|
Страница 1 от 1
|
|
Броят на Форитата в БГ се увеличи с още една бройка =)
| Автор |
Съобщение |
|
ganev79
Регистриран на: Съб Фев 07, 2015 5:43 pm Постове: 66 Местоположение: София
Автомобил: Forester '09 SH5 2.0X AT LPG
Телефон: 0877797030
Рейтинг: 10
|

Здравейте, с радост искам да споделя, че семейството ми от няколко дена сме вече не само фенове на Субару но също така и щастливи притежатели на Форестър III EJ20D бензин автомат. Веднага си поръчах форумните стикери =) Тази кола толкова ни радва, че започвам да се притеснявам да не станем зависими  След няколко огледа на Форита и Беци в БГ разбрах, че ще трябва да платя едно 30% над цените тук за да купя кола на реални километри (или поне с по-голям шанс да са реални) и с истинска сервизна книжка. В БГ ми показваха сервизна книжка със скъсани страници и подпечатана само последна, както и технически преглед на газова уредба, който също трябваше да мине за сервизна книжка на кола без газова такава =) но по подробно ще опиша случаите в определените за това раздели. (Инфо за Форестър и инфо за Аутбек с конкретните обяви да знаят евентуалните клиенти) Цялото ми пътуване до Германия, пазарлък с немския дилър на нови и стари Субарута хер Шмид и докарване на колата минаха бързо лесно и приятно. Естествено неприятните неща започнаха от нашата граница, където ми поискаха 20 лв. за манифест, че не съм дължал данъци на държавата. Не че са много, но пак някой си е поставил бурканче да си събира медец. След митницата от шест ленти за коли пътя се стесни до една лента цялата в сериозни дупки, нещо като предупреждение за непросветените къде са попаднали, но пък това ми беше и първия оф роуд тест, защото за изминатите 1400 км. никъде не видях подобен терен =) От там директно в КАТ, регистрация, застраховка, маркировка за да има спокоен сън, защото знаем какво се случва на колите с цолови номера. Като ми издадоха талона в КАТ отидох при същия нелюбезен чичко, който ми направи техническия преглед за да ми монтира номерата, и докато ми ги монтираше започнах да си сверявам номерата на рамата и двигателя да няма случайно някоя грешка, при което той веднага започна нещо да се прави на умен и да ме дисва. Не открих несъответствия. Сега като седнах на спокойствие да се запозная по-подробно с някои детайли по автомобила разбрах, че все пак този недоволен от професията си човек, успя да направи грешка и аз въпреки, че сверих на 95% информацията от талона не успях да го хвана на място. Модела на двигателя го е написал FJ вместо EJ а пък аз сверих само номерата на двигателя и на рамата, имената си ЕГН то и всичко остнало =( В понеделник ме очаква отново ходене в този кенеф наречен КАТ и среща с милите служители там. Апропо този път освен този с фенерчето всички останали наистина бяха мили любезни и бързи. Да не ви се налага обаче да ходите до тоалетна там, има една химическа, но влизането в нея без противогаз е крайно нежелателно и опасно. Със застрахователите също си е филм, защото те си застраховат на цените, на които вървят най-евтините местни возила от модела и не ги интересува какво пише на фактурата и какви са реалните цени. Нещо много хейт стана, но пък Форито си го бива и супер много ни радва. Още съм във фаза разучаване и скоро ще имам няколко въпроса, на които се надявам да ми отговорите. Ето няколко снимки на Форито:
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Хер Шмид слага цоловите номера
01.jpg [ 465.73 KiB | Прегледано 1127 пъти ]
Коментар на файл: Едно от неприятните места в София, за съжаление неизбежно за тези, които си регистрират кола тук.
02.jpg [ 483.92 KiB | Прегледано 1127 пъти ]
|
|
|
|
| Пет Мар 06, 2015 7:51 pm |
|
|
|
Valio
|
Честито много радости и много без аварийни километри... 
|
|
|
|
| Пет Мар 06, 2015 8:01 pm |
|
|
|
ganev79
|
Valio написа: Честито много радости и много без аварийни километри...  Благодаря  дано никога да не ни оставят любимите ни коли, пък ние ще си се грижим за тях 
|
|
|
|
| Пет Мар 06, 2015 9:11 pm |
|
|
|
patko
|
|
Честито, само положителни емоции.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пет Мар 06, 2015 9:25 pm |
|
|
|
Geo_Plam
Регистриран на: Вто Яну 24, 2012 9:47 am Постове: 259 Местоположение: София
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80 
|
|
Лачено, та лачено! Браво! Много радост да носи на семейството! Педала на газта да не се жали и само консумативи да се сменят!
_________________ Subaru Forester SF first love Subaru Forester SH Subaru Outback Wilderness
|
|
|
|
| Съб Мар 07, 2015 2:41 am |
|
|
|
STANYTONKOV
Регистриран на: Пон Дек 20, 2010 2:19 pm Постове: 226 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 177к.с 2003г
Телефон: 0896107191
Рейтинг: 30
|
Честито със здраве да си го ползвате и да ви води на много хубави места 
|
|
|
|
| Нед Мар 08, 2015 9:49 pm |
|
|
|
ganev79
|
Благодаря =) Не можа да ни се размине купуването на зимни гуми. Направо не мога да повярвам, как тази кола катери стръмни заснежени улици с летни гуми, но при маневра и заставане перпендикулярно на склона веднага започва странично приплъзване а също така и при спиране започват едни усуквания с летните. Изборът на зимни не беше голям, имаше само Blizzak DM-V1 на Bridgestone и Pirelli winter scorpion, взех Bridgestone и съм много доволен след първите тестове. Чувството да се придвижваш бавно и уверено по заснежени стръмни улици където преди постоянно трябваше да форсирам и да правя разни засилки, за да преодолявам трудни елементи от трасето е уникално. 
|
|
|
|
| Пон Мар 09, 2015 4:13 am |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
|
Честита придобивка и от мен! Бих искал да попитам: - защо наричате транзитните номера "цолови"? - какво означава в "подписа" за колата "...Aut. /AstraH 1.6? - коя е моделната година на Форестера и на какви километри е?
|
|
|
|
| Пон Мар 09, 2015 7:27 am |
|
|
|
ganev79
|
@PitM: Мерси за поздрава, цолови номера е побългарено от немски, Zollnummer (цольнуммер) или Zollausfuhrkennzeichen което е коректно изписано в пълния вариянт и значи митнически номера за иснос, краткото митнически номера. Astra H е другата ми кола, която е модела след полицейската 2006г. 1.6 бензин на газ с ръчни скорости  за добро или лошо ще трябва да се разделя с нея, защото за момента ще ми е трудно да поддържам две коли. Forester-ът е модел 2009г. произведен и регистриран 2008, на 90 500 км. след докарването на собстен ход с двулитров бензинов двигател (в момента съм на опашката в кат да ми оправят сбъркания модел двигател. Вече никога няма да го забравя EJ20D  , автоматик изпълнение exclusive-navigation с предстоящо монтиране на газов инжекцион. (Навигацията с тъчскрина радва окото, но такава технология на фона на един тел. Самсунг било и на три години модел само усложнява излишно нещата. Още не намирам свободни три часа за да разбера как се работи с еквилайзера.) Поздрави
|
|
|
|
| Пон Мар 09, 2015 9:23 am |
|
|
|
slavov87
|
|
Здравейте, честита придобивка и от мен - само безаварийни километри. Може ли да споделите информация отностно първоначалното обслужване на колата? За какви пари говорим и къде се е провело обслужването?
благодаря
|
|
|
|
| Нед Юни 07, 2015 3:19 pm |
|
|
|
ganev79
|

slavov87 написа: Здравейте, честита придобивка и от мен - само безаварийни километри. Може ли да споделите информация отностно първоначалното обслужване на колата? За какви пари говорим и къде се е провело обслужването?
благодаря Здравейте, благодаря за пожеланието =) Споделям абсолютно всичката информация свързана с Фори-то. Колата супер ме кефи и от три месеца от както я взех супер много и се радвам. Както по задръстванията в София, така и на магистралата, така и на многократните разходки по черни пътища в Родопите, Пирин и Стара Планина. След достигането на връх Мургаш по по-трудния маршрут съм абсолютен фен на модела. Определено колата не е правена за често изкачване на толкова стръмни участъци, но в наложителна ситуация, човек може да знае, че има на какво да разчита =) Или пък си взима по мощен Фори и по възможност с турбо  След като внесох колата отидох в сервиза на Любо в Люлин, от който съм много доволен. Приемчика Пламен, който в събота установих, че не работи повече в сервиза, винаги беше много любезен и точен и беше много приятно да се комуникира с него. Надявам се, че и неговия наследник ще се справя като него, казвам го от позицията на доволен клиент. За няма и седем стотин лева ми смениха свещи, масло, филтри, четири тампона, пластини предни спирачни апарати, и предни и задни накладки. Цената е с процент отстъпка за членство във форума, като още не ми е отпечатана картата, но тях това не ги бърка. След 5 000 км дойде време и за смяна на ангренажа. Това беше на 95 000 км и се оказа, че е тамън на време, въпреки 105 000 км, които препоръчва производителя. Пак при Любо, дават гаранция на техния от 90 000 км. Комплекта включи и водна помпа, антифриз и пистови ремъци. Цена малко над 900 лв. пак с отстъпка върху резервните части. Прегледите на ходовата част са безплатни, компютърната диагностика се плащаше, но не помня точно колко. След близо 1000 км. офроуд единственото, което пак е тръгнало да подава, но е в ранен стадий са тампоните на предна стабилизираща щанга, чиято смяна излиза 40 лв. Маслото на автоматичната скоростна кутия също се препоръчва да се сменя по-често при чест офроуд. Остават и предполагам накладките и диксовете, които по често ще се търкат при липсата на бавни скорости. Радо, който работи до сервиза на Любо газифицира колата за 1300 лв. с включена форумна отстъпка, като работата на газ е фантастична. Колата сутрин включва на газ, преди още да съм тръгнал, докато например си поставям телефона на стойката и си слагам колана. Разход на тежко градско в София стига до 16 бензин или 19 газ. Съботно неделно градско е до 17 газ. Офроуда е окол 20 газ, единствено до Мургаш излезе 25 на сто. При 140/150 на магистралата с чести промени на скоростта е на около 17. При 120/130 км пада на 15. На бензин е три литра надолу. Правих и една профилактика на климатроника в официалния сервиз за около 110 лв. и реглаж на ходова част за около 50 лв. За съжаление оригиналния акумулатор се предаде и взех нов. Взех и два комплекта гуми, Зимни Континентал и АТ гуми за летни на дъщерната на Континентал фирма - Дженерал, модел Грабер2. Ако нещо друго ви интересува по колата, ако искате ми се обадете или пишете тук, ще се радвам да споделя. Поздрави
|
|
|
|
| Пон Юни 08, 2015 12:53 am |
|
|
|
SuBaRu_FoReSteR
Регистриран на: Вто Сеп 01, 2009 9:41 am Постове: 344 Местоположение: Стаpа Загоpа
Автомобил: Subaru Outback MY15, 3.6 R
Рейтинг: 23
|
2.0 150 к.с, 17-20 газ на 100  Какъв е този разход, форестър турбо харчи по-малко 
_________________ Случайността е среща на две необходимости !
|
|
|
|
| Пон Юни 08, 2015 6:27 am |
|
|
|
ganev79
|
|
Доста хора казват, че големите двигатели на Субару харчат по-малко или колкото малките и не е изключено да е така =) Градско каране е доста широко понятие, но примерно каране на офроуд на почти през цялото време на първа скорост ми дава 20 газ. От Германия като я докарах ми даде около 13 бензин при положение, че съм я карал с не по-малко от 130 по магистралите =)
Поздрави
|
|
|
|
| Пон Юни 08, 2015 7:59 am |
|
|
|
ganev79
|
|
Забравих да допълня, че от Форестер III в ЕУ не са продавали други бензинови двигатели, и ако са пускали е било за съвсем кратък период. Немския дилър ми обясни, че само двулитровите отговаряли на някакви еко евро норми и за това. От 2,5 и 2,5 Турбо са продавали в Русия, Украйна и Щатите. Ако не беше така, най вероятно щях да си взема 2,5 атмосферен, но са много редки и е трудно човек да си хареса =)
|
|
|
|
| Пон Юни 08, 2015 8:29 am |
|
|
|
torozoff
Автомобил: Subaru Forester 2.0x 2003
Рейтинг: 0
|
|
Честито и от мен! Любопитствам за гумите - Дженерал Грабер2. Колко километра им навъртя и какви са впечатленията? На мокра настилка как се държат? От към ниво на шум, добре ли са? Какъв размер взе и на каква цена?
Поздрави!
|
|
|
|
| Вто Юни 09, 2015 4:30 am |
|
|
|
ganev79
|
@ torozoff: Гумите са: ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ GENERAL GRABBER AT2 215/65R16 98T на цена 190 лв. бройката от Мкомплект: http://store.emk-33.com/product/26344/v ... 6-98t.htmlМного съм доволен от гумите. Навъртях им към 2000км, от които поне 500км офроуд. Държат се много стабилно не съм ги тествал кой знае колко на дъжд, но от карането на дъжд, не забелязах нещо смущаващо. Нивото на шум ми се струва много приемливо. Основно със скорост 50/60км/ч се чува очакването леко виене, което не ме дразни, при по-висока или ниска скорост мога да кажа, че въобще не се чуват. На магистрала усещането е същото както с нови зимни гуми, има леко луфт за обиране с волана, за разлика от изтърканите летни гуми. За офроуд, след качването на стръмните участъци около Желява на път за Мургаш мога да кажа, че са чудесни и за пясък и чакъл =) Поздрави
|
|
|
|
| Вто Юни 09, 2015 11:54 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|