Отговори на тема
 Форестър 2.5ХТ - питане за проблеми с мотора 
Автор Съобщение

Постове: 5
Автомобил: Skoda Octavia RS
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте всички шестзвездни! Бих желал да получа малко повече яснота за един малко повече от уникален автомобил - Субару Форестър 2.5ХТ 230к.с., който съчетава в себе си не един, а няколко автомобила: джип, комби и спортен автомобил. Карах такъв преди няколко години, когато Субару Моторс имаха отворени врати и оттогава той ми стана много сериозен фаворит като т.н. all rounder или must have model. Моля пояснете широко разпространените из пространството проблеми и какъв е риска с този двигател и изобщо модела, защото при евентуално закупуване не ми се правят основни ремонти! Благодаря предварително и моля за извинение ако съм нарушил някои форумни правила или не съм открил подобна тема!

Пон Яну 14, 2013 10:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега привет,
Автомобилът наистина е уникален и няма известни проблеми извън няколко бройки от 2009 година с фабричен дефект и вече заменени двигатели гаранционно. Двигателят е познатият от Impreza WRX ej255 - доказал се с годините боксьор(от 10 години при Форестър), който ако е сток и се кара на бензин, и с хубав бензин, твърдя че е неразрушим. Ако е тунингован правилно - също. Иначе за Форестър като модел тук е изписано доста. За динамичните характеристики на модела може да се вярва на конкуренцията:

http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... this-quick

За мен лично Forester 2.5 XT е най-маняшкият избор, но води до още по-голямо пристрастяване и положението става сериозно. Успех :beer:

Пон Яну 14, 2013 12:14 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тази тема от линка по-горе е просто култова "This little box..." :D

Вто Яну 15, 2013 11:19 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
taipan написа:
Колега привет,
Автомобилът наистина е уникален и няма известни проблеми извън няколко бройки от 2009 година с фабричен дефект и вече заменени двигатели гаранционно. Двигателят е познатият от Impreza WRX ej255 - доказал се с годините боксьор(от 10 години при Форестър), който ако е сток и се кара на бензин, и с хубав бензин, твърдя че е неразрушим. Ако е тунингован правилно - също. Иначе за Форестър като модел тук е изписано доста. За динамичните характеристики на модела може да се вярва на конкуренцията:

http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... this-quick

За мен лично Forester 2.5 XT е най-маняшкият избор, но води до още по-голямо пристрастяване и положението става сериозно. Успех :beer:

Taipan,
Благодаря за смисления и подплатен отговор! Досега съм имал 2 автомобила с турбо, които зареждам само със 100 октанов бензин от проверена верига бензиностанции. Но, как би понесъл този двигател АГУ? Разхода му е правопропорционален на вървенето, т.е. голям. Знам, че заводско Bi-fuel версиите излизат с BRC. BRC ли е за предпочитане?

Пон Яну 21, 2013 10:50 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
=Alex= написа:
Тази тема от линка по-горе е просто култова "This little box..." :D

Алекс,
Моля за ориентир по обслужване на този двигател (ролки, ремъци и др.) и изобщо ако си подменял детайли по автомобила!

Пон Яну 21, 2013 10:52 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Моля за инфо! :beer:

Чет Яну 24, 2013 11:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
@RadoRS, извинявай, сега ти виждам поста :-)

Аз мога да ти кажа какво съм сменил, но за цени - не съм сигурен, защото правих доста неща и просто платих общи суми, ама кое колко е... Иначе, смених..., о, да, смених доста неща и още ще сменям... и добре си знам аз, че кола 2-ра употреба от България НЕ се взима, и още повече (не вярвах, че ще ми се наложи да го кажа) - ако е поддържана в Субару Моторс, ама хайде - пак си прекрачих принцип и се ядосвам. Какви неща открихме, какво самоволно творчество... едни обслужвания на ангренажи, "ама друг път", едни сгрешени ролки, едни блокирали обтегачи... едни тайвански ремъци, едни менте части... ама хайде, ще си замълча, че иначе много ще трябва да им сипя на "официозите". Аз си налях вече едни бързи 4-5к в него, ама им възстановявам простотиите на тия@Кия сервиза, иначе не са наложителни.

Та, ако искаш - драсни, ще ти пратя моите обслужвания.

Чет Яну 24, 2013 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
Ех като чета такива работи и се вбесявам, представям си ти как си. Масово безобразие, но в случая си е виновен и бившия собственик на форкото.

Пет Яну 25, 2013 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 29
Автомобил: Forester 2.5 XT SH 4-AT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Карам може би последния 2.5xt,от дефектната серия 2008. Изсипа мотора на 81000км преди 3месеца, заменен с нов шорт блок.
Въпроса ми е някой има ли информация какъв е пробега които може да се очаква от този двигател преди да се стигне до ремонти?
Благодаря.

Съб Яну 26, 2013 11:29 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
XTsubaru написа:
Здравейте колеги,
Карам може би последния 2.5xt,от дефектната серия 2008. Изсипа мотора на 81000км преди 3месеца, заменен с нов шорт блок.
Въпроса ми е някой има ли информация какъв е пробега които може да се очаква от този двигател преди да се стигне до ремонти?
Благодаря.

Специално за твоя случай с дефектната серия е много относително. На Taipan мотора си замина след 2-3000 км, моя изкара до 49500 км. Ти си рекордьор с 81000 км.
Иначе относно здравината на този мотор въобще има изписана тонове литература по форумите. Аз за 3-4 г четене , така и не мога да дам финална оценка. Хем има очевидни случаи, предпоставки и условия при които мотора се скапва, хем мотора се води доста здрав, с голям потенциал за тунинг и т.н. Истината май е някъде по средата и е въпрос на късмет, правилна експлоатация, адекватен и професионален тунинг(ако има такъв) и т.н.
Във всеки случай , ако човек търси максимална сигурност за бъдещето на мотора си, не знам, май това не е точния случай...

Съб Яну 26, 2013 12:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ясно е че вечни работи няма, но си мисля че ако след смяната с нов блок, не мога да очаквам 100-150000км безпроблем, то това наистина е странна марка автомобил, преди това имах Алфа 33, боксер, и тя изкара повече, а е трагична марка относно качество в всяко отношение! :(

Съб Яну 26, 2013 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За 2.5 турбо 200, 300 000, не са никакъв проблем, на толкова средно са повечето в Щатите и рядко се среща сток мотор. Няма обичайни проблеми, смяна на гарнитури, профилактики и т.н. Доста по-вероятно е да се наложи смяна на турбото след 200 000 км от колкото какъвто и да е проблем с двигателя. Това все пак е боксер, Субару боксер, а точно този двигател се развива повече от 10 години и е избиран много пъти за двигател на годината. Моят бе заменен целия - дългия блок и като изчетох за потенциала на двигателя, направих над 30 000 км яко газ м/у 300 и 400 к.с. без никакви проблеми. Всички 800+ к.с. time attack monster Импрези в САЩ, Англия и Австралия са на базата на същия блок, както и 7 секундната Импреза на ESX, която спира с парашут.

П.С.
Как ги карате тези двигатели да издържат 50 - 100 000 км с дефектен лагер, представете си със здрав ;)

Нед Яну 27, 2013 3:18 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Много благодаря за информацията, но това за което става дума не са ли STI двигатели с по друг блок, усилен, въпреки че е 2.5 XT. Аз не съм наясно точно какъв блок ми сложиха в Варна, но не е STI със сигурност, и в тази връзка къде може да се направи добър тунинг без особени рискове за мотора, говорим за +30кс на сегашните 230?
А относно карането, предния собственик който ми продаде колата на 45000km каза че не вдигал повече от 120km/h и му стана направо лошо на теста преди да я купя като стигнахме 200km/ч, да го питаш що му е било да си купува такава кола..! Може точно затуй да издържа толкова, което доколкото знам е своеобразен рекорд за дефектен мотор, не че ми е голям кеф от това де.

Нед Яну 27, 2013 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
:good:
Какъвто и блок да са сложили няма да е проблем, разликите не са големи. За 30 к.с. и 100 НМ повече най-добре е да се пипне от разбиращ мапер с RomRaider. Силно препоръчвам Асен bad_dog. Карай смело и не се притеснявай че ще му стане нещо, може да разгледаш клипове на какъв терор обикновено са подложени тези двигатели. С добра поддръжка семейно спортно каране може само да им удължи живота :giggle:

Нед Яну 27, 2013 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Ох, колко са "безпроблемни"... дали, Павка? И аз имам един "безпроблемен"... дето започва да ми става черен пред очите и леко започва да ми... но ще си пусна отделна тема - да я четат Субару Моторс, но да си вземат вазелин! МНОГО вазелин!

Нед Яну 27, 2013 9:54 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Какъв е при теб случая, със биелен лагер ли е свързан или е друго?

Пон Яну 28, 2013 11:28 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 223
Автомобил: Subaru Forester 2.5 XT - EX
Рейтинг: 97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И мен така ме наиграха с моя форестер. 2007 2.5 ХТ . Ужким проверен на реални 130000 км от първи в субару и тн. Мотора харчеше много масло, над 20л/100км бензин, развали се заден диференциял. Основен на двигатела(бутала и биели виоснер от сти, лагери ацл, косуорд гарнитури, полиране вал, нови гумички на клапаните, полиране глави и тн....) с нов диф, агренаж, ремаци ролки и помпа, съединител комплект, детонационен датчик, термостат, цяла генерация, свалих 3те катализатора, амортесиорите. Минах 6-7к от ремонта и свали разхода на 13,5 до 16 газ в София, маслото не го е барнала. Ама ми излезе дебело. И много време с тия ремонти. Тъпотия страшна. Направо ми е писнала вече.

Пон Яну 28, 2013 5:57 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
@b3lq7a

Би ли споделил къде си извършвал тези модификации и ремонти?

:race:

Сря Фев 13, 2013 12:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 228
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
Това си е, всичко е късмет на, какво ще попаднеш! За това не трябва да се бърза и човек хубаво да проверява и да си отваря очите!
:subaru_rulz:

Чет Фев 14, 2013 12:29 am
Върнете се в началото
Профил YIM

Постове: 223
Автомобил: Subaru Forester 2.5 XT - EX
Рейтинг: 97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
RadoRS написа:
@b3lq7a

Би ли споделил къде си извършвал тези модификации и ремонти?

:race:

При Даниел от DK Performance, Dido генерацията.

Чет Фев 21, 2013 10:24 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема