Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  >
 Subaru Forester, 2.0 XT - масло, разход и др. 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
не е лошо да измиеш радиатора...

В тия жеги толкова коли метнаха бялата кърпа от прегряване и то в такива ситуации - вчера на Хемус имаше 3-4 родили с вдигнати капаци...

Пон Авг 01, 2016 4:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 76
Автомобил: Subaru Forester, 2.0 XT, 2003г.
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vmax написа:
не е лошо да измиеш радиатора...

В тия жеги толкова коли метнаха бялата кърпа от прегряване и то в такива ситуации - вчера на Хемус имаше 3-4 родили с вдигнати капаци...

T.e източване на антифриза и промивка на целия радиатор? С какво е най-добре да се промие?
Антифриза е сменян съвсем скоро, но не мисля, че е мит радиатора..
Все пак, при положение, че антифриза е "чисто нов", нормално ли е да тръгне да грее?
Трупа се мръсотия/ръжда в радиатора?
Източвах го миналата седмица да сменям тройник по газта и си беше съвсем бистър..

Пон Авг 01, 2016 9:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Отвън колега, сори ако съм те объркал.
Сваля се маската на бронята, на автомивка с лека струя се пръска отвън за да се махне натрупаната пепел и мръсотия - ще се учудиш какво ще изтече... :D

Пон Авг 01, 2016 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vmax написа:
Сваля се маската на бронята, на автомивка с лека струя се пръска отвън за да се махне натрупаната пепел и мръсотия - ще се учудиш какво ще изтече... :D

Ще го направя задължително :good:

Пон Авг 01, 2016 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 220
Автомобил: Subaru Forester XT
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vmax написа:
Сваля се маската на бронята, на автомивка с лека струя се пръска отвън за да се махне пепела и мръсотията натрупана - ще се учудиш какво ще изтече... :D

+1 От моя изтече страшна чернилка направо бях изумен.

Вто Авг 02, 2016 9:08 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Не можах да сваля решетката в бързината, а нямах много време на автомивката да огледам внимателно кое къде се откача, а не исках да я счупя.
Та пръсках през решетката - доста боклуци и мушички се махнаха (но черника и хардкор боклуци не видях..), но ще иска още едно хубаво миене със свалена решетка.
Някакви жокери за свалянето? Видях 2 щифчета отгоре и по 1 от ляво и дясно, само те ли са откопчават?

Вто Авг 02, 2016 10:22 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 9
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
no_retreat написа:
Не можах да сваля решетката в бързината, а нямах много време на автомивката да огледам внимателно кое къде се откача, а не исках да я счупя.
Та пръсках през решетката - доста боклуци и мушички се махнаха (но черника и хардкор боклуци не видях..), но ще иска още едно хубаво миене със свалена решетка.
Някакви жокери за свалянето? Видях 2 щифчета отгоре и по 1 от ляво и дясно, само те ли са откопчават?

Колега имал съм опит с друг автомобил по този проблем. Оказва се че почистването само на предният радиатор не е достатъчно тъй като с времето се насъбират отлагания и мръсотия между двата радиатора (този на климатика и този с охладителната течност.) Хубаво е да се намери начин да се пръсне с водоструйка с по ниско налягане между двата радиатора. Едва тогава ще видиш гнусните черни отлагания на земята. Мен ми го направиха в сервиза в който ми правиха профилактика на климатика. :good:

Вто Авг 02, 2016 10:38 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
momk0 написа:
no_retreat написа:

Колега имал съм опит с друг автомобил по този проблем. Оказва се че почистването само на предният радиатор не е достатъчно тъй като с времето се насъбират отлагания и мръсотия между двата радиатора (този на климатика и този с охладителната течност.) Хубаво е да се намери начин да се пръсне с водоструйка с по ниско налягане между двата радиатора. Едва тогава ще видиш гнусните черни отлагания на земята. Мен ми го направиха в сервиза в който ми правиха профилактика на климатика. :good:

Ще иска да пипне някой, който знае за какво иде реч май..

Вто Авг 02, 2016 11:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз мия с маркуча - пръскам отпред, отзад колкото позволяват вентилаторите и отгоре между двата радиатора. Колко е ефективно с маркуча не знам, но поне шанса да изкривя ламелите на радиатора е минимален. Маркуча е гъвкав и се пъха по-лесно от дългата дръжка на пароструйката, отделно пръскаш точно перпендикулярно на ламелите.
Късмет

Вто Авг 02, 2016 11:24 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
stoychod написа:
Аз мия с маркуча - пръскам отпред, отзад колкото позволяват вентилаторите и отгоре между двата радиатора. Колко е ефективно с маркуча не знам, но поне шанса да изкривя ламелите на радиатора е минимален. Маркуча е гъвкав и се пъха по-лесно от дългата дръжка на пароструйката, отделно пръскаш точно перпендикулярно на ламелите.
Късмет

Това "отгоре между двата радиатора" нещо не си го визуализирам, можеш ли да обясниш малко по-подробно или да удариш една снимка?
А горе откъм кулера играе ли някаква роля за охлаждането? Там ламелите са ми чисти..

Вто Авг 02, 2016 11:33 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Извинявам се за последния си пост горе - можете да го игнорирате.

Възникнаха 2 въпроса последните 2 седмици:

- От време на време, основно когато колата е студена и не е карана няколко дни, се образува локвичка от антифриз под нея, някъде под района на топлоообменника и масления филтър.
Смених малкия Г-образен маркуч до топлообменника, защото в сервиза казаха, че е от него, но загубата на антифриз продължи.
Последва обстоен преглед на всичко, включително проверка на цялата газова система, тройници, маркучи и тн., включително и колата стоя в сервиз няколко дни за да се наблюдава и да се види точно от къде протича. Защото като текне пред блока и я запаля и отида до сервиза, до там всичко се е изпарило и няма и след от теч.
Е след всичките проверки не можа да се останови никакъв проблем - имаха съмнения и за главата, но всичко там е наред.
Та въпросът ми е.. държа си нивото на антифриза винаги на максимум (в системата до капачката, а в преливника дори над макса на студена кола), след всяка локвичка доливам пак до предишните нива.
Единственото, което ми идва на ум е следното - възможно ли е в системата и в преливника да има прекалено много аитифриз и съответното ненужното количество да се изкарва от системата през някакъв клапан или нещо подобно, направено за тази цел?
В момента само я следя без да доливам за да видя дали в един момент ще спре да тече - в момента всичко е точно на максимума, без да е над него, и ако продължи да тече и след това - значи теорията ми не струва.

- Втори въпрос - на последните 2-3 излизания извънградско, когато колата се кара на по-висока скорост и в обороти, основно на магистрала, ся появи едно странно припукване/прескърцване под купето, като от нагрята ламарина, като ми се струва, че е точно по средата на купето някъде.
Възможно ли е катрализатора да е тръгнал да заминава/да се запушва и когато колата се кара по-здраво да се нагрява самия катализатор и от това да е пукането? Пукането се появява единствено при по-висока скорост и обороти след по-продължително каране.
Отзад излиза доста топъл въздух като се приближа на загряла и запалена кола, но не мога да преценя дали е по-топло от преди..
Да се притеснявам ли или да си карам спокойно?

Поздрави.

Пон Сеп 19, 2016 11:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 183
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
На първия въпрос - нивото в разширителния съд трябва да бъде между мин. и макс. Ако е повече е твърде възможно да го изхвърля. При работещ климатик, след спиране, под колата остава локвичка от конденз (ако не е антифриз разбира се).

Пон Сеп 19, 2016 1:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
automan написа:
На първия въпрос - нивото в разширителния съд трябва да бъде между мин. и макс. Ако е повече е твърде възможно да го изхвърля. При работещ климатик, след спиране, под колата остава локвичка от конденз (ако не е антифриз разбира се).

Не е конденза от климатика, чист антифриз си тече, и най-странното е, че "теква" когато колата е стояла паркирана и некарана 1-2 дни..
А каква е логиката да трябва нивото в преливника да е задължително между мин и макс..? Не виждам за какво тогава има макс ниво след като ако е на него е проблем :)

Пон Сеп 19, 2016 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не е проблем да е на max,проблем е да е над max.

Пон Сеп 19, 2016 4:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
dragoveli написа:
Не е проблем да е на max,проблем е да е над max.

Това нали е просто преливник, чиято функция е чрез вакуум през маркуча, който влиза в него да си дърпа течност ако нивото в системата падне, не е раширителене съд, не виждам логиката..
Казвате не трябва да е над макс, това на студена или на загряла кола? Защото като загрее, нивото се вдига.
По тази логика на студена кола трябва да е под макс за да може като загрее да не надвишава макса, така ли излиза?

Пон Сеп 19, 2016 4:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 640
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
no_retreat написа:
Защото като загрее, нивото се вдига.
По тази логика на студена кола трябва да е под макс за да може като загрее да не надвишава макса, така ли излиза?

Според мен това играе ролята на разширителен съд! Нормално е когато течността е загряла да се разшири, а при студено да се свие, При мен отначалото тъй като не бях сигурен, колко е обезвъздушено, все доливах до макса. Като го напълниш на макса и е студена колата, като загрее не му стига мястото и изхвърля излишъка. В един момент спрях да доливам и сега е на малко над минимума при студена, и колкото му душа сака на загряла(не съм го гледал) а не съм сипвал от доста отдавна.

Иначе е странно, да е протекло, когато седи 1-2 дни без да се кара :-~

Както каза, спри да доливаш и само следи нивата, при студена и при топла за известно време. Теча при изстиване ми звучи на хлабава връзка - като е изстине и някой маркуч се свие гдето е пъхнато се получава по-голям луфт и протича. Съответно като я запалиш и стопли, се уплътнява и затова спира теча! Някъде някоя свръзка е, ама коя :( Успех с търсенето!

Пон Сеп 19, 2016 4:54 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако налееш на макса на студено и колата е добре, качва нивото най-много с около 4см, а догоре има още мнооооого. Няма как да го изхвърли при това положение. Виж ако надува, то е ясно...
 15

Пон Сеп 19, 2016 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 167
Автомобил: SUBARU LEGACY SPEC B
Телефон: 0889213119
Рейтинг: 28
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
На кората под двигателя има вата, вероятно поема антифриза и като постои почва да се отцежда

Sent from my D5803 using Tapatalk

Вто Сеп 20, 2016 6:02 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vami написа:
Ако налееш на макса на студено и колата е добре, качва нивото най-много с около 4см, а догоре има още мнооооого. Няма как да го изхвърли при това положение. Виж ако надува, то е ясно...

Колега, какво имаш предвид под "надува"?
Макса на преливника се намира малко над средата на самия съд, далече съм от мисълта че изхвърля от там.. както каза, има мноого до горе дори след като вдигне нивото като загрее.
Ще следя нивата без да доливам и ще видим... но все ми се струва, че за да прави такива локвички, има някакъв пробив в системата и като изстине се свива някъде и почва да капе. Но пък странното е защо не винаги протича, или протича едва след повече от ден-два без да е карана.. изстива напълно за няколко часа, не за дни, т.е би трябвало да текне по-рано.
И все пак не ми стана ясно ако изхвърля от някъде заради повече течност от нужното, от къде изхвърля? Има ли някакъв клапан или нещо подобно?

Dimichos написа:
На кората под двигателя има вата, вероятно поема антифриза и като постои почва да се отцежда

Sent from my D5803 using Tapatalk

Нямам кора под двигателя.

Вто Сеп 20, 2016 8:53 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колеги, а случайно някой да може да каже нещо относно втория "проблем"?

no_retreat написа:
Извинявам се за последния си пост горе - можете да го игнорирате.

Възникнаха 2 въпроса последните 2 седмици:

- Втори въпрос - на последните 2-3 излизания извънградско, когато колата се кара на по-висока скорост и в обороти, основно на магистрала, ся появи едно странно припукване/прескърцване под купето, като от нагрята ламарина, като ми се струва, че е точно по средата на купето някъде.
Възможно ли е катрализатора да е тръгнал да заминава/да се запушва и когато колата се кара по-здраво да се нагрява самия катализатор и от това да е пукането? Пукането се появява единствено при по-висока скорост и обороти след по-продължително каране.
Отзад излиза доста топъл въздух като се приближа на загряла и запалена кола, но не мога да преценя дали е по-топло от преди..
Да се притеснявам ли или да си карам спокойно?

Поздрави.

Вто Сеп 20, 2016 9:01 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  >