Отговори на тема стр 1, 2  >
 Разход на гориво на скорост без газ 
Автор Съобщение

Постове: 84
Автомобил: Subaru Dragster MY99, 2.0 MT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

Възникна един спор дали боксер двигателят на Субару харчи гориво, когато има наклон надолу и е на скорост.
Нормално повечето автомобили да не кажа почти всички имат тази система, която свежда до минимум разхода при моторна спирачка. Но така ли е при Субару двигателя?

Чет Мар 06, 2014 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 130
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vertriebler написа:
...Възникна един спор дали боксер двигателят на Субару харчи гориво, когато има наклон надолу и е на скорост.
Нормално повечето автомобили да не кажа почти всички имат тази система, която свежда до минимум разхода при моторна спирачка. Но така ли е при Субару двигателя?

Според мен за това се грижи системата, която отвежда неотработеното гориво обратно в бензиновия резервоар (налична и при Subaru). Такава система имаше дори и в "Москвич"-ите, произвеждани през 1987г.

Пет Мар 07, 2014 10:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това е режимът за принудителен празен ход. Когато оборотите на двигателя са над 1300 и педалът за газта е отпуснат, т.е. дроселовата клапа е напълно затворена, тогава ЕКУ-то спира подаването на гориво в цилиндрите. Паднат ли оборотите под 1300 тогава започва отново подаване на гориво. Така - без гориво в цилиндрите спирачният ефект на двигателя се увеличава.
С две думи - при спускане на скорост разходът на гориво е нула.

Пет Мар 07, 2014 11:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Еми няма ли да угасне двигателя тогава?
Мисля, че има процент подаване на гориво, поне колкото да поддържа минимален работен режим независимо от оборотите.

Пет Мар 07, 2014 12:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Доколкото съм чел, освен, че спира подаването на гориво и разход няма, се спира и подаването на сигнал за искри, като в цилиндите навлиза и излиза единствено въздух. Обикновено движението е бутала-колянов вал-скоростна кутия-колела при наличие на горене в цилиндрите, но в случая е обратното колела-скоростна кутия-колянов вал-бутала. Двигателят не може да угасне, защото въртеливото движение на гумите се предава към коляновия вал и го върти. Въздухът в цилиндрите, който се компресира при всеки такт сгъстяване, наред с механичните загуби от въртенето, са идеята на двигателната спирачка.
Липсата на горене води до спадове в температурите на флуидите и частите на двигателя, което при загрял двигател не е проблем, но теоритично би влошило мазането. Особено непрепоръчително да се използва двигателна спирачка при студен и не загрял двигател, защото освен по-лошите смазочни свойства на студеното масло, то така и не загрява.
Живеех по едно време в Симеоново и всяка сутрин се спусках надолу на свободна, тъкмо да загрея добре дискове и накладки :)

Пет Мар 07, 2014 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
PitM написа:
Еми няма ли да угасне двигателя тогава?
Мисля, че има процент подаване на гориво, поне колкото да поддържа минимален работен режим независимо от оборотите.

Затова при падане на оборотите под 1300 започва подаване на гориво, защото при последващо изключване от скорост двигателят да остане работещ.

Пет Мар 07, 2014 12:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 44
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Да но при обороти над 2500-3000 се подава пак гориво, защото е вредно за двигателя.

Пет Мар 07, 2014 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Гледах инжекторните времена при мен. При върната газ на скорост над 1500 оборота инжекторното време е 0.000, т.е. предполагам няма разход на гориво в този момент.

Под 1500 оборота пуска гориво. Усеща се и как моторната спирачка отпада в този момент.

Може прага да е и под 1500 оборота - за това не съм сигурен.

Пет Мар 07, 2014 1:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
jafaar написа:
Гледах инжекторните времена при мен. При върната газ на скорост над 1500 оборота инжекторното време е 0.000, т.е. предполагам няма разход на гориво в този момент.

Под 1500 оборота пуска гориво. Усеща се и как моторната спирачка отпада в този момент.

А нагоре? Ще е по-интересно над колко пуска пак. :beer:

Пет Мар 07, 2014 3:21 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При мен на като върна газта примерно на 3к оборота по налкон надолу, дроселовата клапа е 17% отворена, отчита ми от 3-6л/100 разход и инжекторите си пръскат ](*,)
При мен дросела се управлява електрически, не знам как е при колегите с жило дали затваря напълно.

Пет Мар 07, 2014 4:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
valqk написа:
jafaar написа:

А нагоре? Ще е по-интересно над колко пуска пак. :beer:

па ше го тествам и това :) ама не си представям ситуацията в която вдигам обороти при спускане на скорост чак толкова, колкото предполагам че са нужни да почне пак да сипва. Може просто да върна предавка и да погледна дали на 5000 впръсква, примерно.

Бтв ей сега се загледах, почва да пръска на около 1100 оборота при мене. Предполагам толкова са нужни за да се усети компа и да му стигне времето да закрепи оборотите преди да са паднали под 700, колкото е празния ход.

Последна промяна jafaar на Пет Мар 07, 2014 5:36 pm, променена общо 2 пъти

Пет Мар 07, 2014 5:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
IvoG написа:
При мен на като върна газта примерно на 3к оборота по налкон надолу, дроселовата клапа е 17% отворена, отчита ми от 3-6л/100 разход и инжекторите си пръскат ](*,)
При мен дросела се управлява електрически, не знам как е при колегите с жило дали затваря напълно.
ти си с мурбо, там за икономия никой не говори :)

Пет Мар 07, 2014 5:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
jafaar написа:
IvoG написа:
ти си с мурбо, там за икономия никой не говори :)

А при теб дросела как се управлява с жило или електронно?

Пет Мар 07, 2014 5:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
IvoG написа:
А при теб дросела как се управлява с жило или електронно?
Въх уби ма. Изображение Май означава че съм с жичка.

Пет Мар 07, 2014 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ton4o написа:
Да но при обороти над 2500-3000 се подава пак гориво, защото е вредно за двигателя.

Не е така. То излиза, че ако свалиш предавка и направиш оборотите 4000 или дори 5000, и при отпуснат педал на газта, то ще се ускоряваш.
Винаги при обороти над 1300 и отпуснат педал за газ няма гориво. За искрите не съм сигурен, но мисля, че си ги има - не се прекъсват.

Пет Мар 07, 2014 6:10 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Нека колегите с компютрите да се изкажат. Ама чак пък с отпуснат педал на газта да се ускоряваш! Верно е Субару, ама чак пък толкова.

Пет Мар 07, 2014 7:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 84
Автомобил: Subaru Dragster MY99, 2.0 MT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Един майстор на СУбару ми каза, че масовите двигатели на Субару 2.0 115 и 125 коня нямали такава система и горели гориво при спускане на скорост. Аз обаче дълбоко се усъмних и затова реших да питам. Направих си и следният опит. 2 пъти пускам едно нанадолнище , което е 5 км. Първият път на свободна, моторът почна да загрява на средата на пътя. Вторият път пусках на скорост като оборотите бяха на 1500 средно, Реьултатът беше в края на 5-те км стрелката на температурата едбам мръдна.
Извод - температурата я няма, когато няма и интензивно горене. Което значи автоматично, че на скорост гори по-мало от свободна.

Пет Мар 07, 2014 9:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ton4o написа:
Нека колегите с компютрите да се изкажат. Ама чак пък с отпуснат педал на газта да се ускоряваш! Верно е Субару, ама чак пък толкова.

Предишното ми Легаси беше с газова и съм гледал през софтуера за газовата много пъти какво се случва. Всичко е така както казвам.

Съб Мар 08, 2014 6:23 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Автомобил: subaru impreza subaru forester '10
Телефон: 0883304033
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги, провокиран от темата тази сутрин направих опит да видя какво се случва- колата е форестер`04 2.0 125 к.с. със газова свързана към обд-то.
Опита напрах първо на бензин:
спускам по надолнище- колата е на 5 предавка пускам педала на гаста след около 3-4 секунди никакво впръскане на гориво - оборотите падат и стигат близо до 1000 започва впръскане което не е това което трябва да бъде.Оборотите падат до 900 имаме впръскване на гориво но то е минимално дори по малко от на празен ход, натискам съединителя за да мина на 4 предавка - започва подаване на гориво но първоначално оборотите са 530 до достигане на 670 нормална работа на мотора . На 4 предавка ситуацията е същата.
Така, не съм се разровил да видя каква е зависимостта която следва компютъра , но предполагам че положението на дросела и датчика за неутрална скорост са ключови. Когато оборотите са близки до празния ход , може би започва да подава гориво за да може да реагира при подаден сигнал че колата не е на скорост- натискане на съединителя и т.н.
Когато преминавах от 5 на 4 предавка оборотите бяха малко по ниски от нормални и до нормализирането им НЕ усетих претрисане на мотора - на оборотомера на колата стрелката показваше положение на нормални обороти.

Същия номер направих и на газ - резултата е същия като на бензин обаче при преминаването от 5 на 4 предавка оборотите на празен ход паднаха до около 240 усети се притрисане на мотора и веднага се коригираха до 670.

Поздрави!!!

Съб Мар 08, 2014 10:59 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Айде направете тест и на високите обороти, ако обичате. При мен се усеща, че на около 2500 включва отново.

Съб Мар 08, 2014 3:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >