Отговори на тема стр 1, 2  >
 Forester 2.5XT SH монтаж АГУ и Обслужване 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 18
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Привет на всички!

Наскоро се сдобих с пет годишен Форестър 2.5 XT с автоматична скоростна кутия на реални 60к км.
Колата е фантастична от гледна точка на динамика и проходимост, но както всяко хубаво нещо, изисква
правилна и навременна поддръжка, което според моя горчив опит е малко трудно в България.
Четох доста теми и мнения от форума, но така и не стигнах до еднозначен отговори какви типове масла
са подходящи за двигателя, скоростната кутия, диференциал и раздатка. В инструкцията за експлоатация на автомобила има описани
спецификациите на флуидите, които следва да бъдат използвани, но данните в документа насочват потребителя към продуктите, предлагани от
производителя на колата, които на всичкото отгоре май не се намират лесно на Българския пазар.
Предвид големия разход на гориво се замислям за монтаж на АГУ, но от мненията, които събрах до момента леглата на изпускателните клапани на двг.
са склонни към повишено износване в резултат на по-високата работна температура в горивните камери. Очаквания пробег без ремонт на главите
е около 50 – 60к км. което не знам дали не обмисля в голяма степен газификацията на този тип двигатели, тъй като ремонта изисква вадене на двигателя от
коша и ремонта на двете глави.
Моля хора, които имат опит с такъв тип автомобили да споделят мнения и препоръки по поставените от мен въпроси.

Поздрави!

Пон Яну 19, 2015 10:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
RAMMSTEIN написа:
Привет на всички!

Наскоро се сдобих с пет годишен Форестър 2.5 XT с автоматична скоростна кутия на реални 60к км.
Колата е фантастична от гледна точка на динамика и проходимост, но както всяко хубаво нещо, изисква
правилна и навременна поддръжка, което според моя горчив опит е малко трудно в България.
Четох доста теми и мнения от форума, но така и не стигнах до еднозначен отговори какви типове масла
са подходящи за двигателя, скоростната кутия, диференциал и раздатка. В инструкцията за експлоатация на автомобила има описани
спецификациите на флуидите, които следва да бъдат използвани, но данните в документа насочват потребителя към продуктите, предлагани от
производителя на колата, които на всичкото отгоре май не се намират лесно на Българския пазар.
Предвид големия разход на гориво се замислям за монтаж на АГУ, но от мненията, които събрах до момента леглата на изпускателните клапани на двг.
са склонни към повишено износване в резултат на по-високата работна температура в горивните камери. Очаквания пробег без ремонт на главите
е около 50 – 60к км. което не знам дали не обмисля в голяма степен газификацията на този тип двигатели, тъй като ремонта изисква вадене на двигателя от
Моля хора, които имат опит с такъв тип автомобили да споделят мнения и препоръки по поставените от мен въпроси.

Поздрави!

Честито за придобивката колега,

слагай течна фаза,по точно Vialle,

за 120000км на газ ми бяха потънали 0.1мм леглата,от които към 60000км на над 400 коня натоварване

колега от форума си сложи на WRX 2007- 230коня

Пон Яну 19, 2015 11:32 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 200
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
2.5ХТ 2006 г. 230 к.с с леки ъпгрейди,като даунпайп и декат,лек сейфти ремап само между 2-3000 оборота.Газовата е инжекцион BRC Sequent- SDI 280kW,инжектори също BRC.Има система за омасляване на клапаните.Mонтирана е в Гърция през 2011 година,от тогава колата е карана на газ общо 70 000 км,от тях 30 000 в БГ от Декември 2013г. при мен.Никакви проблеми,ремонти на глави и клапани не са правени и не се предвиждат.Засега.

Пон Яну 19, 2015 12:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
valadares написа:
RAMMSTEIN написа:
Привет на всички!

Поздрави!

Честито за придобивката колега,

слагай течна фаза,по точно Vialle,

за 120000км на газ ми бяха потънали 0.1мм леглата,от които към 60000км на над 400 коня натоварване

колега от форума си сложи на WRX 2007- 230коня

Мерси за бързя отговор :beer:
Течна фаза добре, но не е ли прекалено капризна за лошата газ в БГ?
Без да правим реклама, къде е монтирана течната фаза? Може и на лично :)

Поздрави!

Пон Яну 19, 2015 3:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
ivosaxo написа:
2.5ХТ 2006 г. 230 к.с с леки ъпгрейди,като даунпайп и декат,лек сейфти ремап само между 2-3000 оборота.Газовата е инжекцион BRC Sequent- SDI 280kW,инжектори също BRC.Има система за омасляване на клапаните.Mонтирана е в Гърция през 2011 година,от тогава колата е карана на газ общо 70 000 км,от тях 30 000 в БГ от Декември 2013г. при мен.Никакви проблеми,ремонти на глави и клапани не са правени и не се предвиждат.Засега.

Мазачката вакуумна или електронна ?

Пон Яну 19, 2015 3:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Вакумна.

Пон Яну 19, 2015 4:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Относно капризноста на Виале-не е!

Пон Яну 19, 2015 5:55 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Нищо не споменавате относно маслата, които ползвате във вашите автомобили.

Вто Яну 20, 2015 9:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
RAMMSTEIN написа:

Има толкова подробна тема че ще ти стане лошо докато я прочетеш

Вто Яну 20, 2015 9:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Vmax написа:
RAMMSTEIN написа:

Има толкова подробна тема че ще ти стане лошо докато я прочетеш

Прав си :)

Изчетох темата „Alex Is The Oil Guy” и се обърках тотално. Като пълен лаик пуснах тема и там.
Съвсем нов съм в света на Субару и ми се иска автомобила ми да се обслужва с подходящите консумативи,
което според мен не е правено в Събару България и това ясно се вижда от ремонтите, който са правени по основни агрегати
на нова кола.

Поздрави!

Вто Яну 20, 2015 10:14 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Аз ползвам Red Line 5W30,5W40 Euro и High Performance,като си ги смесвам 2:3 HP към ЕURO,същото 2:3 5W30 към 5W40.
Специално при мен с 5W30 върви по-добре,работи по-тихо,ама заради газовaта слагам и 5W40.
На всяка смяна чистя с добавка BG EPR,виж ми темата за BG добавките.От миналата смяна слагам и добавка модифицираща триенето,като за мен резултата е потресаващ.Ако искаш подробности пиши.Нямам никакви проблеми с тази схема.

Вто Яну 20, 2015 11:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
ivosaxo написа:
Аз ползвам Red Line 5W30,5W40 Euro и High Performance,като си ги смесвам 2:3 HP към ЕURO,същото 2:3 5W30 към 5W40.
Специално при мен с 5W30 върви по-добре,работи по-тихо,ама заради газовaта слагам и 5W40.
На всяка смяна чистя с добавка BG EPR,виж ми темата за BG добавките.От миналата смяна слагам и добавка модифицираща триенето,като за мен резултата е потресаващ.Ако искаш подробности пиши.Нямам никакви проблеми с тази схема.

Това със смесването на маслата е интерсна стратегия и ми е интерсно да споделиш, защо го правиш.
Би ли споделил опита си с газовата уредба? Вървеж, разход, проблеми.

Мерси предварително!

Сря Яну 21, 2015 9:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 29
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Привет, от няколко дена(бувкално) карам такъв модел Форестър, маслото, което ми препоръчаха в сервиза е Ravenol:

http://www.ravenol.de/en/home.html

Освен, че е немско и ми сложиха от "racing" версията, не мога да кажа нищо друго за момента. Още нямам и АГУ, но ми го рекламираха като масло използвано в STI модели :) Тепърва ще ровя темата на Алекс за маслото, за да видя дискутирано ли е вече, но все пак реших да го спомена преди това.

За добавките, от това, което съм чел и слушал, мисля, че има смисъл(даже си е доста важно), ако имаш газова, иначе не би трябвало да е чак такава драма.

Но като цяло мисля, че ако ги поддържаме както трябва и ги обслужваме на време, най-вече ще ни радват колите :)

Сря Яну 21, 2015 9:45 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Колега @valadares , здравей! Нов съм във форума и не мога да изпращам лични съобщения, та ще съм благодарен ако ми пишеш е-мейл на [email protected] , защото имам няколко питания относно Vialle-то, благодаря ти :)

Пон Мар 30, 2015 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 162
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Дано модераторите не сметнат поста ми като спам, но ми е интересно Валадарес дали е правил реглаж на клапаните преди поставяне на уредбата? При всички положения факта, че за 120 000 км износването е толкова малко както и това, че колегата не е имал проблеми с газовата уредба според мен оправдава инвестицията в течна фаза.

Чет Апр 16, 2015 7:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Popimoni написа:
Дано модераторите не сметнат поста ми като спам, но ми е интересно Валадарес дали е правил реглаж на клапаните преди поставяне на уредбата? При всички положения факта, че за 120 000 км износването е толкова малко както и това, че колегата не е имал проблеми с газовата уредба според мен оправдава инвестицията в течна фаза.

Изобщо не е спам, въпросът ти е много резонен. От няколко места ми споделиха, че реглажа на калапани в моя случай
е съпроводен с вадене на мотора от коша, което на мен никак не ми се нрави ](*,)

Пет Апр 17, 2015 3:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 162
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Трябва да имаш предвид, че реглаж на клапани ще ти се наложи да правиш дори и при каране на бензин след известно време. При правилни настройки на ГИ, при добавяне на впръскване на бензин над определени обороти, каране с хубави масла този интервал може да се удължи. Наскоро видях мотор 3.0, на който беше монтиран ГИ газова фаза (мисля, че беше Принс), на който износването на клапаните беше минимално, при това без допълнително монтирано омасляване.

Сря Апр 22, 2015 4:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Абсолютно вярно е, че дори и на бензин след определен пробег си за реглаж на клапани.
При мен това е валидно за 157 000 км ееален пробег само на бензин.

За газтта не мога да претендирам за специални познания, но на предната кола съм правил два пъти реглаж ( на всеки 50 000км на газ ) и според сервиза всеки път е било в рамките на нормалните отклонения - тоест без драми и това е без смазки...
Много са попуярни тезе омаслители и са дъвкани във форума доста , като никъде няма технически доказателства за тяхната полза, даже колега бе споменал че повечето системи пускат еднакво количество смазка независимо от скоростта на движение, което е пълна простотия защото във високите оборори има най- много нужда от защита...

Според мен е най важно да има правилна настройка на газ, което е най сложната работа, въпреки че всички майстори го подценяват, претупват , а някои го правят и на място.

Чет Апр 23, 2015 12:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
За мен смазките също са много спорен феномен и нещо повече, при турбо двигател с вакуумна
мажеща с-ма ефект при турбо режимите изобщо няма да има поради простата причина, че в
смукателния колектор имаме налягане, а не вакуум :pardon:, не съм сигурен дали това важи за системите с помпичка, която все пак създава налягане, но то трябва да превишава налягането създадено от турбокомпресора. Предполагам, че и при двата типа мазачки на празен ход ще има смазване, но това не е търсеният ефект. За проблемите, които поражда газта по леглата на клапаните, гарнитурите на главите и самите клапани има изписано много и проблема е ясен, но както беше споменато по-горе при добра настройка на газовата с-ма, би трябвало негативните последици да се минимизират. За мен, обаче остава загадка дали турбинен мотор може да се настрой толкова прецизно при всички режими на работа на двигателя, както атмосферката и да нямаме прекалено бедна или прекалено богата смес в дадени режими на работа.

Чет Апр 23, 2015 5:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Клапаните на турбомоторите са усилени, така че проблема не е толкова изразен както при атмосферните.
Адекватна горивна смес може да се постигне с добър газаджия и мапер, който да е коректив, но не и при големи налягания - 1.5 и нагоре, защото все още няма достатъчно бързи мощни изпарители за да смогнат при коне над 350

Чет Апр 23, 2015 6:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >