|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
И аз да се похваля с Forester
| Автор |
Съобщение |
|
valdy
Регистриран на: Нед Фев 24, 2013 5:29 pm Постове: 32 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT '99
Рейтинг: 0
|

Здравейте на всички! Не можах да се сдържа и аз да не се похваля с новата придобивка. Имам я от около 3 седмици, ама чак успях да я снимам и да кача снимки. Колата е 2,0 '99, МТ, докарах си я на ход, засега съм много доволен, сложих й газова (още не мога да повярвам, че в града ми дава 10/100, ама може да е нещо моментно), ремонти никакви не съм й правил, само смених масло на скоростна кутия и диф и това е. Ще й сменя свещите ей така за всеки случай и имам два малки тампона да сменя и това е! Според документите й е обслужвана редовно и в оторизирани сервизи, така че засега вярвам на книжката и на печатите в нея. Тези дни я пробвах и малко офроуд...Върви си пущината безгрижно, даже и не пребоксува по мокрите камънаци, в които я вкарах...(снимката е от село Косово над Асеновград. Който го знае, ще разбере по какъв път съм минал, за да я снимам на това място) Та така...засега съм много доволен, вози хем стегнато, хем меко, ускорява прилично...Единствено днес малко странен ми се стори климатика...Постоянно включва и изключва и като че ли не може да охлади качествено. Значи, като е включил, от духалките направо лед пада, обаче след малко изключва явно и веднага въздуха става по-топъл...После пак цък, пак включи, пак много студен въздух и пак изключва. На другите ми коли не е така и ми е малко странно. Е, вярно, не са Субару, ама дали е нормално? Ако някой има повече опит с такъв проблем, да сподели. Навяват ме едни мисли за температурен датчик на охлаждащата течност. Дали това не е някаква защита от прегряване на колата? А иначе ето го и него: (хм...нещо не можах да намеря как да ги кача директно през форума, ама ето снимките)   
|
|
|
|
| Сря Апр 24, 2013 6:24 pm |
|
|
|
Mlad_I_Zelen
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 8:49 pm Постове: 222 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester +Legaci 2.5
Телефон: 08782734sedem pet
Рейтинг: 109  
|
Честито от мен колега с здраве да си го счупиш Та сега сериозно много безпроблемни километри и щастливи мигове заедно и чакам да 
|
|
|
|
| Сря Апр 24, 2013 6:38 pm |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|
|
Честито и от мен! Много да те радва! За климатика...може пък да иска допълване с фреон...
|
|
|
|
| Чет Апр 25, 2013 9:09 am |
|
|
|
VentsiBo
Регистриран на: Чет Апр 21, 2011 4:29 pm Постове: 30 Местоположение: Sofia
Автомобил: Forester 2.0 AT 1999
|
|
Екстра е! Не би трябвало климатика да се включва и изключва сам. Нали има бутон и като го натиснеш си остава включен докато не го изключиш.
На последната снимка вратите не са ти затворени хубаво ли?
|
|
|
|
| Чет Апр 25, 2013 8:52 pm |
|
|
|
valdy
|

За вратите - да, не са затворени...А за климатика - защо да не би трябвало? Мой приятел има примерно Фронтера, която като види зор с температурата и изключва климатика автоматично, за да може мотора да се разтовари колкото се може повече. Та той й смени температурния датчик с такъв за по-висока температура май беше и проблема изчезна. Не знам обаче дали не се вреди на двигателя по този начин, тъй като почва да държи по-висока температура. Относно идеята за фреона - не ми се вярва да е това. От липса на фреон би трябвало изобщо да не включва, а ако е недостатъчно - според мен ще духа не дотам студено. Обаче при мен е на импулси...Веднъж пада лед от духалките (което би трябвало да значи, че фреон има) и след малко студът намалява...После пак яко студ и после пак намалява...Забелязах, че когато чакам на кръстовище това се появява по-често, отколкото ако съм в движение. Може би като види ниски обороти на двигателя и компресора се изключва, за да не го товари и после се включва колкото да се каже ,че имаш климатик на колата и да духне малко хладно от духалките. Пусто тези дни нямам време да изляза извън града и да видя на постоянни обороти как е, ама ще се пробвам да го направя уикенда...
|
|
|
|
| Чет Апр 25, 2013 10:05 pm |
|
|
|
nelim
Регистриран на: Нед Окт 14, 2012 11:05 pm Постове: 122 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
|
@valdy Честито, супер е хубавеца.  За климатика, по-скоро ми се струва че имаш малко фреон, от там бързо вдига налягането и изключва и включва често  Другия вариянт е да не се охлажда добре кондензатора на климатика отпред(от там да вдига температура и пак да включва и изключва често), включват ли перките ? Та според мен не е лошо да го прегледаш на някой сервиз за климатици отколкото да търсиш температурни датчици (то това не е климатроник, а климатик и не мисля че го интересува температурата в купето че да изключва)  Поздрави и безаварийно каране 
_________________ Subaru Forester '00MY Facelift COLOR: RED MICA/WARM GRAY ENGINE: 2000CC EMPI SOHC 125hp (EJ202) TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD) MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)
|
|
|
|
| Пет Апр 26, 2013 12:26 pm |
|
|
|
Съби
Автомобил: Subaru Tribeca 3.0i 5AT GW
|
|
Честито и безаварийно !!!
|
|
|
|
| Пет Апр 26, 2013 1:13 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Честито колега  .А за климатика иди някъде да ти погледнат фреона наистина,колкото и да не ти се вярва най-вероятно иска дозареждане(не че не може да е нещо друго).Имал съм абсолютно същия проблем(само без хвърлянето на лед от духалките)описан от теб,но с друга кола не със субару.През няколко секунди включваше и изключваше и просто не духаше достатъчно студено-след диагностика в сервиз за климатици и дозареждане с фреон проблема изчезна и не се появи в следващите 3-4 години(след това продадох колата  )
|
|
|
|
| Пет Апр 26, 2013 3:05 pm |
|
|
|
valdy
|
nelim написа: Та според мен не е лошо да го прегледаш на някой сервиз за климатици отколкото да търсиш температурни датчици (то това не е климатроник, а климатик и не мисля че го интересува температурата в купето че да изключва)  То не температурата в купето, а температурата на двигателя! Ама май ще взема да се разходя до някой, който се занимава с автоклиматици и дано само с дозареждане да се оправят нещата. Та в тази връзка някакви препоръки за майстор в Пловдив Благодаря на всички за пожеланията, дано и вашите звезди да ви слушат дълго 
|
|
|
|
| Пет Апр 26, 2013 4:51 pm |
|
|
|
nelim
Регистриран на: Нед Окт 14, 2012 11:05 pm Постове: 122 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
|
За съжаление не мога да ти препоръчам читав сервиз, аз също търся, моя климатик пък тотално отказа да се включва защото няма фреон, явно го губи отнякъде защото като развих тапичката и цъснах, само каза фъсс леко и тва му беше  Ако някой друг колега препоръча читав сервиз и аз ще се ремонтирам преди жегите 
_________________ Subaru Forester '00MY Facelift COLOR: RED MICA/WARM GRAY ENGINE: 2000CC EMPI SOHC 125hp (EJ202) TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD) MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)
|
|
|
|
| Пет Апр 26, 2013 10:18 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
nelim написа: За съжаление не мога да ти препоръчам читав сервиз, аз също търся, моя климатик пък тотално отказа да се включва защото няма фреон, явно го губи отнякъде защото като развих тапичката и цъснах, само каза фъсс леко и тва му беше  Ако някой друг колега препоръча читав сервиз и аз ще се ремонтирам преди жегите  http://www.mepex-serviz.com/galeria.html - кажете им да ви сменят "О"- пръстените на маркучите на компресора и на кондензера.Най-честата причина за загубата на фреон са от тези на компресора - не,че не знаят,но не пречи да сте информирани  . Механикът, който се занимава с климатиците при тях е супер компетентен чичка,малко е дръпнат,но влезнеш ли му под кожата и забравя да спре да говори 
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Пет Апр 26, 2013 10:55 pm |
|
|
|
Valio
|
pradabg е абсолютно прав за тези "О" пръстени,при мен имаше лек теч от там.. 
|
|
|
|
| Съб Апр 27, 2013 5:17 am |
|
|
|
valdy
|
Я колко хубаво било човек да си прочете ръководството  Ето един цитат, който обяснява голяма част от нещата с климатика: Air conditioner compressor shut-off when engine is heavily loaded To improve acceleration and gas mileage, the air conditioner compressor is designed to temporarily shut off during air conditioner operation whenever the accelerator is fully depressed. Such as during rapid acceleration or when driving on a steep upgrade. /с две думи компресора така е конструиран, че се изключва сам (само временно ) при голямо натоварване на двигателя, т.е. при пълно натискане педала на газта, при рязко ускоряване или при катерене на стръмен баир / Което не отменя идеята за посещение и проверка при майстор, ама все пак засега показва, че съм имал правилно мислене 
|
|
|
|
| Нед Апр 28, 2013 8:39 pm |
|
|
|
V-K-P
Регистриран на: Сря Ное 21, 2012 8:46 pm Постове: 111 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2.0 GX
Рейтинг: 72 
|
|
Честито,много безаварийни километри, а за климатика ти си го провери но при мен се получи следното,на място го правеше същото, включи- изключи. Бях се пищисал-и климатик ще трябва да правя но като се повишиха температурите и реших за проба да го включа си работеше перфектно. Не се много замислих докато преди 3 дни с един колега-има КияСпортидж не спомена ,че и неговия климатик правел някакви такива мизерии и на раздумка се оказа,че и аз и той сме ги пробвали горе долу по едно и също време а и сега при него работи нормално. Това ме навежда на мисълта ,че има нещо вързано и с външната температура-по спомени между 7 и 10 градуса. Дано съм помогнал така както ти на мен да не се чудя защо ми изключва климатика на баир.
|
|
|
|
| Вто Апр 30, 2013 9:59 pm |
|
|
|
Iceman78
Регистриран на: Пон Яну 09, 2012 9:50 pm Постове: 111 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 S-Turbo AT '99 (EJ205)
Телефон: 0885837806
Рейтинг: 5
|

V-K-P написа: Честито,много безаварийни километри, а за климатика ти си го провери но при мен се получи следното,на място го правеше същото, включи- изключи. Бях се пищисал-и климатик ще трябва да правя но като се повишиха температурите и реших за проба да го включа си работеше перфектно. Не се много замислих докато преди 3 дни с един колега-има КияСпортидж не спомена ,че и неговия климатик правел някакви такива мизерии и на раздумка се оказа,че и аз и той сме ги пробвали горе долу по едно и също време а и сега при него работи нормално. Това ме навежда на мисълта ,че има нещо вързано и с външната температура-по спомени между 7 и 10 градуса. Дано съм помогнал така както ти на мен да не се чудя защо ми изключва климатика на баир. По принцип е свързано и с двете температури(вътрешна и външна).При по-старите компресори, производителността не се регулира механично. Температурният датчик, който следи температурата на изпарителя, подава информация на компютъра и при достигане на температура около 1 градус компютъра изключва компресора посредством електромагнитния съединител на ремъчната шайба. При повишаване на температурата на изпарителя компресора пак се включва и т.н.При съвременните климатици вече залагат компресори с променлив работен обем на буталните групи и по този начин компютъра на автомобила задава необходимата производителност на компресора.Температурата и налягането се движат успоредно тоест като се вдига налягането и температурата се покачва. Компресора не регулира производителноста а пресостата които включва и изключва перките за това като застанете на светофарите климатика почва да духа по слабо.Също много голямо влияние оказват , филтъра на купето и чистотата на радиаторите.
|
|
|
|
| Сря Май 01, 2013 9:17 am |
|
|
|
valdy
|
Добре де, не разбирам много от тези неща, ама като не е климатроник, а чист климатик - и той ли следи вътрешната температура? И как я следи, като нямам зададени градуси? Т.е. как по положението на копчето да се ориентира? Примерно аз го слагам между синьото и червеното, ама това колко градуса е, 18 или 25 примерно  И за да следи вътрешната темп не трябва ли да има датчик в купето  Иначе за другите неща съм съгласен. А като гледам май се поразговорихме за климатиците на колите и май излязхоме от темата "И аз да се похвала", та ако някой правимащ има желание, може да я отдели в отделна темичка...
|
|
|
|
| Сря Май 01, 2013 4:36 pm |
|
|
|
automan
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 6:12 pm Постове: 183 Местоположение: Перник
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
|
|
Колега, когато ползваш климатика, копчето (ключът) трябва да бъде в крайно ляво положение - до края на синьото означение. Регулирането става, като вентилатора се поставя на различни степени в зависимост от това колко бързо искаш да охладиш. При движение с по висока скорост (повече обороти) е достатъчно копчето да бъде на позиция-1, при работа на място иска по-голяма степен. Компресорът не следи вътрешната температура на купето, а по скоро степента на охлаждане на вътрешния радиатор през който става обдухването.
|
|
|
|
| Сря Май 01, 2013 7:19 pm |
|
|
|
valdy
|
|
Това ясно, горното ми изказване беше по повод на предния пост, че се следи външна и вътрешна темп. За външна ок, ама за вътрешна не ми се вярва при чист климатик...
|
|
|
|
| Сря Май 01, 2013 7:22 pm |
|
|
|
automan
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 6:12 pm Постове: 183 Местоположение: Перник
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
|
|
Може би не изясних добре. Обикновеният климатик следи сам себе си. Не мери вътрешната температура на купето, а степента до която е охладил решетката. Затова при работа на място се чува често включване и изключване.
|
|
|
|
| Сря Май 01, 2013 8:05 pm |
|
|
|
Iceman78
Регистриран на: Пон Яну 09, 2012 9:50 pm Постове: 111 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 S-Turbo AT '99 (EJ205)
Телефон: 0885837806
Рейтинг: 5
|
automan написа: Може би не изясних добре. Обикновеният климатик следи сам себе си. Не мери вътрешната температура на купето, а степента до която е охладил решетката. Затова при работа на място се чува често включване и изключване. Влияние оказава и замърсеният филтър(намаля обдухването на изпаритела) и замърсените радиатори,както и липсата на нужното количество фреон(винаги има загуба).Желателно е през зимните месеци да се пуска от време на време за по 1 мин.На място няма достатъчно обдухване на кондензатора(външния радиатор),това води до повишаването на налягането на фреона и компресора включва и изключва по често.
|
|
|
|
| Сря Май 01, 2013 10:44 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |