|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
tyson
|
Първо да се представя - Николай. В момента управлявам друга марка автомобил, но ми се иска да го сменя  Напоследък по едни или други причини се заглеждам по точно този модел на Субару - Форестъра. Попрочетох темите за обслужвания и др. долу горе нещата ми се изясниха. Понеже вдигнахме една мазда на подемник, а екземплярите, които си харесвам са Австрийски или Швейцарски (примерно), се чудех дали имате наблюдения за ръждата по този автомобил. Конкретната японка (маздата) имаше в изобилие (и тя е Австрийка). Може би решаващо в избора ми ще е автомобила да не е Австриец, Германец или т.н. Като си гледам финансовите възможности ще ми е по силите евентуално Горски 99-02. Конкретната тема е за ръждата по автомобила, избива ли? Има ли колеги, които да са се сблъсквали с този проблем? Благодаря в аванс.
|
|
|
|
| Сря Мар 05, 2014 10:04 am |
|
|
|
askeless
|

Колега, общо погледнато каросериите на субару излизат от заводите с добра обработка и защита от корозия, но се е наложило мнението, че ламарините все пак са по-тънки от на немските автомобили. Отделно възможностите на марката позволяват карането по пресечен, дори тежък терен /особено важи за високия Форестър/, което неминуемо води до нараняване на повърхностите. Като прибавиш и факта, че в Австрия, Швейцария, Германия и северните части на Италия се използва масово айсмелт и други химикали за снегопочистване се получават и наличията на ръжди по колите. Топлите гаражи допълнително способстват. Колите от тези държави по правило са ръждиви, но много зависи в каква степен са засегнати. Дълбоки и сериозни ръжди говорят по скоро за удари или тотално занемаряване на колата, което пък бъди сигурен, че не се отнася само за каросерията. Също по правило повечето коли от Австрия, Швейцария и Германия са технически изрядни, защото хората са педанти. Обратно е в по-южните части на Италия - там сняг и химикали няма, ламарините са здрави или тук там наренени от оффроуд, но в техническо отношение има проблеми, защото колите не се поддържат правилно, използват се с некачествени консумативи или въобще не се поддържат. Плюс че италианците също уважават газта. Това е в общия случай и разбира се са възможни изключения и при двата варианта и изборът е въпрос на добър компромис.
Аз от дълго време се оглеждам за кола и първоначално отричах италианския внос, но в момента предпочитам колата да е от там. Двигател, задвижване, ходова част се правят, части и майстори има доволно, но ламарини почнеш ли веднъж да правиш, рано или късно пак се правят и пак и пак. Удряни и правени аудита, фолксвагени, бвм или мерц също ръждясват, освен ако не са изцяло от алуминий, от ръждата спасение няма.
Поздрави!
|
|
10
|
|
| Сря Мар 05, 2014 10:50 am |
|
|
|
tyson
|
Благодаря за инфото. Освен Италианския, не пропускай и Гръцкия внос. От там съм виждал също доста добре запазени екземпляри. В момента карам италианка, и смея да твърдя, че ламарините ѝ са доста здрави като изработка. Но искам нещо по-голямо като обем, имам едно детенце, и ходя за риба често 
|
|
|
|
| Сря Мар 05, 2014 10:59 am |
|
|
|
mayora_59
Регистриран на: Вто Ное 05, 2013 7:55 pm Постове: 137 Местоположение: бургас
Автомобил: subaru forester
Телефон: 0886832733
Рейтинг: 3
|
|
Колега аз карам Forester 98г. внесен от Германия и е толкова ръждясал че в сервиза който го карам за ремонт получават стрес като го видят. Ако си навит на нашата марка обаче нищо няма значение. Гледай да е с турбина че да ти гледат другите стоповете. Късмет!
|
|
|
|
| Нед Мар 09, 2014 7:59 am |
|
|
|
tyson
|
Подлежи на ремап Турбалана на Форестъра? Предполагам да, но да попитам все пак 
|
|
|
|
| Пон Мар 10, 2014 8:53 am |
|
|
|
askeless
|
|
Подлежи на ремап, но колко си заслужава е друг въпрос. Стоковата турбина MHI TF035 е с малки възможности и близо до границите й.
По-добре е смяна с турбина TD04 от WRX, спортна генерация и въздушен филтър и последващ ремап. Колеги от форума са постигнали около 210-220 кс по този начин.
|
|
|
|
| Пон Мар 10, 2014 11:36 am |
|
|
|
JoroRock
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2016 9:12 am Постове: 7 Местоположение: гр. Пловдив
Автомобил: Suzuki VZ800
Рейтинг: 0
|

Здравейте, Намерих тази тема в търсачката и искам да я използвам за да споделя впечатления и помоля за мнение относно един форестър, на който днес направих оглед. Като техническо състояние, екстериор и интериор колата по-скоро ми хареса, но има и нещо което ме притесни - ръжда. На единия заден калник точно над гумата има зона с избила ръжда и подпухнала боя. Не е много и ще се оправи лесно, но притеснителното е дали това не е признак за други спящи такива местенца. Не съм имал форестър до сега и не мога да преценя. Отдолу по мостовете, гърнетата и т.н. също се забелязва доста ръжда. Например отдолу в задната дясна част на колата зад задната гума има някаква правоъгълна плоска кутия (не знам какво е), която е хваната с метални планки и болтове - тези планки и болтове бяха направо изгнили. Нямам снимки на конкретния автомовил, но мога да онагледя с ето тези: Спирачните апарати например изглеждаха малко по-зле от това http://hammerheart.snimka.bg/other/razn ... 86586.big#А отдолу беше малко по-зле от това http://hammerheart.snimka.bg/other/razn ... 86580.big#Тази информация не е достатъчна, но все пак много моля за съвет! Значи ли това, че задължително колата е тръгнала да гние и спасение няма? Много голям мераклия съм, но не искам да стана абонат за кърпежи. Поздрави!
|
|
|
|
| Съб Юни 17, 2017 6:23 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
Регистриран на: Пон Май 23, 2016 5:27 pm Постове: 469 Местоположение: Сливен
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251     
|
|
Не купувай кола в такова състояние.Всичко в една кола може да се смени,но ръждата няма оправяне или ако някой ти каже,че ще я направи това е временно!Патил съм с други автомобили и от опит ти го казвам.
|
|
|
|
| Съб Юни 17, 2017 10:55 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Тази ръжда на калника е хронична, нищо му няма. По окачването - значи е каран зимно време и от лугата така е станал. Важното е по купето/пода и т.н. да няма ръжда.
|
|
|
|
| Нед Юни 18, 2017 8:39 am |
|
|
|
JoroRock
|
|
Като изключим калника друга ръжда външно по купето не се виждаше. По пода имаше малко, но повърхностна - без люспи и паднали парчета. Около гумите също беше добре, даже заводската боя не беше нацяло паднала. Под капака бяха ръждясали само главите на болтовете, а коша си иглеждаше добре. Притеснителни бяха гърнетата, тръбите, гредите, задните носачи, щангите - целите равномерно ръждясали.
|
|
|
|
| Пон Юни 19, 2017 6:22 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
Идеален стар автомобил няма,компромис винаги трябва да се направи при покупката му,но трябва да си наясно и колко ще ти струва този компромис след покупката му.Приеми моето мнение за субективно,защото ненавиждам да гледам ръжда и никога не купувам такъв автомобил.
|
|
|
|
| Пон Юни 19, 2017 8:31 pm |
|
|
|
askeless
|

Не купувай такава кола! Всъщност малкото ръжда на калника може да е огромен проблем и началото на края на тази конкретна кола. Причина 1 да изгние на калника е удар там някъде. Вследствие ремонта е нарушена заводската защита. Тогава ръждата може да е локална и не е толкова страшна.
Но, причина 2 за ръждата там е по опасна. Импрезите до 2008 и форковците до 2007, легаситата до 1998 имат проблем в задната част. Става въпрос само за моделите със задни макферсони. В горната част на бомбетата на задните амортисьори , от външната страна, а не откъм багажника има едни преградни ламарини, които са със застъпващи се краища, които са заварени на пунц. Там се образува ръб от горната ламарина, освен това тези ламарини са доста тънки и податливи на ръжда. Зад тях се намира вътрешността на задните панели, която е куха и по принцип няма достъп до нея. Реално част от тези кухини могат да се видят ако се махне декоративната пластмаса при капачката на резервоара. Частичен достъп има и през багажника, но се свалят всички декоративни кори , като така се достига до ръба във вътрешността на панела. Та тези преградни ламарини при бомбетата имат лошия навик да пробиват, изгниват и се отварят дупки. Когато вече има дупка гумата почва да хвърля кал и мизерия в бомбето и панела започва да се пълни отвътре. Изчистване няма, започва ръжда, което е най лошо, тази ръжда е отвътре навън. Не се ли хванат тези дупки навреме , панелите се пълнят и цялия панел и задна арка изгнива до долния край на задната врата. Бомбето пък пробива откъм гърба на в задната седалка и почва да гние и от страната на багажника. Спасението купуване на друг панел, заваряване, антикорозионно, кит, боя и т.н. често не могат да се направят ръбовете на веждите. Ако се хванат навреме и здрави варианта е почистване, намазване и върху тях влакнест кит или смола и стъклопаладт. Другият интересен проблем е наличието на едни силиконови топки от лепило за шевовете на задния панел, които се намират отново отвътрешбата му страна, точно при задния край на веждата. Тези топки задържат вода и постепенно веждите загниват и там, пак отвътре навън, а като отвори също почва да пълни вътре. Тези точки трябва да се премахнат, ръждите да се зачистят, да се намаже с ръжепреобрсзовстели, епоксодни грундове и т.н., да се изпръска накрая с парафин. А за ръждата на калника, която надига боят - и аз имах и като отговорих за я оправя - изненада. Някой преди мен беше правил и не беше изградил, а директно затворил с кит дупката. Бях пробил при силиконовите топки на шевовете. Кита беше изкарал 2 години и сега ми предстои изграждане, вече с ламарина и истинско. И боя после. И двете ламарини при бомбета са ми изтъняли до скъсване, даже едното го пробих докато почиствах. Така че разгледайте си колите. Миналата седмица гледах една Импреза 2.0 2006-2007 Хоук и беше пробила и от 2те страни, затова веждите и бяха във филер. Така бяха решили външно проблема, но вътрешно корозията си продължаваше. Тая кола след 2 години ще става за продаване само на части. Поздрави , дано съм полезен.
|
|
|
|
| Вто Юни 20, 2017 3:00 pm |
|
|
|
jordanbuggy
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2015 2:09 pm Постове: 129 Местоположение: Велики Преслав
Автомобил: FORI 2006 BECK 2002 FORI 2001
Телефон: 0892340818
Рейтинг: 249     
|
|
Колегата askeless е дал най-точното обяснение
|
|
|
|
| Чет Юни 22, 2017 8:22 pm |
|
|
|
JoroRock
|
|
Благодаря на всички! Търсенето продължава...
|
|
|
|
| Пон Юни 26, 2017 6:09 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
Всички са такива. Моят е SH купето т.е. на сравнително малко години и отдолу си го обработвам с антиръждавейка и прочие. Някой ако ми каже, че това е нормално за кола купувана нова и в момента на 50 хил. км (която седи в гараж...  ) - здраве му кажи...
|
|
|
|
| Вто Юни 27, 2017 10:44 am |
|
|
|
dimitrov 1969
|
Liv написа: Всички са такива. Моят е SH купето т.е. на сравнително малко години и отдолу си го обработвам с антиръждавейка и прочие. Някой ако ми каже, че това е нормално за кола купувана нова и в момента на 50 хил. км (която седи в гараж...  ) - здраве му кажи... И то какво излиза ,че 10 годишните са по устоичиви на ръжда.А вашата колко е годишна и къде основно я карате?
|
|
|
|
| Вто Юни 27, 2017 1:02 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
6-7 годишна. България по улиците, с 2 деца и жена  Без офроуд. Не знам какво ще излезне - просто споделям мнение, че е рядкост незаръждявило Субару. Може след 2013-2014та да са пооправили антикорозионните покрития...
|
|
|
|
| Вто Юни 27, 2017 9:45 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|