Отговори на тема
 Нов фен с Форестър 2.5 турбо 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5
Автомобил: FORESTER III 2.5 XTurbo
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Момчета, благодаря за поздравите!
Не съм разглеждал целия сайт и не знаех за това, че има тема за читави сервизи и майстори.
Ще постна по-нататък и в "белия" списък.
За питането на Vmax за повредата.
Моите приятели ме посъветваха за части, масла(Енеос сустина 0Х50), но никой не ми каза за специалния антифриз.
Доливал съм по малко обикновен антифриз, което в събота(18 март) доведе до прегряване на колата и пробив в радиатора.
Отидох в сервиза в който ми правят и другите коли и там ми казаха, че могат да сменят радиатора(лесно било, вярно е), но не могат да намерят такъв. Ники Петков от магазинчето на Симеон ми намери КОЙО и ми го донесе лично.
При смяната на радиатора са добавили още 2 литра обикновен антифриз.
На излизане от сервиза, видях, че парното е затворено(повече моя грешка) и реших да тествам обезвъздушаването.
Още на България лампата светна. Спрях на "Чепишев" и обезвъздуших, както трябва.
Напънах колата много здраво до Копитото - всичко ОК.
На другия ден(неделя) тръгнах за Банско и на баирите след Перник лампата отново светна.
Върнах се и почнах справки - всички - майстори и форуми, казваха - гарнитура.
На другия ден отидох при Петко ГЪРКА(измислих прякор, дано да го хареса) и той каза да не бързам с изводите, защото и от двете клапанни капачки излиза твърде бяла пяна -т.е. по-възможно е да не е гарнитура.
Прочисти системата, наля Г12, смени термостата(при прегряване някакъв силикон ли, тефлон ли се повреждал и не отварял докрай, което се разбирало през лятото).
Половин час диагностика в движение на различни обороти и скорости и всичко е ОК.
След това рали тест Симитли - Предела. Всичко ОК. Но и всеки диагностичен извод е предпоследен. Ще видим.

Пет Мар 25, 2016 10:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте, момчета!
След осем месеца канене и необичаен повод, реших да представя впечатленията си от автомобила.
Имам доста впечатления, за това ще ме прощавате за многото приказки, но имам какво да кажа.
По-нататък ще съм по-краткословен. Като всеки юрист. :giggle:

Форестър, 2.5 ХТурбо – 230 к.с. на вала, 172 к.с. на диностенд(на колелата).
Купен на 121 000 км. наистина реални. Отвътре си беше чисто нов.
Предполагам, че голямата разлика в к.с.(близо 60 к.с.) идва от японския стандарт за к.с., при който 230 к.с. са европейски 206 к.с. Никакви тунинги. Пълен сток.
Двигател ej255, определян и като WRX.(ej257 е СТИ).
Много динамичен опозитен рали двигател(до към 160 км.ч.). При мръсно предфорсиране на място, на автоматика до 3000 оборота(имам здрав крак) прави на първа 78 км.ч. за 4 сек. На 6500 оборота. След това, „връща” за втора на 5 600 оборота, където е най-голямата мощност. Светофарен изтребител. На бензин. Traffic lights Grand Prix.
То повечето светофарни гонкаджии не могат да стартират.

Скоростна кутия – АТ, Sportshift, лиценз от Prodrive Ltd., която се слага и на Астън Мартин 4.7.
По форумите на чужди езици, казват, че била мудна. Грешка. Мудна е на D, защото се предполага, че ще се кара бавно и спокойно. На Д „мисли” до 2 сек. преди да включи турбото, а след това следва силен „ритник”. Това е много неприятно и от това се оплакват най-вече по форумите.
Има обаче логика - това не е Импреза. Колата си казва - "Ако искаш бързо - отивай на „шифт”.
"Ако си на Д и натискаш кикдаун, аз(колата) първо ще изчакам да видя дали си сигурен, или си „седнал” на газта без да искаш." Това е правилно, защото дава сигурност.
Ако не се знае това обаче, „ритникът” може да ви изстреля извън пътя.
За това, кикдаун и турбо – само на ръчна.
На Д, колата си търси 1500 – 2000 оборота при нормално каране 80-100 км.ч.

Ако обаче, ползвате ръчна, няма дупка, няма лаг, няма мислене, няма ритник – има плавно, но самолетно излитане от място или от скорост до към 100-110 км.ч.
Нагоре вече ускорението не е толкова изявено, въпреки, че максималният въртящ момент е на 3600 оборота.
Тук идва най-интересното, за което сигурно ще има спорове. Във форумите, ВСИЧКИ пишат, че АТ е 4ЕАТ, т.е. четиристепенна АТ.
Мисля, че АТ е четирипозиционна, шестстепенна. Доказвам:
От място до 120 км.ч., колата прави пет превключвания и смени на оборотите. Това са шест предавки.
Свалих чарта на 2015 Импреза, СТИ 6 степенна ръчна. Там пише на кои обороти, на коя предавка каква е скоростта. Всичките шест МТ предавки на Импрезата, обороти и скорост са едно към едно с АТ на Форестъра.
На 120 км.ч. оборотите са 2500, което отговаря на шеста степен на импрезата. Ако пипнете газта рязко, но късо, оборотите стават 3000 – пета на импрезата и т.н.
Още нещо – позициите имат различен обхват.
Първа позиция е само първа скорост. Има вариант да тръгне от място на втора.
Втора позиция е до трета предавка.
Това са „твърди” предавки, защото не качва предавка при по-ненатоварено каране.
Другите две позиции имат нещо като овърдрайв в зависимост от натоварването.
Трета позиция е до четвърта предавка, като, ако колата се движи нормално и по нанадолнище, оборотите могат да паднат и като на пета. По-лесно и бързо вдига оборотите и сваля предавка.
АТ умно се съобразява с натоварването на колата. Обикновено превключване от Д към шифт сваля една предавка, но тук не е така.
Ако от 120 км.ч. на Д(шеста 2500 оборота), сложите ръчката на Шифт и колата е на равно или надолнище, АТ не реагира. Ако катери или ускорява качва 500 оборота(пета).
До тук – баничарка изтребител supersonic byorekvagen.

От тук обаче, започва лошото и дори опасното – много меко окачване и много мек волан.
Колата на неравен път леко но осезаемо се поклаща. И като нова така. Нещо повече – неравностите отклоняват макар и малко колелата и трябва непрекъснато да се „обира” и контролира с волана. На скорост над 160 трябва да се кара с изправена седалка и здраво да се държи волана. До 160 е най-добре(поносимо).
За мен не е толкова проблем, защото съм тренирал гребане и мога да контролирам посоката на движение на клатещо се и сменящо посоката си ППС. А и не карам с такива скорости, само съм пробвал. Но за жени, или за по-айляк шофьори, скорост над 160 км.ч., вкл. по нашите магистрали е опасна. При остри завои, купето се накланя и има силно усещане за обръщане и недозавиване. Няма да се обърне(пробвал съм).
Проблемът при по-слаби ръце или нерви е, че при рязко връщане в лента със скорост над 140 км.ч. може да се изпусне колата и да излезе от пътя, или стреснат от центробежната сила, шофьорът може да пренавие волана обратно.

При завои по нормален път на скорост, колата се държи особено.
„Шасито” влиза и излиза чудесно – тествал съм го, вкл. в гонки със спортни купета. Изостават именно в завоите. Но и не знаят как да карат в завои. Плашат се.
„Купето” обаче, завива някак си "отделно" от шасито. В купето, усещането за недозавиване е много силно. Това е от виското купе, мекият волан и окачване, които генерират мощна центробежната сила и силен камшичен ефект, при макар и нисък център на тежестта. Няколко пъти бях сигурен, че излизам от пътя, но в следващия миг задницата се „връцваше”(лек дрифт) и изправяше завоя. Направо инфарктни ситуации. Лягах върху волана и балансирах в дясно като на яхта. Добре, че тогава(лятото) карах със стари зимни гуми, които позволяват оптимално странично поднасяне.
ТАЗИ КОЛА НЕ СЕ КАРА БЪРЗО В ЗАВОИ, ОСОБЕНО ОТ ЖЕНИ И НЕБРЕЖНИ ШОФЬОРИ.
Воланът няма никаква обратна връзка. Не разчитайте на волана за информация при завой.
Не е като форестър 1 и 2. Определено.
КОМФОРТ
При нормално каране, колата е добре. Малко подрусва. За разлика от волана, задникът ви дава пълна информация за пътя, ако не е гладък асфалт.
Но, при мен може би е така, защото гумите ми са 101W, по книжка са 98H.
Купето не е много добре шумоизолирано, но не е зле.
Колата е по-голяма отвътре, отколкото отвън. Купих я защото беше единствената, която ми „пасна” – 190 см., 112 кг. Пространство, колкото искаш, включително и от към вратата. Фотьойл.
Собственик на Трибека каза, че форестъра му се струва по-широк от трибеката. Като пуснахме рулетката се оказа, че Трибеката е по-широка с 14 см., но е с три см. по-тясна откъм вратата.
Задните седалки са видимо по-широки от форестър ІІ.
Уредите са удобни за контролиране. Колата е по-„постна” от към копчета, дисплейчета, лампички и други глезотии, но за мен това не е проблем. Блокира ми един диск с музика и не излиза и не знам, как да го вадя, но това е white кахър.
ГУМИ
За зимата реших да експериментирам с новите гуми на Мишлен – Крос клаймит – според производителя, това не са всесезонни гуми, а са „летни гуми, сертифицирани за употреба в зимни условия в държави, в които употребата на зимни гуми е задължителна.” На мокро клас А – това търсех, да не сменям летни и зимни гуми, че са цифра.
Те и мишленките са по 350 лв., но за цяла година.
На сняг и лед катерят много добре, но не отлично. На мен ми стига за ските. СУбАрУ е все пак. Слизане спиране и завой на сняг и лед – повишено внимание – все пак гумите нямат ламели, а и колата спира основно с предните колела.
РАЗХОД
Бензин – градско от 12.5 до 17 зависи от трафика. Извън градско – при нормално каране – 9.5, при изпреварвания с турбо – 10-11. При дивашко каране – 11.8 за 450 км., мерено от капачка до капачка. Едно към едно с компютърните данни.
Газ. Тъй като правя около 40 000 км. годишно сложих газ. При Митака. БРЦ с два изпарителя по 200 к.с. и казанче за масло за клапаните. Моят добър приятел – Жоро от ЕВРОГАЗ можеше да сложи и нещо негово и да ми вземе парите, но каза, че БРЦ са най-добри за Субару турбо, а Митака ги правил най-добре – за сега съм съгласен.
Градско – от 15 до 20 – средно 16.5.
Извънградско – много от „зависи”. Една нощ се върнах от Варна с 9.7 на сто газ. Скорост 90-100, без изпреварвания, без турбо и т.н. нормално по същия маршрут – 11.5 на сто. Бързо по същия маршрут – 13.5 на сто.
Нормално, с пет човека и багажник за ски – 14 на сто. За мен е много добре.
Компютърът показва среден разход за 12 000 км. 11.9. Това значи около 15 на сто газ. На газ компютърът не е верен с около 25%.
РЕМОНТИ
При покупката, колата „потропваше” отвсякъде. Продавачът(ваш форумец) ми каза, че в някакъв сервиз, в който го водил кандидат купувач, му казали, че трябва да смени шарнири, тампони за макферсон, биелети и накрайник за рейката.
Когато важно „диагностицирах” тези дефекти в магазина на моите хора, това предизвика спонтанен смях в залата – „Това е Субару бе момче(!!!), тия неща се сменят над 250 000 км. Този отпред(ФР 2003 служебна) кара толкова внимателно, че на 470 000 км. още не е купувал такива неща.”
Връчиха ми една торба гумени тампони за всичко – около 100 лв., ремонт 85 лв. и това беше.
Направих 25 000 км., влязох за „дефектация” при доверен човек и той каза – всичко ОК.
Смяна на един соленоид на някакъв вал, който беше „поддал” още при покупката.
Колата си вървеше и без него, но светеха лампи и го смених при Митака.
Другата повреда е смесването на антифризите.
Радиатор(КОЙО 350 лв.) термостат(45 лв.), нов антифриз и т.н. – 560 лв. Приемливо.
Масло Енеос 5Х40,, сега ЕНЕОС Сустина 0Х50. Доливане 1 л. на 9000 км.
Много здрава кола. Когато я взех, след първите зверски експерименти се наложи само да сменим всички уплътнения на пробките за масла – отвсякъде беше избило. Вече не избива, но карам пенсионерски.
Това засега. пак извинявайте за многословието.
 23

Пет Мар 25, 2016 2:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Четох до някъде и като видях какви страшни глупости са написани се отказах.

Разликата в конете се дължи на загубите на автоматичната трансмисия и на предаването към четирите колела. Това, че кутията е 6 степенна - по-голяма глупост не съм чел. Torque converter lock up се казва иначе. Турбото "включва" 2 секунди по-късно.. се нарича лаг заради отключването на torque converter и след това идва spool-а.

Иначе да - хубава кола

Пет Мар 25, 2016 5:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хората, които не са карали особено много автоматици, често бъркат заключването на хидромотора с превключване на предавка.

Пет Мар 25, 2016 6:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Към автора на темата,

Това упражнение със старт от място на 3000 оборота го забрави, освен ако нямаш излишни 5 000лв и една торба нерви.
Има една тема - АВД или как се кара това, мисля че ще ти е от полза, както за всеки който за пръв път се качва на Субару.
Въобще този модел е доста популярен и в раздел Тунинг има много интересни четива и проекти, но четене му е майката.

Хубаво е да се увеличават Субарата :beer:

Пет Мар 25, 2016 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Е, човекът е юрист,не е инженер. Но пък го е написал емоционално ;)

Пет Мар 25, 2016 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Отговори с цитат
И аз не съм инженер, но имам google. За емоционалното - спор няма грам :D

Пет Мар 25, 2016 11:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много хубав пост,но за съжаление много странни констатации и абсурдни твърдения.Моите два цента са да не се разглеждат разсъжденията за стабилността и сигурността на Форестъра като чиста монета,защото много хора ще се демотивират неправилно.

Съб Мар 26, 2016 9:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 135
Автомобил: GC,BH,SF,BP,SG,BR,GD, BMW
Рейтинг: 56
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:facepalm:

Съб Мар 26, 2016 11:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 261
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Хммм...нищо лично колега,ама сигурно предишният собственик на мойто Фори е имал твоя характер-продължавам с ](*,) .
А иначе мога само да се съглася с това,че към 160км/ч е като лодка и трябва капитанско право :D

Съб Мар 26, 2016 3:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте, младежи!
Във връзка със спора относно 4ЕАТ, чрез мой приятел в Англия, получих отговор от един от конструкторите на 4ЕАТ във фирмата Продрайв ЛТД разработила тази АТ. Човекът е вече пенсионер и беше така любезен да ми изпрати мнение.
Истината се оказа по средата, повече към 4АТ.

Hi R….
Thank you for Mich CC information. I have them already ordered.
On your questions about 4EAT – you are both right and wrong. Apples or oranges.
As you asked me to answer using “your words” I answer as follows:
1. YES -after starting AT “makes” 5 “gear switches separately” “up to the last one”.
But have in mind – they are not exactly “gear switches” .

2. In mind the above stated – 4EAT has “SIX gears”. But have in mind – they are not exactly GEARS.

3. In mind the above stated – as far as rpm, gears and corresponding speed are concerned 4EAT is ALMOST(BUT NOT ENTIRELY) equal to 6MT Impreza or any other 6AT. For ex your 6AT X Trail.

4. The expression you cited from some forum “4EAT has only 4 gears I will miss 5th or 6th” is WRONG. 4EAT has this rpm/gear ratio so it has “5th and 6th” “switched” separetly.

5. Yes it is a little bit better to keep on N “on traffic lights”. This AT is not so “fragile” and can be on D but if you feel better on N – use N.
You can use N when “slowly crouling” but is this needеd?
You can use N even when car goes faster but I do not recommend using N for long “downhill ride”(funny). You will not break AT but you will shorten its life 20%.

Back on 6AT
When talking with other drivers and frends it is correct to say that AT is 6AT. In general terms it really is 6AT.
But in specal terms of AT engeneering it is 4 GEARS or better say 4 GEARS Plus.
The mechanics of ATs is more complex than of MT – for ingeneers both are incomparable.
I will give you an example with 8 gears bike.
There are 4 cogs on the back axis and 2 cogs on the pedal axis. These are 8 gears. But 4 of these gears 2X2 are almost equal. So the bike has 8 visible gear positions but has 6 real gears.
From this point of view 4EAT has 36 gears because of 36 diff torque interchanges.
Youve noticed that on 3000 rpm on "4 gear" sometimes the speed is a little bit under or over 80kmph.

In final – drive your exellent car enjoy it and do not fill your head with things it is no need to understand.
PS
I like yours “As much better 4X4 you have – as much longer you will have to walk to find help.”

Regards

Нед Мар 27, 2016 7:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
In final – drive your exellent car enjoy it and do not fill your head with things it is no need to understand.

Е това обобщава темата.

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Пон Мар 28, 2016 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 865
Рейтинг: 95
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
WEEGEE написа:
От тук обаче, започва лошото и дори опасното – много меко окачване и много мек волан.
Колата на неравен път леко но осезаемо се поклаща. И като нова така. Нещо повече – неравностите отклоняват макар и малко колелата и трябва непрекъснато да се „обира” и контролира с волана. На скорост над 160 трябва да се кара с изправена седалка и здраво да се държи волана. До 160 е най-добре(поносимо).
За мен не е толкова проблем, защото съм тренирал гребане и мога да контролирам посоката на движение на клатещо се и сменящо посоката си ППС. А и не карам с такива скорости, само съм пробвал. Но за жени, или за по-айляк шофьори, скорост над 160 км.ч., вкл. по нашите магистрали е опасна. При остри завои, купето се накланя и има силно усещане за обръщане и недозавиване. Няма да се обърне(пробвал съм).
Проблемът при по-слаби ръце или нерви е, че при рязко връщане в лента със скорост над 140 км.ч. може да се изпусне колата и да излезе от пътя, или стреснат от центробежната сила, шофьорът може да пренавие волана обратно.

Колега кефиш. Каква е тая скоростан кутия дето се слага на Астън Мартин ? Това е кола тип жипка модел пуснат преди 12 години а не спортно купе и не е мислена да се кара с над 160 понеже от друсането и шумa, влизащ отвън щи изпадат зъбите та трябва да я обезшумиш цялата първо с Dynamat ако ще я караш по аутобана редовно. За да не се клати в завои кат патка трябва да се сменят първо пружините или с оригиналните розови от JDM Forester STI или със Swift специално за този модел.Това е най безболезнения/евтин вариант без да сменяш амортисорите. Вече ако искаш да се заиграваш най добре разбира се да се вземта от някоя морга в Япония optional Inverted struts and springs, които са били като заводска ъпгрейд опция на JDM FSTI и сравнително малко коли го имат и се намират трудно.

Смяна на пружините с едни Swift-ки е първата и най осезаемо усещаша се модификация по колата далече пред power gain ъпгрейдите. Даже стабилизиращи щанги не ти трабва да сменяш. След това може алуминиеви носачи да се сложат от СТИ и некви леки джанти. После спирачки- накладки+армирани маркучи+Motul спирачна тезност или червени/черни спирачни апарати от 06-07 WRX ако търсиш визия може и от 04 СТИ оранжеви брембота ако ти се дават пари. Ама ефекта от спортните пружини е най драстичен. Ще се изненадаш как влиза в завоите като трупче. Ей тия неща ако направиш и може да боднеш една генрация Fijitsubo за звук и може и да не искаш да повишаваш мощността - колата и сток си е ОК особено щом на газ се каро, което не знам доколко е добре за турбо Субару.

Чет Апр 28, 2016 6:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 18
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравете WEGEE,

Като бивш собственик на успешно продаден SH 2.5 XT на реални 60к км. и с риск да си навлека гнева на ревностните
фенове на марката Subaru, бих Ви посъветвал да сте изключително внимателен при екстремното натоварване на
двигателя през горещите летни дни. По мое скромно мнение, нашите приятели от Fuji са се опитали да оразмерят
всички части и материали по SH модификацията, така че производствените разходи на автомобила да са максимално ниски.
В следствие на тази не малка подробност двигателя е склонен към прегряване при висока температура на околната среда и не само.
Това важи още повече при AT моделите, при които охлаждането на автомата е част от водния радиатор, който всъщност е със
сходни размери на една друга марка кола, която имах преди много години, но с малката подробност, че тя беше 1.4 моно инжекцион.
Не случайно производителя изисква колата да се кара с премиум синтетични масла и флуиди във всички агрегати,
като и така скриваните от масовия потребител сервизни бюлетини, в които видиш ли от Fuji били установили куп
елементи по двигателя, които имали склонност към дефекти при експлоатация на мотора с масла различни от това,
което те препоръчват и те самите отричат и променят сервизния интервал за смяна на маслото на двг.
За мен лично, пътното поведение на този автомобил със стоково окачване не отговаря на заложения мощен двигател
и при невнимателно шофиране, колата може доста лесно да подведе водача, който трябва винаги да има едно на ум, че
задното му окачване при неравности в завой просто липсва, което според мен скандално за този мощен автомобил.
Разбира се удоволствието и сигурността, която се усеща при шофиране при лоши метрологични условия и настилки
е безспорна и определено е запазена марка на Subaru. Не е за пренебрегване дори и базовата комплектовка за
безопасност на пътниците, както и отличните му представяния на краш тестовете.
В резюме, лично за себе си аз прецених, че не си заслужава да плащам разходи за спортен автомобил, който
в много моменти се налага да карам като малолитражка за да не му кипне чайника или да не му се задръсти цедката
на маслената тръбичка за турбото и т.н. и в крайна сметка се разделих с марката.

Чет Май 05, 2016 4:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема