Отговори на тема
 Forester II - ускорява и държи скорост, но гасне и глъхне 
Автор Съобщение

Постове: 17
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Автомобилът е Forester SG, 158 к.с. автомат, с газова уредба, модел 2006.

Проблемът се задълбочава последните 1000 км. и се състои в следното:

Колата пали, държи обороти и ги влиза в работен режим без колебания (т.е. пали на 2000 об. и сваля на ок. 800) при Р (parking). Проблемът (доколкото нещо подобно се е появявало и друг път) идва при включване на скорост. От няколко дни насам колата директно гасне на заден ход и паркирането й е истинска мъка - трябва да запаля 3-4 пъти, за да я наместя. Макар и по-рядко започна да гасне и на D - drive, ако не подадеш газ. На светофар или на кръгово, когато автомобилът е в спряло положение на "D" след няколко секунди престой започва да се усеща едно колебание в двигателя, аха да изгасне (някой път ги гасне). Иначе колата ускорява, поддържа скорост, като цяло "върви", днес се прибрах от Бургас, но на тръни. В София вече изправя косата по светофарите.

Усаща се като да не му достига въздух при покой. Предишния път при подобен проблем Митака го отстрани чрез почистване дросела. От тогава обаче дроселът е чистен още веднъж (преди не повече от 4-5000 км по груби сметки) и ако толкова бързо се зацапва, малко ми е странно.

Мина ми през главата стъпков мотор за празен ход, но празния ход го държи без колебания - гасне "от раз". Неприятно се усеща само при включен климатик, когато отново при спряло положение много рязко сменя оборотите - пада на 200, после вдига на 1200 и пак връща нормалните.

Особено странно за мен е, че колата гасне на 100% на заден ход, а напред в общия случай може да потегли (освен, ако воляна не е навит докрай, тогава оборотите също рязко падат). На газ и на бензин няма разлика, драмата е еднаква.

Не открих точно такъв проблем във форума, но съм сигурен, че някой все ще е минавал през подобна кретения и знам, че може да е от много неща, но все пак - насоки?

Нед Окт 05, 2025 7:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 180
Автомобил: Impreza Outback 2005;Оutback 2020
Телефон: 0894736253
Рейтинг: 181
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз залагам на газовата,за проблемите.Пикаеща дюза или кофти настройка.

Пон Окт 06, 2025 9:27 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 17
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Давам малко ъпдейт:

Оказа се, че клемите на акумулатора били много хлабави, вероятно от някой немърлив майстор, или от младежа, който го сменява при доставката на новия.

След затягане днес проблемът изчезна. Аз не мога да повярвам, че е това, честно казано, но да видим.

Ще ви държа в течение за всеки случай :)

Сря Окт 08, 2025 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема