Ще се радвам да помогна на тези които все още се чудят, за да се чудят по-малко след като прочетат това.
В края на 2008, намирам човек който ми препоръчаха, срещу заплащане да покаже тънкостите за пътуването и избора на кола в Германия.
Тръгваме рано сутринта трима, (аз, човека специалис и един приятел да върне колата) с моята кола VW Golf Variant. Маршрута е уточнен предварително, моята цел е да купя две коли, Ford Focus за един приятел и Subaru Forester за себе си. имайте предвид, че за да се спра на Subaru Forester една година съм чел по списания и интернет коя е моята кола за риболов. Имам подготвени няколко адреса на автомобилите които се продават по интернет. Пътуваме около 24 часа без да спираме за дълго, Румъния – най-тежката част, пътищата са като при нас, Унгария – определено не изморяват толкова много, Австрия – магистрала, Пассау вече сме в Германия.
Първата цел е голям търговец на Subaru - „Autohaus kempinger” GmbH, малко трудно го намираме, има голям шоу рум за около 10-20 нови Subaru и Brilliance коли. Намираме автомобила, правим оглед, от умора или от тихия двигател след като съм я запалил се пробвам пак да я запаля, завъртам едно завойче в големия двор всичко изглежда перфектно. Срещам се с търговеца, говорим за състоянието на автомобила като няколко пъти питам дали няма нужда от ремонт на скрити дефекти, все пак ми предстои да пътувам около 2000км с тази кола без да я познавам. Цената е 4550€ отстъпка 50€, плащам 4500€ и документите за продажба са готови и са в джоба ми.
Подробности по избора, колата е на един собственик, закупена 06.07.1998г., пълна сервизна документация и фактури по обслужване, 141000км, Subaru Forester GX МТ, нивото на оборудване ме удовлетворява, цената направо е ниска, продава я голям търговец на Subaru което не е за подценяване.
Сега ще ви кажа какво сбърках, не оглеждайте кола втора употреба след като сте шофирали и возили над 2000км без истинска почивка. Починете добре, нека с вас бъде човек на когото имате доверие. Не ползвайте услуги на непознати, техните интереси са различни от вашите независимо, че им плащате, имам предвид следното, моя гид си беше поставил две цели: 1 - носеше един туристически сак с монети от по 1€ и трябваше да ги обърне в банкноти; 2- трябваше да намери автомобил AUDI A4 който да капарира за негов клиент. Тези неща научих в Германия и възможността за реакция беше само една – да се съобразявам с неща които не съм предвидил. Гид не ви е необходим, германците са направили табели които не можете да не разберете и объркате, ще си намерите адреса без проблем.
Няколко думи за избора на Ford Focus, за него също имах подбрани коли от интернет но до тези адреси не стигнах заради втората причина. Колата на моя приятел купих от арабин, един от многото улични търговци в Нюрнберг, получи се следната ситуация: обявената цената е 4500€ и я коментираме, свали 200€ и стискаме ръцете, отиваме във фургона му да оправим документите, броя 4300€, той ги взима брои ги и ми връща още 200€, единственото обяснение е: тези трима българи ще купуват 3 коли. Ford-а до ден днешен няма сериозни ремонти, по документи беше каран от две собственички, мисля на около175000км.
Да се върнем на Forester-а, вече съм си във България, след около 5 месеца отивам да му видят ауспуха, момчетата ме викат в канала и ми показват едни сериозни дупки от ръжда по задната носеща греда(вижте снимките). Хващам се за главата, като си помисля, че съм возил семейството си със скорост 120-130км/ч и …
Прикачени файлове:
Коментар на файл: за да е по ясно за каква греда става въпрос
001.jpg [ 207.19 KiB | Прегледано 2191 пъти ]
Прикачени файлове:
Коментар на файл: дясна страна на гредата
002.jpg [ 228.14 KiB | Прегледано 2191 пъти ]
Прикачени файлове:
Коментар на файл: лява страна на гредата
003.jpg [ 228.16 KiB | Прегледано 2191 пъти ]
Сега започва една интересна история, пиша писмо до „Autohaus kempinger” GmbH и им казвам, че не са ми продали това което сме се разбрали. Никаква реакция. Пиша ново писмо като сега го адресирам до „autobild„ Германия, „Autohaus kempinger” GmbH и до Европейският комисар по защитата на потребителите. Отговоря единствено секретаря на Европейският комисар и ми дава адреса на ЕПЦ (Европейски потребителски център) България. Към тях попълвам: Формуляр за трансгранично оплакване ECCNET. След 1-2 дни ми се обаждат по телефона от ЕПЦ България, много възпитан мъжки глас ми обяснява какво ще се случи по това мое оплакване: ЕПЦ Германия ще провери скучая. След още няколко дни ЕПЦ България ми се обажда по телефона, същия глас ми обяснява как германския търговец ми продал кола достатъчно евтина, а и съм му бил казал, че ще я препродавам, с което става ясно, че ЕПЦ Германия неможе да направи нищо. Това са комуникации между ЕПЦ Германия (извършваща проверката) и ЕПЦ България, човека ми казва, че нещата се закучват, пита няма ли нещо друго за което да се хванем, пак подробно оглеждам пълната сервизна история и се натъквам на противоречие в цифрите, обаждам се и мисля, че изпратих сканирани тези документи. ЕПЦ България ми звъни и казва, че нещата са се оправили, „Autohaus kempinger” GmbH ще изпрати частта, но трябва да им напиша декларация, в която да пише, че се отказвам от всякакви претенции към „Autohaus kempinger” GmbH след като ми изпрати новата част. Мисля се досещате какво съм направил, получих частта и я монтирах. Разни неща се въртяха тогава в главата ми, че може да бъде осъден този „Autohaus kempinger” GmbH и доста солено да му излезе, но за това може би трябват доста пари които аз нямах. Забравих да спомена цената на частта – 300-350€, монтажа около 400.
Колата я карам близо пет години със удоволствие, за сега съм сменил четирите пружини и задни лагери на главините, монтирах газово Landi Renzo – за неговата експлоатация … тема на друг разговор. Това ми е трета кола, първата беше Opel Kadett, VW Golf, с него ходих до Германия и се върнах.
Моите заключения са:
- 4500€ е сума на ръба за 10г. Subaru Forester
- Автомобил от Германия – не съм сбъркал
- Ходенето по майстори ми е писнало като цяло, но такива са условията в които се намираме, не казвам че машините са виновни