|
Страница 1 от 1
|
|
Бърз "ремонт" на нок-сензор
| Автор |
Съобщение |
|
tef4o
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2011 9:01 am Постове: 4 Местоположение: Стара Загора Рейтинг: 0
|

Неотдавна мой приятел си купи Форестър 2.0, 98ма, светеше чек-а за детонационен датчик (knock-sensor). Бях чувал, че това си е проблемно място поначало и работата отиваше на купуване на нов, но като го свалих "за мярка" ми направи впечатление, че повърхността на датчика е окислена, макар и леко. От друга страна, по неизвестни за мен причини, японеца е решил, че един проводник е достатъчен и за "маса" на датчика се разчита тъкмо на контакта с блока на двигателя. От трета - въпросния датчик е по същество обикновен микрофон и сигнала е сравнително слаб (до няколко десетки миливолта максимум). Е, за експеримента зачистих внимателно контактната повърхност на датчика (съжалявам, не снимах, но всеки, който го види въпросния датчик, ще се сети за какво говоря), зачистих и съответното място на блока, монтирах го обратно и ... о, чудо, взе, че проработи. Засега 2 седмици и около 1000км, държи се безпроблемно и има вероятност да изкара още доста. Не знам дали подобна профилактика ще е от полза винаги, но все пак 2 минути работа с все разглобяването (развива се един болт на лесно място) и сглобяването срещу 70-80 кинта за нов, мисля, че си струва експеримента 
|
|
|
|
| Сря Авг 01, 2012 11:55 am |
|
|
|
kem82
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 2:00 pm Постове: 56 Местоположение: Plovdiv
Автомобил: Subaru Forester
Телефон: +359896048584
Рейтинг: 0
|
|
а къде се намира въпросния датчик понеже имам същия проблем
|
|
|
|
| Сря Авг 01, 2012 2:30 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
и как разбрахте че работи  това че чека не свети не е критерий сензорът контактува не само с блока, но и чрез болта, с който е завит. и щом ЕКУ-то един път го е хванало - само смяна с нов, друг начин няма. нока като се скапе - може да подава лъжлив сигнал и алгоритъма за самодиагностика на ЕКУ-то да не го хване. доста често има проблеми точно от неработещ сензор, който обаче ЕКУ-то не може да хване - защото получава сигнал от него, просто този сигнал не е верен. дали работи или не се разбира само с диагностична техника.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Сря Авг 01, 2012 7:02 pm |
|
|
|
tef4o
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2011 9:01 am Постове: 4 Местоположение: Стара Загора Рейтинг: 0
|
Диагностичната техника у дома е осцилоскоп. Показва  Имаше и с какво да сравнявам. Не го пиша, за да си чеша пръстите. Пак казвам - нямам идея дали описаната процедура ще важи в друг случай, но в конкретния помогна. Що се отнася до болта - електрически контакта е през все същата окислена повърхност. Нок-сензора се намира на левия (гледано откъм мястото на водача) блок, едно такова кръгло с букса и с болт в средата (сори за идиотското обяснение).
|
|
|
|
| Сря Авг 01, 2012 7:29 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|

tef4o написа: Диагностичната техника у дома е осцилоскоп. Показва дефектирал сензор - също показва, просто данните не са верни. трябва да се направи диагностика какво "вижда" ЕКУ-то и какво прави след това. т.е. трябва да се закачи диагностична ОБД апаратура и да се провери дали има смущения във фоновият шум и дали ЕКУ-то прави корекции по нок сензор. нок сензорът винаги има показание на осцилоскоп - алгоритъма на ЕКУ-то трябва да филтрира фоновият шум и в него да "търси" детонация. при някои от моделите на субару, най-вече първата серия на форестър - смущения в звуковият фон на двигателя могат да се получат и от неизправни гърнета. крайният резултат е че ЕКУ-то връща аванса без да има причина за това. алгоритъма на ЕКУ-то хваща неработещ нок сензор когато се прекъсне масата - както при теб, или когато се прекъсне бобинката. но много често се случва контакт да има, бобинката да не е напълно скъсана - и нока да лъже ЕКУ-то. резултатът е че колата не върви, а грешка няма. стар нок сензор обикновено дава нелош сигнал, и 1-2 градуса ретард не могат да се забележат. при новите електроники на субару обаче, където нока се използва за следенето на работата на цилиндрите поотделно - нок сензор с грешен сигнал може да доведе до големи главоболия. точно затова ОБД диагностката е задължителна при съмнителен нок сензор - само с осцилоскоп не става. масата на нока е и чрез резбата на болта.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Сря Авг 01, 2012 8:06 pm |
|
|
|
tef4o
|
Има малко развитие по темата. Тия дни опитах номера с друг форестър, за късмет - съвсем същия. Е, не мина  Бяхме буквално на пътя и нямаше с какво да се мери, но чек-а светна след няма и 10 минути. Сега остава да разбера какъв е процента на "ремонтируемост". Между другото, за тези, които се интересуват и не са съвсем наясно с действието на въпросния нок-сензор - това, което е написал agent dust е много вярно. Някой да не си помисли, че като си се "дъвчем" тука, основните закони за физиката са се променили  За меренето - както казах и по-горе, на първия имах възможност да сверя показанията с друг форестър със същия мотор, с наскоро сменян (и предполагаемо изправен) датчик. Всъщност, ако си познавате добре машинката, може да усетите проблема с нок-а и без никаква диагностика, колата започва да върви малко по-тегаво, да лапа малко повече и миризмата от ауспуха става по-различна. Но това вече са гаражни еквилибристики, на които, без крайна необходимост май не е добра идея да се доверявате 
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2012 7:24 am |
|
|
|
plamen_cnc
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 1:38 pm Постове: 3 Местоположение: Gabrovo
Автомобил: subaru forester
|

Здравейте позволявам си да коментирам темата тъйкато имам проблем с този датчик и това което колегите са писали и двамата имат право. За какво иде реч: 1. алармите от кнока са две Р0327 и Р0328. Едната се отнася за ниско ниво на сигнала от датчика където в 90% от случаите се късае за подмяна на датчика с нов, втората е за високо ниво на сигнала където до известна степен има надежда да се почисти контактната повърхност и да поработи известно време повече (при мен това време беше 15 000км). Но в момента чакам да ми доставят новия датчик. 2. Как да установим без OBD скенер какъв вариант може да ни е алармата: ОТКАЧЕТЕ МИНУСОВАТА КЛЕМА НА АКУМОКАТОРА, внимателно разкачете куплунга на датчика без да развивате болта със мултиметър примерете омичното съпротивление на датчика като едната синда слагате на корпус другана на пина в куплунга ако съпротивлението е по-малко от 400кОм става въпрос за ниско ниво и датчика е за смяна без каквито и да било уговорки, ако е над 400~500кОм то имате голям шанс да не сменчте датчика, просто развийте болта който го държи почистете повърхнините и ако съпротивлението стане около (400-500кОм) означва че ще покара още, ако съпротивлението отговаря на стойностите то разкъчете от дясна страна корите отпред към гредата на предната врата и намерете компа и на куплунга на кръчета 4 и 25 отново примерете съпротивлението ако стойноста е колкото трябва то без съмнение трябва да смените датчика ако ли не разкачете белия куплунг от дясно (където са два един над друг бял и кафяв) и на 16 кпъче и корпус трябва да е стойноста примерена от датчика ако не е имате закъсан кабел или ако е късо пак закъсан сноп и окъсен направете един бай-пас отстрънете кабела от идващия от страна на датчика кабел и свържете, огледайте да не закъсан ширможката тя също може да направи бела. От доло прилагам снимки за какво субару иде реч, какво и къде е кнока, куплонзите за които говоря само не съм снмал компа защото не ми се разглабят отново щипките и т.н. От мен Успех.
|
|
|
|
| Вто Сеп 25, 2012 11:57 am |
|
|
|
plamen_cnc
|
|
съжалявам не мога да кача снимките към момента тъй като не влизат във формата на форума ще се постарая да ги редактирам и да ги кача.
|
|
|
|
| Вто Сеп 25, 2012 12:09 pm |
|
|
|
plamen_cnc