| Автор |
Съобщение |
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
|
Някой ако е сменял този тампон може ли да даде препоръки – има ли нещо особенно? Смятам да се пробвам сам.
Прикачени файлове:
1thumb3_1266949817_254.gif [ 23.85 KiB | Прегледано 2109 пъти ]
1-7702.jpg [ 327.43 KiB | Прегледано 2068 пъти ]
|
|
Последна промяна sk67 на Пет Мар 18, 2011 7:40 am, променена общо 1 път
|
|
| Сря Май 05, 2010 6:45 am |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Лесно се сменят,но ако нямаш условия скочи до някой сервиз...с гайковерта става за нула време! Ако си от Сф. скочи до Любчо на Люлин 0887520985 по найстойчиво(момчето бачка здраво) Няколко човека от форумджиите там лекуваме и е тънко и е качествено! Успех с начинанието Каква марка тампони взе, от къде и за колко?Полезно е да се знае! 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Сря Май 05, 2010 6:51 pm |
|
|
|
sk67
|
Pacone 4X4 написа: Лесно се сменят,но ако нямаш условия скочи до някой сервиз...с гайковерта става за нула време! Каква марка тампони взе, от къде и за колко?Полезно е да се знае!  Инструменти имам, канал също, ръцете ми са където им е мястото, натрупани отпуски също има  . Но все пак това е окачването - не е шега! Всъщност по-скоро ме интересува - носача трябва ли да се освобождава от гайката на ябълковидния болт - позиция 1? - тампона пресован ли е за оста на носача - тоест мога ли да го измъкна без да се налага да пада целия носач? - челните уплътнители трябва ли да ги сменям задължително ПП Все още не съм взел тампон. Прикачени файлове:
untitled.JPG [ 9.76 KiB | Прегледано 1936 пъти ]
Прикачени файлове:
2-7702.JPG [ 123.23 KiB | Прегледано 2052 пъти ]
|
|
|
|
| Сря Май 05, 2010 7:35 pm |
|
|
|
sk67
|
Смених го - имаше радиални скъсвания и скъсвания по периферията. До пълна загуба на функционалност /разпадане/ вероятно са му оставали още доста километри, но по нашенските пътища „доста” е мно-о-о-ого неясно понятие И така: - Развива се гайката по оста на тампона - после двата болта, които го крепят към купето. Друго не е нужно да се демонтира. Излиза свободно. Относно инструментите - не е зле да имате подръка плоска щанга или не много широка дъска за да натиснете малко носача надолу за да измъкнете тампона - гайката и болтовете са стегнати яко, така че ако нямате гайковерт си пригответе здрави ключове и удължител на рамото поне 50 см. - по желание можете да използвате ругатни според обстоятелствата и аудиторията  . Аз си бях приготвил, но не ги използвах 
|
|
|
|
| Нед Май 23, 2010 6:51 pm |
|
|
|
sk67
|
|
Появи се преди време едно глухо хлопане в предницата и отляво и отдясно. Поне "глухо" се чува в купето при преминаване през неравности. Като вибрация ударите се усещат по стъпалата на краката – тоест по волана не се усеща нищо. Затова изключвам, надявам се правилно, проблем в кормилната система. Дайте мнение къде да търся проблема.
|
|
|
|
| Пет Фев 04, 2011 2:21 pm |
|
|
|
Valio
|
не изключвай толкова бързо рейката..  ,може да има радиален луфт/не е задължително да тече и не се усеща на волана като прихлопва/,но за да не се гадае по добре, да се вдигне на подемник или на канал/според мен е по добре,защото всички шарнири.накрайници,тампони и т.н. са в работно положение демек в износено положение и по точно се диагностицира/ като проверите по някой от начините ще се разбере,за съжаление такава операция не може да се избегне за да не се съмняваш и гадаеш 
|
|
|
|
| Пет Фев 04, 2011 7:30 pm |
|
|
|
sk67
|
|
Малко да се постопли и ще ида на канал. Дано е нещо по-просто и да си го оправя сам, че никак не ми се дава на "механици" да ми пипат колата...
|
|
|
|
| Съб Фев 05, 2011 12:20 pm |
|
|
|
gabo8
Регистриран на: Вто Окт 26, 2010 9:05 pm Постове: 65 Местоположение: Пазарджик
Автомобил: субару форестър
Рейтинг: 16
|
Колега дай информация за тампоните  от къде и за колко ги взе? На мен ми обявиха 250 на парче и ги отсвирих , но не съм се отказал  .
|
|
|
|
| Съб Фев 05, 2011 10:45 pm |
|
|
|
sk67
|
gabo8 написа: Колега дай информация за тампоните  от къде и за колко ги взе? На мен ми обявиха 250 на парче и ги отсвирих , но не съм се отказал  . Това е скъпо. Аз купих от форума от mimo13. Както писах горе единия го смених, а другия не съм, макар че май също е изтекъл. Май няма и да го сменя докато не се скъса напълно - както се казва "до пълна загуба на функционалност". Да ти кажа няма особена разлика и ако не ти прави проблем може и да не го пипаш. Аз после намерих в мрежата едни полиуретонови вложки с които може да се замени оригиналната гумена гелонапълнена и си помислих, че така може и да е по-евтино. Но полиуретановите тампони са друга тема... 
|
|
|
|
| Нед Фев 06, 2011 11:11 am |
|
|
|
sk67
|
|
| Нед Фев 06, 2011 3:30 pm |
|
|
|
sk67
|
sk67 написа: Появи се преди време едно глухо хлопане в предницата и отляво и отдясно. Поне "глухо" се чува в купето при преминаване през неравности. Като вибрация ударите се усещат по стъпалата на краката – тоест по волана не се усеща нищо. Затова изключвам, надявам се правилно, проблем в кормилната система. Дайте мнение къде да търся проблема. Смъкнах носача и проверих шарнира и тампоните - наред са. Биалетките и тампоните на изравнителната щанга - също са наред. По кормилната система - няма хлабини. Направо недоумявам откъде е това хлопане. Дайте малко съвет.
|
|
|
|
| Сря Мар 16, 2011 6:02 pm |
|
|
|
steling
|
|
как провери шарнира при свален носач? или ако чета правилно цялото окачване? не че нещо ама окачването се проверява под напрежение както си е скачено към колата не на масата. На масата луфт ако усетиш някъде значи е много зле работата. А лопането дето го пишеш на тампон на стабилизираща щанга прилича да е.
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Сря Мар 16, 2011 10:21 pm |
|
|
|
sk67
|
steling написа: как провери шарнира при свален носач? или ако чета правилно цялото окачване? не че нещо ама окачването се проверява под напрежение както си е скачено към колата не на масата. На масата луфт ако усетиш някъде значи е много зле работата. А лопането дето го пишеш на тампон на стабилизираща щанга прилича да е. Тампоните "А" и от двете страни са си наред. Тампонът "Б" - има малка хлабина между болта и металната втулка, но тя си е конструктивна. Шарнирът - проверявах с крик и щанга преди да го сваля - нищо. После свалих целия носач заедно без да демонтирам шарнира - проверка на ръка - никакви хлабини. Прикачени файлове:
1-7702.jpg [ 124.84 KiB | Прегледано 1295 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Мар 17, 2011 5:06 pm |
|
|
|
sk67
|
Тампоните "А" от снимката се оказаха проблема въпреки, че на външен вид изглеждаха добре. Явно с течение на времето омекват и щангата започва да удря по пластината на напречната греда. Допълително следи от удари имаше и в оградените със синьо места. Прикачени файлове:
New Picture.JPG [ 88.07 KiB | Прегледано 1240 пъти ]
|
|
2
Последна промяна sk67 на Пет Мар 18, 2011 4:38 pm, променена общо 4 пъти
|
|
| Пет Мар 18, 2011 4:10 pm |
|
|
|
steling
|
"ама окачването се проверява под напрежение "  Значи все пак съм познал верния отговор
|
|
|
|
| Пет Мар 18, 2011 4:14 pm |
|
|
|
sk67
|
steling написа: "ама окачването се проверява под напрежение "  Значи все пак съм познал верния отговор Позна го частично в частта за източника Иначе аз се досетих от четене и като разкачих щангата от дясната биалетка и от десния тампон. После имитирах движението и така разбрах къде блъска. Но всъщност - Да здравствует Рунет 
|
|
|
|
| Пет Мар 18, 2011 4:20 pm |
|
|
|
6traka
Изгонен
Регистриран на: Сря Мар 02, 2011 3:11 pm Постове: 349 Местоположение: sevlievo
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49 
|
здравеите. подобно ли е окачването на джъсти,че нешто чука от ляво все едно удря отдолу по купето 
_________________ авто тенекеджииски,бояджииски услуги на ниски цени
|
|
|
|
| Пет Мар 18, 2011 4:24 pm |
|
|
|
sk67
|
6traka написа: здравеите. подобно ли е окачването на джъсти,че нешто чука от ляво все едно удря отдолу по купето  Не се главоболи да разследваш като мен приятелю. Просто ги смени разните гумени работи по тая щанга. Тампоните, за които писах по-горе са 10 лева. Ако пак хлопа тогава рови по-дълбоко.
|
|
|
|
| Пет Мар 18, 2011 4:28 pm |
|
|
|
steling
|
|
Глухите удари които се чуват и усещат в купето когато се движиш по неравности в 99% от случайте са тампони на стабилизираща щанга. При скъсан тампон на носач е по-вероятно да усетиш чукане при тръгване и спиране и в дупка, но доста по-силно.
|
|
|
|
| Пет Мар 18, 2011 10:54 pm |
|
|
|
sk67
|
steling написа: Глухите удари които се чуват и усещат в купето когато се движиш по неравности в 99% от случайте са тампони на стабилизираща щанга. При скъсан тампон на носач е по-вероятно да усетиш чукане при тръгване и спиране и в дупка, но доста по-силно. Да. Дано тази тема е полезна на колегите при подобни проблеми.
|
|
|
|
| Съб Мар 19, 2011 9:01 am |
|
|
|