новата ми кола със сигурност ще е Субару Форестър (в момента продавам Зафирата ми)
Спрял съм се на модела от 2006-та (с газова уредба) тъй като не искам да бъда принуден да спонсорирам мутрите застрахователи с грешно дадени пари за автокаско за по-нова кола ... или поне мисля да не плащам автокаско от следващата година. Прегледах доста обяви в Германия, Италия и даже тук в България и имам някаква представа как върви модела като цени
Въпроса, който искам да задам към собствениците на този страхотен автомобил е относно модела с автоматични скорости. По принцип съм карал преди няколко години за известно време една Opel Vectra автоматик и определно останах ДОСТА доволен. Почетох доста из форума, но не открих подобна информация (освен може би в 1-2 мнения в темата тук) - как се държи едно Субару Форестър автоматик в сравнение с модела с ръчни скорости конкретно на офроуд терен (сух, мокър ... сняг). Държа да поясня, че с офроуд не съм се занимавал до момента, освен доста обикаляне по коларски пътища, но само в СУХО време
Лично аз се занимавам с обучение на кучета следотърсачи (конкретно дисциплина FH / IPO-FH) и до сега при пускане на следа колата с кучетата ми седи все някъде там на пътя ... а ми се ще да мога по-наблизо до следата да спирам колата с кучетата ми. Това е и основната причина да я сменя вярната ми Зафира
Ще се радвам много на всяка ценна информация какво да гледам / да обърна внимание при покупката на бъдещата ми кола от опитните Субару ветерани.
Пон Сеп 12, 2011 2:14 pm
plaskom
Регистриран на: Пон Фев 22, 2010 4:06 pm Постове: 2780 Местоположение: София
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Ако имаш работа с редовни задръствания...не го мисли...автоматик, ако ти трябва за планината и извън пътя..."казват" че ръчката е по-проходима и зимата по-удобна при спускания по наклони. Моето Фори е с ръчни скорости...нямам забележки, но винаги в задръстванията в любимата ни столица си мечтая да е автоматик...
Което и да вземеш няма да те разочарова...все пак е Субару и то горския модел
Ако можеш да пробваш и 2-те версии сам ще разбереш кое повече ти пасва
Автоматикът, според мен е много добър при офроуд. Разликата не е в това кой избира предавката, а в напълно различната система на задвижване. При автоматика имаш хидротрансформатор и електронно-управляемо с променлива сила блокиране на централния диференциал /или само муфа, когато няма такъв/. Нямаш съединител - тоест няма какво да "запалиш", ако ти се налага да тръгнеш на по-високи обороти, като нямаш мощност. Това до някъде се компенсира с демутипликатора при ръчните скорости, но подобна функция, само че плавна има и хидротрансформатора - да дели предавателното отношение и съответно увеличава върт. момент. При автоматика е трудно да потеглиш рязко, така че да скъсаш нещо по предаването или да претовариш кутията, което е предимство, но и недостатък понякога. Имаш значителен контрол на коя предавка искаш да караш, ако не ти харесва автоматичното превключване. Съвсем отделен въпрос са пък допълнителните системи - VDC, заден LSD диференциал... Трябва да почетеш повече, има много предрасъдъци натрупани през годините. Имаше и стари конкретни мнения как се държи на офроуд, но не ги намирам... И една малко по-друга посока - забележи, че повечето градски автобуси са автоматици Ето и едни теми за приложението при камионите http://www.kamioni.bg/adetails/6/132/2/90 http://www.kamioni.bg/adetails/6/132/1/346
От моя личен опит със Субару ръчка и Субару автомат (имал съм и двете), що се отнася до проходимост е все едно коя ще вземеш, само дето автоматът е по-приятен за каране. Ако прибавим и VDC+VTD към автомата, ръкчата ще "увисне" на първата диагонална ситуация, докато при автомата VDC-то ще блокира висящото във въздуха колело и колата ще продължи напред. Само незнам на Форестър от коя година се слага VDC. Като предимство на ръчката може да се отчете, че ще си предварително минал на "бавни" скорости и ако дойде "кофти" момент - минаваш и заминаваш. Докато при автомата има една пауза от 1-1,5 секунди докато торк кнвертора ( хидравличния трансформатор) умножи въртящия момент и колата продължи напред. До сега не ми се е случвало да остана заради това, но го отчитам като потенциално "слабо" място на автомата. В крайна сметка откъдето съм минал с Импреса с ръчни скорости и клиренс 19 см, от там минавам и с Аутбек автоматик със същия клиренс, но с много по-малко въртене на гуми, наистина мощността се предава много плавно. Каквато и трансмисия да ползваш, все ще си доволен.
Пон Сеп 12, 2011 4:02 pm
taipan
Регистриран на: Пет Мар 12, 2010 6:08 pm Постове: 1159 Местоположение: София
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Ръчните скорости(централен диференциал и с постоянен 50:50) са по-удачни за "hard" offroad изпълнения, особено комбинирани с VDC и заден LSD, но в доста от случаите е по-важно да има равномерна и достатъчна тяга без смяна на предавки(превъртане или спадане на оборотите), така че автоматиците се явяват по-практични. По темата има изписани десетки страници във Форестър форумите и няма еднозначен отговор.
Аз лично обичам като дам газ в определени условия и дори по време на паркиране в/у хлъзгав терен, да се усеща моментално превъртане на задните колела като на автомобил със задно (случая на Субару с ръчни скорости), дава ми сигурност че всичко се движи постоянно, но си признавам, че в постоянни задръствания е доста досадно и си плаче за автоматик
Ами добре се държи автоматика - с хубави гуми доста трябва да го озориш, за да закъсаш. Просто си минава. И няма нужда да палиш съединителя за да издрапаш. Само трябва да се понаучиш кога да ползваш VDC-то. Останалото го остави на колата.
П.С. Аз за 3 години, все още не съм видял къде ръчката има предимство пред автомата
Прикачени файлове:
user47083_pic21556_1258881897.jpg [ 183.5 KiB | Прегледано 13701 пъти ]
+10% на 100 харчи автомата, + 8 кила скъпо масло на 50 000 км. Ако това не те притеснява, минаваш на точка втора:
Автомата спъва леко вървежа на колата, така че е добре да имаш 20-30 кончета над нужната ти мощност, за да нямаш забележки. Например ако искаш 150 коня, вземи мотор 180 коня. Аз взех слаб автомат и на моменти е кофти, например по наклон с климатик и/или пълна кола. Ако и това не те притеснява, минаваш на точка трета:
Офроуд представяне: не мога да дам съвет, импрезата ми се сърди като я таралянкам Най-близкото до офроуд е тръгвне от напълно спряло положение, нагоре по силен и заледен наклон в Бояна. Тръгна си като от асфалт А, и в едно мочурище се набих веднъж, след като свърши черния път към въпросното... повъртях се малко с кеф и си хванах наобратно
Като заключение мога да кажа, че автомата е кеф, само когато е комбиниран с мощен мотор.
Пон Сеп 12, 2011 7:36 pm
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
+10% на 100 харчи автомата, + 8 кила скъпо масло на 50 000 км. Ако това не те притеснява, минаваш на точка втора: Автомата спъва леко вървежа на колата
Не съм съвсем съгласен. След АТ phase2 - 1999 година (Outback) и 2001 (Impreza & Forester) разхода е почи един и същ - ето примерно данните за Фори 2006, за който се интересува човека: http://www.subaru.de/fileadmin/download ... ster06.pdf Градското на XT-автомат дори го дават по-малко. За вървенето - да - 1-ва и 2-ра са по дълги и има известен лаг понякга докато започне да ускорява, но като му се свикне, 3-та при автомата почти съвпада с 4-та при ръчката, на доускорение почти няма ралзика, примерно Аутбек 156 коня автомат, по тежък с 250 килограма, доускорява доста по-добре от Импреса 125 коня ръчка...
+10% на 100 харчи автомата, + 8 кила скъпо масло на 50 000 км. Ако това не те притеснява, минаваш на точка втора: Автомата спъва леко вървежа на колата
Не съм съвсем съгласен. След АТ phase2 - 1999 година (Outback) и 2001 (Impreza & Forester) разхода е почи един и същ - ето примерно данните за Фори 2006, за който се интересува човека: http://www.subaru.de/fileadmin/download ... ster06.pdf Градското на XT-автомат дори го дават по-малко. За вървенето - да - 1-ва и 2-ра са по дълги и има известен лаг понякга докато започне да ускорява, но като му се свикне, 3-та при автомата почти съвпада с 4-та при ръчката, на доускорение почти няма ралзика, примерно Аутбек 156 коня автомат, по тежък с 250 килограма, доускорява доста по-добре от Импреса 125 коня ръчка...
най-неточното сравнение което може да съществува , все едно да сравняваш две капки вода с една капка газ
Вто Сеп 13, 2011 12:03 am
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 596 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
По отношение на оффроуд възможностите всеки може и да има различна гледна точка кое е по-добре, но когато се говори за ускорение то цифрите говорят еднозначно, че ръчката при субару определено е по-бърза от автомата! Примерно при мен /давам примера щото колегата се е насочил към фори 2006-та/ ръчката ускорява за 9,7, а автомата е с около 1,5сек. по-бавен /над 11 сек е/. Спомням си че 2,5ХТ 2006-2007г. беше така: ръчка - 6,0, а автомата цели 7,1!! Лесно може да се сметне в проценти колко забавя ускорението автомата. Става въпрос за автомата на субару разбира се - при други марки автомата е друга бира. Но ... както казаха колегите по-горе - и едното си има предимства и другото. Успех с избора!