Отговори на тема стр 1, 2  >
 Неволи с Forester SG 2.5xt 
Автор Съобщение

Постове: 39
Рейтинг: 58
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Имам Forester SG 2.5xt от няколко години и съм много доволен от колата, но напоследък след отварянето на мотора за основен ремонт запонаха да се появяват проблеми за които нямам отговр. Обобщено, основните проблеми се 2. Първият е разход на масло пакело 5w40, 500мл/1000км. Вторият е неравномерна работа на мотора от време на време, усеща се едно леко клатене в колата, както и при палене, колата не може да държи стабилни обороти, иска да изгасне, след това се форсира сама до към 2000 оборота и след 2-3 минути всичко се оправя и няма и помен от това, всяко следващо палене е безпроблемно. Цялата история е следната: Решаваме да отворим мотора, защото бях за реглаж клапани и бяха минали доста километри, като решихме да направо цялостно обслужване на мотора. Декември месец, майстора го сваля и сменя заради износване биелни и основни лагери, клапани и гумички заради нагар, вероятно от факта, че колата се кара на газ, гарнитури глави, шлайф глави, мерене на бутала и цилиндри които са в допуск по неговите думи, коляновия вал имал много малко отклонение, но преценихме, че няма да го пипаме понеже не съм състезател и нямам намерение да я засилвам повече, премахване на TGVтата физически и разни други дреболии. Взимам колата и започвам да я разработвам внимателно без да и давам рязко газ, не съм вдигал повече от 3300-3400 оборота и скорост от 140км по магистрала, маслото с което е правена тази процедура по спомен беше някакъв мотул, но не се сещам с какъв вискозитет. След минаване на 1000км, хващам, че около 1л масло е заминало, чувам се с майстора и той ми обяснява, че има разни кухини които с разработването се запълват и от там най-вероятно идва разхода. Продължвам и и навърам общо 2100км разработвайки мотора, като за тези километри заминават общо 2,5л масло. Карам я при майстора и слагаме маслото с пакело 5w40. Разхода продължва да е наличен като след около 2000км са заминали между 1,5л и 2л масло. Коментирам го с майстора и този път се съгласява, че не е нормално това. Преглежда турбината за да я изключим като опция, всичко е наред при нея и маха свещите за да погледне с бороскоп в цилиндите, при което наблюдава омасляване в цилиндрите и казва, че вероятно е от факта, че не сме сменили сегментите. Поема си ремонта и сегментите за негова сметка и отваря мотора втори път. Сменя сегменти и каквото друго е нужно и взимам колата. Започвам отново разработване, този път с маслото което ми беше в мотора, понеже е на 2000 и малко километра. След изминати 2400км, сменяме масло и започвам да засичам и хващам отново разход на масло 500мл за изминати 1000км. Държа да отбележа, че не съм състезател и повече километри се правят по магистралата с 140км. До преди да отворим мотора, колата е караната само с motul 5w40 и максималния разход който съм засичал е около 2л/1000км Пакелото било много качествено масло и понеже успявало да смазва хубаво компонентите е нормално да го гори, това е като обяснение на майстора. Коментарите оставям на вас. А другия проблем се развива по интересен начин, след като отоврихме първия път мотора, колата работеше перфектно, без клатене без прекъсване всичко беше 6 точки, но след второто отваряне се появява въпросния проблем с паленето и от време на време има едно клатене като работи на място. Пак при разговор с майстора стигам до извода, че не сме се разбрали и TGVто е махнато само физически без да е махнато и софтуерно. Махаме го и софтуерно, но промяна няма. Колата е логвана от мапер и след двете сваляния на мотора, като по неговите думи всичко изглежда нормално и няма смисъл да се пипа нещо. Чистен е дебитомер като след чистенето имаше някакво подобрение в паленето, но положенито бързо се върна по старо му. По думите на майстора, след като сме махнали TGVто би трябвало да се мапне, защото се променя порцията въздух която се подава към цилиндите, което не знам дали е вярно, но и при двате махания на мотора, колата не е мапване, а само логвана, като при първото сваляне на двигател, нямаше никакви проблеми и мотора работеше прекрасно, а след второто се появяват проблемите.
Ще се радвам да споделите вашите мнения по моите болежки, че вече започвам да се отчайвам, всеки обвинява другия, а проблемите не се решават. Не става въпрос и за пестене на пари, защото до тук съм налял не малка сума в колата и искам всичко да е като хората. Както и не искам да обвиняваме конкретен човек, а просто да се изкоментира кое е правилно със съответните факти и кое не:) Намирам се в София и съм отворен към всякакви предложения, въпроси и отговори. Ще се радвам да стане хубава дискусия.
Поздрави и наздраве :beer:

Пон Май 26, 2025 5:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
От това, което чета има писане няколко страници с догадки, но и доста очевидни пропуски. Мини на някоя сбирка на Шел-а в четвъртък да побъбрим, по-лесно ще е. Ще ти дам два жокера, първи: турбина на око не се тества. Моята уж беше добра, ама 200мл/1000 си заминаваха, без значение как карам. Втори: не спомена сменявани ли са водачи клапани, хонингът как е и дали си сложил нов PCV клапан?

Пон Май 26, 2025 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Доста съм прочел, доста неща има писани, но идва момент в който си казваш, че не може да разбираш от всичко и се доверяваш на човек който си изкарва парите с това и разбира от тези неща. С удоволствие ще дойда, на 5ти юни ще мога, на Шела на Бояна нали така? Клапан не е сменян, а хонинга не мога да кажа на сто процента как е, трябва майстора да питам, но мисля, че си беше ок. Утре ще го питам и ще напиша. А какъв е метода за проверка на турбото щом не е на око?

Пон Май 26, 2025 11:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
За водачите също не знам, но ще питам. Срещата от колко часа беше? Иначе тук ще е хубаво ако стане дискусия, защото и други хора ще могат да се възползват от информацията която споделим. ;)

Пон Май 26, 2025 11:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Alxx написа:
От това, което чета има писане няколко страници с догадки, но и доста очевидни пропуски. Мини на някоя сбирка на Шел-а в четвъртък да побъбрим, по-лесно ще е. Ще ти дам два жокера, първи: турбина на око не се тества. Моята уж беше добра, ама 200мл/1000 си заминаваха, без значение как карам. Втори: не спомена сменявани ли са водачи клапани, хонингът как е и дали си сложил нов PCV клапан?

Хонига е ок, PCV клапана е чистен във ваничка с ултразвук, водачите са сменяни.

Вто Май 27, 2025 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето ти две възможни причини за разход на масло. Клапана колкото и да чистиш няма да му възстановиш пружината, омекват за няколко смени на маслото. За водачите знаеш и сам ако не са поставени правилно или не са оригинални.

Вто Май 27, 2025 4:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Без TGV-та може да пали малко по-трудно, но на загрял мотор не трябва да има разлика в работата.

Чет Май 29, 2025 12:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
zk. написа:
Без TGV-та може да пали малко по-трудно, но на загрял мотор не трябва да има разлика в работата.

Всъщност колата няма проблем с паленето, а с факта, че след като запали, не си поддържа оборотите иска да изгасне в началото, после се самофорсира и така. А клатенето на място което се усеща за мен е различен проблем. Онзи ден, майстора ми сложи за проба, друга горивна помпа и вече 3 дена карам така. Колата чувствително се държи по-добре и момента с искането да изгасне отсъства за сега, единствено се форсира сама някой път до към 2к оборота и след това се стабилизира. Ще покарам още няколко дни така и мисля да обвиня и да сменя горвината помпа с валбро 255.
За сега остават неравномерната работа на мотора( клатенето) от време на време и големия разход на масло. Като за разхода на масло, мисля да да сменя PCV клапана с нов, по предложение на колегата Alexx, след това като дойде време за смяна на маслото мисля да мина да Motul 5W40( маслото с което съм карал от както е в мен колата и с което съм имал нормален разход) и ако пак се наблюдава прекомерен разход на масло, мисля да сваля турбото и да го изпратя някъде да го погледнат и да му направят една профилактика.
Относно неравномерната работа на мотора, за сега нямам никаква идея от къде може да идва :)

Съб Май 31, 2025 6:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Преди да наливаш пари на сляпо защо не сте проверили компресията на цилиндрите?

Съб Май 31, 2025 8:08 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Vmax написа:
Преди да наливаш пари на сляпо защо не сте проверили компресията на цилиндрите?

Кое точно мислиш, че е излишно от изброеното? По принцип се доверявам на човека който си изкарва парите с това и разчитам на неговите знания, но поради определени причини започвам вече да се съмнявам в някои неща и за това и писах тук. Майсторът не е предложил да мерим компресия, но мога да го накрам да я замерим. До тук по мое желание, го накарах да изкара свещите да видим в какво състояние са, дали има някакво омасляване или нагар и го накарах да провери какъв е вакума. За вакума гледа по диагностиката която пък вижда стойностите на MAP сензора и по нея съди дали е ок. При мен на празен ход е 255mmHg и той твърди, че трябва да не е под 220mmHg и над 280mmHg. Имам сложен и бууст метър, който държи стойности под -60кPа. В сервизното ръководство гледам, че го дават да се мери на вакумния маркуч на спирачките и пише, че трябва да е -60kPa или по-малко.

Съб Май 31, 2025 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Разходът ти на масло е огромен. Не пречи да се пробва с нов клапан, поне е евтино.
Турбото ти е било ок преди ремонта, тоест надали се е прецакало по време на ремонта…
Направена е грешка да не се сменят сегменти навреме и после са сменени без хонинг, пак грешка

На този етап няма много полезни ходове - един е взима чисто нов оем блок и монтираш, този ти остава за резерва и ремонт (евентуално проект ).

А кой е майстора?
 15

Съб Май 31, 2025 12:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Vmax написа:
Разходът ти на масло е огромен. Не пречи да се пробва с нов клапан, поне е евтино.
Турбото ти е било ок преди ремонта, тоест надали се е прецакало по време на ремонта…
Направена е грешка да не се сменят сегменти навреме и после са сменени без хонинг, пак грешка

На този етап няма много полезни ходове - един е взима чисто нов оем блок и монтираш, този ти остава за резерва и ремонт (евентуално проект ).

А кой е майстора?

Тоест след първия ремонт е харчела масло заради сегментите, а след втория харче масло, защото е с нови сегменти и не е направен хонинг( като от твоите думи разбирам, че сменят ли се сегменти е задължително да се направи и хонинг, правилно ли се ориентирам?)
Накарах го също да погледне с камера в цилиндрите(понеже първия път уж така хвана, че има омасляване по цилиндрите и предположи, че е заради сегментите) и ми прати клипче, от което аз почти нищо не мога да видя, но каза, че било ок. Но има и друг факт, че колата е карана две седмици само в града, преди да погледне в цилиндрите сега, а в града натоварването е много по-малко и едва ли ще го харчи по този начин по който го харчи на магистралта с 140км.
А относно бензиновата помпа, дали да я сменя?
Не знам дали е редно да му казвам името, понеже не искам да обвинявам някого без да съм на сто процента сигурен, но ако държиш на ЛС ще ти го драсна.

Съб Май 31, 2025 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ти вече каза кой е индиректно :) Пък и обвинения не виждам, търси се проблем.

Съб Май 31, 2025 2:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Няколко пъти чета и нещо не мога да схвана.
Разглобявате мотора за реглаж на клапани, добре. Сменяте лагери, добре. Стигате до буталната група, където няма съществено износване :-? Много ме съмнява да няма износване, но да кажем, че е възможно. Тогава къде се търси причината за разхода, при условие, че има краен брой източници:
- споменавате гумички клапани. Субару няма такъв проблем с гумичките, освен ако нямате проблем с водача (пропаднал, спукан и др.) Това е така поради разположението на главите - при редовите мотори около тарелката и по стержина на клапана се задържа масло, което при стареене на уплътненията (вложките) започва да се всмуква при такт пълнене.
- турбина - не знам какъв е пробега, но турбината винаги е възможност за разход. Дори да няма луфт на вала (което е оценка за лагерите), няма гаранция за сегмента който уплътнява. В този случай има признаци по тракта след турбината - щедро масло.
- стигаме до буталната група. Тук нещата са по-прости и лесно измерими:
1) размери и отклонения, оглед на повърхностите
2)размери канали на сегменти и отвори за маслен слив в канала на масления сегмент
3) проверка на буталото между каналите на 1-ви и 2-ри сегмент. често се чупи, което е видимо, но може и да се спука, което може да се пропусне. Не казвам, че майстора е пропуснал, но поне при мен това беше проблема довел до разход 500-700 мл/1000 км.

Може би преди да пипате пак мотора да пробвате един компресионен тест и тест за херметичност (leak down test).
Кит за овърхолинг на турбината е около 150 лв. Не знам колко взимат сервизите за процедурата.

@ Vmax:
аз смених само сегменти на всички цилиндри + едно счупено бутало на 190К. 80 000 км по-късно leakdown теста показа макс 4 % продув, което е в норма. 150 000 км по-късно (в момента е 340000) разхода на масло 5W30 e в рамките на 1-1,5 /8500 км. Турбина не е пипана, предстои да я освежа и нея.

Нед Юни 01, 2025 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Няколко пъти чета и нещо не мога да схвана.
Разглобявате мотора за реглаж на клапани, добре. Сменяте лагери, добре. Стигате до буталната група, където няма съществено износване :-? Много ме съмнява да няма износване, но да кажем, че е възможно. Тогава къде се търси причината за разхода, при условие, че има краен брой източници:
- споменавате гумички клапани. Субару няма такъв проблем с гумичките, освен ако нямате проблем с водача (пропаднал, спукан и др.) Това е така поради разположението на главите - при редовите мотори около тарелката и по стержина на клапана се задържа масло, което при стареене на уплътненията (вложките) започва да се всмуква при такт пълнене.
- турбина - не знам какъв е пробега, но турбината винаги е възможност за разход. Дори да няма луфт на вала (което е оценка за лагерите), няма гаранция за сегмента който уплътнява. В този случай има признаци по тракта след турбината - щедро масло.
- стигаме до буталната група. Тук нещата са по-прости и лесно измерими:
1) размери и отклонения, оглед на повърхностите
2)размери канали на сегменти и отвори за маслен слив в канала на масления сегмент
3) проверка на буталото между каналите на 1-ви и 2-ри сегмент. често се чупи, което е видимо, но може и да се спука, което може да се пропусне. Не казвам, че майстора е пропуснал, но поне при мен това беше проблема довел до разход 500-700 мл/1000 км.

Може би преди да пипате пак мотора да пробвате един компресионен тест и тест за херметичност (leak down test).
Кит за овърхолинг на турбината е около 150 лв. Не знам колко взимат сервизите за процедурата.

@ Vmax:
аз смених само сегменти на всички цилиндри + едно счупено бутало на 190К. 80 000 км по-късно leakdown теста показа макс 4 % продув, което е в норма. 150 000 км по-късно (в момента е 340000) разхода на масло 5W30 e в рамките на 1-1,5 /8500 км. Турбина не е пипана, предстои да я освежа и нея.

Първоначалното отваряне беше поради факта, че мотора беше за реглаж клапани и преценихме, че като ще се сваля мотора, направо да му направим един овърхол, понеже колата се кара на газ и от последното отваряне са минали около 150к км. Колата харчеше около 1,5л-2л на 10к масло преди да пипнем. Всичко е измерено и инспектирано, включително сме коментирали и момента с пукнатите бутала за това си мисля, че ги е погледнал специално за пукнатини. По думите на майстора всичко е в допуск като изключим клапаните и гумичките, които заменихме с нови(всички клапани). Имаше и някаква минимална кривина в коляновия вал, но поради голямата сума която ми струваше всичко и по думите на майстора, е допустимо да мина само с изправяне, просто не ми се даваха още 1000лв + за колянов вал. Второто отваряне беше, заради високия разход на масло 1л на 1000км, като след инспекция през свещите с бороскоп и налбюдаваното омасляване в цилиндрите, майстора преценя, че е от сегментите( които не сме заменили първия път). Пак всичко наново, мерене, инспекция, шлайф и така. Всичко е гаранционно поето от майстора!Друго нещо което не съм спонела е, че вече съм с голяма маслена помпа. Колата е на почти 300 000км. Относно турбото, проблем не е имало с него, преди да отворим 2рия път е правена инспекция отново с бороскоп мисля и по думите на майстора, не се наблюдава омасляване. Със сигурност ще предложа да направим двата теста които предлагате: компресионен и leak down.

Пон Юни 02, 2025 8:05 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Аха, значи колата се е "повредила" след отваряне :-?
Няма причина работили сегменти да не работят пак. Ако колата не е прегрявана и хлабините са в допуск, дори е желателно да се ползват същите сегменти - това са триещи двойки, които вече са сработени. При смяна само на сегменти обикновено в началото се наблюдава разход на масло. Той може да е голям, ако е правен нов хонинг. Но дори и да не е правен, трябва време да се сработят с вече износената (условно) стена на цилиндъра.
Голямата помпа не знам за какво ще ти помогне, ти си с една ролка за променливо газоразпределение - т.е. просто нямаш консуматор за това излишно масло.
"малко крив" колянов вал - не знам такова понятие. Ако под "малко" се разбира като част от хлабината на шийка основен лагер, то това трябва да е в рамките на 0.05мм.
Доста объркан казус.
Има няколко възможности, но щом майстора казва, че вече няма масло в цилиндрите и свещите са наред, като начало сменете маслото с нещо обикновено и с известни показатели. Аз бих сложил един манометър (ако няма) и да се види какво налягане дава помпата, за предпочитане с heavy duty 5W30 масло.
Приемаме, че главите са тествани на вакуум от съответния доставчик (обикновено не е майстора) и с тях всичко е наред, водачите са сменени и са тествани.
Успех!

Пон Юни 02, 2025 9:51 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Аха, значи колата се е "повредила" след отваряне :-?
Няма причина работили сегменти да не работят пак. Ако колата не е прегрявана и хлабините са в допуск, дори е желателно да се ползват същите сегменти - това са триещи двойки, които вече са сработени. При смяна само на сегменти обикновено в началото се наблюдава разход на масло. Той може да е голям, ако е правен нов хонинг. Но дори и да не е правен, трябва време да се сработят с вече износената (условно) стена на цилиндъра.
Голямата помпа не знам за какво ще ти помогне, ти си с една ролка за променливо газоразпределение - т.е. просто нямаш консуматор за това излишно масло.
"малко крив" колянов вал - не знам такова понятие. Ако под "малко" се разбира като част от хлабината на шийка основен лагер, то това трябва да е в рамките на 0.05мм.
Доста объркан казус.
Има няколко възможности, но щом майстора казва, че вече няма масло в цилиндрите и свещите са наред, като начало сменете маслото с нещо обикновено и с известни показатели. Аз бих сложил един манометър (ако няма) и да се види какво налягане дава помпата, за предпочитане с heavy duty 5W30 масло.
Приемаме, че главите са тествани на вакуум от съответния доставчик (обикновено не е майстора) и с тях всичко е наред, водачите са сменени и са тествани.
Успех!

Беше ми обяснено, че понеже колата след първия ремонт, има повече сила, заради новите клапани и ревизията на мотора, а сегмените са "омекнали" с времето и започват да изпускат. Сега съм с нови сегменти, без да е правен хонинг и вече съм минал първо 2400км за разработване и след това към 4000км, колата си гори маслото и това е. Голямата помпа е уж за да има по-добро мазане на двигателя и да е облекчен. За колянвия вал, не мога да кажа конкретно, защото не съм запомнил точно кое е било криво.
А отсъствието на масло, възможно ли е да е поради факта, че колата е карана 2 седмици в града без да има голямо натоварване. Първия път като гледа цилиндрите с камера беше непосредствено след пътуване по магистрла 700км. Главите са тествани. А с този манометър каква е идеята, да се види помпата какво налягане прави и какво може да съдим по резултатите, не е ли само за правилна работа на самата помпа?

Пон Юни 02, 2025 1:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Дръпни интеркулера и виж има ли масло вътре?

Пон Юни 02, 2025 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
При смяна на клапани и лагери няма добавяне на "сила" :)
Сегментите "омекват" от прегряване - това е причина за отваряне на мотор, но при вас не е имало такова оплакване.
"Голямата помпа", (предполагам 12) не е достатъчно условие за добро мазане, но да не развиваме излишна теория.
Преди отваряне на мотора обикновено се измерва налягане на маслото в щуцер на датчика за налягане - това е по-скоро тип диагностика. В миналото почти всички коли имаха манометри - почне ли да пада налягането, при равни други условия, вече знаете накъде отива ремонта ;) И проблема не е в помпата, а в местата на консумация.
Разхода на масло на магистрала, в обороти, е признак за проблем в изброените вече в предишния пост компоненти.
Оставете майстора да си мине през брейнсторминга и да открие проблема. Отнема време, но трябва да се почне отнякъде.

P.S. А новите сегменти ОЕМ ли са?

Сря Юни 04, 2025 10:32 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
При смяна на клапани и лагери няма добавяне на "сила" :)
Сегментите "омекват" от прегряване - това е причина за отваряне на мотор, но при вас не е имало такова оплакване.
"Голямата помпа", (предполагам 12) не е достатъчно условие за добро мазане, но да не развиваме излишна теория.
Преди отваряне на мотора обикновено се измерва налягане на маслото в щуцер на датчика за налягане - това е по-скоро тип диагностика. В миналото почти всички коли имаха манометри - почне ли да пада налягането, при равни други условия, вече знаете накъде отива ремонта ;) И проблема не е в помпата, а в местата на консумация.
Разхода на масло на магистрала, в обороти, е признак за проблем в изброените вече в предишния пост компоненти.
Оставете майстора да си мине през брейнсторминга и да открие проблема. Отнема време, но трябва да се почне отнякъде.
P.S. А новите сегменти ОЕМ ли са?

Сегментите са ОЕМ. До сега съм му се доверявал изцяло и най-вероятно за това съм стигнал до тук, но след като му споделих, че отново има голям разход на масло, той отказва да приеме, че колата има проблем, а ми обяснява, че маслото е с много добри смазочни качества и смазва по-добре и от там идва големия разход, като по негови думи твърди, че ако мина на друго масло и карам още 10000км с него за да направи филм по мотор, разхода ще изчезне, което за мен е абсолютна глупост! Преди не съм имал такъв разход, защото мотора имал такъв филм, а сега всичко е изчистено и за това маслото заминавало.....
Ще си сменя както казах PCV клапана и ще проверя кулера за следи от масло. След това сигурно ще търся друг човек който да се заеме, защото с този, брейнсторминга е само за мен и за тези от вас които се включиха за което съм ви благодарен.

Вто Юни 10, 2025 7:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >