Отговори на тема
 Странен проблем , спирачки или скоростна кутия. 
Автор Съобщение

Постове: 39
Автомобил: Forester 2.0 2011
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте.
Карам FORESTER 2010 , 150 к.с , 2.0 , автоматик.
Ще опиша какъв проблем имам със колата, вече съм решил че ще се ходи в сервиз, но все пак може някой да се е сблъсвал с проблема.
Проблема се появи преди 2 месеца. Карам в задръстване 20-30 мин. Спирам на светофар, давам газ да тръгна и се чува и усеща едно притрисане суркане , все едно колелата спират или се влачат. Отпуснах газта и се оправи , след това никакъв проблем. Не светват никакви лампи по таблото. Това става сутрин при влажно време. В рамките на седмица две се повтори още два пъти. Помислих да не е нещо по спирачките единя диск беше с 10с по-тоъпл от другия.Смених предни дискове , предни задни накладки , пружинки, водачи, тампончета , маншончета и т.н. Проблема остана. Дори се влоши. Пак при дълго висене в задръстване пак се усети това притрисане и светнаха лампи този път грешките бяха P0700 и P0732. Проверих нивото на маслото на кутията стори ми се високо и махнах 300 мл. Проблема с грешките пак се появи , премерих нивото тогава беше ниско , долях 300 мл. Дори ходих до един от белите сервизи да премерим маслото и там беше малко над макс за топло и казах че не е проблем. След това карах известно време и нямаше проблем но след престой при тръгване усетих съсвсем леко придърпване. Помислих че се е оправило. На другата сутрин карах 500м и светна таблото с грешки P0700 и P0763. Натиснах разни букси под таблото за да видя дали има разхлабена и една ми се стори че мърда 1 мм. , извадих я , погледнах я за корозия , нямаше, включих и тръгнах. 30 мин. никакъв проблем , карам из квартала , няма задръствания спирам 5-6 пъти, и си викам това май се оправи. Да ама не , на един светофар пак придърпа и спрях нямаше грешки. Изчаках 10-15 мин. и тръгнах след 2-3 км. на прав участък с ниска скорост пак придърпа но леко и светна таблото, грешки P0700 и P0732. Обобщено пролема се проявява при влажно време , ниска скорост , при тръгване , ляв завой , или търгване и леко изкачване десен завой. При воторото или третот задържане без грешки , за малко имаше един шум като от камбана. Тогава си помислих че съм приключил. Но тръгнах напред-задържа, търгнах-наза-върви , пак тръгнах напред и се прибрап без проблем. Извънградско примерно 150 км. магистрала , черни пътища и т.н. проблема не се проявява. Опреснил съм два пъти маслото с по 3 литра със RAVENOL SU5. Следя температупа на антифриза 102-103с. Ако някой има идеи да каже , ако не аз ще кажа след като отида в сервиза.

Стара австралийска поговорка.

Нед Окт 19, 2025 8:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Соленоид Ц за подмяна на първо време.

Нед Окт 19, 2025 9:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 39
Автомобил: Forester 2.0 2011
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Развитие по темата:
Закарах колата при Любо, смени соленоид С, соленоид за 4х4, смени масло и вика: готово взимай, но има шум в опашката. Може така да се кара, но трябва все пак да се оправи.
Викам оправяй и опашката. Оправи опашката и я взех но на първия ляв завой потрепера слабо и хайде още един ляв и пак в сервиза.
Качи се Любо, покара малко и вика оставяй я :) .
Звънна след няколко дена и каза че е сменил и клапаното тяло - старото било пълно със стружки. Не ми поиска повече пари.
След 500 км. градско и извънградско колата се държи нормално.
Някой път усещам превключването между трета и втора когато намалявам, но може и да си въобразявам, а може би трябва още време да се адаптира.
Важното е че всичко е наред.
Очевидно има защо да е в белия списък!

Стара австралийска поговорка.

Пон Ное 17, 2025 7:45 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема