Отговори на тема
 Въпрос относно радиатор (HELP) 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 60
Автомобил: Forester S-turbo (SF '99)
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги

като пълен новак на тема субару, се получи доста странен за мен фал. Радиатора на колата беше заминал и аз по сайтове, и до колкото видях, си поръчах радиаторче (Valeo) и див и щастлив тръгнах да го сменам, но преди да сваля стария, видях,че е различен.Има си щуцери и маркучи,водещи към края на скоростната кутия(предполагам диференциала).Според сайтове радиатора ми трябва да е този,който си купих нооо...

Става дума за Subaru Forester S-turbo '99, ръчна скоростна кутия, с клима (JF1SF5LD3XG03378). Понеже не съм в България, гледам да си оправям повечето неща сам, иначе е доста солено.Цената на радиатора ( пак Valeo ) с масления охладител е около 300ЕВРО, та явно ще се сменя с него( дават го за коли с автоматична СК и без клима ) ... Ще може ли да ми кажете какво точно тече в тези маркучи към шуцерите ( масло| охладителна течност ) и като ги сменям нещо по-специфично, обезвъздушаване... за което трябва да внимавам ](*,)

Хиляди благодарнисти предварително :beer01:

П.п. това че имам датчик за температура на задния диф. и съответно лапичка на таблото, означава ли че трябва да има виско шпер ? :roll:

Нед Ное 27, 2011 3:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 183
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега карам същия модел. Щуцерите са за маслото от скоростната кутия (охлаждане), а задния диференциал е ЛСД - има тема във форума.

Нед Ное 27, 2011 7:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
тъй като нямам възможност вече да си поправя поста, тогава тук

ВИН-а е сгрешен, правилният е JF1SF5LD3XG033987 :oops: :oops: :oops:

Нед Ное 27, 2011 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
преглеждах форума за тема относно правилното обезвъздушаване на охладителната система на турбо мотор и единствено това намерих като обяснение

Nick написа:
Добре, няма проблеми. Триковия момент тук се изразява в това, че откачваш горното съединение радиатор, от към страната на радиатора и пълниш двигателя от там. Напълваш и радиатора и като протече и от двете качваш обратно съединението и стягаш. В този момент си на около 90% пълна система. Ако не направиш следващата крачка - пак загряваш. Отвърташ обезвъздушителната пробка точно в същия ъгъл на радиатора и през оригиналния отвор на радиатора доливаш бавно докато прелее и от нея. Стягаш пробката (НОРМАЛНО, НЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО, ЗАЩОТО ЩЕ Я ЦЪФНЕШ, ТЯ Е СПЕСИФИЧНА И НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА СЛОЖИШ), наливаш течност в преливника , 5 см над горната граница, слагаш моето име на поръчката, палиш и тръгваш. След изпълнение на циклите загряване - изстиване, ти утре сутринта ще имаш ниво в системата правилно и ниво в преливника точно в средата между двете граници.

Забележка - това е в случай че нямаш дефект. Където и другаде да намериш нивото в преливника утре сутринта - ти имаш дефект. И не забравяй, че моето име стои най-отдолу на поръчката.

:D

+

Nick написа:
Този метод е - за всички Субару, с хоризонтален поток на антифриз и с вертикални казанчета на радиатора. Това е радиатор с капачка от LH и с обезвъздушителна пробка RH.

Той не важи за Субари с вертикален поток на антифриз и хоризонтални казанчета, където капачката за наливане се намира на пътническата страна (RH) и няма пробка за обезвъздушаване.

Турбо двигател - спада в пъри вариант. Там капачката на радиатора се намира на по-ниско ниво от капачката за наливане на антифриз (казанче на самия двигател). В този случай системата се напълва в голяма степен през горното съединение и последните 10 тина процента се доуточняват на затворено съединение и капачка радиатор и ПРЕЗ ДРУГАТА КАПАЧКА, КАЗАНЧЕ НАД ДВИГАТЕЛЯ.

Ако не спазите тези правила - рискувате да сте в проблем. Бих казал - в проблем сте !

=D>

малко съм объркан от това, че при мен няма капачка на радиатора. Пробката за обезвъздушаване е едно щуцерче, мракуча на което отива в разшерителния съд закачен на смукателние колектори. Иначе мисля да си намеря някое старо гумено съединение и чрез него да напълня радиатора до преливане и тогава да възтановя връзката радиатор-мотор ( горе passenger-side)
Дано стане [-o<

Вто Ное 29, 2011 10:29 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема