата температура на апарати , накладки и т.н. Предполагам това зависи и от самата течност.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
|
|
|
|
| Пет Апр 21, 2017 10:40 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Даа и аз стигнах до този извод, но тресенето е явно от крив диск вследствие въпросната висока температура.
|
|
|
|
| Съб Апр 22, 2017 4:20 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
И мойте Ате-та почнаха да третат при скорост над 100 и леко натискане на спирачката, при по яко сливане, спират, яено съм ги паднал в някакъв момент, ще се изправят, сега поне има машини за това по гумаджийните.
Изпратено от моят C6902 с помощта на Tapatalk
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2017 5:09 am |
|
|
|
quietriot
|

quietriot написа: И мойте Ате-та почнаха да третат при скорост над 100 и леко натискане на спирачката, при по яко сливане, спират, яено съм ги паднал в някакъв момент, ще се изправят, сега поне има машини за това по гумаджийните.
Изпратено от моят C6902 с помощта на Tapatalk Миналата седмица бях при едни пичове на Константин Величков и Пиротка на ъгъла е гумаджийната имат машина за изправяне на дискове , за пилене по точно , оставяш им колата и след два три часа си я взимаш , като получаваш и пълно инфо за състоянието на спирачките . Та моята е с изтънени водачи , поръчани вече при Мимо , 8 лв е бройката , скъсан маншон на външно каре и луфт в главината на предно дясно колело ,клати се навърте навън като хванеш гумата, вероятно лагер главина или шарнир за друго не се сещам там да има, но оттам може да ми идва и тресенето чат пат при 100 км което дори и с почти нови полуоски пак го има понякога. Манипулацията струва 72 лв , по 36 на колело. Три дни я тествам оттогава със спорания над 100 , няма мърдане , всичко се успа , дискове Ате и накладки Ате , само единния диск беше крив тоя с луфта в главината. На който му трябва да ги ползва , пичовете си разбират от работата. http://autoplanet1.com/firma/30057-ivo- ... imitrov-et
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пон Юни 05, 2017 7:23 am |
|
|
|