Отдавна се каня да напиша едно ревю за този модел тъй като от около 6-7 месеца съм привел 1 бройка в непрестанна експлоатация и добих доста впечатления на база собствен опит и малко повече от 10 хил.км изминати в смесен режим (градско/извънградско).
Сигурен съм, че много хора се интересуват живо от този модел, тъй като вече цените му на придобиване са поносими, слави се с добра здравина и проходимост извън пътя (изключвам тежки off-road изпълнения).
Моята машина конретно е от 2003 година, 125 к.с. с ръчна скоростна кутия.
Всъщност, нямах никакво намерение да си купувам СУБАРУ. Не се бях интересувал от фирмата, а марката познавам предимно от състезателния модел Импреза (от медиите и някои познати из спортните среди), нищо повече.
Субару не са толкова популярни у нас, колкото в един Израел, например.
Бях решил да си взема някакво комби, задължително бензин. Старата ми кола е ц-класа дизел и все още си я карам от време на време.
Изключително комфортна и приятна за каране кола с нисък разход на гориво, но като всичко останало - и на нея почна да й минава времето, ръждата си казва думата. Имах няколко перипетии с разтичане на ГНП от супер качествената нафта, но това е положението тук в БГ. Затова реших да си взема бензиново комби. Дълго обмислях дали да не си взема някоя по нова Ц класа, но накрая реших да се ориентирам към японските изпълнения, конкретно Мицубиши Лансер комби от 2006та-2008ма.
Попаднах на подобен екземпляр наблизо и отидох да го разгледам. Още като я видях разбрах, че съм се насочил грешно - тези коли са доста малки и не отговарят на изискването ми за пространство.
За добро или зло - наблизо имаше едно сиво фори което веднага харесах на външен вид, в последствие като го разгледах и запалих се оказа, че е с газово и имаше доста кусури (пукнати стъкла, развалено централно, неравномерна работа на мотора и т.н) и се отказах от конкретната бройка. Обаче харесах много вътрешното пространство и външния вид.
Вечерта не можах да спя и съответно на др ден се свързах с няколко познати и не след дълго желаната кола беше вече моя собственост (малко преди нова година Дядо Коледа беше благосклонен). Нито бях карал такава, нито бях чел нещо за модела, нито съм планирал да търся фори...видях го и реших, че ще имам такава кола и това е
Минавам към характеристиките, от които всички се интересуват:
1/ Разход на гориво:
- извънградско най-ниско 8 / 100 (до 100км/ч и ако съм сам) и градско около 13 / 100 с чести стартове (палиш/гасиш).
- по документи отразените стойности (6.5 извънградско и 11,5 градско) изобщо не са верни, да не пиша, че в евентуално Софийско градско разходът би бил с около 2 литра повече, еле пък ако е и автомат съвсем се втасва положението с още литър-два, според стил и навици в шофирането. Посочените стойности вероятно са възможни, но не и при нормални градски/извънградски условия за шофиране. Общо взето който се реши на Форестър 125 к.с с ръчка би трябвало да се подготви за смесен разход от около 10 литра на 100км. Поне при мен дава толкова с 4 човека и багаж до горе, с нормално шофиране.
За мен лично този разход е задоволителен, предвид размерите на колата и технологиите от преди 12 години.
2/Гуми и джанти:
Много е важно да се вземе предвид, че тези форита са постоянно 4х4 (едновременно задвижване на 4те колела) и гумите трябва да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 4 еднакви + 1 резервна също като другите 4. Тоест комплект гуми = 5 броя.
Различните гуми водят до дисбаланс в т.н вискомуфа (скоростен диф) и тресене при завои след като силикончето в този компонент загрее достатъчно. Възможни са и повреди в скоростните кутии вследствие на ненавременна намеса по отстраняване на този проблем (ако възникне).
Трябва да отбележа, че когато си търсих нови летни гуми проучих пазара доста внимателно, тъй като гумите са мен са от първостепенно значение. Хубавите гуми са винаги предимство във всякакви ситуации и компромис не трябва да има!
Направи ми впечатление, че много хора залагат на АТ гуми, които качества на асфалт са доста спорни. Далеч са и от критериите за комфорт, спирачен път и енергийна ефективност. Всеки сам трябва да си зададе въпрос: Колко често ще кара извън пътя и заслужава ли си да жертва комфорт и сигурност на асфалта заради по голямото сцепление по черни пътища.
Въпрос на личен избор.
За съжаление, не ми е ясно защо от Субару са избрали джанти 15ки за основен размер на този модел. Нямам никакво намерение да купувам по-големи джанти, защото това ще е свързано с покупката на още 10 гуми.
Размерът на гумите по каталог за този модел е 205/70/15 95H което също не ми е особено понятно, тъй като за този размер гуми предлагането е доста ограничено, а оригиналните гуми модел Bridgestone Dueler не са особено сполучливи...
Аз лично заложих на чисто летни с 4 успоредни канала гуми Vredestein с размер 205/65/15 и не останах разочарован. Случи ми се докато избирах гуми продавачи да ме уверяват, че при поръчка на НЕ-оригинален размер не гарантирали бъдещи повреди по колата. Това са небивалици. Важно е гумите да са х 4 еднакви, неравномерно износване дори да са една марка и модел също може да бъде причина за повреди в т.нар. вискомуфа. По-тесни гуми аз лично не бих препоръчал на никого за неговото фори, понеже ще се загуби стабилността в завоите. Не е невъзможно да се кара и с такива, но шансовете за дискомфорт нарастват.
Ремонт по въпросната муфа е свързан с около 500 лв (части и труд) ако няма други повреди.
3.Мотор и скоростна кутия
Всички субару мотори са боксери, съответно имат ниско ниво на шум и почти липсват вибрации при работа на място.
5та предавка "захапва" добре от 50км/ч и това е предимство за нисък разход на гориво в градски условия.
Колата разполага с екстри :
- Бавни скорости - активират се с натискане на съединител и повдигане на допълнителната ръчка, която усилва въртящият момент и дава допълнителна тяга. Може да се използва и при изпреварване с ниска скорост (примерно на едва кретащ тир който няма намерение да спазва законите за движение по пътищата и да пропуска колоната от автомобили при наличие на отбивка за целта).
-Hill Holder (задържане по наклон) - това е система, при която съединителя има допълнителна функция, изключително полезна за млади шофьори, а именно - по баир и на светофар ако колата е изключена от скорост и при светване на зелен светофар шофьорът няма нужда да натиска спирачката ако съединителят е натиснат при включена 1ва скорост (или респективно задна скорост по надолнище и желание за маневра по посока върха на баира). Тоест съединителят играе двойна роля - съединител и спирачка, само по наклони, без значение дали сте включили 1ва или задна скорост. Това дава повече време и сигурност за реакция, като колата не може да се върне назад/напред при правилно съгласуване на педалите (съединител, газ).
4/Дизайн и интериор
На външен вид колата ми харесва много, но това е субективен фактор. От към интериор и интериорни решения повечето неща са в стил "Направи си сам" за да станат приемливи.
-Стъклата нямат никаква защита и като напече сериозно си е кофти. Решение на този проблем има - със специално фолио.
-Поради липса на рамки по стъклата (незнайно защо) при висока скорост играят кючек и вдигат доста шум. И тук решението е налично със залепване на гумирани уплътнения, които намалят донякъде негативите от конкретното дизайнерско решение.
-Системата за управление на стъклата е взета от Нисан и доста често има проблеми, които се оправят временно. Досадно, но факт.
Колата разполага с достатъчно пространство за багаж, което е голям плюс. Не ми харесва, че задните седалки падат само напред и така пътуващите отзад няма как да регулират облегалките си дори и багажникът да е празен.
От към материали вътре си е доста пластмасово, а самата пластмаса не е особено качествена и лесно се поврежда. Същото важи и за стъклата.
Страничните огледала са ужасно малки за кола с подобни габарити от годините 2003 - 2005! Възможна е смяна с огледала от фейс-лифт 2006 които са по-големи, имат интегриран мигач и се прибират автоматично, ако не се лъжа. Цената им обаче е доста солена...450лв/брой
Ако не се лъжа - всички модели след 2003 разполагат с подвижен шибедах, който се скрива вътре от подвижна кора с ръчно управление. Самата кора не уплътнява много добре пространството под този люк и съответно това води до по-висок шум. Вероятно може да се застъпи с някаква микропореста подложка ако не се ползва често, но е много удобно под светофари например да проверяваш таймера.
Подлакътниците които са в стил баничарка берлинго също не ми харесват, но обмислям поставяне на подлакътник от друга кола, така че да бъде възможно закрепването на мястото на оригиналния към шофьорската седалка.
По-добра опция е фейслифтовия подлакътник, но пак не е кой знае колко добре направен.
Огледалото за обратно виждане е снабдено с бленда за редуциране светлината на фаровете на автомобилите отзад и компас с ел.обозначение на посоките. Някои модели разполагат с халогени намиращи се долу в бронята, други - с темпомат.
Климатика изстудява добре, но при 3та и 4та степен, а там се усеща осезаема загуба на мощност, особено ако сте повече хора с багаж. Отделно е доста шумен.
Няма никаква идея по отношение на шумоизолацията. Отдолу вратите са снабдени с тънка гумена лайсна, която пък е закрепена с някакви миниатюрни пластмасови зъбчета, това си е направо смешно, но това е положението. Въпросните гумени уплътнения често се откачат и висят, което пречи на нормалното затваряне на вратите. Нямам идея как могат да се залепят, тъй като допират директно боядисани и гланцирани части на вратата. Необяснимо.
На височина се регулира единствено шофьорската седалка и така да гледа спътниците си от високо. Полезна екстра през зимата е подгрев на седалките и облегалките (само за предните). Интересно е че могат да работят само отделно - или горна или долна част...
Фабричното радио е зле и е препоръчително да се смени с нещо съвременно.
Фабричното осветление отпред е зле също и препоръчвам самозалепващи се LED светлини.
Управление и возия:
- Управлението е стегнато и колата не клати по завои. Воланът е малко твърдичък, но с времето се свиква.
-Возията е малко дървена, но пък за това си има мерцедес...Ако трябва да сравнявам возията на субаруто с нисан кашкай - то нисана вози много по добре, но пък една хонда Ц-РВ е по-зле.
-Много е важно за комфорта при пътуване да знаете, че разстоянието и на 4те гуми от средата на джантите до долен край на калниците трябва да е нещо в порядъка на 42-45 см, ако не се лъжа. Може да се провери в Manual (Ръководството). Добре е да е еднакво навсякъде. В противен случай ще има нужда от ремонт - амортисьори, пружините и т.н, които не са никак евтини.
-Спирачките са малко слаби за този модел, но всеки си прави сметката как ще шофира ако кара форестър. Нямам представа как са спирачките на по-мощните версии. Ако някой желае нека сподели.
Ако някой се сети нещо друго, пропуснато от мен по отношение на описанието качествата на фори - нека ме допълни.
В заключение ще добавя, че съм предимно доволен от Субару Форестър относно качествата които предлага за цената си, но по отношение на интериор и решения има много какво да се желае.
Ако някой ден си взимам друго Субару, то вероятно ще е пак бензиново Фори...от последните серии...като им паднат и на тях цените